49e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2023 , Floris Golbach verrassende winnaar groep 1

Het was me het toernooitje wel, waarde lezers. Aanvankelijk leek een start met een maximale bezetting van 80 schakers(sters) geen enkel probleem te zijn want ruim een week voor de datum 9 juni zaten we al vol. Maar toen begonnen de temperaturen te stijgen en het aantal deelnemers te dalen. Uiteindelijk kwamen we op 9 juni uit op 74 deelnemers (18 groepen van 4 en een van 6) maar zo gemakkelijk als ik dit schrijf is het niet gegaan. Door het niet op komen dagen van een speler moest er op het laatste moment toch nog gezocht worden naar aanvulling en dat bleek in deze tropische tijd nog niet eens zo makkelijk. Uiteindelijk vonden we onze onvolprezen co-wedstrijdleider annex penningmeester bereid in te vallen en hoe?? Kijk dan maar op groep 16 en U ziet dat Peter net zo goed een avondje casino er aan vast kan plakken, het komt bij hem wel goed.
Peter hartelijk dank voor het invallen.

74 schakers (onder wie 1 jeugdspeler en 3 schaaksters) waren vrijdagavond en zaterdag de gehele dag in de weer op de 64 velden. Van heinde en verre waren de schakers(sters) naar Hillegom gekomen en hoewel de temperaturen tot recordhoogtes stegen was het in de schaakzaal redelijk uit te houden. En met Hannie, Lyda en Bert achter de bar, en de wedstrijdleiding in handen van Cok en Peter (laatstgenoemde had dus een dubbelrol) kon het grote feest een aanvang nemen.

Qua bekers zaten we dit keer wel goed, want met 21 beker zouden we zelfs uit kunnen breiden tot 84 deelnemers, maar dat doen we niet er moet wat “LEBENSRAUM”overblijven.

Van de bekers was er één die voor de derde keer (dus definitief) gewonnen kon worden. En hoewel de wedstrijdleiding er alles aan gedaan heeft om de Brauchmann trophee te behouden heeft Rob Groot het toch voor elkaar gekregen (zie groep 12) om de beker voorgoed te winnen. Klasse, want ik had hem door verschuivingen echt wat hoger ingedeeld. Het trieste feit doet zich voor dat al enkele jaren de Dirk Kaptein beker op de nominatie stond om definitief gewonnen te worden (voor de 5e keer) door Jeroen Frijling. Helaas is Jeroen in december 2022 overleden en is hem die eer dus nooit gegund. In zijn toespraakje vlak voor de laatste ronde memoreerde Peter nog even dit overlijden. Jeroen was een aimabel mens, deed al ruim 20 jaar aan onze toernooien (dikwijls 3 Uil-toernooien per jaar) mee. Wij zullen hem heel erg missen.

Wij vermelden 19 groepen en U telt er maar 18. Als U nieuw bent dan ziet U snel dat nr. 13 ontbreekt. En U begrijpt dan ook meteen het “ongeluksgetal”. Ik ben er niet zo gevoelig voor, maar in het verleden anderen wel, zeker als er een slecht resultaat om de hoek kwam kijken. En de “mensch”is van nature zwak, zeker als hij ook nog eens de leeftijd van de “krasse knarren” gaat bereiken. Dus dan maar gewoon nummer 13 weggelaten.

Na een kort openingswoord van voorzitter Jan Plomp en een dito korte toelichting van de regels door wedstrijdleider Peter Kaptein, werd het startsein gegeven en kon het grote gebeuren beginnen.

In groep 1 speelden Thomas Broek (bekerhouder), Floris Golbach (bekerhouder van groep 2 vorig jaar), Richard Frans en “good old” Frans Arp. Een stevige groep, zacht uitgedrukt. En dat bleek ook wel in het verloop. Thomas en Richard begonnen hun eerste wedstrijd met winst maar op zaterdagmorgen keerden alle kansen. Thomas verslikte zich in zijn partij tegen Floris en werd matgezet. Maar ook Frans Arp wist met winst op Richard de groep op zijn kop te zetten. Twee wedstrijden gespeeld en allen slechts een punt. Dat beloofde wat voor de laatste ronde. De partijen bleven tot het laatst toe spannend en het leek er zelfs naar uit te zien dat er 4 x 1½ op het bord zou komen te staan. Maar alleen de partij tussen Thomas en Richard eindigde in remise terwijl Floris en Frans stug door gingen en het was uiteindelijk Floris die er de volle winst wist uit te halen en daardoor zijn naam voor de tweede opeenvolgende keer op de Dirk Kaptein-beker mag laten schrijven. Proficiat. Richard Frans werd door een beter SB gemiddelde tweede.

