Toernooien

Voges LogoVoges Open Hillegoms

De zevende ronde, Jan Havenaar prolongeert titel in A, Arie Meruma kampioen in B
Hillegom, zaterdag 18 december 2021

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is Jan Havenaar dan toch weer gelukt om de titel in groep A te veroveren. Hij begon met een half puntje achterstand op Zaheeruddin Asefi, maar Jan is een echte toernooi-tijger en wist met sterk spel klein voordeel uit te bouwen tot een toren meer en toen ook nog eens de tijdnood voor zijn tegenstander om de hoek kwam kijken, bleek dit afdoende voor de winst. Weliswaar had Homayoun Mohtaat, de andere Afghaan in ons toernooi met winst op Dick Roosa een zelfde eindresultaat als Jan (5½ punten), maar het WP van Jan was een vol punt meer en derhalve ging de beker naar de titelhouder: Proficiat Jan. De Cok Ippel-bokaal mag weer een jaar blijven.

Peter Pijpers kende wat minder goede avonden/middagen maar wist het toernooi toch te besluiten met een zege op Kees Scherpenisse. en kwam daarmee samen met Zaheeruddin Asefi op de gedeelde 3/4e plaats. Dick Roosa, Frans Arp, Niek van der Maat en verrassenderwijs Richard Copier legden beslag op de gedeelde 5e t/m 8e plaats. Was het vorig jaar Martin Zegstroo die in deze groep 7 remises bewerkstelligde, dit jaar viel die eer te beurt aan Ad Reijneveld. Lees verder »

De zesde ronde
Hillegom, zondag 12 december 2021

Nog even ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zaterdag 18 dec. 11.30 uur).

In groep A is Zaheeruddin Asefi middels een fraaie overwinning op Peter Pijpers alleen aan de leiding gekomen. Maar ook zijn landgenoot Homayoun Mohtaat en bekerhouder Jan Havenaar wisten te winnen van resp. Fred van Randen en Niek van der Maat, en hebben slechts een half puntje achterstand op de koploper.
Dus zaterdag 18 december wordt het er op of er onder als Jan en Zaheeruddin de degens kruisen. Lees verder »

De vijfde ronde: In beide groepen 2 spelers aan kop met 4 punten uit 5 wedstrijden.
Hillegom, zondag 5 december 2021

In groep A heeft Peter Pijpers met een fraaie zege op Homayoun Mohtaat de kop van hem overgenomen, maar hij wordt vergezeld door Zaheeruddin Asefi (een landgenoot van Homayoun) die met wit Dick Roosa in de slotfase geen kans bood. Het koploper-tweetal wordt echter op een halfje gevolgd door Jan Havenaar en Homayoun Mohtaat, bepaald geen spelers die je moet onderschatten. Lees verder »

De vierde ronde: Homayoun Mohtaat alleen aan de leiding in groep A na winst op titelverdediger Jan Havenaar. Jan Koopman doet dit in groep B.
Hillegom, vrijdag 26 november 2021

Eerst even over de voortzetting van het toernooi, na de aangekondigde verscherpte maatregelen. De verplichte 1,5 meter afstand wordt nu een heet hangijzer omdat in Zomerzorg, zoals eigenaar Nigel Siebelt mij toevertrouwde, 1/3e aan zaalruimte Ingeleverd moet worden. Tot en met 18 december kunnen we dus niet meer spelen in Zomerzorg, maar gelukkig hebben we Hannie nog. Hannie de vrouw achter de bar in De Bestemming heeft met het bestuur (= Hillegomse Harmonie Kapel)) overlegd, en hoera we kunnen het toernooi voortzetten alleen niet meer op vrijdagavond, maar overdag op zondag. Helaas we hadden geen andere keus.

We spelen nu op zondag 5 december (St. Nicolaas) aanvang 12.30 (half een) omdat we om 17.00 dicht moeten. De zesde ronde is op zondag 12 december om 12.30. En als alles een beetje volgens de verwachtingen verloopt, zouden we op 19 december (zonder die 1,5 meter beperking) weer terecht kunnen in Zomerzorg.

Door al deze veranderingen is het wel van belang dat U aan cok ippel doorgeeft, via de gebruikelijke kanalen, wanneer U niet kunt spelen. Lees verder »

De derde ronde: In beide groepen meerdere spelers aan kop met 2½ punten.
Hillegom, vrijdag 19 november 2021

In groep A was na afloop het plotselinge vertrek per ambulance van Rudolf Kat het onderwerp van gesprek. Dit is echter niet de juiste plek om hier dieper op in te gaan. Rudolf verblijft in het LUMC en moet herstellen wat toch wel enige tijd zal vergen waardoor het toernooi voor hem als afgeschreven moet worden beschouwd. Zijn partij tegen Jan de Jong is volgens de regels (afgebroken partij) voorlopig als remise genoteerd.

