Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2023

Oegstgeest 1 en Daniël Noteboom 1 en 2 boeken sukses op het 34e toernooi

Dinsdag 11 april was het dan weer zover. Het Rapid-schaakkampioenschap voor Bollenstreekteams kon eindelijk weer eens de vleugels uitslaan. Nadat het door corona perikelen 3 jaar lang vleugellam was geworden, konden we vol enthousiasme aan de slag bij (om in vogeltermen te vervolgen) onze “gevederde vrienden” van De Uil in Hillegom. We moeten al weer tien jaar teruggaan in de historie om te zien dat De Uil voor het laatst dit kampioenschap in Hillegom mocht organiseren. We speelden toen nog in De Hoeksteen, kunt u nagaan. Sinds die tijd is er ook wel het een en ander veranderd. We spelen, helaas noodgedwongen, nog maar met 12 teams van 6 spelers (dat waren er vroeger 16) en ook voor die 12 teams moet nog alles uit de kast getrokken worden. Ook de tijd is aangepast, zo spelen we heden ten dage 18 minuten met een increment van 5 seconden per zet. De ervaring leert dat je voor de geplande 3 ronden ruim in de tijd zit voor een drankje (hapje) tussendoor.

De intentie om het toernooi dit jaar in Hillegom te houden was ook ingegeven door het feit dat De Uil dit jaar 90 jaar bestaat. Een reden voor het bestuur om alle aanwezigen een gratis consumptie aan te bieden wat uiteraard niet tegen dovemansoren gezegd was. Als algemeen wedstrijdleider speelde ik zelf niet mee en had daardoor alle gelegenheid om dit toernooi van achter de wedstrijdtafel gade te slaan en daarbij constaterend dat het enthousiasme er de “stille“ drie jaren niet op achteruit gegaan was. Ik werd overigens deze avond wel bijgestaan door Ad Reijneveld, in zijn hoedanigheid als “non playing“ coach.

Even nog een kleine uitleg, alvorens we over gaan naar de groepen A, B en C (elk 4 zestallen). De indeling was in 2020 al bekend gemaakt, maar toen kon het reeds vastgestelde toernooi in Noordwijk vanwege de corona geen doorgang vinden. Diezelfde indeling(en) bleven dus overeind.

Door een gedegen voorbereiding konden we met behulp van de opzetploeg (Jan, Peter, Pim, Rudolf en Aad) de zaal in no-time in gereedheid brengen, waarvoor onze hartelijke dank heren. Ook de barbezetting (Hannie, Lyda en Bert) was op alles voorbereid, dus schakers, kom maar op!!

Poule A

In poule A speelden (4 voudig) bekerwinnaar Oegstgeest 1, De Zwarte Pion 1 en 2 uit Lisse en De Uil 1 uit Hillegom. Er kon ditmaal geen sprake zijn van een vrije loting want het is gebruikelijk als er 2 teams van dezelfde vereniging in dezelfde poule meespelen, dat men dan al in de eerste ronde tegen elkaar uitkomt, om zodoende “discutabele“ uitslagen in latere rondes te voorkomen.

De uitslag van De Zwarte Pion 1 tegen 2 liet met 5½-½ aan duidelijkheid niets te wensen over. Oegstgeest 1 zonder Nikcolic, was aan de eerste vier borden te sterk voor De Uil 1. De borden 5 en 6 (Marcel en Mark) boekten wel winst, maar dat kon geen positief resultaat op het uitslagenbord neerzetten. In de 2e ronde sloeg Oegstgeest 1 tegen De Zwarte Pion 1 nogmaals hard toe. 5-1 in het voordeel van de bekerhouder en de grondslag voor de eindoverwinning was al gelegd.

De Uil 1 tegen De Zwarte Pion 2 leek op een zelfde uitslag af te stevenen (voor de Zw.P. 2 dan) als die tegen De Zwarte Pion 1. Maar het was good-old Willem Rossdorf die daar een stokje voor stak en met winst op Rik van Rootselaar de uitslag een iets dragelijker aanzien gaf: 4½-1½.