Groep 2 met als spelers, Theo Bakker , Erik Steur, Loek Veenendaal, en Coen Stoop. Door de nieuwe rating-cijfers per 1 juni kwamen zowel Erik als Coen op hetzelfde getal nl. 1920.
Dus ook een pittige groep en dat bleek wel na de eerste avond. Er stonden louter remises op het bord. Dat werd echter op zaterdagmorgen wel even anders. Loek besloot er tegen Coen Stoop de beuk maar eens in te gooien en winst was het resultaat. Theo en Erik hielden het een stukje rustiger en besloten opnieuw tot remise. Beiden zullen gedacht hebben, dan moet het zaterdagmiddag maar gebeuren, maar helaas, die pret was hen niet gegund. Loek en Coen bonden resp. Theo en Erik achter hun zegekar en dit betekende dat Loek Veenendaal trotse winnaar werd van de Ad Reijneveld wisseltrophee. Coen werd goede tweede.

In groep 3 speelden Nico Koning uit Volendam, al vele jaren een gewaardeerde vaste deelnemer, Pjotr van Nie, voor ons bij de vierkampen een nieuweling, maar we kennen hem wel van het Voges Open toernooi, dus men zou gewaarschuwd moeten zijn (ik geef U alvast een stille hint, dat begrijpt U wel), Hennie van Eeuwijk en Hans Leeuwerik completeerden de groep.

Een mooie gemêleerd gezelschap, aan elkaar gewaagd (op papier althans). De eerste ronde: Nico en Hans speelden bekeken remise maar Hennie moest zich in de slotfase gewonnen geven tegen Pjotr. Zaterdagmorgen speelde Nico opnieuw remise nu tegen Pjotr maar ook Hans tegen Hennie kwam niet verder dan remise dus kwam alles neer op de zaterdagmiddag. Het was echter opnieuw Pjotr die nu Hans toesloeg en daarmee de groepswinst veilig stelde. Nico kwam tegen Hennie weer niet verder dan remise maar stelde daarmee wel een ongedeelde tweede plaats veilig.

In groep 4 kwamen we opnieuw twee bekerwinnaars tegen (in de groep verenigd omdat ze door rating op dezelfde hoogte gekomen waren) nl. Frank v.d. Pavoordt en Chris Kerkhoff. Sacha Valster-Schiermeier en Aad de Brujjn maakte de groep compleet.
pnieuw een groep waarbij strijdlust voorop in het vaandel stond. Dat zou je na de eerste avond niet zeggen want er stonden louter remises op het bord. Echter op zaterdagmorgen sloeg de ene bekerhouder Frank, onverbiddelijk toe tegen de andere Chris. Sacha speelde tegen Aad opnieuw remise en zo leek het er op dat Frank’s weggetje naar winst geplaveid was. Maar niets was minder waar. Terwijl Frank al vroeg remise overeenkwam met Sacha bleef Aad de Bruijn doorstrijden tot het bittere einde om door middel van winst uiteindelijk op gelijke hoogte te komen met Frank. Geen SB, geen onderlinge partij, niets hielp dus moest tenslotte de “huisregel” 2x zwart de winst brengen bij Aad de Bruijn die daarmee de Eetcafe Zomerzorg beker op zijn naam schreef. Sneu voor Frank, maar het was dit toernooi niet de enige groep waarin de kleur zou beslissen. Kijkt U de tabellen maar na. Frank dus goede tweede.

