In de krant

Aad Vledder verhoogt de druk
17 februari 2020

In de interne competitie van schaakclub De Uil, speelde Aad Vledder met wit tegen Piet Muller. Aad had er zin in en wilde deze avond een stevige partij schaken en zeker niet voor remise gaan. Direct vanaf het begin werd de stelling van Piet onder druk gezet. Piet wist de druk steeds te verlagen maar dat ging ten koste van zijn stelling. Positioneel kwam Aad steeds beter te staan en haalde de vervelende stukken van Piet van het bord waarna de pionnen oprukten om dame te worden. Piet probeerde dit te verhinderen maar dat lukte niet. Aad behaalde een mooie overwinning.

Jan Plomp en Kees Jongsma, achter het bord twee aartsvijanden, en deze avond zeker, speelden een zeer spannende partij. Kees overzag stukwinst, waarna Jan ging afruilen en remise aanbood. Kees wilde dat niet. Jan kwam een “gouden pion” voor, die door Kees in de gaten gehouden moest worden, dit gaf Jan de gelegenheid om andere stukken in stelling te brengen en de partij te winnen. Kees feliciteerde Jan en samen dronken zij een vredesdrankje.


Lawrence Maas slaat toe
10 februari 2020

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Ron van der Linden met wit tegen Lawrence Maas. Gezien de stand op de ranglijst zou Ron een niet al te moeilijke avond moeten hebben. Maar Lawrence heeft de gewoonte snel te spelen, Ron ging mee in het snelle spelen en lette niet goed op. Lawrence had een matdreiging ingebouwd en toen Ron de stelling goed ging bekijken zag hij dat mat onoverkomelijk was en gaf op.

Peter Kaptein speelde een goede partij tegen Jan Koopman en remise leek een logische uitslag, maar Peter stond toe dat Jan met zijn toren achter de verdediging kwam, en moest op zijn tellen gaan passen. In tijdnood deed Peter een zwakke zet die direct door Jan werd afgestraft en Peter kon opgeven. Jan van den Bergh speelde met wit tegen koploper Jan Havenaar, het werd een levendige partij waarbij Jan vdB geduldig op winst probeerde te spelen, maar Jan H wilde dat ook. Over en weer werd aangevallen maar ook weer goed verdedigd, zodat tot remise werd besloten.


Anton Warmerdam komt goed weg
3 februari 2020

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Anton Warmerdam met wit tegen Aad Vledder. De partij ging lange tijd gelijk op en leek te eindigen in remise. Echter Aad wilde voor de winst gaan en zette druk op de stelling van Anton. Het had er alle schijn van dat het ging lukken met enkele krachtige zetten had Anton het erg moeilijk, totdat Aad de verkeerde volgorde van zetten deed en daarmee direct de dreiging was verdwenen. Erger nog de stelling van Aad was daardoor zodanig verzwakt dat Aad er geen heil meer in zag en opgaf.

Gerard Draaisma speelde tegen Piet Muller en wilde wel weer eens winnen, maar dan moet je van goeden huize komen tegen Piet. Er werden wat vervelende stukken afgeruild en Piet hield een sterk lopers-paar over en zette de stelling van Gerard onder druk. Gerard spartelde nog wel tegen maar moest toch opgeven. Koploper Jan Havenaar speelde tegen Jan Vreeburg. Jan Havenaar had in het eindspel een pion meer, deze pion werd gekoesterd en verwend, dat was voldoende om een dame te worden en de partij te winnen.


Opmars van Fons Spaapen
27 januari 2020

In de interne competitie van schaakclub De Uil is Fons Spaapen bezig met een reeks klinkende overwinningen. Afgelopen maandag was Kees Jongsma het haasje, na een boeiende partij, waarbij Fons bewust voor aanval ging en Kees voortdurende onder druk zette. Kees probeerde nog wel met slinkse zetten het tij te keren maar dat hem een toren. Kees wilde nog niet opgeven maar Fons bleef goed gefocust en weerlegde de trucjes van Kees, die ook steeds meer in tijdnood kwam en uiteindelijk opgaf. De weken hiervoor had Fons Ron van der Linden en Cas Grannetia al aan de zegekar gebonden. De komende tegenstanders van Fons zullen scherp moeten zijn.

Anton Warmerdam behaalde een mooie zege op Nico van Ruiten. De strijd ging redelijk gelijk op en Nico dacht met een krachtzet de stelling van Anton binnen te vallen, maar de aanval klopte niet helemaal, of beter gezegd helemaal niet. Anton kwam een stuk voor en speelde de partij routineus uit en haalde het punt binnen. Aad Vledder behaalde niet zonder moeite een knappe remise uit zijn partij tegen Fred van der Bent.


Goed begin 2020 voor Cas Grannetia
6 januari 2020

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Ron van der Linden met wit tegen Cas Grannetia. Het werd een zeer spannende partij waarbij Ron in het begin een licht voordeel leek te hebben. Maar gaande de partij verdween het voordeel van Ron en nam Cas het heft in handen en speelde de partij heel resoluut uit en kon het punt bijschrijven. Jan Plomp offerde in het begin van de partij een paard voor twee pionnen en kreeg daardoor druk op de stelling van Fred van der Bent. Fred moest het paard teruggeven maar sprokkelde intussen belangrijke pionnen terug. Deze pionnen werden in het eindspel heel sterk en Jan kon promotie tot dame niet verhinderen en gaf op.

Ad Reineveld met wit tegen een sterk gemotiveerde Cok Ippel. De partij was spannend en duurde lang, waarbij Ad een licht voordeel had en dit koesterde. Uiteindelijk werd het voordeel een groot voordeel en moest Cok toch opgeven. Jan Koopman voelt zich steeds meer op zijn gemak bij De Uil, in dit geval was Piet Muller de sjaak en komt Jan steeds dichter bij de top 10.


37e Voges Open Schaaktoernooi ronde 2: Duleen v.Gunsteren en Ad Reijneveld aan kop.
15 november 2019

Aan de eerste zes borden van groep A viel geen enkele remise te noteren.
Bekerhouder Duleen van Gunsteren deed met zwart goede zaken. Winst op Loek Veenendaal betekende een score van 2 uit 2. Hij wordt op de voet gevolgd door Ad Reijneveld die een fraaie winstpartij boekte op Rudolf Kat waardoor ook hij 2 uit 2 scoorde. Jan Havenaar, Jan Vreeburg, Aad de Bruijn en Frank Beverdam volgen op een halfje.

In groep B  viel het meteen op: deze avond geen enkele remise.  Aan maar liefst 16 borden werd volop gestreden. Edwin Heemskerk, Dick Roosa, Jeroen Frijling, Jan v.d. Bergh en Richard Breurkes wonnen en hebben nu 2 uit 2. Maar ook hier ligt een klein peleton schakers dat een halfje achterstand heeft op de loer. Dat zijn Gerard-Jan v. Wageninge, Serkan Milli, Dennis Bouwmeester, Rob Graaff en Anton Warmerdam .

Vrijdagavond 22 november om 20.00 is de derde ronde in Eetcafé Zomerzorg te Hillegom Toegang gratis. Voor gegevens zie onze website www.schaakclubdeuil.nl.


Ad Reijneveld tevreden met remise
11 november 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Ad Reijneveld met zwart tegen Theo Bakker. Beide heren zijn topspelers bij De Uil en zeer aan elkaar gewaagd. Theo speelde een vertrouwde opening waar Ad adequaat op reageerde. Theo bleef op zeker spelen, waarop Ad gedacht zal hebben ‘”waarom ik niet”, en zijn verdediging bleef gesloten. Om tien uur besloten de heren tot remise, waarvan gefluisterd werd dat het een salonremise was, wat door de heren werd ontkend.

Aad Vledder speelde met wit tegen Anton Warmerdam, en had deze avond aanvallende gedachten. Lang bleef de stelling van Aad zeer bedreigend voor Anton. Anton bleef rustig en kon zijn verdediging in stand houden tegen het aanvalsgeweld van Aad. Aad werd enigszins ongeduldig en deed een mindere zet, waarna Anton direct de aanval overnam en wel zodanig dat Aad moest opgeven.

Peter van Bakel speelde met zwart tegen Dick Roosa, Dick probeerde door de verdediging van Peter te komen, maar Peter bleef zogenaamd laconiek zijn zetten doen, maar ze waren zo goed dat er voor Dick doorkomen aan was. Remise.


S.C. de Uil vs Jethro Tull
21 oktober 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil ontbraken enkele leden die de voorkeur gaven aan een concert van Jethro Tull. Terwijl de Uilleden luisterden naar bekende nummers zoals: Bourée en Aqualung, speelden de andere Uilleden hun wedstrijd. Peter van Bakel speelde een moedige partij tegen Cok Ippel en probeerde de aanvallen met de door Cok geliefde paarden af te slaan. Het lukte lange tijd, maar door teveel aandacht voor de paarden ontsnapte een pion van Cok en deze kon promoveren. Peter gaf op.

Jan van den Bergh deed erg zijn best tegen Theo Bakker en kreeg een goede stand op het bord, maar de boerenslimheid van Theo was genoeg om remise te houden. Fred van der Bent speelde tegen Anton Warmerdam zijn geliefde spelletje, Fred kwam een pion voor, en had maar één gedachte zorgen voor promotie van de pion. Anton probeerde op alle manieren om de pion tegen te houden. Hij offerde zelfs een stuk maar de pion bleef maar doorgaan en promoveerde tot een dame, waarna er geen houden meer aan was voor Anton.


Rob Brouwer tevreden met remise
14 oktober 2019

In de interne competitie van schaalclub De Uil, speelde Rob Brouwer met wit tegen Peter Kaptein. Rob opende rustig zonder al teveel risico, Peter reageerde ook rustig. Eigenlijk een saaie partij zou je denken, maar in het middenspel kwamen de valletjes en stiekeme zetten. Rob gaf aftrekschaak en dacht een stuk te winnen. Peter, was hier schijnbaar op voorbereid, want het schaak werd opgeheven en ook hij viel een stuk aan. De heren haalden de aangevallen stukken binnen. Hierna was de pit wel uit de partij en werd remise overeengekomen.

“Daar komen de Jantjes”
Eerst Jan Vreeburg tegen Jan Havenaar. Clubkampioen Jan Havenaar speelt iets onder zijn kunnen en Jan Vreeburg wilde dat wel zo laten. Er werd voorzichtig aanvallend gespeeld van beide kanten waarbij de verdediging goed georganiseerd werd, geen doorkomen aan, resultaat remise. Het nieuwe lid Jan Koopman speelde tegen Jan Plomp. De partij ging redelijk gelijk op in het begin en middenspel, in het eindspel werd Jan Plomp iets te hebberig en dacht een pion te winnen, dat deed hij wel, maar de andere Jan haalde een dame, verlies voor Jan.


Edwin Heemskerk toch te sterk
7 oktober 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Ron van der Linden met wit tegen Edwin Heemskerk. Ron had de laatste weken goede resultaten geboekt tegen sterker geachte spelers en moest nu tegen top-tien speler Edwin. Ook nu speelde Ron weer een gedegen partij en leek de partij uit te lopen op remise. Maar Edwin dacht daar anders over, zeker als sterke eindspelspeler. Edwin kreeg een licht overwicht en versterkte het overwicht met slimme zetten, en wel zodanig dat Ron geen kant meer op kon en moest opgeven.

Ad Reijneveld had het met zwart aardig aan de stok met Nico van der Plas. Nico had de stukken op strategisch sterke plekken staan en het leek erop dat er geen doorkomen aan was. In het eindspel ging Ad via een omweg in de aanval en hij kreeg zowaar een gaatje in de stelling van Nico. Al hoewel niet groot was het gaatje groot genoeg voor de winst. Piet Muller werd horendol van de sterke paarden van Hennie van Eeuwijk. Piet kwam in het nauw en Hennie kon schaakmat geven.


Gerard Draaisma goed op dreef
30 september 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Aad Vledder met wit tegen Gerard Draaisma. Aad speelde vanuit de opening aanvallend en bouwde een goede stelling op, waarbij Gerard goed moest blijven opletten. In het middenspel dacht Aad een sterke aanval in te kunnen zetten. Echter Aad had zich vergist en toen de rook op het strijdveld was opgetrokken stond hij een paard achter. Aad had nog één paard en pionnen en Gerard had nog twee paarden. De samenwerking tussen de paarden was erg goed en Gerard won een paar pionnen. Aad deed nog een poging om de pionnen van Gerard te ruilen voor zijn paar, maar Gerard werkte niet mee en won.

Hennie van Eeuwijk speelde tegen Ron van der Linden en het werd een spannende partij. Hennie probeerde te winnen en Ron ook, dat liep voor beide heren niet goed af en remise was het resultaat. Peter van Bakel kwam beter te staan tegen Fred van der Bent, en hield het hoofd koel. De tegenspartelende Fred probeerde het nog wel maar moest uiteindelijk opgeven.


Routineuze Piet Muller slaat toe
23 september 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil, speelde Piet Muller met zwart tegen André Beijk. André begon de partij rustig en bouwde eerst een goede stelling op, Piet ging daar in mee en wachtte rustig af. Door een paar, volgens André, leuke zetten, kreeg het enthousiasme van André de overhand, terwijl Pîet minzaam lachend zag dat hij een steeds betere stelling kreeg. André realiseerde zich, dat hij zijn hand had overspeeld en probeerde de schade nog te beperken, maar dat mocht niet baten en hij gaf op.

Cok Ippel, reeds tweemaal gewonnen, speelde tegen Jan Vos. Dit werd Ippeliaanse partij met sluwe zetten, waarvan deskundigen denken dat kan niet, maar Cok speelt ze gewoon en brengt de tegenstander van zijn à propos. Ook in deze partij, Jan Vos probeerde stand te houden, maar het mocht niet baten. Koplopers Mark van der Ploeg en Fred van Randen namen niet teveel risico en besloten tot remise. Jan Plomp stond tegen Kick van Rooijen, zoals ze zeggen “dik gewonnen” maar Jan kon het niet afmaken en gaf Kick zelfs de gelegenheid om hem mat te zetten.


Knappe remise Mark van der Ploeg
16 september 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil, speelde Mark van der Ploeg met wit tegen clubkampioen Jan Havenaar. Mark had er zin in en speelde vanaf het begin aanvallend en Jan moest goed opletten dat hij geen achterstand zou oplopen. Jan behield de concentratie en haalde de angels uit de aanval van Mark. Mark zag geen winst meer en het werd remise.

Hennie van Eeuwijk speelde een berenpartij tegen Willem Hensbergen. Hennie kwam twee pionnen voor maar had een loper en toren. Willem had twee torens. De samenwerking van de torens werd erg sterk en de tijd van Hennie verminderde snel. De twee torens gaven schaak waarna Hennie een stuk verloor en de partij. Lawrence Maas speelde met wit tegen de, op het Uilennest, teruggekeerde Piet Duivenvoorden. Lawrence speelde de zetten snel en Piet moest nog wennen. Lawrence kreeg een overwicht in de partij. Piet probeerde het tij te keren, maar helaas voor hem lukte dat niet Lawrence won de partij.


Schaakclub de Uil weer begonnen
2 september 2019

De eerste wedstrijden in de interne competitie van schaakclub De Uil zijn weer gespeeld. De Uil-leden waren blij dat ze weer konden beginnen met schaken. Vanaf de eerste zet was er weer volop strijd op de borden. Jan Havenaar speelde met wit tegen Hennie van Eeuwijk (de remisekoning), Jan speelde scherp met de bedoeling de stelling van Hennie flink onder druk te zetten. Hennie bekeek de zaak rustig en speelde steeds de goede zet, waardoor er van het druk zetten door Jan niet veel terecht kwam. Jan moest zelfs uitkijken dat Hennie niet beter kwam te staan. Uiteindelijk werd besloten tot remise.

Anton Warmerdam speelde met wit een goede partij tegen Kees Jongsma, en kwam zelfs iets beter te staan, al moest hij aandacht geven aan de centrum pionnen van Kees. De grote stukken werden afgeruild en alle pionnen werden geslagen. De heren hadden geen materiaal meer om mat te kunnen zetten en het werd remise. Ed van der Haak speelde met wit tegen Cor Vooijs, Cor kreeg de betere stelling met winstkansen, maar een onoplettendheid van Cor werd direct door Ed afgestraft, hij won een toren en de partij.


Jan Havenaar kampioen De Uil
8 juni 2019

Het was een spannende laatste ronde bij schaakclub De Uil. Jan Havenaar speelde tegen Ad Reijneveld, die nog uitzicht had op de tweede plaats. Ad had zijn verdediging zo ingericht dat Jan met geen mogelijk op winst kon spelen zonder risico te nemen, en omdat Jan aan een remise genoeg had om kampioen te worden werd er geen risico genomen en werd tot remise besloten. Nu moest Ad afwachten wat de uitslag van Willem Hensbergen tegen Jan Vreeburg zou worden.

Willem Hensbergen had nog een kans om gelijk te komen met Jan Havenaar, maar na de remise van Jan kon Willem alleen nog tweede worden. Willem had aan remise genoeg maar ging voor de winst, waarbij hij de stelling van Jan bestookte met paarden- en loperzetten. Jan hield echter het hoofd koel en pareerde de aanvallen en nam op een gegeven moment de aanval over en wel zodanig dat hij de partij won. Willem Hensbergen werd daardoor vierde en Jan Vreeburg derde Ad Reijneveld werd tweede en Jan Havenaar kampioen van De Uil.


De Uil wint NHSB-beker
1 juni 2019

Liverpool wint de Champions League. Schaakclub De Uil wint de NHSB-beker en dat is zeker niet slecht.
Zaterdagmorgen werd de halve finale gespeeld, waarbij De Uil het moest opnemen tegen De Waagtoren uit Alkmaar. Jan Vreeburg kreeg remise aangeboden maar moest van de teamleider doorspelen, omdat Ad Reijneveld, Willem Hensbergen en Jan Havenaar niet goed stonden. Maar wonderen bestaan nog; Ad Reijneveld won een toren en de partij, Jan Havenaar won ook en Willem Hensbergen speelde remise, de wedstrijd was gewonnen alleen Jan Vreeburg verloor.

De finale moest gespeeld worden tegen de Kennemer Combinatie. Jan Havenaar en Willem Hensbergen wisselden van plaats, wat een zeer goede zet bleek te zijn. Willem kreeg een stuk aangeboden en nam dat in ontvangst, daarna speelde hij logische zetten en won het eerste punt. Jan Vreebrug behaalde een nuttige remise, waarna gewacht moest worden op de overige partijen. Ad had groot voordeel, maar moest dat nog waar maken. Ad deed rustig aan en behaalde het punt en daarmee had De Uil de beker vediend. Jan Havenaar had het moeilijk tegen Jan Bakker en moest het opgeven. Maar De Uil had de KNSB=beker gewonnen.


Peter Kaptein krijgt geen cadeau
20 mei 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde de jarige Peter Kaptein met wit tegen Jan Scheepmaker. Normaal geef je de jarige een cadeautje maar Jan was dat niet van plan. Peter zocht wel de aanval in partij maar Jan wilde daar niet aan meewerken en bouwde een gedegen verdediging op. De stukken van Jan stonden goed gepositioneerd en elke aanval van Peter kon worden afgeslagen. Er werd tot remise besloten en Jan feliciteerde Peter.

Jitse Stunnenberg speelde tegen Johan Heidema. Jitse speelde rustig en in het middenspel kreeg hij de betere stelling. Johan probeerde nog om het tij te keren maar dat lukte niet en gaf op. Kick van Rooijen had een makkelijke avond tegen Lawrence Maas. Lawrence speelde, zoals hij gewoon is, erg snel en vergat de verdediging van zijn stukken waar Kick direct van profiteerde en deze stukken van het bord sloeg en daarna de partij tot een goed einde bracht. Piet Muller tegen Gerard Draaisma, “The old boys”, was in het begin een boeiende partij maar Piet wist een paar pionnen van Gerard te winnen en ook de partij.


Pim Redeker weer remise
13 mei 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Rob Brouwer met wit tegen Pim Redeker. Pim wilde deze keer voor de winst spelen, de laatste weken was het steeds remise. Maar om van Rob te winnen moet je van goede huize komen. Dat komt Pim wel, maar bij schaken gelden andere wetten. Rob opende aanvallend, maar Pim kon de dreigingen weerleggen door goed te verdedigen. Dit hield wel in dat Pim geen dreiging op de stelling van Rob kreeg. Beide heren probeerden nog een gaatje in de verdediging van de ander te vinden maar dat lukte niet en het werd weer remise.

Edwin Heemskerk speelde tegen Dick Roosa, Dick wil graag een paar plaatsjes stijgen en Edwin wil in de top drie blijven. Dick wilde graag winnen, Edwin uiteraard ook maar in ieder geval niet verliezen. Edwin speelde dan ook voorzichtig terwijl Dick de aanval zocht, maar door de ervaring van beide heren zorgde er voor dat de stelling evenwichtig bleef waarna tot remise werd besloten. Gerard Draaisma gaf goed tegenstand tegen Jan de Jong, maar kon het niet bolwerken. Jan won.


Aad Vledder in de top drie
6 mei 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Aad Vledder met wit tegen Nico van der Plas. Aad ging voortvarend maar weloverwogen van start en bouwde een goede stelling op. Echter Nico had ook snode plannen en bouwde verschillende valletjes in de partij. Aad trapte bijna in een opgezette val, maar kon op tijd corrigeren maar kwam wel minder te staan. Nico wilde de partij rustig naar winst uitspelen, maar lette even niet op en dat kostte hem een stuk, waarna Aad dermate goed kwam te staan dat Nico de partij opgaf.

Pim Redeker probeerde op alle mogelijke manieren om het Kick van Rooijen zo moeilijk mogelijk te maken. Kick vond steeds de juiste tegenzet waardoor Pim zijn zin niet kreeg en genoegen moest nemen met remise. In de partij van Anton Warmerdam tegen André Beijk kreeg Anton een paard aangeboden, maar Anton nam voldoende tijd om na te denken of hij het paard wel moest pakken. Neen dus, want dan was de partij verloren voor Anton. Anton nam het initiatief over van André en behaalde een mooie winst.


Peter de Haas snelt naar eeuwig schaak
29 april 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Peter de Haas met wit tegen Dick Roosa. De partij begon zonder problemen voor beide heren, maar op een gegeven moment kwam Dick beter te staan en moest Peter knokken om niet mat gezet te worden. Ook werd de tijd een belangrijke medespeler. Peter kwam langzaam maart zeker in tijdnood en ook de stand was niet in zijn voordeel. Totdat hij vlak voor het vallen van de vlag de redding zag. Supersnel werd schaak gegeven, Dick moest weg en kreeg direct weer schaak, en daarna weer en weer, het werd remise.

Edwin Heemskerk behaalde een belangrijke overwinning op Aad Vledder, die goed tegenstand bood, en staat nu op de tweede plaats achter Mark van der Ploeg die Nico van Ruiten, na een lastige partij een punt ontfutselde. Jan Plomp speelde tegen Gerard Draaisma en dacht laat ik een stuk offeren om daarna de dame te winnen. Maar het is belangrijk om iets langer de tijd te nemen in zo’n situatie, het werd daarna tobben voor Jan omdat Gerard de voorsprong niet meer uit handen gaf.


Ed van der Haak verdient remise
15 april 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Ed van der Haak met wit tegen Peter Kaptein. Ed had zin in een goede schaakpartij en vanaf het begin werd er druk gezet op de stelling van Peter, maar Peter kon de eerste dreigingen weerleggen en verdedigde zich goed. Maar Ed wilde meer en en bleef de aanval zoeken. Peter moest blijven opletten en kon de druk verminderen door de dreigende stukken af te ruilen. Peter had een licht voordeel overgehouden, maar toen Ed remise aan bood, koos Peter (paas)eieren voor zijn geld en deelde het punt.