Ad Reijneveld en Jan Havenaar hebben zich met hulp van de computer gebogen over een “redelijke” uitslag. Het heeft er toe geleid dat de partij met een reglementaire 1 (heeft dus geen invloed op de rating) voor Jan de Jong wordt genoteerd. Moeilijke beslissingen, die niet altijd ieders instemming hebben, maar we moeten wel verder. We wensen Rudolf een goed herstel toe en hopen hem spoedig weer achter het schaakbord aan te treffen. Lees verder »

De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 12 november 2021

De eerste score deze avond viel niet achter het schaakbord maar vanaf het televisie-scherm. Het demissionair kabinet gaf een negatieve score te horen door middel van een drie weken (?!) durende lockdown voor de horeca. Om 20.00 uur sluiten betekende niet meer kunnen spelen in de avond in Zomerzorg. Goede raad was duur, en ijlings overleg met Nigel van Zomerzorg leverde wel mogelijkheden op, maar allemaal overdag en in het weekend. We zijn er echter in geslaagd, met medewerking van Nigel, om het toernooi de komende drie vrijdagavonden te spelen in ons clubgebouw De Bestemming, Juliana van Stolberglaan 18 2181 SW Hillegom.
Geen bar bediening, maar die drie weken komen we ook wel weer door. Lees verder »

De eerste ronde
Hillegom, zaterdag 5 november 2021

Het 38e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 5 november 2021 in Eetcafé Zomerzorg, na een jaar afwezigheid vanwege de Covid-pandemie, weer van start gegaan.
Met alle beperkingen, zoals de corona-check + ID hebben we toch nog het respectabele aantal van 44 deelnemers, in beide groepen 22. Op de flyer hadden we al een maximum van 54 deelnemers laten noteren, maar na de eerste avond denk ik dat een aantal van 50 meer in overeenstemming is met de ruimte. Het Voges Open heeft al jaren een erg trouwe aanhang maar toch konden we weer enkele nieuwe spelers begroeten. Van harte welkom!!
Ondanks de Corona-check konden we toch klokslag acht uur beginnen. Voorzitter Jan Plomp hield een kort openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt (Zomerzorg) bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 38e toernooi weer gehouden kon worden. Ook wedstrijdleider Cok Ippel kreeg nog even het woord om wat mededelingen van huishoudelijke aard aan de man te brengen. Lees verder »

Peter Pijpers na spannende slotfase toch weer snelschaakkampioen van de Uil.

Claudia, de bekerwinnares van vorig jaar, was dit jaar helaas verhinderd en gezien de vele coryfeeën die deze avond acte de présence gaven, beloofde het een spannende aangelegenheid te worden en we kwamen niet bedrogen uit. Voorafgaand aan een slopende snelschaakavond kregen we eerst zoals dat in sporttermen heet “een warming up“. In de vorm van een eigen (naar mijn mening) geslaagde loterij en een huldiging van diverse jubilarissen (2 x 50 jaar lidmaatschap en 2 x 40 jaar.)
Het wordt bij de Uil grijzer en grijzer. Maar daarover misschien later meer.

Redelijk op tijd konden we aan de voorrondes van het snelschaken beginnen zodat er tot negen rondes besloten werd. 23 spelers hadden het snelschaken gekozen (vijf minuten p.p.p.p). 4 mannen speelden een dubbelrondige Rapid-competitie ( tijd per partij zal rond de 15 a 20 minuten p.p gelegen hebben. En 7 schakers hadden voor het nieuwe ( voor ons althans) fenomeen gekozen, het “Random-Chess” Ik leg U bij de behandeling van de tabel wel uit hoe het ongeveer werkt.
Lees verder »

Voges Logo37e Open Schaakkampioenschap van Hillegom

De zevende/slot ronde: Jan Havenaar kampioen in groep A, Rob Graaff in groep B
Hillegom, zaterdag 21 december 2019

Het was een toernooi met vele verrassende uitslagen. Met het ingaan van de laatste ronde kon het zelfs nog alle kanten op en behoorde een gedeelde eerste plaats met daaraan verbonden een beslissing op weerstandspunten (WP) om het kampioenschap tot de mogelijkheden. Het was echter Jan Havenaar die zijn partij tegen Loek Veenendaal, met een half punt achterstand, maar met meer dan een half uur tijdvoordeel begon. (vanwege het missen van de trein door Loek) Het was dan ook de tijd die in de slotfase genadeloos toesloeg in het voordeel van Jan en hem de titel bracht. Eerder in de middag had Niek van der Maat al in een vroeg stadium een einde gemaakt aan de eventuele kansen van titelverdediger Duleen van Gunsteren. Niek bereikte door zijn winst een fraaie gedeelde 3e t/m 6e plaats, samen met Duleen, Ad Reijneveld en Frans Arp.

