Harddraverij-simultaan 2023: Gezellig druk en goed bezet.

De vorig jaar ingezette stijgende lijn, qua opkomst, werd dit jaar moeiteloos voortgezet.
Bij de jeugd resulteerde dit in 21 jongens en meisjes die verdeeld over drie simultaangevers al om zeven uur ten strijde trokken. Het waren dezelfde simultaangevers als vorig jaar t.w. Manu Escarabajal-Baadenhuizen, Moanes Zambouridis en Jacob Pronk. De simultaangevers hadden blijkbaar goed geoefend want ze gingen alle drie voortvarend van start en het was rond klokslag half negen, ruim op tijd dus, dat de klus geklaard was.

En net als vorig jaar waren er weer vele nieuwe gezichten zowel bij de jeugd als bij de senioren. Maar ook zagen we oude bekenden die na één of meerdere jaren afwezigheid de weg naar het clubgebouw van De Uil (De Bestemming) toch weer gevonden hadden. Dus werk aan de winkel voor de Uil om zo veel mogelijk propaganda materiaal uit te delen.

Bij Manu (8 borden) was er deze avond slechts voor Stijn Zwart een winstpartij weggelegd en dat is al heel wat want vorig jaar wist Manu al zijn partijen te winnen. Maar aangezien er toch per simultaangever drie prijzen beschikbaar gesteld waren door de harddraverijvereniging, bleken ook diegenen die het langst volgehouden hadden in aanmerking te komen voor een prijsje.
Moanes (7 borden) deed het deze avond uitstekend, hij won al zijn partijen maar ook hier gold dat de drie langst-zittenden met een prijsje beloond werden.
Tenslotte Jacob (6 borden) hij had het wat moeilijker dan zijn collega-simultaangevers, hij moest drie keer de koning omleggen. Mees Hoogkamer, Thijs de Groote en Erdolan Ezmet wisten de vole winst te behalen..

Manu boekte een score van 87,5%, Moanes boekte de prachtige 100% score en Jacob was goed voor 50%. Alle deelnemers winnaar of niet kregen van de harddraverijvereniging een gratis consumptie aangeboden en een kaartje voor de Hillegomse kermis. Ruim voor de beoogde tijd van negen uur werden de prijzen uitgereikt door de voorzitter van de harddraverijvereniging Ad van Lierop.. Eventuele gemaakte foto’s kunt U terugvinden op deze site onder “Fotogalery”. In de tabellen hierna vindt U een uitgebreide opsomming van namen, scores en percentages.

Bij de senioren waren de simultaangevers Rik van Rootselaar (als clubkampioen) en Theo Bakker als tweede man. Theo verving Jan Havenaar die wel herstellende is en ook aanwezig was maar deze simultaan net iets te vroeg in zijn herstelprogramma vond passen. Rik had 12 tegenstanders te bestrijden en Theo 11. Ook hier de gratis consumptiebon.
Aan beide tafels werd volop gestreden en het was bij Theo rond de klok van negenen dat het eerste winstpunt genoteerd kon worden terwijl dat bij Rik rond kwart voor tienen was. Beide simultaangevers namen ruim de tijd en er onstonden mooie standen op de borden.

Bij Theo viel de eerste remise rond kwart voor tien, het was Nico van Ruiten die niet gedacht had dat hij met deze vroege remise nog in aanmerking kwam voor een prijs. Wel bereikte Stefan Damen een steeds betere stelling en het was Theo die om tien voor half elf Stefan de hand kon schudden. Het bleek achteraf Theo’s enige nederlaag deze avond. Tenslotte voegde Aad Vledder nog een remise toe aan de prijzenregen nadat hij lange tijd toch wel beter gestaan had, maar die dekselse simultaangever hè, die staat steeds sneller voor je neus dus dan is remise zo gek nog niet.
Al met al wist Theo van de 11 partijen er 8 te winnen, 2 remise te spelen en 1 te verliezen, score 81.81%.