In de slotronde ging alle aandacht uit naar de strijd tussen de twee kemphanen De Zwarte Pion 1 en De Uil 1 (om de tweede plaats) want opnieuw was De Zwarte Pion 2 tegen Oegstgeest 1, het kop van jut, 1 – 5. De Lissenaren en de Hillegommers maakten er een levendige strijd van maar toen de spreekwoordelijke rook opgetrokken was, bleef er een 4½ – 1½ winst voor De Uil over.

Voor de Uil 1 speelden deze avond : Rik van Rootselaar, Theo Bakker, Rudolf Kat, Dick Roosa, Marcel Bolhuijs en Mark van der Ploeg.

Poule A (Eetcafé Zomerzorg – wisseltrofee)
1.
Oegstgeest 1 3-6 (14-4) Kampioen (voor de 5e keer, dus definitief)
2. De Uil 1 (Hillegom) 3-4 (11-7)
3. De zwarte pion 1 (Lisse) 3-2 (8-10)  
4. De zwarte pion 2 (Lisse) 3-0 (3-15)  Degradeert

In deze poule behaalden maar liefst 4 spelers van Oegstgeest 1 de maximale score (3 uit 3). Dat waren Fred Slingerland, Joop Piket, Gert-Michiel de Niet en Niek van der Maat. Joop Bakker was goed voor een score van 2 uit 3. Van De Uil 1 scoorde Mark van der Ploeg 3 uit 3!! en Marcel Bolhuis 2,5 uit 3.

Poule B

In de B poule speelden Sassenheim 1, Daniel Noteboom 1, De Uil 2 en het pas gepromoveerde De Vrijpionnen 1 uit Voorhout. De eerste ronde liet ook meteen zien dat er van veel krachtsverschil geen sprake was. Beide matches eindigden in 2½-3½. De score van De Uil 2 tegen De Vrijpionnen 1 verliep moeizaam maar bleek “at the end“ toch nog goed voor 2 matchpunten. Zo ook bij Sassenheim 1 tegen Daniel Noteboom 1 waar “Sassem“ aan de borden 2 t/m 5 de basis legde voor de winst.

In de tweede ronde tapte Daniel Noteboom 1 uit een totaal ander vaatje, met 5-1 walste men over De Vrijpionnen heen terwijl De Uil 2 de grootste moeite had met Sassenheim 1 en maar ternauwernood met 3½ – 2½ wist te zegevieren. Na 2 ronden dus De Uil 2 op kop met 4 matchpunten maar met Daniel Noteboom 1 in het kielzog met weliswaar 2 matchpunten minder maar ze moesten nog tegen De Uil 2. 3-3 zou volstaan voor De Uil 2 maar Daniel Noteboom had andere gedachten.

In een verwoede strijd moesten De Uilen het onderspit delven 4-2 voor de Noordwijkers en het kampioenschap van de B-groep was hun welverdiende beloning. Volgend jaar mogen ze het in de A groep gaan proberen. De wedstrijd tussen Sassenheim 1 en De Vrijpionnen had een uitslag die met een half of heel punt meer voor De Vrijpionnen een totaal andere wending aan de stand hadden kunnen geven. Hadden ze een halfje meer gescoord dan was een beslissingswedstrijd (of wedstrijden) noodzakelijk geweest. Bij een vol punt meer voor de Vrijpionnen (dus 5-1 ipv 4-2) zou zelfs Sassenheim 1 gedegradeerd zijn. Hoe vreemd kan het toch lopen.

Voor de Uil 2 speelden deze avond: Ko van Rootselaar, Hennie van Eeuwijk, Martin van Eeuwijk, Gerie Opgenhaffen, Nico van der Plas en Martin Zegstroo.

Poule B (de 2e Anton van Pijpen – wisseltrofee)
1.
Daniel Noteboom 1 (Noordwijk) 3-4 (11½-6½) Kampioen, promoveert
2. De Uil 2 (Hillegom) 3-4 (9-9)
3. Sassenheim 1 3-2 (8-10)  
4. De Vrijpionnen 1 (Voorhout) 3-2 (7½-10½) Degradeert, op een half bordpunt!!

