Thomas Beerdsen (GM) winnaar van het 36e Voges Open Rapidschaaktoernooi 2023

Het is al weer 4 jaar geleden dat Thomas Beerdsen (toen nog IM) winnaar werd van ons 33e Rapid toernooi. En in feite is er qua aanmeldingen/opkomst niet zo heel veel veranderd. Schakers en dan speciaal in de hoofdgroep zijn dikwijls afwachtend en geven zich vaak pas in een laat stadium op. Zo ook nu want aan het begin van de week was het aantal nog 9 en daar kun je geen zeven ronden zwitsers mee spelen. Ook een achtkamp voor de Hoofdgroep? Maar gelukkig kwamen daarna toch de aanmeldingen weer binnen wat uitmondde in 18 spelers. Een vergelijk qua titelhouders met 2019 kon de toets der kritiek zeer goed doorstaan. 2023: 3 GM’s en 2 IM’s (in 2019 1 GM, 5 IM’s, 2 FM’s en 1 WFM) Maar laten we ons beperken tot het heden ofwel het Rapid toernooi van 2023. Net als andere jaren was de opzet een Hoofdgroep van spelers met een rating boven de 1800 (zo mogelijk) en max. 6 achtkampen waarvan de rating onder de 1900 moest liggen.

Aan het begin van de week bleven we echter steken op 5 achtkampen en dat veranderde niet meer in de loop van de week. Een op goed geluk naar Hillegom afgereisde achtkamper moesten we helaas teleurstellen, alsmede enkele late bellers.

De A groep bestond dus uit 18 spelers(sters) (17 mannen en 1 vrouw) en in de 5 achtkampen speelden 39 mannen en 1 vrouw. Een totale bezetting van 58 iets minder dan vorig jaar maar het enthousiasme was er niet minder om. Na een kort openingswoord van voorzitter Jan Plomp en een kleine uitleg van wedstrijdleider/arbiter Peter Kaptein (geassisteerd door Cok Ippel en Jan Havenaar) over de toernooi-regels kon het toernooi een aanvang nemen.

Hoofdgroep

En ook nu hanteerden we weer het “de eerste 3 ronden op rating“ principe. Zo doende voorkom je dat de top elkaar niet meteen tegenkomt. En inderdaad er vielen de eerste ronde geen verrassingen te noteren of het moest zijn dat onze eigen clubkampioen Rik van Rootselaar zich ook onder de top wist te scharen met een goede overwinning op Aad de Bruijn. Maar in de tweede ronde waren de drie grootmeesters (Erik v.d.Doel, Thomas Beerdsen en Alexandre Dgebuadze) te sterk voor resp. Fred Slingerland, Colin Stolwijk en Thomas Broek en kon Rik tegen Piet Peelen zijn kunststukje uit de eerste ronde niet herhalen.

In de derde ronde waren het opnieuw Erik en Thomas Beerdsen die de volle winst pakten, terwijl Alexandre remise overeenkwam met Colin Stolwijk. In de vierde ronde dan de verwachte confrontatie: Erik tegen Thomas Beerdsen waarbij laatstgenoemde de volle winst pakte en omdat Alexandre tegen Piet niet verder kwam dan remise was bovenin een klein gaatje geslagen. Dat werd in ronde 5 met een halfje verminderd omdat Thomas Beerdsen remise speelde tegen Alexandre en Erik won van Thomas Broek. Inmiddels was Rik van Rootselaar (3½ punten) weer opgeklommen naar de bovenste vijf, een vol punt achter Thomas Beerdsen maar slechts een halfje achter nummer twee Erik.

In ronde 6 zorgde Alexandre voor een daverende verrassing door Erik te verslaan. Grootmeesters onder elkaar zal wel een snelle remise worden maar nee, na volle strijd moest Erik de koning omleggen. Thomas Beerdsen was te sterk voor Rik waardoor er een vol punt verschil ontstond tussen hem en de nummer twee, Alexandre. Het was dan ook geen verrassing dat de partij in ronde 7 aan het eerste bord, die tussen Thomas Beerdsen en Fred Slingerland al vrij snel remise werd. Beiden hadden er alle belang bij, de een kampioen de ander definitief bij de bovenste vijf (prijswinnaars).

Maar opnieuw viel een grote verrassing te noteren aan bord drie. Rik van Rootselaar speelde de partij van zijn leven tegen Erik v.d. Doel en wist die winnend af te sluiten. Rik speelde hiermee Erik buiten de prijzen. Thomas Broek wist met een uiterste krachtsinspanning zijn partij tegen Piet Peelen in winst om te zetten en behaalde daarmee tevens een gedeelde 3/5e prijs. Alexandre Dgebuadze wist door winst op Jan Boekelman de ongedeeld tweede prijs te behalen.

Van de Uil speelden alleen Rik van Rootselaar en Rudolf Kat mee, Rik werd gedeeld 3/5e en Rudolf werd met 3 punten gedeeld 11/14e. Laat de tabellen/standen elders op de site voor zich spreken. Zie ook onze fotogalerij.