Kees Jongsma wil graag de beste speler van groep B worden en daar had Ron van der Linden last van. Kees speelde agressief en Ron kon niet het juiste antwoord vinden en gaf na een paar scherpe zetten van Kees de partij op. Anton Warmerdam moest de concentratie vasthouden tegen Fons Spaapen. Anton stond wel beter, maar Fons had een paar linke dreigingen in de stelling. De dreigingen werden door Anton onschadelijk gemaakt waarna hij de partij met winst kon uitspelen.


Jan Scheepmaker wint dankzij pion
8 april 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Jan Scheepmaker met wit tegen Ed van der Haak. Jan opende zoals gewoonlijk weer listig, waardoor Ed direct op zijn hoede moest zijn om geen stuk te verliezen. Dat lukte Ed goed, maar Jan kwam wel een pion voor te staan. Hierna probeerde Ed de stand weer gelijk te trekken, maar was daarbij iets te optimistisch en moest nog een pion inleveren. Jan kon daar goed mee leven en dwong Ed om stukken af te ruilen. Hierna begon voor Jan de triomfantelijke opmars van zijn pionnen, die door Ed niet tegen gehouden konden worden. Jan promoveerde een pion tot dame en Ed gaf op.

Gerard Draaisma speelde tegen Gerard van Pruissen, die de laatste tijd goed op dreef is. Gerard Draaisma ondervond dat aan den lijve en kwam een toren achter. Echter Gerard van Pruissen kwam in tijdnood en kon door afruilen van de stukken een remisestand afdwingen. Aad Vledder behaalde een zeer knappe overwinning tegen Jan de Jong en staat nu als B-speler op de tweede plaats.


Mark van der Ploeg gaat aan kop
2 april 2019

In groep A van de interne competitie van schaakclub de Uil speelde Mark van der Ploeg met zwart tegen Jan de Jong. Het werd een spannende partij met kansen over en weer, totdat Jan een mindere zet speelde en Mark daar direct gebruik van maakte door de stelling van Jan onder druk te zetten. Jan probeerde met zijn paarden nog voor een verrassing te zorgen maar Mark bleef goed bij de les en haalde de winst binnen.

Fred van Randen moest veel moeite doen tegen Martin van Eeuwijk om mee te blijven doen voor de bovenste plek. Het lukte Fred om een stuk te winnen om daarna de partij naar winst af te ronden. Bij Aad Vledder en Ron van der Linden bleef het druk op het bord, zonder dat één van de heren op winst kwam te staan. Aad ging aandringen en speelde een paar sterke zetten. Ron moest een kwaliteit inleveren met tot gevolg dat zijn stelling was ondermijnd, waarna Aad toesloeg en Ron moest opgeven.


De Uil 2 kampioen
18 maart 2019

De Uil 2 speelde thuis tegen HWP 4, terwijl mede koploper Heemstede op dezelfde avond speelde tegen het Spaarne. Jan van der Bergh was onze verkenner in Heemstede en hield De Uil op de hoogte van de standen. 5-3 was de prognose voor Heemstede en dat betekende dat de Uil minimaal 5½ punt zou moeten scoren, want De Uil stond een ½ bordpunt achter. Richard Copier gaf het goede voorbeeld met een mooie aanvalspartij en snelle winst. Martin Zegstroo won een pion en wikkelde af naar winst.

Marcel Bolhuis pakte tactisch remise met zettenherhaling, maar de resterende 3 punten lagen nog niet voor het opscheppen. Cok Ippel stond een pion achter. Nico van der Plas gelijk, Jan Vos won een pion, maar de aanval van zijn opponent zag er wel heel gevaarlijk uit. Gerie Opgenhaffen en Edwin Heemskerk kregen een klein voordeeltje, maar ook niet meer dan dat. Opeens zat alles mee met de Uil en werden alle resterende partijen gewonnen. Enthousiast werd Jan van der Bergh op de hoogte gebracht, De Uil 2 was KAMPIOEN.

Zo eindigde deze hectische avond in een uitgelaten sfeer. Je wordt namelijk niet elke dag kampioen.


Nico van der Plas goed van start
11 maart 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil zijn de groepen ingedeeld. In groep A speelde Nico van der Plas zijn tweede wedstrijd tegen Richard Copier. De eerste wedstrijd was al gewonnen door Nico en hij is vastbesloten om de zegenreeks voort te zetten. Richard, toch niet de minste, werd direct door Nico onder druk gezet en moest flink aan de bak om zijn stelling vanderplasproof te maken. Het lukte wel, maar er waren zwakke punten in de stelling, die door Nico onder vuur werden genomen. Richard verdedigde uit alle macht maar kon geen stand houden. Met deze overwinning is Nico nu al kampioenskandidaat.

Ondanks, of misschien wel dankzij, de remise van Rob Brouwer tegen Ron van der Linden is Rob koploper is groep B. Het was een spannende partij met wisselende kansen, maar uiteindelijk zagen de heren geen winst meer en besloten tot remise. Dick Roosa had nog een appeltje te schillen met Peter Kaptein. Peter heeft het geweten, Dick kwam furieus uit de startblokken en Peter had al snel het nakijken, hij probeerde nog wel aansluiting te krijgen maar vergeefs.


Uil-leden scoren goed op jamtoernooi
9 maart 2019

Traditiegetrouw vertrokken 9 leden van schaakclub De Uil naar het jaarlijkse jamtoernooi in Zetten. Eerst werd er onderweg koffie met een vulkoek genuttigd, waarna via Wageningen met het pontje de Nederrijn werd overgestoken op weg naar Zetten. Er werden deze dag 7 rapid-wedstrijden gespeeld, 20 minuten p.p. per partij. Er waren 224 deelnemers op sterkte ingedeeld in 6 groepen. Om vijf uur waren de resultaten bekend en de Uilen hadden het goed gedaan.

In groep A werd Jan Havenaar 4e, in groep C werd Cok Ippel 2e, Cok miste de eerste plaats doordat hij in de laatste partij zijn dame cadeau gaf, jammer, in groep D werd Peter Kaptein eerste, Peter speelde een goed toernooien werd verdiend eerste en in groep E werd Jan Plomp 3e , de laatste partij van Jan duurde twee minuten, zijn tegenstander gaf heel snel zijn toren, paard en dame cadeau en hield het toen voor gezien. De andere Uilen vielen buiten de prijzen maar hadden wel een gezellige schaakdag, welke werd afgesloten bij Chefke in Lisse.


Cor Vooys slaat op het juiste moment toe
25 februari 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Cor Vooys met wit tegen Coen de Kooker. Cor is gewend om vlot te spelen zonder al te veel tijd te verliezen. Coen daarentegen wil de partij wat rustiger opbouwen. Cor had stevig geopend en zijn stukken stonden goed. Coen had veel tijd nodig om de aanval te pareren, wat in eerste instantie lukte. Cor ging echter onverdroten door en verhoogde de druk steeds meer. Coen deed verwoede pogingen om goed weerstand te geven, echter dat lukte niet en Coen moest opgeven. Cor ging als de Voois van De Uil naar de bar en bestelde een welverdiend biertje.

Peter Kaptein moest het opnemen tegen Dick Roosa en had vooraf voor remise getekend, echter je weet hoe een koe een haas vangt, en in dit geval lukte dat wel en Peter sloeg op het juiste moment toe en won de partij en maakte daarmee een grote sprong in de ranglijst. Kick van Rooijen leek het moeilijk te hebben tegen Jan Scheepmaker, maar een kleine onoplettendheid van Jan was genoeg voor Kick om te winnen.


Kees Jongsma wint toch!!
18 februari 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Kees Jongsma met wit tegen Kick van Rooijen. De aanvallend ingestelde Kees Jongsma had deze avond snode plannen tegen Kick van Rooijen, vanaf het begin speelde Kees op de aanval waar Kick eerst van schrok maar van lieverlee de stand in zijn voordeel deed kantelen. Kick kwam beter te staan met een stuk voor maar één pion minder. Kees bleef lastige zetten doen waardoor Kick genoodzaakt was zijn stuk in te leveren, waarna Kees dwingend op kwam zetten met zijn pion. Kick probeerde van alles maar kon niet verhinderen dat de pion promoveerde tot dame en Kick gaf op.

Nico van der Plas speelde tegen Jan de Jong, beide heren wilde deze avond wel winnen maar zonder al te veel risico te nemen, zodat het toch een remise werd. Piet Muller moest het opnemen tegen Edwin Heemskerk. Edwin wil graag in de kampioensgroep komen maar moest dan wel winnen van Piet. Piet had zijn stukken goed op de rit staan en Edwin moest de winst maar zien te halen, en dat lukte niet, het werd remise.


Edwin Heemskerk wil hogerop.
11 februari 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Edwin Heemskerk tegen Peter de Haas. Edwin was altijd een vaste waarde in de top tien, maar door minder gespeelde wedstrijden stond Edwin bij lange na niet in de buurt van de top tien. Aangezien de splitsing in groepen er aan zit te komen moet Edwin nodig scoren. Dit keer werd Peter de Haas flink onder druk gezet door Edwin. Peter wilde niet verliezen maar Edwin was resoluut en Peter kon er weinig tegen in brengen en moest opgeven. Edwin staat nu 15-de en moet de komende weken winnen om in de kampioensgroep te komen.

Jan van den Bergh speelt dit seizoen erg sterk, en wel zo sterk dat zelfs Nico van der Plas geen weerwoord had op het spel van Jan, alhoewel hij nog wel een remise probeerde te ontlokken. Aad Vledder behaalde een knappe overwinning op Henk Cramer. Aad bleef zorgvuldig zijn partij opbouwen en ondanks hevig verzet van Hank haalde Aad zijn punt binnen.


Egeltjesschaak bij De Uil.
21 januari 2019

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Ad Reijneveld met wit tegen Jan Vreeburg. Ad wilde deze avond wel weer eens winnen, echter, hij begon de opening van de partij heel voorzichtig, zoals de egeltjes dat ook doen. Jan Vreeburg had zich voorgenomen om niet te verliezen en stak al spoedig zijn stekels omhoog. Ad reageerde geprikkeld en zette de stelling van Jan onder druk. Het loperpaar van Jan was van grote waarde en vormde een goede verdediging. Er werden enkele stukken afgeruild en de heren besloten tot remise.

Nico van der Plas was minder voorzichtig tegen Peter de Haas. Al vanuit de opening werd Peter onder druk gezet en wel zodanig dat Peter een stuk verloor. Hij spartelde nog wel even tegen maar het was “over en uit”. Jan Vos gedroeg zich als een rekel tegen Dick Roosa. Dick speelt de laatste weken wat minder en daar had Jan reuk van gekregen. Jan opende op een sluwe manier en omsingelde de stukken van Dick, die niet meer kon ontsnappen. Dick werd het slachtoffer van Jan.


Uilleden naar Tata toernooi.
19 januari 2019

Acht leden van schaakclub De Uil gaven acte de présence op het Tata weekend-schaaktoernooi. Piet Muller en Jan Plomp zelfs voor de veertigste keer. De resultaten waren goed. Jan Vreeburg werd ongedeeld eerste in zijn groep en promoveert naar groep 3, Jan was even onzeker of het wel goed zou komen omdat zijn concurrent ook nog kans had. Aad Vledder werd gedeeld eerste, Aad had nog wel een kansje om alleen eerste te worden maar dat ging niet door, Ron van der Linden werd tweede, maar was dermate teleurgesteld dat hij zijn prijs aan zijn tegenstander gaf.

Piet Muller werd derde, wilde graag meer maar dat lukte deze keer niet, Peter Kaptein en Jan Plomp behaalden een gedeelde tweede plaats, Peter kwam sterk terug na een mindere goede start. Jan Plomp deed twee keer te snel een zet, en zag daarna de winnende, maar helaas. Anton Warmerdam en Coen de Kooker werden tweede, Anton won zijn eerste partij, verloor echter zijn tweede en kwam goed terug in de laatste partij. Coen won twee partijen, maar helaas de laatste ging verloren. Al met al ging iedereen tevreden naar huis en kunnen terugkijken op een geslaagd weekend.


Uilen zijn weer begonnen.
7 januari 2019

In de natuur zoeken de uilen elkaar weer op om een paartje te vormen. Na een korte winterstop werden bij schaakclub De Uil ook weer paartjes gevormd om de strijd aan te binden. De schakers waren vol goede voornemens om niet te verliezen het nieuwe jaar begonnen. Maar de praktijk is altijd weer anders, Dick Roosa moest het opnemen tegen Jan van den Bergh. Jan had een scherpe opening waar Dick veel moeite mee had. Dick kon de verdediging lange tijd sluitend houdend, maar Jan forceerde een doorbraak waar Dick weinig tegenover kon zetten. Jan behaalde een keurige overwinning en is nu een verrassende vaste waarde in de top tien.

Cok Ippel wil ook weer graag bij de eerste tien horen, dat betekent dat hij nog een paar overwinningen moet halen. Cok begon het nieuwe jaar goed met als slachtoffer Piet Muller, die nog wel een remise probeerde te halen, maar Cok ging daar niet in mee. In de lagere regionen speelde Johan Heidema tegen Cor Vooijs. Bij Johan moet je altijd opletten, maar deze keer was het andersom, Johan moest opletten voor Cor, maar deed dat niet genoeg en Cor won enkele stukken en ook de partij.


Veni Vidi Vici.
17 december 2018

Sinds jaren was Claudia Grannetia weer in de gelegenheid om mee te doen met het traditionele snelschaakkampioenschap van schaakclub De Uil. Ze moest het opnemen tegen de grote jongens van de Uil, zoals Jan Havenaar, Ad Reijneveld, Cok Ippel e.v.a. De heren hebben het geweten, er was geen kruid tegen gewassen. Claudia speelde als een grootmeester(es) en trok zich niets aan van de routine die tegenover haar zat, zij werd de nieuwe snelschaakkampioen van De Uil 2018. Zoals het gezegde zegt: “Zij kwam, zij zag en zij overwon”. Het betekent wel dat ze volgend jaar de titel moet verdedigen.

Er waren ook twee groepen die rapid-wedstrijden speelden. In de eerste groep speelde Stefan Koek als een kruimeldief, en sprokkelde vijf punten bij elkaar en werd daarmee winnaar van de groep. In de andere groep speelde Gerard Draaisma als in zijn jonge jaren en liet de andere spelers zijn hielen zien, hij werd dik verdiend eerste.

Bij de prijsuitreiking ontvingen alle deelnemers een jubileumbiertje om daarmee het 85-jarig jubileumjaar van De Uil af te sluiten. Het was weer een geslaagde avond, en met goed vertrouwen gaan de Uilen door in 2019.


Wit begint en zwart wint.
10 december 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil heeft geen witspeler een overwinning kunnen boeken. Van de zeventien gespeelde partijen waren er zes remise en elf overwinningen voor de zwartspeler. Edwin Heemskerk dacht lange tijd dat hij een kans had op remise tegen Jan Havenaar maar in het eindspel kon Edwin mat niet ontlopen en haalde Jan de buit binnen. Cok Ippel kon het tegen Martin Zegstroo niet bolwerken ondanks de verwoede pogingen om zij geliefde paarden in de strijd te werpen. Martin bleef rustig onder de stampede en sloeg op het juiste moment toe.

Marcel Bolhuys speelde zeer aanvallend tegen Jan Vos, maar Jan liet Marcel even uitrazen en toonde zich een slimme vos door een sterke aanval op te zetten en het verdiende punt binnen te halen. Johan Heidema was tegen Ed van der Haak goed op dreef en kreeg een overwegende stelling, maar wist de partij niet te beslissen. Ed kreeg een kans en greep die met beide handen aan en kreeg een hand van Johan als felicitatie met de overwinning.


Cas Grannetia houdt stand.
3 december 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Cas Grannetia met wit tegen Fred van der Bent. Cas was op de hoogte van de sterkte van zijn tegenstander Fred. Fred begint altijd rustig maar bouwt verassingen in zijn stelling. Cas was goed bij de tijd en hield de stelling van Fred onder druk en wist de valletjes te ontwijken en kwam iets sterker te staan. Maar iets is niet voldoende voor de overwinning. Fred deed een paar lastige zetten die goed werden gepareerd door Cas. Toen de aanvalsdampen waren opgetrokken en de stand werd bekeken, werd besloten tot remise.

Jan Plomp speelde behoudend tegen Gerard Draaisma en dacht dat er een remisestelling op het bord stond en bood dat aan, aan Gerard. Maar het credo van Gerard is: “je moet niet denken maar doen” en weigerde het remiseaanbod en ging doen, dat heeft Jan geweten er was geen houden aan voor Jan en deze feliciteerde Gerard met de overwinning. Peter Kaptein behaalde een mooie overwinning op Pim Redeker en steeg flink op de ranglijst.


Edwin Heemskerk telt weer mee.
26 november 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Edwin Heemskerk met zwart tegen Martin Zegstroo. Martin en Edwin zijn schakers die hun partij degelijk opbouwen. Zorgen dat de verdediging goed staat en van daaruit de aanval zoeken. Het ging dan ook lange tijd gelijk op in afwachting van een mindere zet van de tegenstander. Martin werd enigszins ongeduldig en zocht de aanval, die door Edwin werd afgeslagen en direct werd overgenomen. Met enkele krachtzetten werd de stelling van Martin met succes onder vuur genomen en de partij werd door Edwin gewonnen waarmee hij op de vierde plaats komt.

De partij tussen Peter van Bakel en Anton Warmerdam ging lange tijd gelijk op, waarna Anton remise aanbood aan Peter. Peter ging nog even door en bood daarna remise aan aan Anton, nu ging Anton door omdat hij een licht voordeel had. Kort daarna maakte Peter een fout waarmee hij een toren verloor en de partij opgaf. In de partij tussen Ad Reijneveld en Jan Havenaar zocht Ad wel de aanval, maar Jan bleef goed verdedigen waarna tot remise werd besloten.


Ed van der Haak begrijpt het niet.
19 november 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Ed van der Haak met wit tegen Jan Scheepmaker. Het werd een leuke partij waarbij de heren de aanval niet schuwden. Nu moesten de aanvallende impulsen nog omgezet worden in de winnende voortgang. Ed was goed op dreef en dwong Jan in de verdediging. Ed dacht de overwinning al binnen te hebben, maar Jan deed een voor Ed onverwachte zet en haalde de aanval van Ed onderuit en ging voor de overwinning die Jan ook behaalde. Ed vond het onbegrijpelijk maar moest zich neerleggen bij het verlies.

In de partij van de Peters, behaalde Peter de Haas een nuttige overwinning op Peter Kaptein, die lang uitzicht dacht een remise-stand te hebben op Peter de Haas, maar Peter dacht daar anders over en ging voor de overwinning die hij niet zonder moeite binnen haalde. Dick Roosa wilde graag remise halen tegen Jan Havenaar om in de top tien te blijven, maar Jan Havenaar wilde graag nummer één blijven en deed dat ook door te winnen.


Peter van Bakel tevreden met remise.
12 november 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Richard Copier met wit tegen Peter van Bakel. De opening van Richard beloofde weinig goeds voor Peter, die direct heel attent moest reageren op de dreigingen, maar dat goed deed. Richard bleef aanvallend spelen en Peter bleef goed verdedigen. Op een gegeven moment kwam Peter iets beter te staan en moest Richard stukken afruilen om niet nog slechter te komen staan. Peter kwam hierdoor wel twee pionnen voor die hij graag wilde laten promoveren, maar Richard kon hier een stokje voor steken en zodanig afwikkelen dat het remise werd.

Richard Nigten speelde tegen Kees Jongsma, lange tijd ging het gelijk op totdat Kees zich vergiste en een stuk verloor waarna Richard rustig naar winst afwikkelde. Fred van der Bent was goed op dreef tegen Pim Redeker, Pim verdedigde zoals gebruikelijk goed, maar kon niet verhinderen dat Fred zijn stelling binnendrong en zijn paard een prominente plaats gaf die heel vervelend was voor Pim. Pim probeerde onder de druk weg te komen maar dat lukte niet en gaf op.


Anton Warmerdam blijft koele kikker.
5 november 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Kees Jongsma met wit tegen Anton Warmerdam. Kees kwam sterk uit de startblokken en zette een gedegen aanval op. Anton echter, liet Kees even zijn gang gaan en zette een sterke verdediging op, en wachtte koeltjes af. Kees wilde graag winnen en forceerde een doorbraak. Anton ruilde de vervelende stukken af en kwam daarna positioneel beter te staan en wikkelde af naar winst.

Aad Vledder speelde een sterke partij tegen Jan Vos. Aad had een gevaarlijke aanval in gedachten en Jan moest alert blijven om niet te verliezen, de spanning steeg en de toeschouwers stroomden toe. Helaas zette Aad zijn dame op een ongedekte plek en het spel was uit, jammer. In de partij van Rob Brouwer tegen Peter Kaptein had Rob zijn linker toren een open lijn, het was een snelle linksbuiten, zo ongeveer als Jaap Peetoom vroeger bij VV Hillegom, toch was de dreiging van de toren onvoldoende en de heren besloten tot remise. Ad Reijneveld was te sterk voor Dick Roosa en staat nu tweede.


Pim Redeker wint van Gerard Draaisma.
29 oktober 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Gerard Draaisma met wit tegen Pim Redeker. Beide heren zijn ploeggenoten in De Uil 4, maar deze keer waren ze minder vriendelijk voor elkaar. Gerard zette een scherpe aanval op, waardoor Pim onder grote druk kwam te staan, door alert te reageren kon Pim de druk verminderen en door de afruil van de lopers werd de stelling van Gerard verzwakt en waren de rollen omgekeerd. Pim bleef rustig en verhoogde op zijn beurt de druk op de stelling van Gerard. Door een paniek-zet van Gerard kwam Pim een stuk voor en hoewel Gerard nog wel tegenspartelde behaalde Pim de overwinning.

De Vogelenzangers Fons Spaapen en Cor Vooijs bonden de strijd aan en maakten er een spannende partij van, met kansen over en weer, waarbij niet direct duidelijk was hoe de afloop zou zijn. Echter Cor deed een paar kracht-zetten, waarop Fons niet het goede antwoord had en de overwinning aan Cor moest laten.


Ha-zes winnend voor Jan van den Bergh.
22 oktober 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Jan van den Bergh met wit tegen Anton Warmerdam. De partij ging lange tijd gelijk op, al had Jan wel iets meer agressie in zijn stelling. Anton verdedigde zich zo goed mogelijk totdat pion h6 werd gespeeld. Anton’s paard werd aangevallen en wist niet waar naar toe te springen. Het kostte Anton bloed zweet en tranen om een oplossing te vinden, maar dat lukte niet en het paard en de partij ging verloren.

André Beijk gaf lange tijd goed tegenstand tegen Jan de Jong, en remise leek logisch, maar Jan dacht daar anders over en zette het paard van André onder druk, waarna deze geen kant meer op kon en verloren ging. Jan speelde de partij rustig uit en haalde het punt binnen. Peter de Haas speelde tegen Gerard Draaisma en bouwde zijn stelling rustig maar gedegen op. Gerard verdedigde zich manhaftig maar dat was niet genoeg en moest opgeven. Piet Muller zette zijn goede reeks voort tegen Hennie van Eeuwijk en behaalde een knappe remise.


Piet Muller verrast Jan de Jong.
15 oktober 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Jan de Jong met wit tegen Piet Muller. Jan de Jong een top vijf speler speelde zijn vertrouwde opening waar Piet goed op anticipeerde waardoor Jan zetten moest doen die hij niet gewend is. Jan moest hard werken om de samenhang van de stukken in stand te houden terwijl Piet koeltjes zijn stelling versterkte, en wel zodanig dat Jan een stuk verloor en daarna de partij voor gezien hield. Piet staat nu in de top vijf en Jan net buiten de top tien.