Bij Rik van Rootselaar, de clubkampioen, viel zoals gemeld de eerste winstpartij om kwart voor tien te noteren maar het volgende resultaat was toch wel verrassend te noemen. Peter Pijpers toch niet voor een kleintje vervaard moest om even over tienen Rik de hand schudden, een schitterende winstpartij voor Rik. Het was echter sluwe vos Rudolf Kat die met goed spel uiteindelijk om tien over half elf de eerste en naar achteraf zou blijken, de enige winstpartij voor zijn rekening zou nemen. Rik streefde naar een 100% score maar Rudolf was hem te slim af. En hiermee hebben we ook al verraden hoe de verdere scores verliepen! Rik stond in sommige partijen weliswaar iets minder (o.a. tegen Peter Kaptein en Dick Roosa) maar het snelle zetten in de slotfase deed ook Peter en Dick de das om. Als troostprijs kregen beiden nog een prijs van de harddraverijvereniging als langst-zittenden.
Rond de klok van half twaalf was de strijd in beide groepen gestreden en kon ook voor Rik de balans opgemaakt worden. 12 tegenstanders, slechts één verloren dus een prachtige score van 91,67%.

Zoals bij de jeugd al vermeld, staan in de tabellen hierna alle namen, scores en percentages.
Ruim voor twaalf uur kon Ad van Lierop voorzitter van de harddraverijvereniging de prijzen uitreiken. Een goede propaganda-avond voor de schaaksport lag weer achter ons.

Cok Ippel

Uitslagen Jeugd

Manu Escarabajal Baadenhuijzen: 8 tegenstanders, 7 gewonnen, 1 verloren, score 87,5%

Naam Uitslag Prijs
Stijn Zwart 1 1e prijs
Qihang Tu 0 2e prijs
Renzo Kuiper 0 3e prijs
Jarno Huike 0 ook 3e prijs
Noel Put 0  
Tim Mooijman 0  
Roben Mooijman 0  
Jonne Kobes 0  

Moanes Zambouridis: 7 tegenstanders, alles gewonnen, score 100%

Naam Uitslag Prijs
Feli Esc.Baadenhuizen 0 1e prijs
Niels van Schaik 0 2e prijs
Scott Rusman 0 3e prijs
Damian Turk 0  
Evan Mclean 0  
Benjamin Gaemers 0  
Michael Winkel 0  

Jacob Pronk: 6 tegenstanders, 3 gewonnen, 3 verloren, score 50%

Naam Uitslag Prijs
Mees Hoogkamer 1 1e prijs
Thijs de Groote 1 2e prijs
Erdolan Ezmet 1 3e prijs
Carice Put  0  
Quirijn Fabius 0  
Ksavier Grund 0  

Uitslagen Senioren

Rik van Rootselaar: 12 tegenstanders, 11 gewonnen, 1 verloren, score 91,67%

Naam Uitslag Tijd Prijs
Rudolf Kat 1 22:40 1e prijs
Dick Roosa 0 23:15 2e prijs
Peter Kaptein 0 23:12 3e prijs
Fred v.d. Bent 0 23:05  
Sam Oosterveer 0 23:05  
Max v.d. Hulst 0 22:55  
Hennie van Eeuwijk 0 22:50  
Jan Scheepmaker 0 22:45  
Nico v.d. Plas 0 22:42  
Piet Muller 0 22:35  
Peter Pijpers 0 22:10  
Richard Nigten 0 21:41  

Theo Bakker: 11 tegenstanders, 8 gewonnen, 2 remise, 1 verloren, score 81,81%

Naam Uitslag Tijd Prijs
Stefan Damen 1 22:20 1e prijs
Nico van Ruiten ½ 21:42 2e prijs
Aad Vledder ½ 23:04 3e prijs
Peter van Bakel 0 23:06  
Gerard Draaisma 0 23:00  
Coen de Kooker 0 22:33  
Martijn van Baars 0 22:25  
Jan Plomp 0 22:18  
Marcel Grifioen 0 21:06  
Ed v.d. Haak 0 21:05  
Ron v.d. Linden 0 21:00