Groep 5 Albert Dekker, Fred van Randen, Frits Veenstra en Keimpe Knijft.
Fred en Frits begonnen met remise maar Albert liet zich verrassen door Keimpe. Op zaterdagmorgen was het echter Frits die Keimpe nu zijn wil oplegde. En daar de partij tussen Albert en Fred niet verder kwam dan remise leken de papieren gunstig geschud voor Frits. Maar alles leek nog mogelijk en het was Frits die op zaterdagmiddag al vrij spoedig de uitslag half-half inleverde met de opmerking erbij ik gok het er maar op, duidend op het feit dat bij gelijk eindigen SB niet de doorslag zou geven maar het beruchte 2x zwart. En Frits had goed gegokt, want de partij van Fred tegen Keimpe werd door eerstgenoemde gewonnen waardoor Fred en Frits op 2 eindigden en alleen 2x zwart uitkomst bood. Fred dus goede tweede.

Groep 6 Wouter Greve, Adri Schoorl, Santoso Wijono en Martin Zegstroo.
We zaten al enige tijd te wachten op een goed beker resultaat voor een Uil-lid en we werden op onze wenken bediend. Zoals Martin later tegen me zei, het was wel met enig fortuin. Maar zonder geluk vaart niemand wel. De eerste ronde begon Martin rustig met een remise tegen Wouter Grave. Santoso echter trok volop ten strijde en wist te winnen van Adri. Echter op zaterdagmorgen ging Santoso plots door zijn vlag waardoor de papieren voor Martin ineens een stuk beter lagen. Wouter en Adri speelden remise. Voor Martin was het nu zaak om zijn aandacht er bij te houden nl. remise zou volstaan want het SB was hem dan gunstig gezind. En Martin had die boodschap goed begrepen.
Adri was hem gunstig gezind en het werd inderdaad remise en hoewel Santoso er alsnog de volle winst uitperste tegen Wouter was bij de stand 2 punten het genoemde SB goed voor groepswinst voor Martin Zegstroo met Santoso Wijono als goed tweede. Ja wat heet in dit geval goede?

Groep 7 Henk Veerman, Jan Timmerman, Gerie Opgenhaffen Paul Oudshoorn.
Henk en Paul hielden zich de eerste avond rustig met een bekeken remise, maar Jan Timmerman voor onze vierkampen een nieuwe speler trok volop ten strijd tegen Gerie Opgenhaffen. Gerie moest tenslotte zijn meerdere erkennen in Jan. Zaterdagmorgen wist Jan echter tegen Henk niet verder te komen dan remise en omdat Gerie wel won van Paul kon het nog alle kanten op. Jan maakte echter op zaterdagmiddag al vrij vroeg een einde aan speculaties. Hij versloeg Paul en werd met 2½ onbedreigd winnaar. Henk kwam tegen Gerie opnieuw niet verder dan remise en eindigde daarmee met 1½ punt gelijk met Gerie, maar het SB gaf voor de tweede plaats Henk als winnaar aan.

In Groep 8 Richard Breurkes, Marcel Verschoor, Paul Neering en Luuk Hoogeveen.
Een stevige groep waarbij op vrijdagavond Richard en Luuk het rustig aan deden met remise maar Paul ging er volop tegenaan bij Marcel. Het werd tenslotte winst voor Paul. Op zaterdagmorgen speelde Luuk opnieuw remise nu tegen Paul maar Richard schudde met winst op Marcel eens flink aan de boom. De allesbeslissende laatste ronde Paul tegen Richard. Aan een remise had Richard niets want hij wist dat dan de “beruchte”regel 2x zwart in het voordeel van Paul zou werken. Toch bleek er geen ontkomen aan en met remise was Paul de “gelukkige”winnaar. Richard 2e. Marcel wist zich met winst op Luuk toch nog op gelijk hoogte te brengen met hem maar dat telde alleen voor de statistiek.

Groep 9 Rudolf Rijnveld, Jan Koopman, Bas van der Net en Rob Graaff.
Een groep die de spanning er tot het laatst toe in hield. Rudolf en Rob speelden remise de eerste avond terwijl Jan tegen Bas onverbiddelijk toesloeg. Op zaterdagmorgen speelde Rob opnieuw remise, nu tegen Bas maar Jan dolf het onderspit tegen Rudolf. Bij de slotronde wist Rob opnieuw het spel in de remisehaven te loodsen tegen Jan en toen de “virtuele” rookwolken opgetrokken waren bij het bord van Bas tegen Rudolf bleef er een 1-0 stand over voor Bas. Gevolg 4x een score van 1½ op het bord. Dus moest eerst de kleurbepaling 2x zwart Rob en Bas als winnaars aanwijzen waarna de loting voor de beker plaatsvond ten faveure van Rob Graaff. Bas van der Net goede tweede.