Curiosa : Daniel Noteboom 1 behaalde in 2019 precies dezelfde score maar werd toen 2e

In deze poule behaalde alleen Arjan Plug van Daniel Noteboom 1 de volle score 3 uit 3. Met 2,5 uit 3 kwamen Sieber en Groenewoud van Daniel Noteboom, Ignace Rood en Piet Bakker van Sassenheim en Nico van der Plas van De Uil bij hem in de buurt.

Poule C

In poule C speelden Sassenheim 2, De Uil 3, Daniel Noteboom 2 (slechts 4 spelers, aangevuld met Fred v.d. Bent van de Uil werden het er toch nog 5) en De Vennep 1

In deze poule speelde Daniel Noteboom 2 zoals hierboven omschreven dus iedere ronde met een man minder en had de hulp van invaller (Fred v.d.Bent van de Uil) nodig om niet elke ronde 2 punten minder te hoeven incasseren. De Uil 3 tegen De Vennep 1 werd een moeizame zege voor De Vennep 2½-3½. Hierbij moet aangetekend dat De Vennep ook vorige keer niet in de sterkste opstelling verscheen maar het is aan de Vennep zelf om zo sterk mogelijk uit te komen.

Daniel Noteboom 2 scoorde aan eerste 3 borden er lustig op los tegen Sassenheim 2. En voeg daar de remise van invaller Fred v.d. Bent aan toe en zie daar zelfs met een man minder wist men de winst binnen te halen. En die trend zette zich voort in de tweede en derde ronde. In ronde 2 wist Daniel Noteboom 2 zich met pijn en moeite langs De Uil 3 te werken (3½-2½) waarbij “hulp“ Fred nu tegen zijn eigen “kluppie“ De Uil een vol punt scoorde. De man tekort deed er weer niet toe. Sassenheim 2 haalde verwoestend uit tegen De Vennep 1!!! Alleen Arie Meruma aan bord 1 wist te winnen (5-1 voor Sassenheim 2). In de slotronde zou het dan toch een keer gebeuren zou je denken. Maar de trend zette door en opnieuw won Daniel Noteboom 2 met een man minder (maar wel met “Fred”) van De Vennep 1. En de goede lezer zal meteen concluderen, 3x winnen ondanks een man minder is wel kampioen worden. Het werd tenslotte weer 3½ – 2½. In de andere wedstrijd waar het om des keizers baard ging, boekte De Uil 3 haar eerste overwinning. Tegen Sassenheim 2 werd het 4-2.

Voor De Uil 3 speelden deze avond mee : Pim Redeker, Aad Vledder, Peter Kaptein, Piet Muller, Jan Plomp en Gerard Draaisma.

Poule C (VVV Lisse – wisseltrofee)
1.
Daniel Noteboom 2 (Noordwijk) 3-6 (10½-7½) Kampioen, promoveert
2. Sassenheim 2 3-2 (9½-8½)
3. De Uil 3 (Hillegom) 3-2 (9-9)  
4. De Vennep 1 (Nieuw-Vennep) 3-2 (7-11)  

In deze poule scoorde maar een speler 3 uit 3 nl. Rene Janssen van Daniel Noteboom 2. Spelers die met 2,5 uit 3 maar enigszins in de buurt bleven van Rene waren, Jeroen v.d. Voort, Fred v.d. Bent!! ook van Dan.Noteboom 2, en Jan Plomp en Gerard Draaisma van De Uil 3

Voor De Uil – teams dit jaar geen bekers, het kan ook niet altijd feest zijn!!

Volgend jaar hebben we dus in alle groepen weer een vertegenwoordigend Uil-team.

Onze dank gaat bij deze ook uit naar de gastheer De Uil die dit toernooi in haar 90-jarig bestaan, op uitmuntende wijze wist te organiseren. Ook de dames en heer achter de bar (Hannie, Lyda en Bert) hartelijk dank.

Volgend jaar wordt het toernooi gehouden in Noordwijk (waar het in 2020 wel gepland, maar afgelast werd). Het blijft de dinsdag na Pasen in 2024

Algemeen wedstrijdleider/-coördinator Cok Ippel