Ron van der Linden met wit tegen Kees Jongsma was een spannende partij met kansen over en weer. Ron kwam beter te staan maar deed een minder goede zet waarna Kees Ron in twee zetten mat kon zetten. Kees overzag dit en Ron kon terugkomen en alsnog de partij winnen. Peter de Haas moest het opnemen tegen Fred van der Bent. Fred is altijd een lastige tegenstander maar daar had Peter geen boodschap aan en speelde zijn eigen spel. Fred wist daar niet goed raad mee en deed een verkeerde zet, wat direct door Peter werd afgestraft.


Peter Kaptein blijft de baas.
8 oktober 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil, speelde Peter Kaptein met zwart tegen Jitse Stunnenberg. Peter moest de tijd goed inde gaten houden omdat de speeltijd een uur per persoon was tegen normaal 1½ uur. Peter zorgde er voor dat de openingszetten vlot werden gespeeld zodat meer tijd voor het midden en eindspel overbleef. Maar Jitse speelde wel snel in de hoop dat Peter daarin meeging. Jitse dacht wel beter te staan, maar Peter had de zaakjes goed voor elkaar en won de partij.

Voor Jan Havenaar is het nu al “Lonely” aan de top, want 4 gespeeld 4 gewonnen. Deze keer was Fred van Randen het slachtoffer alhoewel hij gedegen tegenstand bood had Jan toch nog een list en moest Fred de koning omleggen. Nico van Ruiten, weer terug op het uilennest moest het opnemen tegen Cor Vooys. Nico liet gelijk merken dat hij het schaken nog niet is verleerd en had geen echte problemen tegen Cor. Een kleine verrassing was de winst van Hennie van Eeuwijk tegen Dick Roosa, je moet altijd opletten tegen Hennie.


Coen de Kooker blijft opletten.
1 oktober 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Coen de Kooker met wit tegen Jan Scheepmaker. Beide heren hadden er zin in en er werd op het scherpst van de snede gespeeld. Coen bleef goed opletten of Jan geen valletjes had ingebouwd en kwam goed door de opening. In het middenspel bouwde Coen een sterke aanval op die Jan niet kon weerleggen en hij moest opgeven.

Lawrence Maas speelde tegen Jan Plomp, waarbij Lawrence een toren tegen een loper moest geven, en later verloor hij ook nog een paard, maar daarna kwam Lawrence sterk terug en zat Jan in grote nood. Lawrence kon in twee zetten mat zetten, maar Jan kon tussenschaak geven en dwong Lawrence tot dameruil, Jan ontsnapte gelijk Houdini. Jan verzilverde zijn pionnenvoorsprong en won alsnog. In de top speelde Jan Hensbergen met wit tegen Jan Havenaar. Het werd een spannende partij voor de Jannen waarin Jan Havenaar uiteindelijk met list en geen bedrog de partij tot winst kon brengen.


Simultaanschaken
18 september 2018


Schaakclub De Uil weer begonnen
3 september 2018

In het speellokaal de Bestemming aan de Juliana van Stolberglaan 18 in Hillegom is schaakclub De Uil weer begonnen aan het nieuwe seizoen. Als eerste begon de jeugd om 19.00 uur. De eerste avond was een warming up voor het komende seizoen, eerst werden er schaakproblemen opgelost, waarna een vierkamptoernooitje werd gespeeld. De kinderen hadden er weer zin in. De jeugd speelt op maandagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur.

De senioren spelen vanaf 20.00 uur en speelden deze avond de eerste ronde voor de interne competitie. Er waren geen echte verrassingen in de uitslagen, hooguit de winst van de penningmeester Peter Kaptein op de voorzitter Jan Plomp, onoplettendheid van Jan werd direct beslissend afgestraft door Peter. Belangstellenden om te schaken, zowel jeugd als senioren, kunnen eerst een paar avonden proef draaien. Meer informatie is te vinden op de website schaakclubdeuil.nl


Jan Havenaar kampioen bij De Uil
4 juni 2018

Zonder zelf te spelen is Jan Havenaar clubkampioen geworden bij schaakclub De Uil. De enig overgebleven concurrent was Dick Roosa. Dick speelde tegen Willem Hensbergen en moest winnen om nog een kans te maken om kampioen te worden. Dick begon de partij rustig om geen fouten te maken, dat ging lange tijd goed maar om te winnen moest er uit een ander vaatje getapt worden. Dick zocht de aanval op en daar zat Willem op te wachten. Langzaam maar zeker kreeg Willem de betere stelling en wist die vast te houden. Dick ging voor de winst maar kon een oprukkende pion niet meer tegenhouden en gaf op. Jan Havenaar kampioen.

In de A-groep is de spanning nog groot. Mark van der Ploeg en Martin Zegstroo zijn de kanshebbers de beslissing valt op de laatste speelavond. In groep B is Henk Kramer niet meer te achterhalen en is de kampioen. In groep C is Jan Scheepmaker de grote kanshebber al heeft Jitse Stunnenberg nog een kleine kans, Nog spanning volop op de laatste speelavond.


Jan Havenaar doet goede zaken
28 mei 2018

In de kampioensgroep van schaakclub De Uil speelde Jan Havenaar met wit tegen Willem Hensbergen. Voor Willem was het de laatste kans om zicht te houden op het kampioenschap, maar dan moest hij wel winnen. Voor Jan was het ook van belang om te winnen om zijn voorsprong op de concurrenten te behouden. Het werd een spannende strijd waarbij Willem op de aanval speelde en Jan met slimme zetjes zwakke punten in de stelling van Willem inbouwde. Willem kreeg daardoor twee dubbelpionnen, waarna Jan de grote stukken wist af te ruilen en zijn vrije pionnen richting achterste lijn dirigeerde. Niet alleen de dubbelpionnen waren een probleem voor Willem ook de tijd werd zijn tegenstander en moest opgeven.

Dick Roosa speelde tegen Fred van Randen en moest winnen om een kansje te maken voor het kampioenschap. Dick bouwde rustig zijn stelling op en Fred moest verdedigde zich goed, maar heel langzaam kreeg Fred het steeds moeilijker en zijn stelling werd onhoudbaar en Dick won. Cok Ippel tegen Jan de Jong was een leuke partij en werd dan ook remise.


Peter van Bakel houdt Henk Kramer op remise
7 mei 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Peter van Bakel met zwart tegen de koploper van groep B Henk Kramer. Henk was aan zijn stand verplicht om tegen Peter op de winst te spelen. Henk ging dan ook voortvarend en aanvallend van start. Maar Peter weet wat verdedigen is en elimineerde elke aanvalszet met de juiste tegenzet. Henk bleef het proberen, maar kon geen zwakke plekken vinden bij Peter, die heel kalm de partij op remise wist te houden.

Fred van der Bent moest het opnemen tegen Jan Scheepmaker. Fred had niet verwacht dat Jan zo sterk tegenstand zou bieden. Maar zoals altijd hield Jan de boel goed in de gaten en probeerde zelfs de aanval over te nemen. Daar had Fred geen zin in, maar hij moest zijn uiterste best doen om remise te houden. Dat lukte, waarmee Jan een goed resultaat haalde. Hij is dan ook de koploper in groep C. Jan Plomp had tegen Eric van Rootselaar een lokzetje gespeeld, waar Eric intrapte. Eric zag, nog voor dat Jan de beslissende zet kon uitvoeren, het onheil en gaf direct op.


Henk Kramer verrast Mark van der ploeg.
30 april 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil, speelde Henk Kramer met wit tegen Mark van der Ploeg. Mark is de koploper in groep A en Henk in groep B. Henk koos voor een vertrouwde opening met de nadruk op de aanval. Mark verdedigde zich goed, maar Henk bleef de aanval zoeken, en dat lukte, de verdediging van Mark begon zwaktes te vertonen en Henk profiteerde daar goed van en kon het punt binnen halen.

Rob Brouwer kon het Piet Muller niet moeilijk maken, nee hij maakte het Piet zelfs makkelijk. De partij was vlot ten einde met winst voor Piet. André Beijk speelde een rustige partij tegen Coen de Kooker en wachtte op de, zoals Coen dat noemt, “kleine foutjes”. En inderdaad Coen deed een paar minder sterke zetten, waar André wel raad mee wist en het punt binnen haalde. De jeugdige leden Lawrence Maas en Rik van Rootselaar kruisten de degens waarbij Lawrence de overhand kreeg. Hoewel Rik nog van alles probeerde, kon hij het niet bolwerken, knappe winst van Lawrence.


Coen de Kooker tevreden met remise
23 april 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Coen de Kooker met wit tegen Kick van Rooijen. Coen was goed gemotiveerd en wilde er een stevige partij van maken. Zijn opening was veelbelovend en Kick moest zijn “qui vive” zijn, en was dat ook. Kick speelde de juiste verdedigingszetten en de stand was gelijkwaardig. Kick bood remise aan en Coen moest nog even nadenken, om tot de slotsom te komen dat remise terecht was.

Verrassend was de winst van Ed van der Haak op Peter de Haas. Peter in goede doen zou van Ed moeten winnen. Maar een mindere zet van Peter werd direct door Ed afgestraft waarna Peter geen heil meer zag in verder spelen en opgaf. Kees Jongsma en Anton Warmerdam speelden een verbeten strijd omdat beiden voor de winst speelden. Eerst stond Kees beter en dacht te gaan winnen totdat Anton na een mindere zet van Kees iets beter kwam te staan en dacht te gaan winnen. Maar geen van beiden wilde verliezen en er werd genoegen genomen met remise.


Peter Kaptein heeft langste adem
16 april 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Peter Kaptein met zwart tegen Coen de Kooker. Het werd een spannende partij waarin Coen een licht overwicht had en een pion op de zesde rij. Peter bleef goed opletten en het kostte Coen veel tijd om de goede voortzetting te vinden en Coen kwam daardoor in tijdnood. Coen deed een mindere zet, waardoor Peter een betere stelling kreeg. Peter nam de tijd die Coen niet meer had en haalde het punt binnen.

Peter van Bakel speelde tegen Jan van den Bergh, de partij leek dood te bloeden maar Jan greep zijn kans om een pion voor te komen. De pion werd gekoesterd en vertroeteld en Peter kon promotie niet tegenhouden, punt voor Jan. Rick van Rootselaar speelde met wit tegen Brian van der Star en zette vanuit de opening de stelling van Brian zwaar onder druk. Brian deed een aantal goede zetten om de druk te weerleggen maar vergiste zich één keer en Rick direct gebruik van de mindere zet en Brian kon verlies niet voorkomen.


Ron van der Linden naar de top
26 maart 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Ron van der Linden met wit tegen Kees Jongsma. Kees toch niet de eerste de beste moest het opnemen tegen een gemotiveerde Ron. Ron wil meedraaien in de top van groep B. Kees moest vanuit de opening al alle zeilen bijzetten om niet op achterstand te komen. Dat ging hem in het begin goed af maar een minder goede zet van Kees werd direct door Ron aangegrepen om de stelling van Kees binnen te dringen en te wachten. Ron is een geduldige schaker en Kees kon geen potten meer breken en gaf op.

Fred van der Bent, ook in de top van groep B, moest het opnemen tegen Gerard Draaisma. Gerard had zoals gebruikelijk weer zin in en Fred ook. Het werd een boeiende partij waarin beide heren scherp diende te blijven. Uiteindelijk kreeg Gerard een voordeeltje wat hij niet meer weggaf, jammer voor Fred. Cor Vooys speelde tegen Peter Kaptein, op een gegeven moment zei Cor “oei foutje”, dat was niet tegen dovenmansoren en Peter strafte het foutje direct af.


Goede start Dick Roosa
19 maart 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil, speelde Dick Roosa de tweede wedstrijd in de kampioensgroep tegen Jan Vreeburg. De eerste wedstrijd was door Dick gewonnen, maar tegen Jan Vreeburg blijft het altijd moeilijk. Dat bleek ook wel in deze partij. Jan probeerde voordeel te halen in het middenspel maar Dick had steeds het goede antwoord en bouwde langzaam maar zeker licht voordeel in de stelling. In het eindspel bleef Dick secuur spelen en Jan kon de druk niet langer weerstaan en moest opgeven.

Jan Havenaar ook winst in de eerste ronde speelde tegen Cok Ippel. Cok probeerde het spel van Jan te ontregelen maar Jan speelde zijn eigen spel en Cok speelde wel lang door maar moest de koning omleggen. Dick en Jan gaan nu met twee uit twee aan de leiding en zullen er alles aan doen om daar te blijven. Volop spanning dus. In de A-groep speelde Mark van der Ploeg tegen Edwin Heemskerk. Lang leek het er op dat het remise zou worden maar Mark ontdekte een zwakke plek in de stelling van Edwin, die niet was te verdedigen, winst voor Mark en de leiding in groep A.


De Uil schaakt internationaal
3 maart 2018

Vijf spelers van schaakclub De Uil speelde tegen schakers uit St. Albans Engeland. Voorzitter Jan Plomp heette de “friendly” schakers van harte welkom, maar zei erbij dat de strijd achter het bord niet “friendly” zou zijn, aangezien De Uil de vorige ontmoeting met 5½ – 1½ had verloren. De Uilen waren dus extra gemotiveerd om te winnen.

Richard Copier speelde tegen Ian Cross en al direct vanuit de opening werd de tegenstander onder druk gezet. Deze probeerde hier onderuit te komen maar dat was vergeefs, Richard haalde het eerste punt binnen. Ad Reyneveld tegen Jeremy Fraser ging gelijk op, zodat tot remise werd besloten. Jan de Jong kon het niet bolwerken tegen Ian Gooding zodat de stand 1½ – 1½ was. Jan Plomp kwam een pion voor tegen Peter Baker en was heel zuinig op deze pion en ruilde de zware stukken af waarna de pion onhoudbaar werd en Peter Baker opgaf. De Uil stond voor, de laatste partij van Gerard Draaisma tegen Ray Claret was erg spannend mede door de tijdnood van beide heren. Gerard hield het verhitte hoofd koel en gaf schaak, waarna Ray moest vaststellen dat het mat was.

3½ – 1½ voor De Uil. De revanche was binnen.


Ed van der Haak verslaat Johan Heidema
19 februari 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil nam Ed van der Haak het met wit op tegen Johan Heidema. Beide heren hadden er zin in en gingen vol goede moed de strijd aan. Ed speelde zijn geliefde opening en Johan moest direct alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat de partij snel klaar was. Johan deed dat goed en kon in het middenspel druk zetten op de stelling van Ed. Ed pareerde deze druk en nam het initiatief over. Johan dacht de oplossing te hebben maar dat pakte niet goed uit en Ed won een stuk waarna Johan opgaf.

Cok Ippel wilde deze avond graag winnen van Hennie van Eeijwijk om in de top tien te komen. Maar wat Cok ook probeerde, het lukte niet tegen de remisekoning van De Uil en Cok moest berusten in een remise. Gerard Draaisma deed goede zaken tegen Kees Jongsma, het was een spannende partij, waarin beide heren kansen kregen. Na een minder goede zet van Kees sloeg Gerard direct toe en haalde het punt binnen.


Nico van der Plas in opmars
5 februari 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Nico van der Plas met wit tegen Edwin Heemskerk. Nico is een speler die als het even kan de aanval zoekt, terwijl Edwin zijn verdediging extra aandacht geeft. Zo ook deze avond, Nico zette vanaf het begin de stelling van Edwin onder druk, maar Edwin had steeds de goede tegenzet. Het ging dan ook lange tijd gelijk op, totdat Nico een zwakke plek vond in de verdediging en direct volop in de aanval ging. Edwin kon het lang volhouden, maar niet lang genoeg en Nico sloeg genadeloos toe en staat met dit punt ruim in de top tien.

Coen de Kooker speelde tegen Gerard van Pruissen, Coen kreeg een licht overwicht op de stelling van Gerard maar kon dit niet verder uitbouwen. Gerard bood remise aan en Coen dacht nog wel even na maar accepteerde het aanbod. Ron van der Linden stond wel beter tegen Kees Jongsma maar Kees wist steeds een goede voortzetting te vinden, waarna tot remise werd besloten.


Aad Vledder zet druk
29 januari 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Aad Vledder met zwart tegen Fred van der Bent. Fred is een degelijke schaker die lang geconcentreerd kan blijven spelen, maar Aad kan dat tegenwoordig ook heel goed. De partij werd langzaam opgebouwd zonder al te veel risico’s. Maar de drang naar winst kreeg bij Aad de overhand. Aad zette de stelling van Fred steeds meer onder druk met aanvallende zetten. Fred probeerde de stelling dicht te schuiven maar Aad liet zich niet voor één gat vangen en kreeg een open lijn. Fred probeerde nog om onder de druk vandaan te komen maar dat lukte hem niet en moest opgeven.

Rob Brouwer speelde met wit tegen André Beijk. Rob speelde een sterke opening waar door André iets te frivool op werd gereageerd. Rob kreeg goede kansen van André en sloeg genadeloos toe. Peter kaptein had een lastige avond tegen Pim Redeker, maar Pim maakte het Peter toch gemakkelijk door niet op zijn tijd te letten. De vlag van Pim viel en Peter won toch.


Scheepmaker flitsend van start
22 januari 2018

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Jitse Stunnenberg met wit tegen Jan Scheepmaker. Jan bood al snel een stuk aan wat gretig, iets te gretig bleek later, door Jitse in ontvangst werd genomen. Het duizelde Jitse daarna, toen hij zag dat hij tweemaal schaak werd gezet gevolgd door een matzet. De partij duurde vier zetten en de heren hebben nog een vriendschappelijk partijtje gespeeld. Altijd opletten tegen Jan Scheepmaker.

Koploper Jan Vreeburg nam het op tegen Nico van der Plas. In het eindspel stond Jan twee pionnen voor maar Nico speelde het eindspel secuur en Jan moest remise accepteren en verspeelde daarmee zijn koppositie aan Ad Reijneveld die in een boeiende partij tegen remisekoning Hennie van Eeuwijk speelde. Ook deze partij leek remise te worden maar Ad had iets meer geduld dan Hennie en sloeg in het eindspel toe en is daarmee de nieuwe koploper. Jan Plomp blunderde in de partij tegen Peter Kaptein en verloor zijn dame die in dank in ontvangst werd genomen door Peter die ook de partij won.


Kleine opkomst grote spanning
11 december 2017

Bij schaakclub De Uil kwamen door het slechte weer “slechts” 20 leden naar de clubavond. Ondanks de geringe opkomst waren er interessante partijen. Zo moest koploper Jan Vreeburg het opnemen tegen Ad Reijneveld. Jan speelde met wit en speelde een rustige opening, waar Ad niet zo’n zin in had en de boel gelijk op scherp zette. Het werd een boeiende partij, Ad kwam een stuk voor maar Jan probeerde remise binnen te halen. Ad liet dat niet gebeuren en behaalde de winst waarmee hij drie plaatsen steeg op de ranglijst.

Dick Roosa behaalde de winst op Edwin Heemskerk en speelt mee voor de bovenste plaatsen. Coen de Kooker liet zich in de partij tegen Johan Heidema opjagen door de digitale klok, terwijl hij nog een kwartier tegoed had. Coen stond beter maar door de haast kon Johan de stand gelijk trekken en werd het alsnog remise. Jan Plomp speelde een iets te avontuurlijke partij tegen Anton Warmerdam. Anton liet Jan zijn gang gaan en sloeg op het juiste moment toe. Gerard Draaisma ontweek de aanvallen van Rob Brouwer en ging zelf in de aanval en Rob moest opgeven.


Jan Plomp rondt goed af
4 december 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil, speelde Jan Plomp met wit tegen Martin Zegstroo, ruim 200 ELO punten meer waard dan Jan. De opening ging rustig aan, maar Martin dacht op de twaalfde zet positioneel sterker te komen staan, dat liep slecht af voor Martin, want Jan won een stuk en kon onder de druk op zijn stelling vandaan komen. Jan hield het hoofd koel en speelde partij zorgvuldig uit en haalde het punt binnen.

Jan Havenaar is nog niet in goede doen dit seizoen, dit keer was Edwin Heemskerk met zwart zijn tegenstander. Jan deed zijn uiterste best om de stelling van Edwin te verzwakken, maar Edwin werkte niet mee en hield de verdediging goed in stand, zodat het remise werd. Willem Hensbergen komt langzaam maar zeker opzetten naar de top van de interne competitie. Dit keer moest hij tegen Fred van Randen. Willem ging vanuit de opening in de aanval en dwong Fred tot de nodige zetten om niet al direct op achterstand te komen. Fred hield dit niet vol en moest opgeven.


Dick Roosa sluipt naar de top
27 november 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Dick Roosa met wit tegen Ron van der Linden. Dick hoort in de top van De Uil en wilde dat deze keer ook bewijzen. Ron werd het slachtoffer, Dick bouwde zijn partij langzaam op en Ron kreeg het steeds benauwder, en wel zodanig dat hij opgaf. De andere concurrenten van Dick speelden remise, waardoor Dick nu is opgeklommen naar de derde plaats.

Peter Kaptein had tegen Peter de Haas de stelling dicht gezet, zoals dat heer, tenminste dat dacht hij. Peter de Haas zag nog een klein gaatje en drong de stelling van Peter Kaptein binnen en behaalde de winst. Coen de Kooker nam het op tegen Ed van der Haak, beide heren willen een paar plaatsen stijgen. Het werd een spannende strijd waarbij Coen “mat in twee” over het hoofd zag en het uiteindelijk remise werd. Jan Scheepmaker deed goede zaken tegen Johan Heidema, door in een degelijke partij te winnen.


Muller in goedgeefse bui
20 november 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Piet Muller met wit tegen Jan van den Bergh. De partij ging lange tijd gelijk op waarbij beide spelers geen risico’s namen. Piet vond het tijd om remise aan te bieden, maar had niet in de gaten dat zijn dame werd aangevallen. Piet speelde zijn toren en bood remise aan. Jan dacht even na en zei nog even niet en sloeg de dame. Piet speelde voor Sinterklaas en gaf op.

Aad Vledder en Gerard Draaisma speelden een spannende partij, waarvan niet was te voorspellen welke kant het op zou gaan. Beide heren kwamen in de tijdnoodfase, waarbij een kleine fout fataal kan zijn. Aad maakte de fout en Gerard nam het punt mee. Koploper Jan Vreeburg speelde met zwart tegen de “remisekoning” Hennie van Eeuwijk. Jan probeerde wel om door de verdediging van Hennie te komen, maar die hield deze goed gesloten. Hennie kon weer een remise bijschrijven. Hennie heeft inmiddels 8 remises uit 9 partijen. Anton Warmerdam behaalde een zwaar bevochten zege tegen Peter de Haas.


Draaisma doet goede zaken
13 november 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Gerard Draaisma tegen Fred van der Bent. Gerard wist dat Fred een lastige en degelijke schaker is en was dus op zijn hoede. Het werd een lange en spannende partij waarin Gerard licht voordeel kreeg. Fred probeerde het tij te keren maar door zettendwang kwam Fred steeds slechter te staan en gaf op.

Jan Vreeburg, na jaren weer deelnemer in de interne competitie, nam het op tegen Jan de Jong, op dat moment koploper,. Het werd een tactische strijd met over en weer kansen, totdat Jan Vreeburg andere Jan vast kon zetten. Na enig tegenspartelen moest Jan de Jong opgeven en werd Jan Vreeburg de nieuwe koploper. Anton Warmerdam kruiste de degens met Cas Grannetia en moest toezien dat Cas langzaam maar zeker de goede posities innam. Anton probeerde de aanval over te nemen, maar kreeg de deksel op zijn neus en moest opgeven. Cok Ippel had het niet naar zijn zin tegen Jan Havenaar. Hij probeerde met listige paardenzetten Jan te verrassen, maar Jan maalde daar niet om en sloeg op het juiste moment toe en won de partij.


De Uil 1 kijkt goed uit
6 november 2017

Een oplettend de Uil 1 heeft maandag 30 oktober een 5-3 overwinning behaald tegen Kijk Uit uit IJmuiden. Guus van Dijk won overtuigend, vanaf de eerste zet zocht Guus met succes de aanval en het was al snel 1-0. Hennie van Eeuwijk speelde met wit één van zijn lijfvarianten, dat ook een pionoffer voor actief stukkenspel inhield. Zijn opponent had geen schijn van kans (2-0). Ad Reijneveld speelde minder spectaculair maar 1 pion meer in het eindspel was voldoende voor de overwinning (3-0). Marcel Bolhuis met een plusremise de score verder opgeschroefd (3½-½).

