Schaakfestival Rond de Pomp

Initiatiefrijk HillegomHet logo van De UilSchaakfestival Rond de Pomp in Hillegom

Zaterdag 14 augustus 2010

Om tien uur stonden de medewerkers van de schaakclub klaar om het plein om te toveren in een schaakevenementenplein. Het grote schaakbord werd ingericht en bijna direct in gebruik genomen, daarna wilde iedereen beginnen met het inrichten van de marktkramen, die om tien bezorgd zouden worden. Echter om kwart over tien was er nog niets. Oorzaak bleek een communicatieprobleem met de leverancier, maar dat was snel opgelost en om even voor elf uur stonden de kramen opgesteld. Door een ieder zijn toen snel de kramen gevuld met schaakborden en kon het festival van start gaan. Maar niet nadat eerst een aantal mensen een kleurige billentikker had aangetrokken, mooie felle kleuren: gifgroen, zuurstokrose, oranje en uiteraard zwart voor onze Ad Reijneveld die, getooid met een oranje kroon, klaar stond om tegen elke willekeurige tegenstander een potje snelschaak te spelen.

Nadat André Beijk als volleerd dorpsomroeper de aandacht voor het schaakfestival had gevraagd begon de belangstelling langzaam te groeien en enkele jeugdleden werden uitgedaagd om de 10 schaakproblemen in de etalages van de winkels op te lossen en ook de uitkomst van de rebus in te leveren. De eerste schaakpartijen werden gespeeld waarbij kleine kinderen met veel moeite de grote schaakstukken konden verplaatsen, maar ze vonden het leuk. Om één uur werd de levende uil ingevlogen, een kerkuil, en kwam Joke Beijk met een zak ballonnen de kinderen versieren.

Mede door het mooie weer en onze dorpsomroeper werd het gezellig druk en werden alle bezoekers goed geïnformeerd over het bestaan van onze schaakclub. De eerste oplossingen van de schaakproblemen met rebus werden ingevuld en de deelnemers mochten een sleutelhanger met schaakstuk meenemen. Er was veel belangstelling voor de levende uil, een echte publiekstrekker, en de voorraad ballonnen van Joke slonk zienderogen, zij heeft vele kinderen van een hond of zwaard voorzien. Ook de simultaankramen waren goed gevuld zodat Jan Havenaar vol aan de bak kon, maar er werd vooral genoten van het edele schaakspel.

Om vier was het tijd om te stoppen en op te ruimen. Om kwart over vier was het plein weer keurig opgeruimd en konden de medewerkers van een welverdiend drankje gaan genieten. We kunnen terugzien op een geslaagde middag en alle medewerkers worden hartelijk bedankt voor hun inzet van deze middag, waarvan we met z’n allen hebben genoten. Kijkt u maar naar de foto’s.

Artikel Witte Weekblad

Witte Weekblad Rond de Pomp 2010