Groep 10 Kende geen Uil-spelers maar wel een bekerhoudster, Ichelle Dekker. die de VVV Hillegom beker dolgraag wilde verdedigen. Het is een nostalgische beker waarin vanaf 1974 !!! winnaarsnamen staan gegraveerd, ik telde maar liefst 36 namen. Kunt U nagaan.
Verder speelden in deze groep ook nog mee Harrie Boom, Hans van der Pol en Gerard Kuijs.
Gerard en Harrie speelden de eerste avond een rustige remise, maar Ichelle ging meteen goed van start en wist tegen Hans v.d. Pol de winst binnen te halen. En op zaterdagmorgen trok ze meteen volop ten aanval tegen Gerard en de missie slaagde voor haar met winst. 2 volle punten uit evenzoveel wedstrijden. Toch vertrouwde ze me toe er niet helemaal gerust op te zijn. Harrie had in de tweede ronde opnieuw remise gespeeld tegen Hans v.d. Pol. In de slotronde viel voor Ichelle de alles bevrijdende remise en dus groepswinst (lees bekerwinst !!). Dat wordt volgend jaar puzzelen nu zij de beker twee keer achter elkaar gewonnen heeft. Gerard sloot het toernooi met remise af tegen Hans. waardoor Harrie middels zijn 1½ vergaarde punt goede tweede werd.

Groep 11 Hans Knigge, Frank Sala, Rein Thierry en David Spaan.
Hier twee spelers in de eerste ronde tegen elkaar Hans en David die al in meerdere toernooien bij elkaar in de groep zitten. Het was na veel strijd dat Hans het volle punt kon noteren. Ook Rein Thierry noteerde het volle punt tegen Frank Sala. Maar zoals gewoonlijk had op zaterdagmorgen Frank de hele “truckendoos” bij zich en tenslotte wist hij tegen Hans de volle winst te behalen. Rein Thierry wist opnieuw te zegevieren nu tegen David Spaan. 2 punten voor Rein en Hans en Frank beiden 1. Geen vuiltje aan de lucht zou je denken voor Rein. Maar in schaken kun je van alles verwachten. In de slotronde ging Rein onderuit tegen Hans (dus beiden op 2 punten) maar Frank Sala sloeg opnieuw zijn slag nu tegen David, ook Frank dus op 2 punten.
Het systeem er maar weer eens op losgelaten. En na 2x zwart viel alsnog de eer te beurt aan Rein: groepswinst. Daarna het systeem op de andere tweepunters losgelaten en toen viel de tweede prijs op Frank Sala. Deze afwikkeling zou je van te voren niet bedacht hebben. Maar goed ook anders wordt het zo saai/voorspelbaar.

Groep 12 John Dessens, Filip Schutte, Menno van Dijk, Rob Groot.
Deze groep had oorspronkelijk een andere samenstelling maar door een late afzegging moest er geschoven worden. Ik dacht slim te zijn door Rob Groot, die al twee keer een beker in een andere groep had gewonnen, twee groepen hoger te zetten. Maar Rob was nog slimmer en met gedegen schaak sloeg hij zijn slag. In de eerste ronde deed Rob het nog kalm aan tegen John Dessens, remise. Filip schutte won van Menno van Dijk. Maar in de tweede ronde gooide Rob alle schroom van zich af en versloeg hij Menno, terwijl John opnieuw remise speelde nu tegen Filip. Rob en Filip beiden 1½ punt, tegen elkaar in de 3 ronde. Het was Rob die de winst naar zich toetrok, en bovendien ook nog eens voor de 3e achtereenvolgende keer (dus definitief) de Brauckmann trophee won.
Proficiat Rob. Het is al weer een heel tijdje geleden dat de Uil bij het Vierkamptoernooi een wisselbeker definitief kwijt raakte. Toeval, geluk, speling van het lot, of een slimme wedstrijdleider? Wie het weet mag het zeggen. In deze groep werd John Dessens op SB tweede.