Jan de Jong kwam in een eindspel met ongelijke lopers, wat een remise opleverde(4-1). Er bleven er nog 3 partijen over. Bij Jan Vreeburg was in de opening iets mis gegaan. Er kwam schaak en de koning moest uit de dekking wat verlies van de partij tot gevolg had . Jan Havenaar maakte ternauwernood remise (4½-2½).  Met 3 verbonden pionnen tegen een loper moet zwart ergens een winst gemist hebben. Willem Hensbergen had een pion meer. Dit was voldoende voor het laatste halfje. (5-3).


Mark van der Ploeg slaat toe
30 oktober 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Mark van der Ploeg met wit tegen Dick Roosa, op dat moment koploper bij De Uil. Mark had zich goed voorbereid en speelde één van zijn favoriete openingen waar Dick het al vanaf het begin moeilijk mee had. Dick moest alle zeilen bijzetten om niet direct onder de voet te worden gelopen. Mark draaide de duimschroeven steeds verder aan, Dick probeerde onder de druk vandaan te komen maar dat lukte niet en gaf op.

Piet Muller speelde tegen Pim Redeker. De heren wilde geen echt risico nemen en besloten tot remise. Het leek op een salonremise. Peter de Haas en Kees Jongsma speelden een spannende partij waarbij beide voor de winst gingen, er werden stukken afgeruild om beter te komen staan, maar elke poging werd door de ander in de kiem gesmoord. Uiteindelijk werd het remise. Brian van der Star maakte het Ed van der Haak erg moeilijk. Brian behield de aanval en Ed kon zijn stelling niet meer verdedigen. Winst voor Brian.


Jitse Stunnenberg zet stijgende lijn voort
23 oktober 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Jitse Stunnenberg met wit tegen Gerard Draaisma. Jitse is de laatste weken goed bezig en moest het nu opnemen tegen “good old” Gerard Draaisma. Jitse speelde direct een scherpe opening, Gerard had moeite om zijn verdediging goed te organiseren. Er zaten enkele zwakke punten in en Jitse verhoogde de druk op deze stukken. Gerard deed zijn best om de zaak te redden, maar dat lukte niet en Jitse kon een punt bijschrijven en staat nu in de top 20.

Aad Vledder, ook goed bezig, nadert de top tien en moest het opnemen tegen Jan van den Bergh. Aad kwam wel beter te staan, maar het blijft moeilijk om een betere stand om te zetten in een overwinning. Zo ook deze keer. Het werd remise, maar Aad vond dat hij toch had moeten winnen. Kick van Rooijen speelde een vlotte partij tegen Erik van Rootselaar. Kick zat goed op te letten, want reeds in de opening won hij een stuk en wikkelde daarna de partij af naar een overwinning.


De Uil 4 redt het niet
16 oktober 2017

De Uil 4 speelde voor de externe competitie tegen Het Witte Paard 2 uit Haarlem. De Uilen hadden er zin in. Anton Warmerdam speelde tegen André Meester. Anton, met zwart, zorgde ervoor dat zijn verdediging goed stond, lange tijd bleef het rustig totdat zijn tegenstander een meesterlijke zet speelde en Anton een stuk en de partij verloor. Piet Muller speelde tegen Jan Rot. Piet dacht goed te staan maar Jan Rot deed een paar rottige zetjes en het was over met Piet. Gerard Draaisma speelde tegen Piet Zegers. Piet dacht te zegevieren, maar Gerard hield kranig stand en behaalde remise.

Pim Redeker speelde tegen Hans van Heems. Pim kwam een pion voor en bleef heel rustig en wachtte geduldig af. Zijn tegenstander moest zetten doen die hij liever niet deed, waar Pim van profiteerde en de partij won. Jan Plomp tegen Hajo Bons. Jan kwam goed te staan, maar had teveel oog voor zijn eigen aanval en vergat de verdediging waardoor de pionnen oprukten. Jan verloor een toren en kon opgeven. Kick van Rooijen tegen Albert de Wit. Kick speelde goed en degelijk, zijn oprukkende pionnen konden promoveren en Wit gaf op.

Helaas verloor de Uil 4 met 2½ - 3½.


Jitse Stunnenberg verrast Peter Kaptein
9 oktober 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Jitse Stunnenbeerg tegen Peter Kaptein. Jitse speelt sterk, 4 winstpartijen tegen één verliespartij. Iemand om rekening mee te houden. Peter Kaptein speelt veel toernooien en heeft daardoor meer ervaring. Maar Jitse trekt zich daar niets van en speelt frank en vrij. Peter probeerde zijn verdediging goed neer te zetten, maar Jitse had een goede aanval. Deze aanval wist Peter niet te weerleggen, en moest een stuk inleveren en gaf de partij op.

Cok Ippel speelde met wit tegen koploper Marcel Bolhuis. Cok ging voor de winst en bedreigde de stelling van Marcel met zijn geliefde paarden. Marcel kreeg de kans om de paarden af te ruilen en hield de verdediging gesloten. Cok kwam er niet doorheen en er werd tot remise besloten. Jan Vos had het met wit zwaar tegen Aad Vledder. Jan had een matdreiging en Aad kans op stukwinst, maar eerst moest de matdreiging van het bord, dat lukte maar dit gaf Jan de gelegenheid om stukverlies te verhinderen. Het werd remise de terechte uitslag.


De Uil spaart zich niet
2 oktober 2017

Een historische gebeurtenis maandag 2 oktober in de Bestemming Hillegom. De Uil 1 speelde tegen de Uil 2. Het eerste was gedegradeerd en het tweede gepromoveerd. De Uil 2 speelde thuis.
Nieuw lid Willem Hensbergen won van Theo Bakker. Wie 7 remises zou verwachten kwam bedrogen uit. Het was bloed aan de paal. Hongerige uilen die zichzelf zonder scrupules opeten. Edwin Heemskerk, vaste klant voor het eerste, speelde nu voor het tweede tegen het eerste en verloor van debutant Marcel Bolhuis. Vice versa Hennie van Eeuwijk, een vaste klant voor het tweede, maar speelde nu voor het eerste tegen het tweede en verloor van Cok Ippel.

Jan Havenaar won van Martin Zegstroo. De teamleiders hadden een moeilijke avond tijdens de tweestrijd, zweet op het voorhoofd en hoge bloeddruk. Cok Ippel en Jan Havenaar hadden zoiets nog niet eerder meegemaakt. Ze wonnen beiden hun partij. Mark van der Ploeg won in de opening een kwaliteit van Jan Vreeburg en maakte dit fraai technisch af. Fred van Randen en Guus van Dijk waren helemaal van Lisse naar Hillegom gereisd en speelden remise. Een mooie partij vond plaats tussen Jan de Jong en Jan Vos. Lang was onduidelijk wie er nu beter stond. Het werd echter remise. Ad Reijneveld speelde tegen Dick Roosa. Dick kwam een pion voor, maar uiteindelijk werd het remise.

De Uil 2 – De Uil 1:  3½ – 4½


Alexandre Dgebuadze (GM) wint het 31e Voges Rapidschaaktoernooi
30 september 2017

Zaterdag 30 september 2017 zal bij de Uil de (toernooi)boeken ingaan als zijnde uitermate geslaagd. Maar liefst 81 schakers(sters) waren van heinde en verre naar De Bestemming gekomen. Friesland, Gelderland, Zeeuws Vlaanderen ja zelfs Belgie om maar enkele voorbeelden te noemen.

In de A groep, waarin men om het prijzengeld speelt, kwamen 25 schakers(sters) uit waaronder een zestal titelhouders. Twee van de sterkste vrouwelijke Nederlandse schaaksters (Zhaoqin Peng en Anna-Maja Kazarian) gaven het geheel nog meer glans en de Uil met haar sponsor Voges mag terecht trots zijn.

De winnaar Dgebuadze heeft het echter niet in de schoot geworpen gekregen. In de 4e ronde moest hij een halfje afstaan aan Peng en deed datzelfde ook in de 8e ronde tegen Miguoël Admiraal. Het was voor laatstgenoemde echter pas zijn eerste halfje verlies dus hij bleef Dgebuadze voor. Pas in de allerlaatste ronde viel de beslissing. Admiraal verloor van Peng en Dgebuadze won en werd ongedeeld eerste van de A groep. Admiraal en Peng eindigden gezamenlijk op de 2e plaats.

In de grote achtkamp groep streden maar liefst 56 schakers(sters) om prijzen in natura, maar de strijd was er niet minder om. Hier moest de organisatie op vrijdag al het bordje “vol“ plaatsen. Op de site van de Uil vindt U onder “Toernooien“ → "Voges Rapid", alle uitslagen. De prijswinnaars per groep:
Groep 1 Kees Scherpenisse
Groep 2.Ron Greven
Groep 3 Paul Oudshoorn
Groep 4 Serkan Milli
Groep 5 Willem Bergers
Groep 6 Job Segers (met de maximale score 7 uit 7)
Groep 7 Rienk v.d. Woude

De schaaksport zit zeker in Hillegom in de lift en wij kunnen het iedereen die deze sport een warm hart toedraagt aanbevelen om eens op maandagavond een kijkje te nemen in De Bestemming, Juliana van Stolberglaan 18 Hillegom. Een partijtje spelen brengt U meteen weer in de stemming.


Mooie winst Marcel Bolhuis
25 september 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Marcel Bolhuis met wit tegen Jan de Jong. Het was een spannende wedstrijd, waarin Marcel druk zette op de stelling van Jan. De geroutineerde de Jong verdedigde zich goed en hield zijn stelling gesloten. De coming man Marcel had zijn zinnen op winst gezet en verhoogde de druk. Jan maakte een kleine fout en Marcel greep direct zijn kans en won de partij en staat nu nummer één.

Jan Vreeburg speelt ook weer in de interne competitie en moest het opnemen tegen Fred van Randen, beide heren maakten het elkaar behoorlijk lastig maar geen van twee kon een doorbraak forceren. Remise is de juiste uitslag. De ietwat langharige Kees Jongsma moest het opnemen tegen de kortharige Rob Brouwer. De strijd ging gelijk op totdat Kees een stukoffer bracht waarmee hij dacht de partij te winnen. Rob accepteerde het offer en weerlegde de dreiging. Zonde van het stuk van Kees, winst voor Rob. Kees is inmiddels ook weer kortharig.


Kermisschaken een succes
11 september 2017

Schaakclub De Uil organiseerde In het kader van de najaarsfeesten weer het simultaanschaken. De jeugd begon om 7 uur met tien spelers en speelsters, iets minder dan vorig jaar. Rick van Rootselaar was de simultaangever. Rick deed goed zijn best en bleef geconcentreerd spelen, hij won 9 partijen en moest een verliespartij incasseren tegen Michel van Kampen. Een score van 90 procent, voorwaar een heel goede prestatie.

Bij de senioren waren 24 deelnemers en één deelneemster. Ad Reineveld was simultaangever en had 13 tegenstanders en had geen makkelijke avond. Ad won 6 partijen, speelde 3 keer remise en verloor 4 partijen. Een score van 58%. De prijswinnaars waren: 1e prijs Martin Zegstroo, 2e prijs Kick van Rooijen en 3e prijs Peter Pijpers.

Jan Havenaar was simultaangever in de andere groep en had één dame en elf heren als tegenstander, Jan won 8 partijen, speelde 1 keer remise en won acht partijen. Een score van 71%. De prijswinnaars waren: 1e prijs Rudolf Kat, 2e prijs Peter Kaptein en 3e prijs Dick Rooza. Al met al was het weer een gezellige schaakavond.


De Uil is begonnen
4 september 2017

De interne competitie van schaakclub De Uil is begonnen. En we mogen wel zeggen, “verassend begonnen”. Ad Reijneveld en Jan Havenaar, de TOP 2 van de Uil, verloren allebei. Willem Hensbergen, pas één dag lid, moest direct de strijd aanbinden tegen Ad Reijneveld, en met succes, Ad had weinig in te brengen en moest de koning omleggen. Jan Havenaar kruiste de degens tegen Jan de Jong. Jan de Jong had vorig seizoen al erg sterk gespeeld en is van plan dit ook in het nieuwe seizoen te doen. Jan Havenaar heeft het aan den lijve ondervonden en moest net als Ad de koning omleggen.

Er is nog een nieuw lid, Jan Vos, Jan moest het opnemen tegen Hennie van Eeuwiijk. De beide heren kennen elkaar van de externe wedstrijden en speelden deze eerste wedstrijd op zeker. Dit mondde uit in remise. Dan is er nog een herintreder, die na een paar jaar weer terugkwam op het Uilennest, Cas Grannetia. Cas had de laatste maanden geoefend en dat kwam goed uit tegen Fons Spaape. Fons bood lang tegenstand maar Cas was te sterk in het eindspel en won.


Jubilea en Afscheid bij De Uil
28 augustus 2017

Tijdens de algemene ledenvergadering van schaakclub De Uil werden de eerste agendapunten snel afgehandeld, echter bij het agendapunt Bestuurszaken ontstond er enige vertraging. Als eerste werd er afscheid genomen van Theo Brandsma die na ruim zestig jaar zijn lidmaatschap heeft opgezegd. Theo werd bedankt voor zijn grote betrokkenheid en inzet bij De Uil, en kreeg een uil voor in zijn tuin en pak melk, "de witte motor" omdat hij geen wijn lust en bloemen. André Beijk werd in het zonnetje gezet omdat hij zeventien jaar jeugdcoördinator is geweest en daarmee stopt. Als waardering voor het vele werk ontving André twee dagreizen met de trein, een paraplu voor bij het golfen en bloemen.

Tejo Bakker en Jan Plomp ontvingen voor hun veertig lidmaatschap een herinneringsbeker. Peter Kaptein werd naar voren geroepen en gefeliciteerd met zijn 25-jarig bestuursjubileum en werd voor zijn inzet als , secretaris, penningmeester, jeugdleider en assistent bij de organisatie van toernooien, unaniem benoemd tot Lid van Verdienste van De Uil. Hij ontving een oorkonde en bloemen. Tot slot werden Jan Plomp en Aad Vledder herbenoemd als respectievelijk voorzitter en secretaris. Schaakclub de Uil begint weer vol vertrouwen aan het nieuwe seizoen.


Rudolf Kat wint het 45e Schaak-Vierkamptoernooi van De Uil.
10 juni 2017

In het nieuwe clublokaal van de Uil, “De Bestemming“, werd op 9 en 10 juni het 45e schaakvierkamptoernooi gehouden. Maar liefst 76 schakers(sters) gaven acte de présence slechts 4 minder dan vorig jaar. Dit jaar werden er dus 19 wisselbekers uitgereikt, maar gelukkig voor de organisatie wist niemand de beker definitief te winnen. Slechts 1 speler wist hem voor de tweede achtereenvolgende keer te winnen, het was ons eigen clublid Gerie Opgenhaffen en hij zal er volgend jaar dus alles aan doen om definitief in het bezit te komen.

Rudolf Kat uit Alphen a.d. Rijn slaagde er in groep 1 in om Ad Reineveld, Willem Hensbergen en Diederick Casteleijn, allemaal met een hogere rating, achter zich te houden en werd dus de terechte winnaar. Van de 76 deelnemers waren er 16 lid van de Uil en wonnen er 4 hun groep. Jan Vreeburg groep 3, Gerie Opgenhaffen groep 7, Jan v.d. Bergh groep 9 en Jan Plomp groep 17. Jan de Jong, Dick Roosa en Gerard Draaisma tekenden in hun groep voor een 2e plaats. Vier spelers tekenden voor de maximale score van 3 uit 3, Jan Vreeeburg, Jasper Dekker, Jan Hoogenboom (de nieuwe 3J’s ??) en Peter Elisen.

De nieuwe door Ad Reijneveld beschikbaar gestelde beker werd gewonnen door Rudolf Kat terwijl Jan Vreeburg de nieuwe de Uil-beker wist te winnen... Een zeer geslaagd toernooi waar de dames achter de bar ruimschoots slaagden voor hun vuurdoop. Voorzitter Jan Plomp leidde op de gebruikelijke wijze de prijsuitreiking. Moegestreden maar voldaan en met een tot ziens op 8 en 9 juni 2018, vertrok men tevreden huiswaarts.


Rob Brouwer op de terugweg.
29 mei 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Rob Brouwer tegen Ed van der Haak. Rob is na een afwezigheid van drie maanden, door een operatie, weer terug. Vorige week had Rob al gewonnen en vandaag moest hij de strijd aanbinden met Ed. Rob kreeg licht overwicht in de opening en kon deze uitbouwen. Met een toren van Rob op de zevende rij, gedekt door de dame kreeg Ed het moeilijk. Alhoewel Ed bleef verdedigen, kon hij het niet houden. Rob won en maakte een sprong in het klassement.

Aad Vledder speelde tegen Peter Kaptein en kreeg een sterke stand op het bord. Echter je moet altijd opletten dat de ander je geen eeuwig schaak kan geven. Aad stond twee torens voor, maar Peter zag een klein gaatje in de stelling van Aad en kon eeuwig schaak geven, remise. Eeuwig zonde voor Aad.

In kampioensgroep was er een hevige strijd tussen Ad Reijneveld en Jan Havenaar. De strijd ging lang gelijk op tot Jan een klein overwicht kreeg, maar ook tijdnood. Ad bleef secuur spelen en Jan kon het niet afmaken in de resterende tijd, de vlag van Jan viel en Ad won.


De spanning stijgt bij De Uil.
15 mei 2017

In de kampioensgroep van schaakclub De Uil, begint de spanning te stijgen. Koploper Ad Reijneveld speelde met wit tegen Martin Zegstroo. Je mag dan verwachten dat Ad met zijn favoriete opening begint, dat deed hij ook maar Martin kent Ad ook al enige tijd en had de opening verwacht en zich goed voorbereid. Dit was een tegenvaller voor Ad. Hij kon Martin niet in de problemen brengen, Ad kwam zelfs slechter te staan. De anders zo minzame glimlach op Ad zijn gezicht veranderde in een vernietigende blik, als compensatie voor de slechtere stand. Maar Martin raakte niet onder de indruk en speelde de partij correct uit en kon een punt bijschrijven.

Jan Havenaar stond een half puntje achter op Ad, en speelde tegen Fred van Randen. Jan had zich goed voorbereid op de partij en zette Fred vanaf het begin onder druk. Fred probeerde zich te verdedigen, maar de druk werd te groot en Jan won en werd daarmee de nieuwe koploper. Jan de Jong nam het op tegen Nico van der Plas en hoewel Nico zich moedig verdedigde, won Jan toch redelijk eenvoudig.


Cok Ippel neemt de kop over.
8 mei 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Anton Warmerdam met wit tegen Cok Ippel. Anton was op dat moment de koploper. Anton was gemotiveerd om zijn eerste plaats te behouden en Cok wilde ook wel eens op de eerste plaats. De strijd was hevig en toen de rookgordijnen waren opgetrokken werd de stand op het bord bekeken. Cok bleek een licht voordeel te hebben. Maar bij Cok is een licht voordeel een uitdaging om het om te buigen tot een groot voordeel en dat lukte. Anton moest opgeven en Cok is nu eerste.

Kees Jongsma kanshebber om ook in de top te komen speelde tegen Gerard Draaisma. Het werd een voorzichtige partij waarin geen grote risico’s werden genomen. Echter Kees kreeg een pion voorsprong en wist deze pion tot dame te promoveren, waarna Gerard opgaf. Jan van den Bergh wil ook meedoen in de top en speelde tegen Peter Kaptein zijn geliefde opening b3. Peter wist hier niet goed raad mee en kwam positioneel zwak te staan. Jan maakte hier gebruik van en Peter kon opgeven.


Pim Redeker kruipt omhoog.
1 mei 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Pim Redeker met wit tegen Aad Vledder. Zoals gebruikelijk bouwde Pim langzaam maar gestaag een solide stelling op. Aad wilde de stelling open gooien en speelde een gedurfde zet. Pim wist daar wel raad mee en ruilde zodanig af dat de stelling van Aad danig werd verzwakt. Ondanks dat Aad van alles probeerde kon hij de opmars van de stukken van Pim niet tegenhouden en moest de koning omleggen.

Lene van Rootselaar moest het opnemen tegen Hans de Groot. Voorzien van commentaar van Hans speelde Lene een goede partij maar tegen de routine van Hans was het moeilijk om te winnen en werd besloten tot remise. Jitse Stunneberg speelde tegen Jacob van Aalst. Jitse probeerde door de stelling van Jacob heen te breken maar dat lukte niet, omdat Jacob de verdediging goed had staan. Remise was het resultaat. In de kampioensgroep probeerde Ad Reijneveld op allerlei manieren om van Hennie van Eeuwijk te winnen, echter Hennie is remisespecialist en ook nu weer behaalde hij een knappe remise en is leider in de kampioensgroep.


Peter van Bakel is de baas.
24 april 2017

In de interne competitie speelde Peter van Bakel met wit tegen Jan Plomp. Peter speelde een voor hem vertrouwde opening waarop Jan Plomp solide reageerde, tenminste dat dacht hij. Peter plaatste zijn paard op een strategisch sterke plek, waar Jan weinig tegen kon uit richten. Ondersteund door de lopers werd de situatie voor Jan onhoudbaar en kon Peter het punt binnen halen. Jan dacht vooraf dat hij wel iets te vertellen had, maar dat was alleen na de partij.

Gerard van Pruissen speelde een goede partij tegen Mark van der Ploeg. Mark probeerde op alle mogelijke manieren aan te vallen, maar Gerard had steeds het goede antwoord klaar. Mark bleef proberen te partij te winnen, maar moest tevreden zijn met remise. Aad Vledder had een goede stelling tegen Fred van der Bent en moest nog twee zetten doen om te winnen. Helaas deed Aad de zetten in de verkeerde volgorde, waardoor Fred kon ontsnappen en zelfs de partij won. Hennie van Eeuwijk deed goede zaken in de kampioensgroep door een mooie overwinning op Jan Q de Jong.


De Uil bekert verder.
10 april 2017

Het eerste elftal van de SV Hillegom heeft de HD-cup gewonnen, van harte gefeliciteerd. Echter er is nog een kandidaat in Hillegom om een belangrijke beker te winnen namelijk Schaakclub De Uil. De Uil speelde tegen Aartswoud de kwartfinale voor de NHSB-beker. Ad Reineveld, Jan Havenaar, Fred van Randen en Jan Q de Jong vormde het kwartet dat het op moest nemen tegen Aartswoud. Ad Reineveld speelde een sterke partij en met een tactische wending bracht hij zijn tegenstander dermate aan het wankelen, dat hij opgaf.

Jan Havenaar had aan bord 3 een sterk paard met aanval op de stelling van zijn tegenstander en dat betekende even later 0-2. De stelling van Fred van Randen was in dynamisch evenwicht en met weinig tijd op de klok werd er geen risico meer genomen en was dat genoeg voor remise. Ook Jan Q. de Jong behaalde een degelijke remise. De uitslag van 3-1 betekent dat De Uil door is naar de halve finale, met uitzicht op de finale en wie weet komt er weer een belangrijke beker richting Hillegom. We houden u op de hoogte.


De Uil 4 verslaat Nieuw Vennep.
3 april 2017

Het vierde team van schaakclub De Uil speelde hun laatste competitiewedstrijd tegen Nieuw Vennep 3. De opstelling was compleet anders dan gewoonlijk. De hoge bordspelers speelden nu op de lage borden. Kick van Rooijen speelde aan bord één en had een rustige partij, waarin geen risico werd genomen en al spoedig was de eerste remise daar. Gerard Draaisma aan bord twee kreeg een kwaliteitsvoordeel, maar toen beide spelers nog één pion hadden en Gerard een toren en zijn tegenstander een loper, kon Gerard, ondanks verwoede pogingen niet winnen, tweede remise.