Jan Havenaar met een halfje voorsprong op Loek (die ongedeeld tweede werd) dus kampioen en…. ..winnaar van de Cok Ippel bokaal. Proficiat Jan......
Lees verder »

De zesde ronde
Hillegom, vrijdag 13 december 2019

Nog even ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zaterdag 21 dec. 13.00 uur.

In groep A heeft Loek Veenendaal na zijn fraaie zege op Ad Reijneveld en geholpen door de remise die Joop Bakker op Duleen van Gunsteren behaalde, alleen de leiding genomen. Hij wordt op een halfje gevolgd door Duleen en Jan Havenaar. Laatstgenoemde wist vanuit een mindere positie dankbaar gebruik te maken van de tijdnood van zijn tegenstander Aad de Bruijn en besliste de partij alsnog in zijn voordeel. In de laatste ronde staan Jan en Loek tegenover elkaar en heeft bekerhouder Duleen het niet meer in eigen hand. Lees verder »

De vijfde ronde: Spanning terug in beide groepen, 3 spelers op kop in A en maar liefst 5 spelers in B. Allen scoorden 4 uit 5.
Hillegom, vrijdag 6 december 2019

Door een fraaie zege op koploper Jan Havenaar heeft Ad Reijneveldnu samen met Duleen van Gunsteren en Loek Veenendaal de kop overgenomen. Duleen versloeg Frank Homburg en Loek kwam tot winst tegen de andere Frank in ons toernooi, Beverdam. Achter deze kopgroep op een halfje achterstand Jan Havenaar, die op zijn beurt weer op de voet gevolgd wordt door een drietal op een halfje, Aad de Bruijn, Niek van der Maat en Joop Bakker. Lees verder »

De vierde ronde: Jan Havenaar verslaat bekerhouder Duleen van Gunsteren in spectaculaire partij. Drie koplopers in groep B3
Hillegom, vrijdag 29 november 2019

In groep A was het smullen aan de topborden. Aan bord 1 en 2 van resp. Jan Havenaar tegen Duleen van Gunsteren en Loek Veenendaal tegen Aad de Bruijn sprak ook de tijdnood een hartig woordje mee. Jan in tijdnood wist echter alle gevaarlijke klippen inclusief die van de tijd te omzeilen en trok verdiend aan het langste eind. Bekijk de partij maar en geniet. Aan bord 2 echter kwam Aad de Bruijn met zwart niet onder de druk van Loek Veenendaal uit. Loek’s paard tegen Aad’s zwarte loper. Plus voor beiden drie pionnen. Het was echter Loek die de partij met weloverwogen paardzetten tot een goed einde wist te brengen. Zonder de andere spelers te kort te doen kan ik ook deze partij aanbevelen. Lees verder »

De derde ronde: Duleen van Gunsteren(A) en Richard Breurkes(B) beide 3 uit 3
Hillegom, vrijdag 22 november 2019

In groep A heeft Duleen van Gunsteren (het lijkt op de 3e ronde in 2018) na een mistasting in de slotfase (toen van Willem Hensbergen) nu van Ad Reijneveld, zich na winst, met een halfje “losgeweekt “ van één achtervolger Jan Havenaar. Duleen met de volle winst, maar Jan is echt een toernooischaker en dat halfje achterstand motiveert hem, dus we kijken uit naar de vierde ronde. Deze ronde een tweetal spelers die in de eerste twee een bye hadden. Frank Homburg en Wayne Welch. Lees verder »

De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 15 november 2019

Vuurwerk aan de borden een en twee in groep A. Titelverdediger Duleen van Gunsteren speelde met zwart een fraaie partij tegen Loek Veenendaal. Duleen vestigde nog even mijn aandacht op zijn 23e zet …. Pe3 ! Maar kijkt U de partij maar eens na, dan kunt U meegenieten. Het was Duleen die de partij won (van de eerste zes borden de enige met winst voor zwart). Maar ook de partij van Ad Reijneveld tegen Rudolf Kat mocht er wezen. Ad kreeg in de eerste ronde het punt cadeau vanwege het niet opkomen van zijn tegenstander en heeft zich goed kunnen voorbereiden (meer tijd tussen de partijen etc. u kent die journalistentaal wel!)
Lees verder »

De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 8 november 2019

Het 37e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 8 november 2019 in Eetcafé Zomerzorg, weer van start gegaan. Voor het eerst in de geschiedenis van dit Open toernooi moesten we in de laatste week een deelnemers-stop publiceren op de website. Eventuele nieuwe spelers werden op een reservelijst geplaatst. Aan de ene kant verheugend dat de belangstelling zo groot is, en aan de andere kant jammer, want je moet toch weer liefhebbers teleurstellen. 56 deelnemers (22 in groep A en 34 in groep B) is zo’n beetje het maximum en dat zullen wij komende jaren op onze circulaire publiceren.