Groep 14. Hier speelden Hans Pot, Hugo Ent, Bert Bergshoeff en Shady Daoud.
Shady was in deze groep de man met een “geschatte”rating. Hij bewees echter tijdens het toernooi die schatting volkomen waard te zijn. In de eerste ronde had niemand waarschijnlijk zin in een “rustig partijtje“ want het was meteen volle bak. Shady won van Hans en Hugo van Bert. In de tweede ronde ging het er iets rustiger aan toe, misschien de vorige avond iets te veel gegeven? Het werden twee remises Hugo en Shady dus met 1¼ punt aan kop en zij moesten tegen elkaar in de laatste ronde. Opnieuw ging Shady er volop tegenaan tegen Hugo en met succes, het werd winst waardoor Shady niet meer te achterhalen was: 2½ en groepswinst. Hugo verloor weliswaar maar doordat Hans en Bert remiseerden was de tweede plaats toch voor Hugo.

Groep 15 Spelers Klaas Been, Aad Vledder, Kees Kreukniet, Lex van Gunsteren.
Hier begonnen de witspelers in de eerste ronde met winst. Klaas tegen Lex en Aad tegen Kees. In de tweede ronde konden zowel Klaas als Aad niet door elkaars verdedigingslinies heen breken en tekenden ze voor remise. Kees was Lex te slim af en won. In de laatste ronde wist Aad een zichtbaar vermoeide Lex te verschalken en daardoor de groepswinst veilig te stellen. Klaas verloor van Kees waardoor laatstgenoemde de tweede prijs voor zich opeiste.

Groep 16 In deze groep Hans Heshusius, Pieter Dijker en Ed Hoes. De vierde speler kwam op het laatste moment niet opdagen. Goede raad is/was duur. Eventuele vervangers gebeld maar ze waren denk ik vanwege het weer niet thuis of konden toch weer niet. Tenslotte Peter Kaptein gevraagd als vervanger en hij ging accoord.
En Peter gaf het paard meteen de sporen, in volle galop ging hij op de stelling van Hans Heshusius af. Het resulteerde tenslotte in een overwinning voor Peter. Pieter Dijker wist Ed Hoes af te troeven. Tegen Pieter Dijker nam Peter wat gas terug of heeft Pieter niet genoeg gas gegeven? Een feit is dat het tenslotte toch op remise uitdraaide. Ook Hans tegen Ed eindigde in remise. Dan moest het maar gebeuren in de laatste ronde. Pieter won nu van Hans maar omdat Peter niet verder kwam dan remise tegen Ed eindigden Pieter en Peter beiden op 2 punten. Ze speelden remise tegen elkaar, ook hadden ze beiden 2 x zwart, dus loten. Peter was de gelukkige of moet ik zeggen Pieter de ongelukkige. Ik kan het Casino aanbevelen voor Peter!!

Groep 17 Hier speelden, Bert-Jan Melchers, Liam Rooijakkers, Jan Plomp, en John Spaan.
Liam Rooijakkers , de jongste deelnemer aan dit toernooi (12 jaar) had na vorig jaar erg succesvol geweest te zijn nu niet bepaald zijn toernooi. Hij begon met een nederlaag tegen Jan Plomp. Bij John Spaan en Bert-Jan Melchers, won John. Op zaterdagmorgen ging het voor Liam in zijn partij tegen Bert-Jan ook al niet voor de wind wat uitmondde in verlies. Jan Plomp kwam tegen John Spaan niet verder dan remise maar dat hield toch in dat met 1½ uit twee beiden nog volop in de race waren. In de slotronde ging het mis voor Jan tegen Bert-Jan met verlies als gevolg. John Spaan won tenslotte opnieuw van Liam zodat hij met 2½ punt de op het laatste moment voor die groep “ingevlogen” FAMILIE SPAAN TROPHEE wist te winnen. Bert-Jan werd goede tweede.

Groep 18 Hier speelden Gerda Schiermeier-Palm, Jim Meij, Richard Nigten en Henk Bouma.
Hier bewees Gerda dat ze nog steeds volop kan meedraaien. Ik wilde eerst schrijven “dat ze nog steeds haar mannetje staat” maar dat zal wel niet meer mogen hedentendage. Gerda speelde de eerste partij remise tegen Richard maar dat deden Jim en Henk ook. In de tweede ronde sloeg Gerda toe, winst op Henk terwijl Jim en Richard remiseerden. Met remise tegen Jim in de laatste ronde stelde Gerda groepswinst veilig omdat Richard en Henk ook niet verder kwamen dan remise. Twee spelers op 1½ punt voor de tweede plaats. Jim en Richard, kleur was voor beiden gelijk, onderling remise, dus loting en Richard was de gelukkige.