Teamleider Jan Plomp kwam niet goed uit de opening, vond hij, maar zijn tegenstander zag dat niet zo en gaf Jan de gelegenheid om zijn stukken vrij te spelen. Jan won twee stukken voor een toren en had een pionnenvoorsprong, zijn tegenstander zag het niet meer en gaf op. Anton Warmerdam speelde een moedige partij, maar zijn tegenstander was daar niet van onder de indruk en pareerde de aanvallen, ook hier remise. Pim Redeker speelde zijn partij heel rustig en schoof steeds de pionnen door tot zijn tegenstander er geen gat meer in zag en opgaf. Op het laatste bord zat Piet Muller, die wel wilde winnen, maar het niet voor elkaar kreeg en met remise genoegen nam. Uitslag 4-2 voor de Uil 4.


Theo Brandsma wint net op tijd.
27 maart 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Theo Brandsma met wit tegen Fred van der Bent. Normaal gesproken mag je verwachten dat Fred de grote favoriet is in deze partij. Maar soms is de werkelijkheid totaal anders. De partij werd door Theo rustig opgezet, waarop Fred reageerde met behoudende zetten. Langzaam maar zeker verhoogde Fred de druk op de stelling van Theo en was het oppassen geblazen voor Theo. En dat deed hij ook, Fred dacht dat hij Theo de volgende zet mat zou zetten, maar Theo zette Fred schaak met de loper en dat bleek schaakmat te zijn. Theo was dus net op tijd.

De jarige Piet Muller speelde tegen Jitse Stunnenberg en wilde wel een cadeautje ontvangen. Maar Jitse wilde hier niet aan meewerken en speelde een goede partij, die niet door Piet was te winnen, remise dus. Pim Redeker wilde tegen Ron van der Linden graag zijn pion laten promoveren tot dame, hij had nog één zet nodig. Maar Ron gunde Pim deze zet niet, en gaf Pim een paar keer schaak en als laatste zet schaakmat.


Marcel Bolhuis verrast Jan de Jong.
20 maart 2017

In de kampioensgroep van schaakclub De Uil speelde Jan de Jong met wit tegen Marcel Bolhuis. Jan de Jong speelde zijn favoriete opening “De Leeuw” tegen Marcel Bolhuis. Marcel had in het begin moeite met de opening van Jan en moest alle zeilen bijzetten om niet verliezen. In het middenspel kwam Marcel beter te staan en werd de druk op de stelling van Jan opgevoerd. Jan probeerde met de Leeuw nog toe te slaan maar het mocht niet baten. Als een ervaren dompteur zette Marcel Jan in de hoek en haalde het punt binnen.

In de andere groepen verraste Piet Muller Peter Kaptein door zomaar een stuk weg te geven waar Peter dankbaar gebruik van maakte, zonder dankjewel te zeggen, en de partijwinst op zijn conto kon bijschrijven. Gerard van Pruissen maakte het Hans de Groot erg lastig, en hoewel Hans zich tot het uiterste verdedigde, bleef Gerard goed bij de les en bracht de partij tot een goed einde. Verrassend was ook de nederlaag die Mark van de Ploeg leed tegen Anton Warmerdam. Mark dacht een pion te winnen, maar deze bleek giftig, wat Mark zijn dame en de partij kostte.


Peter de Haas let wel op.
13 maart 2017

In de competitie van schaakclub De Uil werd de eerste groepswedstrijd gespeeld. André Beijk speelde met wit tegen Peter de Haas. De heren kwamen strijdvaardig uit de startblokken en stonden als goedaardige Kemphanen tegenover elkaar. André dacht een toren te winnen, maar had niet gezien dat juist Peter met een tussenschaak de toren won, kort daarna kon André opgeven.

Peter van Bakel had de strijd aangebonden tegen Anton Warmerdam. Lange tijd ging de strijd gelijk op, maar op een gegeven moment kwam Anton een kwaliteit voor, waardoor Peter steeds meer onder druk kwam te staan. Anton speelde de partij geconcentreerd uit en Peter kon opgeven. Fons Spaapen kwam niet goed uit de opening tegen Jan Scheepmaker, en dat moet je niet doen tegen Jan. Jan omsingelde de stelling van Fons met sterke zetten. Fons zette nog wel een valstrik op maar Jan en trapte er niet in. Hij reageerde koelbloedig en er was geen houden aan voor Fons. In de kampioensgroep wonnen Jan Havenaar, Ad Reijneveld en Jan de Jong. Fred van Randen had het moeilijk en speelde remise tegen Martin Zegstroo.


De Uil 2 kampioen.
6 maart 2017

Bij schaakclub De Uil speelde het tweede team tegen hun naaste concurrent Santpoort 3. Er waren reeds twee wedstrijden vooruit gespeeld, met de uitslag 1½-½ voor Santpoort. De Uilen konden dus aan de bak. Het werd een spannende avond, waarbij de zenuwen de boventoon voerden. Mark van der Ploeg deed echter goede zaken, door met vooruitgeschoven pionnen een sterke en naar later bleek een gewonnen stelling te bereiken.

Hennie van Eeuwijk, Cok Ippel en Jan van den Bergh bereikten een remise, zodat de stand gelijk was 3½-3½ en er een zware last op de schouders van Jan de Jong kwam te liggen. Jan kon de last goed dragen en speelde een solide eindspel waarin zijn koning de stelling van zijn tegenstander kon binnenwandelen. Zijn tegenstander zag het hopeloze van zijn stelling in en gaf op. De Uil 2 kampioen!!!!!.

De andere leden van De Uil hadden een zg gezellige schaakavond met snel- en rapidschaken. De volgende schaakavond beginnen de groepswedstrijden.


Cok Ippel redt het niet.
27 februari 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Cok Ippel met zwart tegen Jan de Jong. Het was de laatste kans voor Cok om in de kampioensgroep te komen. Cok speelde voor wat hij waard was en had een waterdichte stelling gecreëerd. Tenminste dat dacht hij, maar Jan de Jong was niet te beroerd om er een gaatje in te prikken. Toen Cok dat door had, moesten alle hens aan dek en hozen. Dit mocht niet baten en Cok ging ten onder.

Peter de Haas, met zwart, maakte Anton Warmerdam het leven zuur. Anton hield lang moedig stand maar Peter zag zijn kans schoon en na een paar goede zetten moest Anton opgeven. Stefan Koek moest het opnemen tegen Cor Vooijs en had eigenlijk een “makkie”, mede door de opening van Stefan waar Cor niet adequaat op reageerde, waarna Stefan direct toesloeg en het punt binnenhaalde. Rik van Rootselaar begint zich steeds meer thuis te voelen in de seniorengroep en speelde tegen Pim Redeker. Rik speelde aanvallend, maar Pim bouwde een goede verdediging op waar Rik niet doorheen kon komen, waarna werd besloten tot remise.


Peter Kaptein blijft kalm.
20 februari 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Ed van der Haak met wit tegen Peter Kaptein. Beide heren waren goed gemutst en wilden beide winnen. Ed speelde aanvallend en zette lichte druk op de stelling van Peter. Peter deed het rustig aan maar weloverwogen, wachtend op een foutje van Ed. Ed speelde iets te enthousiast waardoor Peter door een dubbel aanval een stuk kon winnen. Peter speelde de partij behoedzaam uit gebruikmakend van zijn extra stuk. Ed probeerde nog van alles maar moest toch opgeven.

Ad Reijneveld speelde tegen Hennie van Eeuwijk. Je mag verwachten dat Ad het punt wilde binnen halen. Echter Hennie wilde niet verliezen en Ad wilde geen risico’s nemen, zodat al snel tot remise werd besloten. Cok Ippel wil graag in de top tien komen en dat heeft Eric van Rootselaar geweten. De paarden van Cok waren niet te houden en bestookten de stelling van Eric, die zich geen raad wist met het galopperen van de paarden van Cok en moest opgeven. Jan plomp was zo vriendelijk om in zijn partij tegen Mark van der Ploeg zijn dame weg te geven en direct kon opgeven.


Aad Vledder behaalt knappe winst.
13 februari 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Aad Vledder met wit tegen Stefan Koek. Stefan is een lastige tegenstander met een goede verdediging. Maar Aad had zin in deze partij en ging er eens goed voor zitten. Hij speelde een scherpe opening waartegen Stefan met moeite de juiste verdediging kon vinden. De stukken van Aad stonden positioneel erg goed terwijl Stefan alleen maar moest verdedigen. De druk op de stelling van Stefan werd zo groot dat deze bezweek en Aad een mooi punt binnen haalde.

Brian van der Star speelde tegen routinier Jan Scheepmaker. Waar Jan meestal in de opening een val probeert, lukte het deze keer niet en pareerde Brian de aanval. Nadat de nodige stukken waren afgeruild werd tot remise besloten. Brian begint zich steeds meer thuis te voelen bij de senioren. Cok Ippel speelde tegen Hennie van Eeuwijk voor een plaats in de top tien. Cok speelde zeer aanvallend en probeerde van alles, maar Hennie bleef stoïcijns verdedigen en wachtte op zijn kans. Het geduld van Hennie werd beloont toen Cok een alles of niets zet deed. Voor Cok werd het niets.


Kees van Waveren weer net niet.
6 februari 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Kees van Waveren met zwart tegen Johan Heidema. Kees speelde geconcentreerd en de stelling zag er betrouwbaar uit. Jammer genoeg voor Kees speelde Johan een sterke zet, die door Kees niet op juiste waarde werd ingeschat. Het kostte Kees een stuk en de partij. Jammer.

De Vogelenzangers Cor Vooys en Fons Spaapen troffen elkaar. Fons wilde graag winnen om in aanmerking te komen voor de titel “Beste schaker van Vogelenzang”, maar Cor wilde niet echt meewerken en gaf degelijk tegenstand. Door de wil om te winnen ging Fons risico’s nemen. Cor vond dat niet erg en wachtte af, maar niet lang, want hij zag kans om een stuk te winnen, en aarzelde hij niet en won. Fons staat voorlopig achter op Cor. Jan van den Bergh is met pensioen en dat is te merken. Hij is een geduchte tegenstander en dat heeft Edwin Heemskerk geweten. Jan speelde een scherpe partij met risico’s maar ook met kansen. Edwin kon de risico’s niet afstraffen en Jan pakte zijn kans en won.


Ron van der Linden pakt punten.
30 januari 2017

In de interne competitie van schaakclub de Uil speelde Ron van der Linden met wit tegen Peter de Haas. Ron speelde zijn favoriete opening en probeerde direct druk te zetten op de stelling van Peter. In het begin kon Peter de druk nog pareren, maar gaandeweg de partij kreeg Ron de overhand. Om enigszins onder de druk vandaan te komen offerde Peter een pion. Dit was niet genoeg en Ron profiteerde hiervan en Peter moest opgeven.

De top vier van de competitie wonnen allen en de spanning bovenin stijgt. Cor Vooijs maakte het André Beijk wel heel erg makkelijk, reeds na tien zetten was de stand zodanig dat er niets anders op zat dan opgeven, snel verdiend punt voor André. Lene en Rik van Rootselaar bonden de strijd tegen elkaar aan en probeerden allebei niet te verliezen, waardoor een remise de meest logische uitslag was. Eric van Rootselaar heeft even kennis gemaakt met de top tien en moest het opnemen tegen Jan Havenaar. Eric heeft zich goed verdedigd, maar tegen de routine van Jan was hij toch niet opgewassen.


Hans de Groot in zijn nopjes.
23 januari 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Hans de Groot met wit tegen Jacob van Aalst. Hans, bijna 90 jaar, wordt door leden van de Uil gehaald en gebracht om zijn wekelijkse schaakwedstrijd te spelen, speelde met verve tegen Jacob en probeerde de stelling van Jacob te ontregelen. Maar Jacob gaf goed tegenstand aan Hans, zodat de partij in evenwicht bleef. Hans bleef attent en door een slechte zet van Jacob won Hans de partij door Jacob mat te zetten.

In de top speelden Jan Havenaar en Ad Reineveld tegen elkaar om de koppositie. Ad kwam een pion voor te staan, die hij koesterde en in de watten legde. Jan probeerde van alles om het tij te keren, maar het lukte hem niet. Jan kon promotie van de pion niet tegenhouden en gaf op. Ad is nu de trotse leider bij De Uil. Coen de Kooker en Aad Vledder genoten van een spannende wedstrijd, waarbij Coen een toren voor kwam, maar Aad twee pionnen meer had. Coen moest de toren inleveren voor de pionnen, waarna de heren tot remise besloten.


Van der Plas maakt korte metten.
16 januari 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Nico van der Plas tegen Kick van Rooijen. Nico was vol strijdlust, al in de opening werd de partij scherp gespeeld. Kick had geen tijd om daar aan te wennen en deed een mindere zet, die direct door Nico werd afgestraft met stukwinst. Kick speelde nog wel even door, maar zag het hopeloze van de stelling in en gaf op.

nton Warmerdam speelde met wit tegen Jan Plomp. Jan speelde zoals gebruikelijk met zwart Lb7. Anton ging de pion verdedigen en speelde daardoor een andere opening dan hij gewend was. Jan voerde druk op en won twee pionnen. Nadat de grote stukken waren afgeruild kwam de a-pion van Jan naar voren. Anton keek enigszins bedremmeld toen hij moest toezien dat zijn paard, kort daarvoor nog een raspaard, de pion niet tegen kon houden en opgaf. Het jeugdige talent Rik van Rootselaar speelde een onbevangen partij tegen Peter Kaptein. Rik speelde de stukken naar sterke posities en verhoogde de druk op de stelling van Peter. Peter verloor een stuk en legde de koning om.


Mark v.d. Ploeg in goede doen.
9 januari 2017

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Mark van der Ploeg tegen Edwin Heemskerk. Op dat moment beiden lid van de top tien. De heren wilden in de top tien blijven en wilden dus niet verliezen. Er werd dan ook strategisch geschaakt, waarbij grote risico’s werden gemeden, maar toch wel de aanval werd gezocht. De partij bleef lang in evenwicht totdat Edwin een mindere zet deed, waarna Mark zich positioneel kon verbeteren en rustig kon afwachten wat Edwin ging doen. Edwin kreeg het steeds moeilijker en Mark deed enkele sterke zetten waarna het over en uit was voor Edwin. Mark staat nu negende en Edwin zakte naar de twaalfde plaats.

De zg toppers in de top tien durfden geen risico’s te nemen en speelden allen remise. Nico van der Plas ruilde in het begin van de partij tegen Fred van der Bent de grote stukken af, waarna de heren nog lopers en paard overhielden. Nico hoopte een pion te kunnen promoveren, maar kwam een tempo tekort, zodat ook deze partij remise werd.


Van Rootselaar in de top tien.
19 december 2016

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Eric van Rootselaar tegen Henk Kramer. Eric is de laatste weken goed op dreef en kroop richting de top tien. Dit keer kon Henk Kramer niet genoeg tegenstand bieden tegen het degelijke spel van Eric, waarmee Eric de tiende plaats bezet. Voor de tegenstanders van Eric is het wel wennen aan het feit dat er een aangepaste speeltijd is van 60 minuten per persoon per partij.

Ad Reijneveld komt steeds meer in goeden doen, het lijkt er op dat Ad van een tobber weer een topper gaat worden. Dit keer was de koploper Fred van Randen, de remisekoning, de tegenstander. Fred wilde wel een remise maar daar was Ad niet voor in de stemming en ging er vol tegenaan. Fred had weinig in te brengen en Ad won. Ad staat nu derde. Pim Redeker, pas weer opa geworden, goed op dreef tegen Cor Vooys. Cor spartelde nog wel tegen maar Pim had geen medelijden en behaalde een dik verdiend punt. Hij is een trotse opa


Draaisma wint weer eens.
12 december 2016

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Gerard Draaisma tegen Coen de Kooker. Gerard wilde wel weer eens winnen terwijl Coen steeds beter ging spelen. De strijd ging gelijk op waarbij Gerard zoals altijd loerde op zijn. Coen besteedde veel aandacht aan zijn verdediging en vergat, dat om te winnen er ook aangevallen moest worden. Gerard had een valletje ingebouwd, wat voor Coen een desastreuze val bleek te zijn. Coen verloor een stuk en moest opgeven.

In de top van de ranglijst werd voorzichtig gespeeld. Fred van Randen met wit tegen de zg remisekoning van de Uil Hennie van Eeuwijk. Maar Fred steekt Hennie al enige tijd naar de kroon en is inmiddels de nieuwe remisekoning bij de Uil. Ook deze partij werd remise, een goede prestatie van Hennie en toch wel teleurstellend van Fred. Edwin Heemskerk speelde met wit tegen Ad Reijneveld. Ad wil graag weer bij de top horen en Edwin wil graag bij de top blijven. Edwin speelde op zeker en Ad probeerde door de verdediging te breken. Dat lukte niet en het werd remise.


Warmerdam legt de rode loper uit.
5 december 2016

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Anton Warmerdam tegen Nico van der Plas. De heren wilden er wel wat van maken in deze partij. Van beide zijden werd de aanval gezocht. Anton speelde toren g3 en dacht een sterke zet gedaan te hebben. Echter op het gezicht van Nico verscheen een grote glimlach, hij waande zich op de rode loper en zwaaide van links naar rechts en nam ondertussen de nodige stukken van het bord. Anton vond het wel genoeg en gaf op.

Peter Kaptein speelde tegen Jan Plomp. Peter had een toren en pion tegen Jan een loper en een paard. Jan bood remise aan, maar Peter dacht met twee randpionnen kans te hebben op de overwinning. Jan won een randpion en kwam zelf met een pion naar voren die door Peter niet meer was te stoppen, waarna Peter de koning omlegde. Gerard Draaisma kwam in de partij tegen Lene van Rootselaar onder zware druk te staan maar kon nog bijtijds de goede verdediging vinden, waarna tot remise werd besloten.


Verrassende remise Ad Reijneveld.
28 november 2016

Schaakclub De Uil speelde voor de laatste keer hun interne competitie in de Hoeksteen, door de ontwikkelingen bij de Hoeksteen heeft De Uil als nieuwe clublocatie De Bestemming van de HHK gekozen. De Uil kan hier terecht op de vertrouwde maandagavond. Tijdens De laatste speelronde in de Hoeksteen speelde Ad Reijneveld met wit tegen Henk Kramer. Men mag verwachten dat Ad met zijn openingskennis een vertrouwde opening zou spelen. Echter Henk Kramer speelde gedurfd en onorthodox tegen Ad. Ad raakte hierdoor in verwarring en moest tevreden zijn met remise.

Eric van Rootselaar speelde een goede partij tegen de toch sterker geachte Peter de Haas. En wel zo goed dat Eric de partij won. Rob Brouwer was op zijn hoede in de partij tegen Aad Vledder. Aad werd onder druk gezet en moest keuzes maken, helaas voor Aad maakte hij een minder sterke keuze en Rob profiteerde direct van de verzwakking in de verdediging van Aad en won. Peter van Bakel dacht iets te makkelijk over de stand op het bord, waarna Ron van der Linden niet aarzelde en de partij naar remise kon afwikkelen.


Johan Heidema let even niet op.
21 november 2016

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Johan Heidema tegen Jacob van Aalst. Het werd een spannende partij met wisselende kansen, maar door goed op te letten hielden de spelers de partij in evenwicht. Tot een moment van onoplettendheid van Johan waarmee zijn dame verloor en gelijk de partij. Jan van den Bergh speelde tegen Hennie van Eeuwijk. Hennie heeft een hekel aan de opening die Jan speelt nl b3, maar kon de zijn stelling in orde houden en de druk verhogen. Jan moest alle zeilen bijzetten om niet snel de partij te verliezen. Maar dat mocht niet baten, Hennie drukte door en won verdiend.

Ed van der Haak nam het op tegen Fons Spaapen. Ed vond dat hij nou toch echt een keer wilde winnen. Met deze instelling begon hij aan de partij en alle trucjes van Fons werden gepareerd en Ed zette een sterke aanval op en drong Fons steeds meer in de hoek. Ed behaalde zij zeer verdiende en aan zichzelf beloofde overwinning.


Stefan Koek speelt sterk.
14 november 2016

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Stefan Koek met wit tegen Pim Redeker. Pim wilde eindelijk weer eens winnen, maar dat wilde Stefan ook. Het werd dan ook een spannende partij, waarin de heren stevig in de aanval gingen maar ook weer op tijd hun verdediging in orde brachten. Maar de wil om te winnen nam de overhand bij Pim waardoor hij risicovolle zeten ging doen. Stefan liet dat gelaten gebeuren en sloeg op het juiste moment toe, waarna Pim de koning omlegde. Weer niet gelukt.

Engbert van der Zaag liet Jan Plomp zijn geliefde opening spelen, en dat heeft hij geweten. Jan kwam met twee paarden de stelling binnen van Engbert waarbij de druk zo groot werd dat Engbert opgaf voordat hij mat ging. Ad Reijneveld moest flink aan de bak tegen Cok Ippel, maar won uiteindelijk toch en sluit weer aan in de top 10. Lene van Rootselaar won de dame van Fons Spaapen. Het eindspel was toch nog lastig voor Lene, maar gestimuleerd door de toeschouwers werd Fons mat gezet.


Dick Roosa wordt verrast.
7 november 2016

Jan de Jong speelde met wit tegen Dick Roosa. Jan is een fervente aanhanger van de opening De Leeuw, zo ook nu. Dick had geen adequate antwoord op deze opening en kwam in de problemen. Jan speelde de variant op de juiste manier verder en Dick kwam verloren te staan en gaf op. Jan de Jong steeg naar de tweede plaats.

Peter van Bakel maakte het André Beijk zeer moeilijk, door steeds een rustige zet te doen, maar wel een sterke aanval op te bouwen. André dacht nog een kans op remise te hebben maar Peter verstoorde die gedachte wreed door een stuk en de partij te winnen. Lene van Rootselaar was in goede vorm in haar partij tegen Jitse Stunnenberg. Jitse had het erg moeilijk en werd teruggedrongen en wel zodanig dat Jitse zijn dame verloor en daarna opgaf. Koploper Fred van Randen speelde tegen Jan Havenaar. Jan heeft nog niet zijn oude vorm terug, maar behaalde toch een remise. Peter de Haas had weinig moeite in zijn partij tegen Anton Warmerdam. Anton deed een paar minder sterke zetten en Peter strafte dat direct af en won.


34e Voges Open Schaaktoernooi 2016 weer van start..
4 november 2016

Met ruim 50 deelnemers is het 34e Voges Open Schaaktoernooi van start gegaan. Het was even wennen door de nieuwe zaalindeling, maar al snel had het schaakvirus de deelnemers te pakken en was alle aandacht gericht op het bord. In de eerste ronde wordt er op rating ingedeeld wat wil zeggen dat de hogere ratings niet tegen elkaar uitkomen.Toch waren er ook deze avond weer de uitzonderingen op de regel dat dan meestal de “hogere” wint.. In groep A leek Peter Pijpers een fraaie aanval in handen te hebben, maar een paard-tussenzet van zijn tegenstander Dennis Mienism deed het tij keren en Peter verloor alsnog. De verdere uitslagen in A voldeden aan de verwachting.

In groep B startten de favorieten Mark v.d.Ploeg, Martin v.Zaanen en Ozden Tuna met winst. Aad Vledder behaalde tegen Gerard-Jan van Wageningen een dik verdiende remise en misschien had bij minder ontzag er wel meer voor hem ingezeten. Zowel Piet Muller als Jan Plomp konden tegen hun opponenten de winst niet vinden en was remise het resultaat. Kick van Rooijen en Jim Meij vestigden in hun partij menig record, waarbij die van tijdsduur de meest opzienbarende was!

Pas vlak voor twaalven wist Kick de winst veilig te stellen. Vrijdag 11 november om 20.00 uur de tweede ronde in cafe-rest.Zomerzorg te Hillegom, toegang gratis.