Groep Achtkampen

Dit jaar telden we aan het begin van de week, zoals reeds gemeld, 40 achtkampers ofwel 5 groepen en dat veranderde niet meer. Iedereen was bovendien op tijd aanwezig. Zodat we vlot konden starten.

De groepen uitgebreid voor het voetlicht halen doen we niet, u kunt de tabellen in al hun glorie op de site bewonderen. De groepen zijn ingedeeld op aflopende rating dus ligt de speelsterkte niet al te ver uit elkaar. Vandaar ook dat in enkele groepen (o.a. groep A, D en E) het SB er aan te pas moest komen om bij gelijk eindigen de prijswinnaars te bepalen.

Groep A

Als U de tabel bekijkt dan ziet U het wemelen van de halfjes. Liefst 16 van de 28 partijen werden remise. In de 3e en 4e ronde sloeg Mark v.d. Ploeg zijn slag met winst en hij scoorde uiteindelijk 4½ wat een vol punt beter was dan de rest waarvan er maar liefst 5 spelers op 3½ punt eindigden zodat het beroemde/beruchte SB de doorslag moest geven. Voor de tweede prijs was het Richard Copier die met 3½ en een SB van 12,75 deze prijs opeiste. De gedeelde 3/4e prijs ging naar Keimpe Knijft en Fred van Randen met 3½ punt en voor beiden een SB van 12,25. Hennie van Eeuwijk en Joop Bakker scoorden ook 3½ maar hun SB was niet voldoende voor een prijsje. De overige twee spelers scoorden 3 punten, kunt U nagaan hoe dicht het allemaal op elkaar zat en hoe ze aan elkaar gewaagd waren.

Groep B

Hier was het Peter Elisen die sterk startte. Ronald de Vries begon met verlies maar kwam sterk terug. Tot en met ronde 4 scoorden beiden 2½ punt. Ronde 5 bracht winst voor Peter en verlies voor Ronald. Maar ondanks twee ijzersterke laatste ronden van Ronald wist Peter hem net een halfje voor te blijven. Peter winnaar met 5 punten en Ronald met 4½ tweede. Bob Ameling bleef in dit geweld een halfje op de leiders achter en werd goede derde met 4 punten.

Groep C

Met deze groep ben ik snel klaar. Hier stak met kop en schouders Ywein Veldhuizen boven de rest uit. 7 uit 7 Proficiat. Goede tweede op 2½ punt achterstand werd hier Efstation Tavridis. Derde werd Piet Muller met 4 punten.

Groep D

Klaas Been had hier het motto verdeel en heers. Slechts tegen Jelle Kop de nummer 2 werd een remise afgestaan. Met 6½ werd Klaas onbedreigd winnaar. Jelle kon Klaas vrij goed volgen en het verschil was tot de laatste ronde slechts een punt. Maar verlies in die laatste ronde bracht het verschil op twee maar de tweede plaats niet in gevaar. 3e werd Otto Boot met 3½ punt maar een beter SB nl. 10,75. Renzo Hogenboom (score 3½) maar een SB van 9,75 was goed voor een extra vierde plaats.

Groep E

Hier gingen Moanes Zambouridis en Jan Plomp gelijk op totdat Moanes in ronde 6 onderuit ging tegen Daan Tamis. Alles hing hierdoor af van de laatste partij Jan Plomp tegen Moanes Zambouridis. Jan had aan remise genoeg maar Moanes wist het pleit in zijn voordeel te beslechten en boekte de volle winst. Zowel Jan als Moanes kwamen daardoor op 6 punten maar het SB gaf Moanes als groepswinnaar aan. Jan goede tweede en Daan Tamis werd met 5½ punt ongedeeld derde.

Zie voor gedetailleerde uitslagen en standen de tabellen.

In zijn slotwoord bedankte voorzitter Jan Plomp, de sponsor Voges, en de dames Hannie en Lyda en mannelijke collega Bert achter de bar, voor de goede zorgen. Voor de dames was er een fraaie ruiker bloemen, voor Bert 0.0 en dat is geen voetbalstand kan ik je verzekeren.

Ook de wedstrijdleiding Peter Kaptein en Cok Ippel, de man achter de computer Jan Havenaar, kregen een pluim. Dank aan Leo van der Ploeg voor het maken van de foto’s die op onze fotogalerij te bewonderen zijn. Maar ook de helpers van “het eerste uur“ die de zaal zaterdagmorgen op tijd speelklaar maakten werden nog eens in het zonnetje gezet. Hierna werden eerst de geldprijzen van de Hoofdgroep uitgereikt en kon daarna in sneltreinvaart door drie spelers per groep van de achtkampen gekozen worden uit de talrijke prijzen in natura.

Moe gestreden maar naar ik hoop tevreden kon men huiswaarts keren.

Toernooi-coordinator Cok Ippel