Groep 19 Was een groep van zes, spelend 3 partijen volgens zwitserse indeling. Spelers waren hier Ed van der Haak, Roald Vos, Richard Gooijers, Egbert Hulsman, Willem Spaan, en Jeroen Peeters.
Egbert Hulsman stak hier met kop en schouders boven uit hij won alle drie de partijen en was op ons toernooi de enige die een 100% score had. Ook speelde in deze groep mee Richard Gooijers een blinde speler die een eigen schaakbordje had maar ook dito klok. In de eerste ronde won Egbert van Richard, speelden Ed en Jeroen gelijk en wist Roald te winnen van Willem Spaan.
In de tweede ronde kwamen de winnaars uit de eerste ronde tegen elkaar uit, Egbert tegen Roald maar als U de aanhef gelezen hebt is de uitslag al bekend, Egbert won opnieuw. Willem verloor van Ed en Richard won van Jeroen. In de slotronde won Egbert opnieuw nu van Ed terwijl Roald en Richard streden om de tweede/derde plaats. Het werd remise waardoor beiden op 1½ eindigden. SB wees de tweede plaats toe aan Roald en de derde aan Richard. In de laatste ronde won Willem nog van Jeroen zodat hij de blanco-score kon wegpoetsen.

Voor de volledige uitslagen, zie de tabellen/standen.

Tot onze vreugde is Jan Havenaar inmiddels aardig opgeknapt, onderzoeken volgen nog wel, maar hij heeft de medewerking toegezegd voor de verwerking van de ratinggegevens. En deze zijn inmiddels door hem doorgegeven aan de ratingcommissie, en deze zullen in de juli lijst verschijnen.
Jan hartelijk dank hiervoor.

En uiteraard volgen dan traditiegetrouw de statistieken:

 • Er waren 74 schakers (70 Schakers, 1 Jeudspeler , en 3 Schaaksters)
 • In totaal namen er 11 Uil-spelers deel waarvan er 3 met een beker huiswaarts keerde (Martin Zegstroo groep 6, Aad Vledder groep 15 en Peter Kaptein groep 16)
 • Slechts twee Uil spelers behaalden een tweede plaats Fred van Randen groep 5 en Richard Nigten groep 18
 • (Ter vergelijking: vorig keer (=2022) behaalden van de 80 deelnemers, waaronder 16 Uilen, 1 Uil een beker en 6 een tweede plaats)
 • De Uil was ook de vereniging met de meeste deelnemers en zo hoort het ook, maar kort daarachter volgden Bergen en Volendam..
 • Slechts een speler behaalden de 100% score Egbert Hulsman in groep 19
 • Wel slaagde Rob Groot in groep 12 er in om de Brauckmann trophee definitief te winnen (3x achtereen).
 • Floris Golbach (groep 1) en Ichelle Dekker (groep 10) wisten voor de tweede achtereenvolgende keer de beker in hun groep te winnen.
 • Voor het behalen van de eerste plaats moest het systeem 6x gehanteerd worden.
 • Wonderlijk genoeg niet op SB maar wel 4x op kleur en 2x op loting/na kleur
 • Voor de tweede plaats trad het systeem 11x in werking: 5x SB, 3x Kleur 3x Loting

Voorzitter Jan Plomp bedankte in zijn slotwoord, de wedstrijdleiding Cok en Peter, en uiteraard werden ook Hannie, Lyda en Bert van achter de bar naar voren gehaald en met een “bloemenbon” voor de dames en een bijpassend drankje voor Bert, bedankt voor hun goede zorgen dit toernooi.

Hierna begon het overhandigen van de wisselbekers. en het onder groot enthousiasme uitzoeken van de prijzen. Toernooifoto’s geschoten door Jan Plomp en Richard Nigten kunt U op deze zelfde site bekijken waarvoor dank aan Jan/Richard en onze webmaster Richard Nigten.

Met de mededeling dat het volgende 50e toernooi op 7 en 8 juni 2024 gehouden wordt, vertrok men moegestreden, maar tevreden, huiswaarts.

Cok Ippel