Jan Scheepmaker wint toch!!
31 oktober 2016

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Ed van der Haak met wit tegen Jan Scheepmaker. Het werd een spannende partij met kansen over en weer. In het eindspel leek remise de meest logische uitslag, maar Ed vergaloppeerde zich en Jan behaalde toch nog de winst. Theo Brandsma had het moeilijk tegen de jeugdige Lene van Rootselaar, die zich steeds beter thuis voelt bij de senioren. Lene zette de stelling van Theo onder flinke druk en hoewel Theo van alles probeerde, hield Lene het hoofd koel en zij haalde het punt binnen.

Ad Reijneveld speelde tegen Dick Roosa. Het was niet de avond van Ad, wel van Dick, want die ging na een spannende partij met de winst naar huis. Ad staat nu zelfs buiten de top-10. Fred van Randen moest tegen de andere Fred, van der Bent, alle zeilen bij zetten om niet te verliezen. Fred bood sterke tegenstand en had een kleine kans op winst, maar dat stond Fred niet toe. Het werd een keurige remise voor Fred.


Van Rooijen te sterk voor Draaisma.
24 oktober 2016

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelden Gerard Draaisma en Kick van Rooijen tegen elkaar. De strijd ging lange tijd gelijk op, waarbij de heren elkaar scherp in de gaten hielden. Toch slaagde van Rooijen erin om een pion te snoepen, en later nog één en nog één. Alle grote stukken waren van het bord, zodat de pionnen van Kick aan hun opmars konden beginnen. Deze opmars was niet te stuiten voor Gerard en moest op geven.

Nico van der Plas speelde tegen Eric van Rootselaar en kwam twee pionnen voor te staan en dacht “dit varkentje is gewassen”, en rekende zich al rijk. Echter zijn ietwat arrogante houding kwam hem duur te staan, want plotseling was zijn stelling verloren en triomfeerde Eric. Cok Ippel wil graag hoger op de ranglijst komen, de 20-ste plaats past niet bij hem. Cok ging er dan ook echt voor zitten tegen Jan van den Bergh. Maar Jan is niet de eerste de beste en had er ook wel zin in. De voortvarendheid van Cok werd door Jan hardhandig afgestraft, en zo blijft Cok 20-ste op de ranglijst.


Edwin Heemskerk doet het goed.
17 oktober 2016

In de competitie van schaakclub De Uil speelde Henk Kramer met wit tegen Edwin Heemskerk. Henk wil altijd aanvallend spelen en dat is juist in het straatje van Edwin, die zijn verdediging altijd goed neerzet en rustig afwacht wat de tegenstander gaat doen. Henk was iets te ongeduldig en Edwin nam de aanval over en wel zodanig dat Henk niets meer had in te brengen en moest opgeven. Edwin staat nu tweede op de ranglijst.

Marcel Bolhuis nam het met zwart op tegen Peter van Bakel. Beide heren houden wel van een schaakavontuur, en dat hebben de schaakstukken geweten, er werd stevig gespeeld en de aanval gezocht. Gelukkig kunnen de stukken tegen een stootje, maar Peter kon het niet bolwerken tegen de krachtzetten van Marcel en legde de koning om. Stefan Koek kan gelukkig weer in de interne competitie spelen. Zijn tegenstander Ed van der Haak heeft dat ondervonden, hoewel Ed lang tegenstand bood tegen het dwingende spel van Stefan kan hij geen stand houden. Nico van der Plas en André Beijk speelde een spannende partij die alle kanten op kon, maar uiteindelijk remise werd.


Piet Muller slaat toe.
10 oktober 2016

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Hennie van Eeuwijk, titelkandidaat, met wit tegen routinier Piet Muller. Hennie weet nooit goed hoe hij tegen Piet moet spelen en durfde niet zijn vertrouwde opening te spelen. Dat heeft hij gemerkt, Piet nam het initiatief en zette Hennie steeds meer onder druk. Hennie speelde een minder sterke zet en verloor daarmee een stuk. Piet hield de voorsprong vast en Hennie moest opgeven.

Kick van Rooijen deed het goed tegen Rob Brouwer, toch een degelijke speler, maar daar trok Kick zich niets van aan en speelde een aanvallende partij, waarmee hij Rob in de problemen bracht, en wel zodanig dat Rob de partij verloor. Marcel Bolhuis speelt dit jaar weer mee in de competitie en speelde een puike partij tegen Peter de Haas, die al vroeg in de avond naar huis kon. Cor Vooijs speelde een wat frivole partij tegen Engbert van der Zaag, maar dat moet je tegen de gedegen Engbert niet doen. Cor merkte dat aan den lijve en had niets in te brengen.


Jonge Uilen doen het goed.
3 oktober 2016

Bij schaakclub De Uil speelden de jeugdige Uilleden (geen Uilskuikens): Lene, Rik van Rootselaar en Jitse Stunnenberg hun schaakpartij. Lene speelde tegen Jan Scheepmaker. Lene wist nog niet dat Jan altijd openingsfoefjes heeft, waarbij je denkt dat je een stuk wint, maar daarna slaat Jan toe. Lene probeerde van alles om de schade te beperken, maar helaas voor haar lukte dat niet. Rik zat tegenover routinier Jacob van Aalst. Rik kwam goed uit de opening en Jacob moest alle zeilen bijzetten om niet al snel te verliezen, maar Rik verhoogde de druk op de stelling van Jacob, die steeds slechter kwam te staan en moest opgeven.

Jitse speelde tegen Gerard van Pruissen. De partij ging lange tijd gelijk op, maar Jitse kwam iets beter te staan en sloeg daarom ook het remise-aanbod van Gerard af. En terecht bleek later, want de vrijpion van Jitse was niet te stoppen door Gerard, punt voor Jitse. Hennie van Eeuwijk kon zijn koppositie niet waar maken tegen Fred van Randen, die er op gebrand was om de eerste plaats weer over te nemen. Hennie kon weinig inbrengen tegen de sterk spelende Fred. Fred weer koploper.


Van Randen koploper bij De Uil
19 september 2016

Na de tweede interne competitie wedstrijd bij schaakclub De Uil staat Fred van Randen fier aan kop. Na de remise van vorige week was Fred deze keer te sterk voor Jan de Jong. Clubkampioen van vorig jaar kon het deze keer niet bolwerken tegen Ad Reijneveld. Eindelijk kon Ad een keer winnen van zijn “Angstgegner” Jan Havenaar. Het was een spannende partij, waarin Ad steeds een licht overwicht had op Jan. Ad kon zijn geduld bewaren en speelde de partij solide uit. Kees Jongsma na jaren weer terug op het Uilennest kon na zijn overwinning van vorige week geen potten breken tegen Henk Kramer. Henk speelde een degelijke verdediging tegen het aanvalsgeweld van Kees. Toen Kees was uitgeraasd sloeg Henk onverbiddelijk toe.

Dick Roosa speelde tegen de eveneens teruggekeerde Mark van der Ploeg. Dick speelde een scherpe opening waar Mark veel moeite mee had om die goed te weerleggen. Mark probeerde de partij te forceren en moest dat bekopen met verlies. Jitse Stunnenberg, pas overgekomen van de jeugd moest tegen Johan Heidema. Jitse hield de rust om zijn aanval goed op te bouwen en dat was teveel voor Johan. Mooie overwinning van Jitse.


Peter Pijpers kampioen bij De Uil.
22 juni 2016

Bij Schaakclub De Uil werden de beslissende wedstrijden gespeeld. In de kampioensgroep maakte Peter Pijpers zijn favorietenrol waar door van Dick Roosa te winnen waarmee hij Clubkampioen van De Uil is geworden. Ad Reijneveld had nog een kansje maar dan moest hij van Jan Havenaar winnen en moest Peter Pijpers verliezen. Ad won deze keer wel van Jan en werd daarmee tweede.

In de A-groep was Hennie van Eeuwijk de grote kanshebber. Hij mocht dan niet verliezen van Peter van Bakel maar deed dat wel en Nico van der Plas zat op het vinkentouw en won gedecideerd van Aad Vledder en werd daarmee kampioen van groep A. In groep B waren Aad Vledder en Peter Kaptein gegadigden voor de eerste plaats. Alhoewel Ad Vledder verloor werd hij toch kampioen van groep B omdat Peter Kaptein verloor van Piet Muller. In groep C had Fons Spaapen de beste papieren met een kans voor Cor Vooijs. Fons mocht niet verliezen van Fred van der Bent, in een spannend pionneneindspel had Fred de langste adem en won. Jan Plomp had zijn avond niet en daar maakte Cor Vooijs gretig en dankbaar gebruik van waarmee hij kampioen van groep C werd.


De Uil bekerkampioen van de NHSB.
15 juni 2016

Het Bekerviertal van De Uil heeft op zaterdag 11 juni voor het eerst in haar bestaan de finale van de NHSB-beker gewonnen. Op de weg er naar toe werden achtereenvolgens, Hoofddorp, Aartswoud en KTV verslagen. In de halve finale werd Santpoort, dat in de reguliere competitie nog een sta in de weg was voor promotie, gedecideerd met 3-1 verslagen. De finale tenslotte tegen De Vennep werd opnieuw een 3-1 overwinning. Hulde aan de spelers Ad Reijneveld, Peter Pijpers, Fred van Randen en Jerry Bey Laatstgenoemde viel in voor de vaste speler Jan Havenaar die helaas wegens andere verplichtingen niet  de finaleslotdag kon spelen.


Wie wordt kampioen???
8 juni 2016

Bij schaakclub De Uil is de spanning in de kampioensgroep tot grote hoogte gestegen. Er zijn drie kanshebbers voor de titel. Peter Pijpers ligt een half punt voor op Ad Reijneveld en een heel punt op Jan Havenaar. Het zag er enige tijd naar uit dat Ad Reijneveld eindelijk eens kampioen zou worden, maar door een paar missers van Ad is Peter Pijpers nu de grote kanshebber geworden. De laatste avond zal de beslissing vallen. Peter Pijpers speelt dan tegen Dick Roosa en Jan Havenaar tegen Ad Reijneveld. Peter lijkt de grote kanshebber maar dat weten we pas als de laatste zet is gedaan. Het zal de laatste avond dan ook echt spannend worden.

In groep A is Hennie van Eeuwijk de grote favoriet met een kleine kans voor Nico van der Plas, in groep B zijn Aad Vledder en Peter Kaptein elkaars concurrent en in groep C zijn Fons Spaapen en Ron van der Linden volop in de strijd voor de titel. 13 juni is de laatste wedstrijdavond en zullen de beslissingen vallen.


Koekje van eigen deeg.
25 april 2016

In de interne competitie van schaakclub De Uil speelde Peter de Haas tegen Stefan Koek. Twee spelers, die aan elkaar gewaagd zijn, en graag aanvallend spelen als dat kan. In het begin werd de partij rustig opgezet en gebeurde er niet veel. Peter leek iets beter te staan, maar Stefan had zoals gewoonlijk een stevige verdediging opgebouwd. Peter dacht een val te hebben, en dacht al: “mijnheer Koek u bent het Haasje”. Maar Peter had buiten de waard gerekend en kreeg een stevige zet voor de kiezen, die voor hem verloren bleek te zijn. Zogezegd een Koekje van eigen deeg, vond Stefan.

Peter van Bakel speelde tegen Gerard Draaisma en leek genoegen te nemen met remise. Peter had alles dicht geschoven dacht hij, maar Gerard zag nog een gaatje en sloeg driemaal een remisebod af. En terecht, het duurde wel lang, maar Gerard kwam achter de verdediging van Peter en kon rustig de stukken slaan. Peter gaf op. Kees van Waveren had in het eindspel de betere kansen tegen Jacob van Aalst, maar kon het voordeel niet verzilveren en verloor de partij nog.


Pseudo blunder van Jan van den Bergh.
18 april 2016

Bij de interne competitie van schaakclub De Uil, speelde Jan van den Bergh met wit tegen Piet Muller. Er werd een pittige partij gespeeld waarin beide heren op zoek waren naar de winst. Piet bood remise aan maar Jan wilde nog even doorspelen. Hij schrok van de zet die hij speelde en noemde het een blunder. Na wat heen en weer gepraat deed Piet een zet waar Jan van opfleurde en Piet zijn toren verloor en daarmee de partij. Niet Jan maar Piet blunderde.

Johan Heidema verraste Sam Oosterveer door Sam pardoes mat te zetten. Bij Johan is het altijd uitkijken geblazen, ook als je denkt; “ik ga winnen”, heeft Johan nog een slimme zet achter de hand. Peter de Haas speelde tegen Engbert van der Zaag. De beide spelers hebben dan slechts een uur bedenktijd, wat nog wel eens lastig kan zijn en tijdnood kan veroorzaken. In deze partij was daar geen sprake van, de routine van Engbert deed Peter de das om, die iets te aanvallend speelde.


Peter van Bakel doet weer mee.
11 april 2016

In de competitie van De Uil speelde, na een afwezigheid van enkele weken, Peter van Bakel weer mee. Johan Heidema was zijn tegenstander en gelijk het slachtoffer van de dadendrang van Peter. Johan merkte direct dat Peter er geen gras over liet groeien. Peter gooide alle riemen los en zette Johan onder grote druk met zeer aanvallend spel zoals de Uilen van hem gewend zijn. Johan kon de Koning omleggen.

Stefan Koek kon gelukkig ook weer eens spelen. Sander van Delden was zijn tegenstander en speelde met wit. Het werd een partij met diverse wendingen en in het eindspel hadden beide spelers nog een paar pionnen. Sander kon de pion van Stefan niet stoppen en gaf op. Theo Brandsma speelde tegen Cees van Waveren, het werd een rustige partij waarbij beide heren goed bleven opletten, waarna besloten werd tot remise. In de kampioensgroep nam Jan Havenaar het op tegen Edwin Heemskerk. Jan speelde scherp maar Edwin had dat scherp in de gaten en verdedigde zich uitstekend en wel zodanig dat het punt werd gedeeld.


Volop strijd bij De Uil.
14 maart 2016

De eerste wedstrijden voor de groepskampioenschappen zijn gespeeld.
Ad Reijneveld liet Martin Zegstroo blijken dat hij dit jaar toch echt kampioen wil worden. Ad gaf Martin geen enkele kans en haalde zijn eerste punt binnen. Jan Havenaar wil toch weer meedoen in de top en daar werd Cok Ippel het slachtoffer van. Peter Pijpers had een minder goede start en moest genoegen nemen met remise tegen Richard Copier.

In groep A gaf Anton Warmerdam zijn visite kaartje af door te winnen van Jan van den Bergh. Piet Muller versloeg Kick van Rooijen en Peter de Haas was een maatje te groot voor André Beijk. In groep B was Gerard van Pruissen te sterk voor William Zorn, Gerard wil in de top meedraaien. Fred van der Bent ook, hij versloeg Aad Vledder. In groep C waren geen remises en zijn er nu vijf koplopers. Jan Scheepmaker, Ron van der Linden, Fond Spaapen, Johan Heidema en Jan Plomp. Het zal de komende maanden nog onrustig blijven bij schaakclub De Uil.


Hans de Groot vergeet de tijd.
29 februari 2016

Bij schaakclub De Uil speelde Hans de Groot tegen André Zorn. Het werd een weldoordachte partij, waarbij de beide heren zorgvuldig hun stelling opbouwden. Er werden geen fouten gemaakt en de partij leek remise te worden, maar er zat een addertje onder het gras. Hans had te weinig oog voor de gebruikte tijd en de wijzer sloop naar de vlag. André had de tijd goed verdeeld, maar Hans ging door zijn vlag en verloor. Beide heren vonden het jammer van de mooie partij, maar “Tijd is Tijd”.

Richard Nigten speelde met zwart tegen Rob Brouwer, Rob was niet goed de les en Richard plaatste een paar sterke zetten, waardoor de stelling van Rob niet was te houden. Jan van den Bergh speelde tegen Sam Oosterveer. Jan speelde zijn favoriete opening b4, waar Sam grote moeite mee had, waardoor zijn eigen stelling als los zand aan elkaar hing. Jan had geen mededogen en won de partij overtuigend. Piet Muller hield de aanval van Fred van der Bent verre van zich en sloeg zelf toe.


André Zorn verslaat Cor Vooijs.
22 februari 2016

Bij schaakclub De Uil speelde André Zorn met wit tegen Cor Vooijs. André Zorn voelt zich steeds meet thuis bij De Uil en dat merkte Cor Vooijs. Vanaf het begin hield André de druk op de partij. Cor wilde onder druk vandaan komen en speelde een riskante zet. André dacht lang na en speelde een sterke tegenzet waardoor Cor een stuk moest inleveren. Zijn positie was zodanig verzwakt dat Cor opgaf.

William Zorn speelde tegen de goed spelende Gerard van Pruijssen. Maar ook William voelt zich thuis bij De Uil, wat zijn spel ten goede komt. Gerard heeft dat gemerkt en had weinig in te brengen tegen het gedegen spel van William en moest opgeven. In de top kruisten Jan Havenaar en Ad Reijneveld de degens. Jan Havenaar heeft zijn vorm weer te pakken, en alhoewel Ad zich goed verdedigde was Jan toch de bovenliggende partij, en weer koploper. André Beijk had er zin in tegen Sander van Delden. Sander had grote moeite met de sterke opening van André. Hij moest alle zeilen bijzetten om niet overlopen te worden. Het was te weinig en André won de partij.


Spanning bij De Uil.
15 februari 2016

Bij schaakclub De Uil nadert het moment dat de splitsing in groepen gaat plaats vinden. De schakers proberen nog een paar plaatsen te stijgen of hun plaats vast te houden. De eerste tien van de ranglijst vormen de kampioensgroep, daar onder volgen de groepen A t/m C. Edwin Heemskerk probeert de laatste weken in de top tien te komen. Zijn tegenstander Hennie van Eeuwijk ook. De beide heren kruisten de degens en probeerden uit alle macht niet te verliezen en toch te winnen. U raadt het al op deze manier ga je niet winnen en het werd dan ook remise.

Peter Kaptein wil graag in groep A en speelde tegen routinier Engbert van der Zaag, die tevreden is met een plaats in groep B. Wat niet wil zeggen dat hij niet serieus schaakte. Peter probeerde van alles om te winnen maar de verdediging was goed gesloten van Engbert, het werd remise. Peter moet de volgende weken zijn kansen grijpen. Aad Vledder en Ron van der Linden zijn nog kandidaat voor groep B maar dan moet er nog wel gewonnen worden de komende tijd en geen remise zoals in deze partij. 


Van Pruissen in opmars.
8 februari 2016

Bij schaakclub De Uil speelde Gerard van Pruissen met wit tegen Fred van der Bent. Het werd een open strijd waarbij beide heren voor de winst gingen. Gedurende de partij kwamen de stukken van Gerard positioneel steeds sterker te staan en had Fred moeite met de verdediging. In de eindfase van de partij toonde Gerard zich een Pruisisch veldheer, hij won een stuk en vlak daar achteraan ging Fred mat.

Edwin Heemskerk, tegenstander van Dick Roosa wilde graag opstomen naar de top tien, maar Dick wilde daar juist blijven. Edwin probeerde van alles en ging risico’s nemen, wat hij moest bekopen met verlies en geen plaats in de top tien. Routinier Piet Muller nam het op tegen Anton Warmerdam die de laatste tijd goed in vorm is. Het leek erop dat Piet een betere positie had, maar hij had een slimmigheidje van Anton over het hoofd gezien. Voor dat Piet mat zou worden gezet gaf hij op. De met veel plezier spelende Cor Vooijs wilde zich bewijzen tegen Gerard Draaisma, het ging lange tijd goed, maar daarna toch een foutje van Cor en Gerard sloeg direct toe.
Jammer voor Cor. 


Peter de Haas wint.
1 februari 2016

Bij schaakclub De Uil speelden Peter de Haas en Fred van der Bent een partij voor de interne competitie. Beide heren zijn kandidaat voor het linker rijtje en wilden niet verliezen. De partij werd dan ook vanuit een behoudende instelling gespeeld. In het middenspel nam de spanning toe en werden er stukken geruild. Fred won de dame voor een toren maar kwam daardoor positioneel slechter te staan. Ook hij moest zijn dame ruilen voor een toren, waarna een eindspel ontstond met de nodige pionnen. De pionnen van Peter stonden beter en Fred kon promotie niet voorkomen en was het haasje.

Henk Kramer was op zijn hoede tegen Dick Roosa. Dick wilde winnen om in de top tien te blijven. Hij nam teveel risico, wat direct werd afgestraft door Henk die het punt kon bijschrijven en nu bijna in de top tien staat met Dick vlak boven zich. Jan van den Bergh had veel last van Hennie van Eeuwijk die met zwart Jan onder zware druk zette, en wel zodanig dat Jan het niet kon volhouden en moest opgeven. 


Brandsma probeert offer.
25 januari 2016

Bij schaakclub De Uil speelden de oudste leden Theo Brandsma en Hans de Groot, beide dik over de tachtig, tegen elkaar. Theo opende agressief en wilde het vuurtje wel opstoken, en sloeg met zijn loper in op f7. Hans had de loper kunnen pakken maar durfde niet. Brandsma kwam wel een pion voor, maar positioneel stond hij minder. Het werd een taai gevecht, waarbij beide heren probeerde te winnen. Echter toen de belangrijke stukken waren geslagen, werd de strijdbijl begraven en werd het remise.

Anton Warmerdam speelt de laatste tijd in de top vijftien en heeft dan ook de sterkere spelers van De Uil tegenover zich. Dit keer was het Dick Roosa. De verwachting was dat Anton het moeilijk zou krijgen deze avond, maar hij verdedigde goed en Dick moest op zijn tellen passen. Anton stelde remise voor, waar Dick over na moest denken, maar te langen leste aanvaardde hij het aanbod. Coen de Kooker tegen Peter Kaptein werd een lange partij, waarbij veel publiek om de spelers stond. De heren bleven geconcentreerd op de partij die gelijk opging en remise werd. 


Gerard Draaisma heeft goede loper.
18 januari 2016

In de interne competitie van Schaakclub De Uil speelde Aad Vledder tegen Gerard Draaisma. Aad was dat weekend net groepskampioen geworden op het Tata Toernooi in Wijk aan Zee en wilde de zegenreeks voort zetten. Het had er inderdaad alle schijn van dat dit ging lukken. Gerard verloor een stuk en Aad had snode plannen om de partij snel te beslissen en zette Gerard onder druk. Maar Gerard laat zich niet voor één gat vangen en hield de stand op het bord goed in de gaten. Net toen Aad toe wilde slaan, speelde Gerard een zet met de loper, die lang onopgemerkt was, en gaf schaak. Na enig hoofdschudden stelde Aad vast dat het mat. Hij feliciteerde Gerard met deze verassende zet en de winst.

Ab Högemann behaalde zijn eerste winst tegen Theo Brandsma. De partij leek remise maar Ab wilde dat niet en speelde door. Theo probeerde van alles maar kon de opkomende pion niet tegen houden en gaf op. De strijd om de koppositie ging tussen Peter Pijpers en Ad Reijneveld. Peter wilde erg graag winnen en Ad wilde niet verliezen. Peter nam te veel risico’s en Ad haal de winst binnen. 


André Zorn pakt de winst.
11 januari 2016

Bij schaakclub De Uil speelde André Zorn tegen Theo Brandsma. Theo is een routinier en André is dit jaar lid geworden. André speelde behoedzaam en was op zijn hoede tegen Theo. Toch kreeg hij de overhand en wist een stuk te winnen en de stand was zodanig dat Theo opgaf. Aad Vledder speelde tegen Cor Vooijs. Aad en Cor zoeken beiden de aanval en het werd dan ook een spannende partij. Beide heren moesten bij de les blijven om niet te verleizen. Cor werd iets te gretig en Aad sloeg direkt toe en Cor moest opgeven.

