Willem Brandsma

Willem Brandsma

23 mei 1943 - 19 januari 2013

Op 14 januari krijgen we de mededeling dat Willem is opgenomen in het ziekenhuis en dat de vooruitzichten niet goed zijn. Zondag 20 januari krijgen we een telefoontje dat Willem zaterdagavond 19 januari is overleden. 19 januari 1933 was de oprichtingsdatum van schaakclub De Uil. Het was de bedoeling om maandag 21 januari aandacht te besteden aan het 80 jarig bestaan van onze club. Het is echter een 80-jarig jubileum met een zwarte rand geworden.

Willem was bijna 50 jaar lid en van 1976 tot 1988 penningmeester van onze club. Deze functie heeft Willem altijd met verve vervuld, de kas klopte altijd. De kascontrole was eigenlijk overbodig. Willem was een enthousiast lid van De Uil en als Willem op de clubavond was dan was hij ook aanwezig. Willem liet zijn enthousiasme nog wel eens blijken met woord en gebaar, wat niet altijd werd gewaardeerd, maar het hoorde nou eenmaal bij Willem en bij De Uil. Hij zei dan “Niet zo serieus mensen, het is maar een spelletje”.

Willem analyseerde zijn partijen als de partij nog bezig was, zo van als je dat en dat had gedaan in plaats van dat dan had het zus en zo gegaan. Ook de partij van zijn buren hield hij in de gaten en voorzag hij van ongevraagd commentaar, dan werd er wel eens gezegd “Willem doe nou eens rustig”, maar zo rustig als nu, daar waren we nog niet aan toe. We zullen hem missen en zeker niet vergeten.