Vele trouwe spelers vinden al jaren de weg naar het Voges Open maar toch konden we dit jaar weer enige nieuwe schakers begroeten. Van harte welkom!!
Lees verder »


47e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2019

Ad Reijneveld winnaar van groep 1

Opnieuw een enorm sukses voor de Uil, want met een deelnemersaantal van 78 (77 mannen en 1 vrouw) mag je gerust spreken van een zeer goede bezetting, gezien ook de capaciteit van de zaal en de beschikbare tafels. Van heinde en verre was men naar Hillegom gekomen en het moet gezegd ook de weergoden hadden wij aan onze kant. Op de vroege zaterdagmorgen een kleine plensbui, maar daarna was het prima schaakweer, wat wil een schaker nog meer?
78 deelnemers zult U zeggen, maar dat is toch niet deelbaar door 4? Klopt, we stonden bij de aanvang ook op 80 maar door afzeggingen die wij ook met verschuivingen en aanvulling met “vaste reserve“ Ron v.d.Linden niet aan konden vullen tot viertallen, hebben we besloten om een groep van zes te formeren die 3 ronden zwitsers speelden. Het werd groep 17 en toevalligerwijs zaten er ook nog eens drie Uil-spelers bij. Toch slaagden deze drie Uilen er niet in om Rob Groot, een Noordwijker, van de winst af te houden. Met de dames Hannie en Lyda achter de bar, de wedstrijdleiding in handen van Peter en Cok, zie daar de ingredienten voor een op zich al goed 47e toernooi.
Lees verder »
Foto's »


Weerzien in St. Albans

In het eerste weekend van april vond het St. Albans Chess Congress 2019 plaats. Er waren 5 secties: Open, Challengers, Major, Intermediate en Minor. Van de Uilen speelden Ad Reijneveld en ik in het Open toernooi, evenals Stephan Lehmann. Rob Warmerdam speelde in de Major en Peter Kaptein in de Minor. Ad en Stephan konden gezien hun rating meedoen bij de Challengers, maar verkozen toch in de Open te spelen. Traditioneel namen we op zaterdagavond een BYE op, zodat we ieder 4 partijen speelden.

Het toernooi werd niet gewonnen door de gedoodverfde favorieten Chris Ward (GM) of Richard Pert (IM), maar de titelloze John Merriman, die de titelhouders wist te ontlopen. Pert en Ward werden gedeeld 2e.
Lees verder »


Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2019

Oegstgeest 1, De Zwarte Pion 2 en De Vrijpionnen 1 winnaars van de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams 2019

Ja vrienden je staat er niet zo gauw bij stil maar “time flies“ want het was al weer de 33e keer dat de Bollenstreek-clubs op het schaakbord de degens met elkaar kruisten. Dit keer waren we te gast bij Schaakclub Sassenheim in het Sociaal Cultureel Centrum ’t Onderdak aan de JP Gouverneurlaan, al waar op dinsdag 23 april de schermutselingen plaats vonden. Helaas moesten we dit jaar afscheid nemen van De Toren uit Valkenburg (ZH). Ze waren vorig jaar na een barrage met De Uil 3 gepromoveerd, maar gebrek aan leden deed hen besluiten zich aan het begin van het seizoen 2018/2019 op te heffen. Ook bij andere clubs werkt een teruglopend ledental door en wij zagen dit de laatste jaren al gebeuren. We konden de gebruikelijke 4 poules (4 teams van 6) elk jaar weer met moeite opvullen met o.a. de Uil 4 en 5 en soms een All Stars-team. Maar dit jaar hebben we tenslotte de knoop doorgehakt en er 3 poules van 4 teams van gemaakt. Dan maar wat minder Uil-teams hoe rot ik het ook vond voor de spelers van de Uil waar ik zelden tevergeefs een beroep op deed. Enfin het zij zo, we moeten er mee leren leven. Een dooddoener maar toch. Een teken aan wand. Lees verder »