Piet Muller en Rob Brouwer waren goed op dreef totdat Piet een fout maakte en slecht kwam te staan. echter Rob liet ook blijken dat hij fouten kan maken en Piet kwam een stuk voor te staan, waarna werd besloten tot remise. Sam Oosterfveer begint zich steeds beter thuis te voelen bij De Uil en ook beter te spelen. Sander van Delden moest het tegen Sam opnemen. Sam had zijn lessen geleerd de afgelopen periode en hield Sander knap op remise.


Anton Warmerdam zag het NET niet.
4 januari 2016

Bij schaakclub De Uil waren op maandagavond niet alle leden aanwezig. Sommige waren naar Flora getogen om bij het uitroepen van de Vrijwilliger van het Jaar van de gemeente Hillegom aanwezig te zijn. Cok Ippel was immers genomineerd. Vol spanning werd de uitslag afgewacht. De burgemeester bracht het verlossende woord en benoemde Cok Ippel tot Vrijwilliger van het Jaar. De Uilen juichten Cok toe en feliciteerde hem van harte. Dik verdiend vonden zij, een kroon op zijn vele werk voor De Uil. In de Hoeksteen werd het feest voortgezet met een drankje en bitterballen.

Deze avond werd er ook nog geschaakt. Henk Kramer nam het met zwart op tegen Anton Warmerdam. Henk speelt meestal “zogenaamd” onnozel, maar bouwt wel een goede stelling op. Anton had dat in de gaten en verdedigde goed, wel zo goed dat hij een pion voorkwam. Anton dacht dat hij met zijn koning bij de pion van Henk moest blijven om promotie te voorkomen. Hij had over het hoofd gezien (7 zetten verder) dat zijn pion ook zou promoveren, maar dan met schaak en dat hij daarna mat kon geven. Het werd remise. 


De Zwarte Leeuw bij De Uil
30 november 2015

Jan de Jong een fervent aanhanger van de Zwarte Leeuw, een flexibele opening voor katachtige schakers. Dit heeft Dick Roosa geweten. Jan heeft in deze partij Dick op allerlei manieren beslopen en uiteindelijk hard uitgehaald en Dick geveld. Een zeer goede prestatie van Jan, die daarmee op de tweede plaats is gekomen en een concurrent is geworden van Ad Reijneveld.

Het nieuwe lid William Zorn moest het opnemen tegen Hans de Groot, nog altijd iemand om rekening mee te houden. En dat deed William ook, hij bleef goed opletten, ondanks de valletjes die Hans probeerde. Uiteindelijk moest Hans opgeven en heeft William zijn visitekaartje afgegeven. Jan Scheepmaker moest tegen André Zorn, de zoon van, waarbij Jan gebruikt maakte van openingskennis en André een loer draaide en de partij won. Goede les voor André.

Ron van der Linden lijkt van slag, deze week kon hij het niet bolwerken tegen de altijd solide spelende Cor Vooys. Ook deze week moest Ron de dame omleggen. Hennie van Eeuwijk hield goed stand tegen Fred van Randen. De heren besloten tot remise.


Sinterklaas bij De Uil
23 november 2015

Bij schaakclub De Uil waren de spelers al bezig met Sinterklaasavond. Jan Plomp speelde tegen Cor Vooys, normaal iemand om rekening mee te houden, maar deze avond gaf Cor op de zesde zet al een loper weg, “het was geen surprise” zei Cor, een paar zetten later viel zelfs de dame en Jan won de partij. In de partij Fons Spaapen en Jan Scheepmaker gaven de heren elkaar op de vijftiende zet als cadeautje een remise. Ron van der Linden was erg gul en gaf al snel een stuk aan Gerard van Pruissen, Ron speelde nog wel door, maar op een gegeven moment zei hij tegen Gerard “Ik heb het helemaal gehad, nog een paar zetten en dan ben ik mat” en gaf op. Coen de Kooker bezorgde Jacob van Aalst een surprise, hoewel Coen een stuk achter stond, kon hij Jacob toch mat zetten. Niet iedereen gaf deze avond cadeautjes, Ad Reijneveld speelde tegen Pim Redeker. Ad moest de grootste moeite doen om zich niet te laten verrassen, hij deed dat goed en Pim moest toch opgeven. 


Draaisma remise tegen van den Bergh
9 november 2015

Bij schaakclub De Uil speelde Gerard Draaisma met wit tegen Jan van den Bergh. Draaisma opende rustig, omdat van den Bergh graag scherp opent als hij de kans krijgt. In het middenspel probeerden beide heren door de verdediging van de ander te breken. Even leek het er op dat van den Bergh aan het langste eind zou trekken maar Draaisma wilde van geen opgeven weten en speelde zorgvuldig naar een remise.

Coen de Kooker was in een heftige strijd gewikkeld met Cor Vooijs, waarbij ze elkaar het leven behoorlijk zuur maakte. De Kooker hield de concentratie goed vast en kon de partij in winst omzetten. André Beijk nam het op tegen Kick van Rooijen. Volgens Beijk is van Rooijen zijn zg “angstgegner” en dat bleek ook deze avond weer. Van Rooijen was met zijn loperpaar te sterk voor Beijk. Jan Havenaar zit in een mindere periode, en staat zelfs niet in de subtop. Tegen Edwin Heemskerk speelde hij met wit maar kon geen potten breken en Heemskerk won. Havenaar staat nu negende, eigenlijk ver onder zijn stand. 


Fred van Randen aan kop bij De Uil
2 november 2015

Fred van Randen gaat ongeslagen aan kop bij De Uil. Dit keer was Nico van der Plas zijn tegenstander. Fred speelde rustig, zoals we van hem gewend zijn en bouwde zijn stelling solide op. Nico probeerde nog enige valletjes, maar daar trapte Fred niet in en Nico erkende zijn meerdere in Fred.

Peter Pijpers heeft zijn draai ook gevonden en klimt de laatste weken gestaag en won deze keer van Engbert van der Zaag. Peter Pijpers kan wel eens een concurrent worden van Fred van Randen. Peter de Haas heeft zijn niveau weer te pakken en klimt hard op de ranglijst. Dit keer bond hij Theo Brandsma aan zijn zegekar, ondanks goed verweer van Theo.

Fred van der Bent blijft een moeilijk te bestrijden tegenstander. Hij blijft heel geconcentreerd en denkt goed na. Dit keer was Peter Kaptein zijn opponent. Hoewel Peter zijn stinkende best deed, bleef Fred een koele kikker, die steeds de beste zetten deed, waar Peter wanhopig van werd en de partij moest opgeven. 


Sam Oosterveer wint toch!!
19 oktober 2015

Bij schaakclub De Uil speelden Ron van der Linden (wit) tegen Sam Oosterveer, de wedstrijd ging in de opening gelijk op, maar in het middenspel ruilde Ron twee pionnen in voor een paard. Ron ging vol goede moed het eindspel in en kwam positioneel goed te staan, totdat hij een zwakkere zet deed en het paard moest inleveren. De pionnenvoorsprong was in het voordeel van Sam en Ron legde de koning om.

Peter Kaptein speelde met wit tegen Nico van der Plas, er werd driftig geslagen en toen de rook was opgetrokken hadden beide spelers nog één loper van ongelijke kleur en vier pionnen. Normaal is dit remise, maar Nico had daar geen zin en speelde gedreven door, Peter werd in het nauw gedreven en kon promotie van een pion niet stoppen. Nico won toch zijn remisepartij.

Pim Redeker, weer terug van weggeweest, nam het op tegen Cor Vooys. Cor ondervond aan den lijve dat Pim nog steeds goed kan schaken en moest ondanks hevig tegenspartelen toch opgeven.


Peter Kaptein in de top tien bij De Uil.
5 oktober 2015

Peter Kaptein is door zijn overwinning op Kick van Rooijen de top tien binnengedrongen, en wel, op de zevende plaats. Peter speelde met zwart tegen Kick. Kick opende om aanvallend te spelen, maar Peter speelde eerst op zeker, en kreeg de kans een pion te winnen. Deze pion werd heilig verklaard en sterk verdedigd ondanks de pogingen van Kick om de partij te kantelen. Hij moest opgeven.

André Beijk die vorige week in de top tien kwam kijken, moest het opnemen tegen Edwin Heemskerk. André deed erg zijn best maar Edwin was een maatje te groot. Anton Warmerdam kwam in zijn partij tegen Gerard van Pruissen na een spannend middenspel wel een pion voor, maar ondanks verwoede pogingen kon Anton niet door de verdediging van Gerard komen, en werd tot remise besloten.

Richard Nigten moest lang doorschaken tegen Hans de Groot. Hans stond een stuk achter maar probeerde nog pat te forceren. Richard bleef geduldig en opletten en kon Hans uiteindelijk mat zetten. Alle andere partijen waren al afgelopen.


S.C. De Uil weer begonnen.
21 september 2015

De eerste wedstrijden zijn weer gespeeld. Na de eerste ronde ging Dick Roosa alleen op kop gevolgd door vier spelers met remise. De tweede ronde speelde Dick tegen Peter Pijpers, die vorige week nog een voorzichtige remise haalde tegen Ad Reijneveld. Maar deze avond was Peter niet van plan om voorzichtig te spelen, uiteraard wel verantwoord. Dick kreeg het erg moeilijk en kwam steeds meer onder druk te staan en moest opgeven.

Ad Reijneveld speelde met zwart tegen Jan Havenaar. Ad had na het missen van het kampioenschap nog een appeltje te schillen met Jan. Tot op het bot gemotiveerd om revanche te nemen, speelde Ad een moedige en gedegen partij, waartegen Jan alle zeilen moest bijzetten om geen stuk te verliezen. Ad kwam een pion voor en had een positioneel sterke stelling in het middenspel. Ad bleef geconcentreerd spelen en Jan moest uiteindelijk opgeven.

Jan Plomp speelde met wit tegen zijn schaakvriend Gerard Draaisma. Achter het bord waren de vrienden deze avond schaakvijanden. Het was een spannende strijd met wisselende kansen. Uiteindelijk werd de pion voorsprong van Gerard teveel voor Jan en hij moest opgeven.


Nog meer spanning bij De Uil.
18 mei 2015

In de kampioensgroep van schaakclub De Uil stijgt de spanning tot grote hoogte. Edwin Heemskerk, de huidige koploper had het moeilijk tegen Dick Roosa, maar hij hield het hoofd koel en wist de partij, ondanks een achterstand van twee pionnen, met ongelijke lopers remise te houden. Fred van Randen zou bij winst op Jan van den Bergh gelijk kunnen komen met Edwin, maar Jan van den Bergh is in topvorm en dat heeft Fred geweten, Jan won en Fred bleef met lege handen achter.

Jan Havenaar gaf Mark van der Ploeg geen kans en nadert Edwin Heemskerk nu op half punt. Ad Reijneveld had ook kunnen profiteren maar tegenstander Hennie van Eeuwijk speelde zeer zorgvuldig en met engelengeduld kon de pion van Hennie promoveren en dit betekende verlies voor Ad. Edwin Heemskerk heeft een half puntje voorsprong op Jan Havenaar en één punt op Fred van Randen en Ad Reijneveld. In groep C deed Coen de Kooker goede zaken door Johan Heidema te verslaan daarmee is Coen koploper geworden.


Spanning in groep C bij De Uil.
11 mei 2015

In groep C van Schaakclub De Uil wordt het dringen aan de top. Een paar weken geleden stond Cor Vooys onbedreigd op de eerste plaats, maar na zijn verlies tegen Johan Heidema en Fons Spaapen is de spanning volledig terug. Johan Heidema speelde een zinderende partij tegen Hans de Groot, maar Johan hield het hoofd koel en Hans moest opgeven. Jan Scheepmaker deed goede zaken door te winnen van Theo Brandsma en klom naar de derde plaats.

Coen de Kooker speelde tegen Fons Spaapen en kwam een stuk voor te staan, maar Fons bood goed weerstand, omdat Coen de partij niet snel kon beslissen werd het toch nog spannend. Echter Fons trok toch aan het kortste eind, waardoor Coen glorieus op de tweede plaats staat. Het zal er de komende weken om spannen wie de kampioen van deze groep gaat worden.

In de kampioensgroep komen Ad Reijneveld en Fred van Randen steeds meer in de buurt van koploper Edwin Heemskerk, ook hier kan nog van alles gebeuren, we gaan het de komende weken zie.


Cor Vooys ongenaakbaar bij De Uil.
13 april 2015

Cor Vooys is nog niet zo lang lid van schaakclub De Uil, en is een huisschaker zoals hij zelf zegt. Deze avond speelde Cor met wit tegen Jan Scheepmaker. Jan inmiddels een ervaren kracht bij De Uil merkte er weinig van dat Cor een huisschaker zou zijn. Cor speelde een scherpe opening, waardoor Jan alle zeilen moest bijzetten om niet direct overlopen te worden. Dit had wel tot gevolg dat de stelling van Jan niet erg solide meer was. Cor deed daarna de goede zetten en Jan kon de koning omleggen.

Johan Heidema speelde met wit tegen Coen de Kooker, de strijd ging lang gelijk op tot het moment dat Coen met zijn hoofd begon te schudden en niet wist welke zet hij moest doen, Johan vond dat niet zo erg, want Coen kwam in tijdnood. Na enkele mindere zetten van Coen kon Johan het punt binnen halen. Kees van Waveren deed het goed tegen routinier Theo Brandsma, Kees bleef goed op letten, waarna Theo remise aanbood, wat door Kees werd geaccepteerd, keurige remise.


Johannesschool nipt schaakkampioen 2015.
25 maart 2015

Het schaakkampioenschap 2015 voor de basisscholen is weer gehouden in De Hoeksteen. Er deden 57 scholieren mee uit Hillegom, Lisse, De Zilk en Nieuw Vennep. Na het welkomswoord van de voorzitter van schaakclub De Uil en de aanmoedigingsspeech van locoburgemeester Anne De Jong, werd door laatstgenoemde de openingszet gedaan en ging het toernooi van start.

Vooraf waren er drie favorieten voor de titel: de Johannesschool uit Hillegom, Bommelstein uit Nieuw Vennep en De Akker uit Lisse. En inderdaad na drie ronden waren zij de koplopers, na de vierde ronde was Bommelstein uitgelopen, dit werd echter in de vijfde ronde teniet gedaan. De Johannesschool en De Akker gingen voor de titel. Nadat de zesde ronde ook gespeeld was en de punten geteld waren, bleek dat beide scholen op 18 punten stonden. Echter omdat de Johannesschool meer partijen met zwart had gespeeld werden zij tot kampioen uitgeroepen van 2015. De Akker werd tweede en Bommelstein derde.

Ook werd er gestreden om het persoonlijk kampioenschap. Voor het begin van de zesde ronde waren er zes kanshebbers, uiteindelijk werd Ruben Waaning kampioen 2015 met zes punten uit zes wedstrijden, plaats twee tot en met zes hadden vijf punten. Door weerstandspunten werd Parsa Saboun Niha tweede en Ko van Rootselaar derde. De winnende scholen ontvingen als stimulans voor het schaken schaakborden met stukken. Alle deelnemers kregen een herinneringsvaantje en hadden een fijne schaakmiddag. Organisator Johan Boon en nog negen enthousiaste vrijwilligers kunnen terugkijken op een geslaagd toernooi.


Reijneveld en Havenaar niet op dreef.
23 maart 2015

In de kampioensgroep bij schaakclub De Uil laten de favorieten het de laatste weken afweten. Jan Havenaar speelde met wit tegen Dick Roosa, het werd een lange en spannende partij. Alle overige wedstrijden waren al lang afgelopen terwijl Jan en Dick nog volop aan het schaken waren. Beide heren wilden wel winnen maar het ging niet, het werd remise. Het werd ook remise bij Ad Reijneveld met wit tegen Fred van Randen. Ad probeerde van alles, maar Fred ook. Dit gebeurde weloverwogen zodat de stand een remise rechtvaardigde. Ad en Jan zullen uit een ander vaatje moeten tappen om nog iets te bereiken.

Hennie van Eeuwijk, de zg remisekoning, speelde met zwart tegen Jan van den Bergh. De aanvalsdrift van Jan werd door Hennie goed gepareerd en Hennie nam daarna de aanval over en deze was te sterk voor Jan. Hennie won verdiend. Richard Copier tegen Mark van der Ploeg werd een interessante partij waarbij Richard de overhand kreeg en Mark moest opgeven. Martin Zegstroo speelde tegen koploper Edwin Heemskerk een rustige partij waarbij de pionnen werden doorgeschoven. Maar Edwin vond een gaatje tussen de pionnen en sloeg genadeloos toe.


Edwin Heemskerk fier aan kop.
16 maart 2015

In de kampioensgroep van Schaakclub De Uil speelde Edwin Heemskerk met wit tegen Jan van den Bergh. Edwin had in de eerste ronde reeds gewonnen van Ad Reijneveld en nu was Jan zijn tegenstander. Edwin is in goede doen en wilde ook deze wedstrijd winnen, maar Jan geeft zich niet zomaar gewonnen en bood goed weerstand. Edwin kan heel lang wachten en strategisch spelen en plotseling wordt de tegenstander verrast en zo ook Jan, die een stuk verloor en opgaf.

Fred van Randen speelde tegen Mark van de Ploeg, het werd een spannende partij waarbij beide spelers op zeker, maar wel met aanvallende intentie speelden. De stand op het bord was remise totdat Mark zich vergiste en mat werd gezet. Richard Copier tegen Jan Havenaar, de verwachting was dat Jan zou winnen maar Richard speelt de laatste tijd steeds beter, dat heeft Jan gemerkt. Hij kon niet door de verdediging van Richard heen komen en het werd remise. Hennie van Eeuwijk de remisekoning van De Uil, kon zijn eretitel niet waar maken tegen Dick Roosa en moest het onderspit delven.


Van der Zaag fopt Nigten.
9 maart 2015

Engbert van der Zaag speelde met wit tegen Richard Nigten. De geroutineerde Engbert speelde rustig vanuit de opening en neem geen grote risico’s. Echter Richard dacht daar anders over en ging in de aanval. De druk op de stelling van Engbert werd zo groot dat Richard een stuk won. Kat in het bakkie dacht hij al en sloeg tweemaal een remise-aanbod af. Richard leek de partij ook te gaan winnen maar Engbert plaatste zijn koning in de hoek, waarna Richard niet goed oplette bij zijn paardenzet en Engbert pat kwam te staan, toch remise.

Gerard Draaisma speelde tegen Ron van der Linden, de strijd ging lang gelijk op maar toen Ron de kans kreeg, snoepte hij toch twee pionnen van Gerard weg. De partij ging nog even voort, waarna Ron zo aardig was om remise aan te bieden, dit aanbod werd gretig door Gerard aanvaard. Kick van Rooijen moest tegen de degelijk spelende Fred van der Bent. Met ongelijke lopers leek het remise te worden, maar verslapte even en dat kostte hem een loper. Kick vond dat te veel en gaf op.


St. Albans wint van De Uil.
28 februari 2015

Schaakliefhebbers uit St. Albans Engeland waren voor een lang weekend in Nederland, evenals vorige keren wilden zij weer tegen De Uil spelen. Uiteraard was dat geen probleem voor De Uil. Ad Reijneveld toverde een opstelling uit zijn hoed. Na de wederzijdse vriendelijke welkomswoorden kon de strijd beginnen. Aangezien St. Albans vorige keer had verloren waren zij extra scherp deze middag. Echter Richard Copier had daar geen boodschap aan en won snel zijn partij. Maar zoals gezegd eerste gewin is kattengespin, al hielden de Uilen enige tijd stand.

Jan Plomp haalde zijn toren weg en werd direct mat gezet, Peter Kaptein speelde nog wel door maar het was dik verloren, hij legde de Koning om. Cok Ippel dacht met een Dame voor twee stukken voordeel te hebben, maar helaas. Hij moest beetje bij beetje inleveren en verloor. Hennie van Eeijwijk speelde niet echt om te winnen en remise was het resultaat. De hogere borden moest soelaas bieden, maar helaas Ad Reijneveld en Edwin Heemskerk deden hun best maar dat was niet genoeg. Eindstand 5½ - 1½ voor de Engelsen. De dag werd afgesloten met een gezamenlijk eten bij La Ola.


De Uil 40 tinten grijs.
9 februari 2015

Zoals veel verenigingen heeft ook schaakclub De Uil te maken met de vergrijzing van de maatschappij. Als men op maandagavond de speelzaal binnen loopt, ziet men hoofden met vele tinten grijs zitten, zwoegend achter het schaakbord. En deze partijen zijn vaak erg spannend, soms zo spannend dat de spelers met een rood hoofd de volgende zet zitten te bedenken. Zo van hoe kan ik mijn tegenstander nog meer in verwarring brengen, waarbij nieuwe foefjes niet worden geschuwd.

Zo ook afgelopen speelavond. Sander van Delden speelde een zet tegen Ron van der Linden, die Ron van zijn stuk bracht. Sander had dit in de gaten en voerde de spanning verder op door meer gevaar in te bouwen. Ron kon geen kant meer op en moest de partij opgeven.

Peter Kaptein, normaal de rust zelve, speelde deze avond een frivole partij tegen Richard Nigten, waarbij Richard dacht, zo ken ik Peter helemaal niet, en deed daardoor een aantal zwakke zetten. Peter maakte hier direct gebruik van, en door een paar stevige zetten, werd Richard in de hoek gezet.


Scheepmaker remise tegen van Pruissen.
2 februari 2015

Gerard van Pruissen en Jan Scheepmaker willen beide graag een paar plaatsen stijgen op de ranglijst. Gerard schuurt tegen groep drie en Jan tegen groep vier. De heren waren er dus op gebrand om te winnen. Het werd dan ook een spannende strijd, waarin beide heren op de aanval speelden zonder onvoorzichtig te worden. Hoe eindigen dit soort partijen dan meestal, inderdaad in remise. In ieder geval niet verloren, dachten ze.

Jan Havenaar moest met wit tegen Ad Reijneveld, Ad kreeg de kans om een vervelende pion op de vijfde rij te posteren die de ontwikkeling van de stukken van Jan in de weg stond. Het werd een lange partij, die uiteindelijk remise werd. Ad blijft koploper. Jan Plomp had voor zichzelf een doolhof gecreëerd, waar Rob Brouwer zich vrij in kon bewegen en waar Jan de uitgang niet vinden. Rob snoepte allerlei stukken van het bord en Jan gaf op. Remisekoning Hennie van Eeuwijk speelde tegen Richard Copier, ook nu probeerde hij een remise uit het vuur te slepen, maar Richard wilde daaraan niet meewerken en bouwde zijn stelling zodanig op dat Hennie moest opgeven.


Ad Reijneveld nieuwe koploper.
26 januari 2015

Jan Havenaar, de koploper bij De Uil, speelde met zwart tegen Dick Roosa, Dick begon sterk vanuit de opening waarbij Jan gedwongen werd zich stevig te verdedigen. Hij kwam hierdoor niet aan aanvallen toe, en moest toezien dat de partij onhoudbaar voor hem werd. Jan hield nog lang vol, maar daar had Dick geen boodschap aan. Hij bleef geconcentreerd en Jan moest opgeven.

Ad Reijneveld speelde de laatste maanden moeizaam maar Ad verloor de moed niet. Het leek een beetje “Luctor et Emergo” ik worstel en kom boven. Tegen Edwin Heemskerk kwam Ad een loper voor en deze gebruikte hij om Edwin langzaam maar zeker in de hoek te zetten. Door deze overwinning is Ad de nieuwe koploper bij De Uil geworden. Het is weer spannend in de kop van de ranglijst.

Kick van Rooijen was in goede doen tegen Martin Zegstroo. Kick pareerde de aanval van Martin en de stukken stonden zodanig dat er geen doorkomen aan was voor Martin. Remise. Johan Heidema moest toezien dat Fons Spaapen met twee pionnen meer, één van de twee pionnen liet promoveren tot dame, waarna John opgaf.


Anton Warmerdam door het oog van de naald.
19 januari 2015

Anton Warmerdam speelde met wit tegen Gerard van Pruissen, Anton had nog een appeltje te schillen met Gerard, hij had de vorige wedstrijd verloren. Het mes werd geslepen en de strijd begon. Anton speelde een scherpe opening, waardoor Gerard erg op zijn hoede moest zijn en dat ook was. Anton verhoogde de druk en de spanning. Echter Gerard kreeg de kans om de “vervelende” stukken af te ruilen en kreeg zelf de betere kansen, en zelfs zodanig dat hij gewonnen stond, bleek achteraf. Anton bood remise aan, wat door Gerard werd geaccepteerd en zo werd het geen zure appel voor Anton.

Jacob van Aalst had tegen Peter de Haas een matdreiging, die door Peter eenvoudig was te weerleggen, helaas raakte Peter het vitale stuk aan, en ”Aangeraakt is zetten” en dit betekende mat voor Peter en een punt voor Jacob. Gerard Draaisma en Peter Kaptein speelden bijna foutloos, maar de druk werd te groot voor Peter en dan is Gerard er als de kippen bij om toe te slaan, jammer voor Peter maar goed voor Gerard.


Johan Boon vergaloppeert zich.
12 januari 2015

Johan Boon had tegen Ron van der Linden een solide aanval opgebouwd, waarmee Ron in de hoek werd gezet. Johan moest nog een paar goede zetten doen en dan was het klaar. Johan speelde zijn paard, terwijl dit een torenzet had moeten zijn. Hij speelde de zetten in de verkeerde volgorde. Door de paardenzet won Ron een stuk ipv Johan. Johan gaf direct op.

In de partijen tegen Engbert van der Zaag hebben de spelers beide één uur bedenktijd. In de partij Engbert tegen Rob Brouwer speelde de tijdnood een grote rol. Engbert kwam beter te staan en wel zodanig dat hij de partij zou kunnen winnen. Hij had echter te weinig tijd om Rob mat te zetten en bood remise. Rob was zo vriendelijk dit te accepteren en Engbert niet op tijd te laten verliezen.

Jan Havenaar had zich voorgenomen de verliespartij van vorige week te wreken. Het slachtoffer werd Cok Ippel. Jan had zijn pionnen zodanig geposteerd dat Cok geen kant op kon met zijn geliefde paarden, terwijl Jan de druk met zijn loperpaar tot onaangename hoogte liet stijgen. Cok zwichtte voor deze druk en viel daarmee buiten de top tien.


Jan Scheepmaker verslaat Aad Vledder.
5 januari 2015

Jan Scheepmaker met wit tegen Aad Vledder, volgens de logica van de ranglijst zou Aad het niet al te moeilijk krijgen. Maar tegen Jan Scheepmaker moet je altijd op je hoede zijn en onderschatting wordt direct afgestraft. Niet dat Aad Jan onderschatte, maar Jan heeft altijd een trucje in spel. Ook deze keer. Op een gegeven dacht Aad een stuk te winnen, maar hij kreeg de deksel op zijn neus en verloor een toren en gaf op.

 

In de top van de ranglijst speelde Jan Havenaar met wit tegen Edwin Heemskerk. Edwin is een zorgvuldige speler die lang kan wachten, overigens ook een kwaliteit van Jan, maar deze keer werd Jan ongeduldig en zijn zorgvuldig opgebouwde stelling werd dusdanig onder druk gezet dat het fundament van de stelling bezweek en Edwin een zeer verdiend punt binnenhaalde.

Fred van der Bent tegen Gerard Draaisma was een interessante partij die lang in evenwicht was. Door een slimme aanval van Fred ondermijnde hij de stelling van Gerard zodanig dat hij een stuk moest inleveren en nog even tegenspartelde, maar toch moest opgeven.


Draaisma gunt Muller remise.
15 december 2014

De heren Gerard Draaisma en Piet Muller waren er echt voor gaan zitten. De titanenstrijd kon los barsten, maar de openingsfase van Piet was niet best, Gerard snoepte al snel twee pionnen weg en zou door af te gaan ruilen moeten winnen, maar dat gebeurde niet. Gerard deed een paar slordige zetten en Piet kon remise houden.

Mark van der Ploeg deed goede zaken door van Jan van den Bergh te winnen en staat nu op de zesde plaats. Coen de Kooker speelde een verbeten strijd tegen Fons Spaapen, Coen zat weer eens met het hoofd te schudden omdat hij het niet meer wist, maar gelukkig kwam er licht in de duisternis en Coen deed een paar sterke zetten en Fons gaf op.

Voor André Beijk is Kick van Rooijen altijd een “angstgegner”, nu ook weer. André deed zijn best om een keer van Kick te winnen, maar ook nu lukte hem dat niet, Kick vond dat niet erg en schreef weer een punt bij. Jan Plomp speelde zorgvuldig tegen Fred van der Bent en won en komt daarmee weer stiekem in de top tien.


Brouwer vangt de Haas.
8 december 2014

Peter de Haas en Rob Brouwer, twijfelaars tussen het linker en het rechter rijtje, speelden tegen elkaar, beide heren waren sterk gemotiveerd om in het linker rijtje te komen. In het begin van de partij werd er omzichtig gemanoeuvreerd en de stukken werden in stelling gebracht in afwachting op de dingen die komen zouden. Peter werd ongeduldig en begon met het afruilen van de stukken. Hij werd daarbij door Rob gedwongen sommige strategisch minder zetten te doen. Rob kreeg daardoor overwicht in de partij, die hij uiteindelijk won. Rob links Peter rechts.

Mark van der Ploeg behaalde een sterk resultaat tegen de ongenaakbare Jan Havenaar. Het werd remise na een spannende partij. De achtervolgers van Jan Havenaar zouden een half puntje in kunnen lopen. Ad Reijneveld, Dick Roosa, Martin Zegstroo en Fred van Randen moesten tevreden zijn met remise, Jan Havenaar sloot zich graag aan bij deze tevredenheid. Alleen Richard Copier kwam dichterbij door een niet al te moeilijke overwinning op Jan Plomp. Jacob van Aalst behaalde eindelijk weer eens een overwinning, Kees van Waveren was het slachtoffer.


Van Eeuwijk remisekoning bij De Uil.
1 december 2014

Hennie van Eeuwijk moest met wit de strijd aangaan tegen Ad Reijneveld. Hennie behaalde de laatste tijd goede resultaten tegen beter geachte spelers. Ad kon hier tot nu toe ook toe gerekend worden. Hennie had zijn strijdplan tegen Ad klaar. Ad, niet helemaal in goede doen de laatste tijd, moest alle zeilen bij zetten om het offensief van Hennie te keren. Het werd een spannende “pot” die na ruim drie in remise eindigde. Het was de negende remise van Hennie, die daarmee de ongekroonde remisekoning is van De Uil.

Mark van der Ploeg nam het op tegen Sander van Delden. Sander speelde op de aanval, maar Mark wachtte rustig af en greep zijn kans en won. Peter Kaptein speelde tegen Fons Spaapen, Fons is de rijzende ster bij De Uil en Peter wil graag naar de top tien. Het ging lange tijd gelijk op tot in het eindspel, waar Peter zich vergaloppeerde en Fons dankbaar de laatste toren van Peter van het bord haalde, waarna Peter opgaf. Aad Vledder kon het niet bolwerken tegen Rob Brouwer. Rob stijgt langzaam terwijl Aad de laatste weken verstek laat gaan.


Van Rooijen houdt Copier op remise.
24 november 2014

Richard Copier speelde met wit tegen Kick van Rooijen. Op papier zou Richard moeten winnen, echter ook bij het schaken is de logica soms ver te zoeken. Ook in dit geval, Richard stond drie pionnen voor tegen Kick, maar zijn stukken stonden zodanig gepositioneerd dat hij de pionnen niet kon verdedigen. Kick haalde (zo heet dat in schaken) ze één voor één op waarna werd besloten tot remise een tegenvaller voor Richard een meevaller voor Kick.

Ron van der Linden, niet de kleinste, was ook voor Piet Muller te groot. Piet probeerde het wel, maar kon niet uit de wurggreep van Ron komen, punt voor Ron.
Fred van der Bent, in goede vorm de laatste tijd, moest het met wit opnemen tegen André Beijk. André had volgens hem de goede verdediging gekozen, maar Fred bewees dat dat niet zo was en André kon de koning omleggen.

Kees van Waveren behaalde zijn eerste zege dit seizoen, en wel tegen Martin van ’t Hof waar hij nog remise tegen behaalde. Kees had geleerd van de vorige keer en accepteerde het remiseaanbod van Martin deze keer niet en won.


Roosa verslaat Copier.
17 november 2014

Dick Roosa speelde met zwart tegen Richard Copier. Beide spelers draaien mee in de top tien, het beloofde een spannende partij te worden, en dat werd het ook. Dick en Richard speelden aanvallend maar weldoordacht. Het ging dan ook lange tijd gelijk op in het eindspel. Dick had een loper en een pion en Richard één pion. Vaak wordt dit remise maar Dick dacht daar anders over en speelde zeer nauwkeurig en voordat de pion promoveerde gaf Richard op.

Sander van Delden en Peter de Haas speelden een mooie partij met kansen over en weer, echter Sander was iets beter en won. Peter van Bakel verraste Jan plomp door zich pardoes mat te laten zetten. Kick van Rooijen zat strijdlustig achter het bord en dat heeft Piet Muller geweten, Piet heeft meer routine maar Kick had deze avond meer strijdlust en zag dat beloond met winst en steeg daarmee naar de 14-de plaats. Gerard van Pruissen met wit tegen Jacob van Aalst, altijd lastig zou je zeggen, Gerard bleef goed opletten en kwam een stuk voor en speelde daarna de partij goed uit.


De Uil 4 speelt voor Sinterklaas.
10 november 2014

In de tweede bondswedstrijd van De Uil 4 moest gespeeld worden tegen Het Spaarne 3 een team van gelijke sterkte. De vorige wedstrijd werd verloren tegen Purmerend, een team met gemiddeld 150 ELO-punten meer. Tegen Spaarne 3 werd een beter resultaat verwacht. Jacob van Aalst gaf het voorbeeld, al was het niet het goede, door een stuk onverpakt cadeau te doen en daarmee het eerste punt. Anton Warmerdam speelde een stuk beter, als was de stand zodanig dat remise acceptabel was. Maar Anton mocht gezien de teamstand nog geen remise aannemen en moest doorgaan.

Kick van Rooijen deed zijn best maar kon het niet bolwerken, 2e verlies. Jan Plomp had wel dreiging opgebouwd, maar daar bleef het bij, na enig geknoei kon ook Jan opgeven. 3e verlies, en Anton speelde nog steeds verder.

Gerard Draaisma begon al later aan de partij en was er niet helemaal bij en kwam twee paarden achter te staan, 4e verlies, en Anton mocht remise accepteren.

Piet Muller wilde niet verliezen en heeft hard geknokt om remise te halen, wat hem ook lukte. Eindstand verlies van 5 tegen 1 en de laatste plaats.


Van Delden met moeite langs Vledder.
3 november 2014

Aad Vledder speelde met wit tegen Sander van Delden. Aad is de laatste weken goed op dreef en stond zelfs in de top tien. Sander is ook in goede vorm en wilde dat deze partij wel waar maken. Het werd een hele spannende partij, waarin beide er het beste van wilden maken. Het ging lange tijd gelijk op, Sander won een pion en even later nog één. Hij moest zorgvuldig manoeuvreren omdat Aad zich uitstekend verdedigde. Bijna de volledige speeltijd werd gebruikt waarbij Sander een pion kon laten promoveren en daarmee de partij won en de top tien binnendrong.

Piet Muller speelde met wit tegen Jan Plomp, waarbij Jan het initiatief had, maar jammer genoeg en gelukkig voor Piet mat in twee over het hoofd zag, het werd daarna remise. Anton Warmerdam was zijn tijd vooruit en speelde voor Sinterklaas tegen André Beijk door hem een loper cadeau te doen en daarmee de partij. Johan Boon had het moeilijk tegen Gerard Draaisma, maar in het eindspel trapte Gerard in een valletje van Johan die daarmee de partij won.


Fons Spaapen verslaat Johan Heidema.
27 oktober 2014

In de top tien waren geen verrassingen, Jan Havenaar nam de koppositie weer over van Edwin Heemskerk, door een overwinning op Richard Copier. Fred van Randen en Mark van der Ploeg kwamen remise overeen na een evenwichtige partij. Cok Ippel begint de aansluiting met de top te verliezen na een nederlaag tegen Martin Zegstroo. Cok probeerde in het eindspel nog wel enige trucjes met zijn paard, maar dat mocht niet baten.

Ad Reijneveld en Peter Pijpers draaien weer mee bovenin, na een overwinning op respectievelijk Aad Vledder en Ron van der Linden. Onderin deed Coen de Kooker goede zaken door te winnen van Jan Scheepmaker. Hans de Groot en Theo Brandsma waren tevreden met remise. Fons Spaapen echter, wilde winnen van Johan Heidema. Het werd een spannende partij, waarin Fons probeerde Johan een loer te draaien. Johan gaf zich niet zomaar gewonnen en zat op het vinkentouw. Echter Fons kwam twee pionnen voor en kwam daarmee zodanig opzetten dat hij zijn slag kon slaan en de overwinning kon binnen halen.


Heemskerk koploper bij De Uil.
20 oktober 2014

Omdat Jan Havenaar een toernooi op Guernsey speelde, kon Edwin Heemskerk de koppositie overnemen. Hij speelde tegen Fred van Randen. Het was een evenwichtige partij, waarin geen grote risico’s werden genomen, waardoor het een logische remise werd. Edwin is nu nummer één met een wedstrijd meer gespeeld dan Jan Havenaar.

Ron van der Linden speelde met wit tegen Jan Plomp. Ron hield Jan steeds onder druk en kon vernietigend met zijn dame de stelling van Jan binnen komen. Winst voor Ron. Gerard van Pruissen kon met wit geen potten breken tegen Kick van Rooijen, Gerard moest een toren inleveren en dat niet alleen maar ook het punt. Kick maakt daarmee een flinke sprong op de ranglijst.

Kees van Waveren was met zwart de tegenstander van Anton Jasper. Kees moest zijn dame ruilen voor twee stukken, waarna Anton de druk op de stelling van Kees verhoogde en Kees tenslotte op moest geven. Aad van Biezen nam het op tegen Hans de Groot. Aad begint te wennen aan het schaken op een club en gaf goed tegenstand tegen Hans. Echter de routine van Hans gaf de doorslag, zodat Hans won. 


Edwin Heemskerk nadert Jan Havenaar.
13 oktober 2014

Er wordt aan de stoelpoten van koploper Jan Havenaar geknabbeld. De laatste twee wedstrijden van Havenaar eindigden in remise. Edwin Heemskerk de nummer twee van de ranglijst speelde tegen Mark van der Ploeg. Het was een spannende partij, die lang gelijk op ging. Edwin snoepte twee pionnen van Mark en zorgde ervoor dat één van de twee kon promoveren, waarna Mark opgaf. Edwin is Jan Havenaar tot op 1/10 punt genaderd. Hiermee is spanning aan de top terug.

Richard Copier kreeg grote tegenstand van Marcel Bolhuis, waarbij Marcel een betere stand leek te hebben, echter Marcel deed een mindere zet, waarna Richard direct toesloeg en een zet speelde die mat tot gevolg had. Anton Warmerdam en Piet Muller kwamen vlot een salonremise overeen om naar het verlies van Oranje te kunnen kijken. Aad Vledder speelde een goede partij tegen André Beijk. Het is altijd opletten geblazen tegen André wat Aad dan ook deed en een punt kon bijschrijven. Daarmee staat Aad nu in de top tien.


De Uil 1 heeft goede start.
3 oktober 2014

De Uil speelde zijn eerste bondswedstrijd tegen Chess Society Zandvoort. Vorig jaar was deze tegenstander nog te sterk voor De Uil. Ad Reyneveld gaf het goede voorbeeld in een vooruit gespeelde partij. Het kostte Ad wel wat “bloed zweet en tranen” maar hij hield stand en won uiteindelijk. Nu was het aan de rest van het team om te volgen, en dat deden ze maar al te graag.

Jerry Bey, Peter Pijpers en Jan Havenaar speelden geconcentreerd en behaalden alle drie een welverdiende overwinning. Fred van Randen was deze avond minder gelukkig en moest de koning omleggen. Edwin Heemskerk moest langer spelen om het punt binnen te halen, maar het lukte hem wel, stand 5-1 voor De Uil.

Richard Copier had een taaie tegenstander die de aanvallen van Richard goed pareerde, het werd uiteindelijk remise. En “last but not least” speelde Jan Vreeburg, zijn partij was geen makkie, maar Jan bleef loeren op een kleine kans, hij kreeg deze kans en won zijn partij. Eindstand 6½ - 1½. Een zeer goede start voor De Uil.


Van Eeuwijk verrast Pijpers
22 september 2014

Hennie van Eeuwijk moest het opnemen tegen de sterker geachte Peter Pijpers. Peter zoekt altijd de aanval en Hennie wacht eerst rustig af en zorg voor een goede opbouw van zijn stelling. Zo ook in deze partij Peter ging iets te drastisch van start en kreeg een mindere stelling. Dat is spekkie naar het bekkie van Hennie. Hij speelde de partij gedegen uit en kon een punt bijschrijven. Jake van Biezen speelde tegen zijn oude leermeester André Beijk. De opening werd goed gespeeld maar Jake overzag een matdreiging waar André gretig gebruik van maakte.

Mark van der Ploeg speelde tegen Jan Plomp. Jan dacht een aardige stelling te hebben maar Mark dacht daar anders over. Hij bouwde een matnet waar Jan niet meer uit kon komen. Jan Havenaar won deze keer van Dick Roosa en heeft nu drie gespeeld drie gewonnen. Het wordt tijd dat de topspelers van De Uil Jan meer weerstand gaan geven anders is Jan al voor het einde van jaar clubkampioen. Kick van Rooyen dacht gewonnen te staan tegen Richard Nigten, maar Richard kon eeuwig schaak geven en zo werd het remise.


Van Rooijen wint van Kaptein
15 september 2014

Tijdens de tweede speelronde bij schaakclub De Uil speelde Peter Kapteijn tegen Kick van Rooijen. De partij ging lange tijd gelijk op en leek remise te worden, totdat Kick positioneel een klein voordeel kreeg door een oprukkende pion. De druk van de pion werd zo groot dat Peter een stuk moest inleveren en daarna opgaf. Peter Pijpers speelde tegen Jan Havenaar, Peter speelde zoals gewoonlijk aanvallend, Jan pareerde de aanvallen en kwam beter te staan, waarna de partij door Peter werd opgegeven.

Fred van Randen nam het op tegen Hennie van Eeuwijk, de grote stukken werden geruild waarna er een remisestand op het bord kwam, maar Fred bleef doorspelen en hoopte op een foutje van Hennie. Deze bleef geconcentreerd waarna het toch remise werd. Kees van Waveren zat tegenover Martin van ’t Hof. Het werd een partij met wederzijdse kansen, toen het wat rustiger werd bood Martin remise aan wat door Kees werd geaccepteerd, een mooi resultaat voor Martin. Gerard Draaisma was deze avond zo goed om André Beijk een stuk cadeau te doen en daarna maar opgaf.


Schaakclub De Uil begonnen
1 september 2014

De eerste competitieavond bij De Uil zit er weer op. Peter Pijpers was eindelijk weer eens van de partij, Ad Reijneveld heeft dat aan den lijve ondervonden. Peter speelde, zoals we van hem gewend zijn op de aanval, Ad trachtte met voorzichtig spel tegenstand te geven maar dat mocht niet baten. Peter behaalde een verdiende overwinning.

Deze avond waren er ook vier nieuwe leden, die met wisselend succes hebben gespeeld. Fred van der Bent speelde tegen Jan Scheepmaker, waarbij Jan een stuk voor kwam te staan, maar Fred zag nog mogelijkheden om terug te vechten. Hij won zijn stuk terug en ook de partij. Aad van Biezen moest het opnemen tegen Richard Grannetia. Aad gaf goed partij maar kwam in het eindspel routine tekort en verloor.

Anton Jasper speelde tegen Coen de Kooker. Het leek er even op dat Jasper verplicht was om eeuwig schaak te geven om zelf niet mat te gaan, maar door een tussen zet, waarbij Coen een toren won, kon Jasper mat in twee geven, knap gespeeld. Martin van ’t Hof trof “Good Old” Hans de Groot tegenover zich, die in goeden doen was en Hans won dan ook gedecideerd.


Gouden KNSB-spelden bij schaakclub De Uil
25 augustus 2015

Tijdens de algemene ledenvergadering hebben de jubilarissen Theo Brandsma en Cok Ippel de gouden speld van de KNSB ontvangen. Theo Brandsma omdat hij zestig jaar lid is van schaakclub De Uil. Theo begon na de oorlog met schaken bij toenmalige Katholieke Schaakvereniging Hillegom, na een paar jaar is Theo overgegaan naar De Uil en schaakt daar na zestig jaar nog steeds elke week en met veel plezier.

Cok Ippel ontvangt de gouden speld omdat hij vijftig jaar lid is van De Uil. Cok heeft in die vijftig jaar veel betekend voor De Uil. Zo was hij jarenlang intern en extern wedstrijdleider, is de organisator van de Uilschaaktoernooien, al 42 jaar het vierkamptoernooi, al 32 jaar het Open Hillegoms Schaakkampioenschap, al 28 jaar het Rapidtoernooi en 21 jaar het Rapidtoernooi voor de regioclubs. Ook stencilde hij jarenlang het clubblad en regelde daar waar nodig nog andere zaken voor de club. Al met al twee leden waar schaakclub De Uil trots op kan zijn.


Uilen vallen in de prijzen
28 juni 2014

Zeven leden van schaakclub De Uil gingen zaterdag 28 juni op de fiets naar het Max Euweplein in Amsterdam. Nederlands kampioen Dimitri Reinderman was deze middag de tegenstander. Een ieder ging vol goede moed van start, ”maar je speelt wel tegen de kampioen van Nederland”. Peter Kaptein kwam daar al snel achter en moest na achttien zetten opgeven. Hij kreeg de troostprijs. Jan Plomp speelde actief en dreigde met mat, voor dit feit kreeg hij de brutaliteitsprijs van Dimitri, maar vlak daarna kon Jan opgeven. Ad Reijneveld speelde een goede partij, maar hij vergat de tijd, hij hoefde niet op te geven maar ging gewoon “door zijn vlag”. Ad kreeg ook een prijs voor getoonde moed.

Anton Warmerdam was goed op dreef en probeerde een val op te zetten, deze val werd doorzien. Anton ontving de aanmoedigingsprijs. Hennie van Eeuwijk was een dagje uit en had er geen moeite mee dat hij verloor en als beloning een bon voor een biertje kreeg. Gerard Draaisma wilde goed voor de dag komen, maar daar bleef het bij. Ook hij ontving als prijs een bon voor een drankje.

Piet Muller speelde een berenpartij en stond volgens de deskundigen zelfs gewonnen. Winnen lukte niet maar Piet behaalde een mooie remise en mocht trots een prijs uitzoeken. Aad Vledder speelde twee partijen een vroeg en een late. Echter Aad kon ook geen potten breken en kreeg als waardering een prijsje en kon een boek uitzoeken. Het was weer een leuke schaakmiddag en de fietstocht naar huis was iets zwaarder dan de tocht heen.


Jan Havenaar kampioen van De Uil
16 juni 2014

Ook dit jaar is Jan Havenaar kampioen geworden bij schaakclub De Uil. Jan was het hele seizoen al de beste en heeft slechts drie partijen verloren. De laatste partij speelde Jan tegen Ad Reijneveld. Remise was dik voldoende, op weerstandspunten was Jan al kampioen. Beide heren kennen elkaar van haver tot gort en het werd al snel remise, waardoor Jan niet meer in te halen was.

In groep A was de verwachting dat Cok Ippel voor het kampioenschap zou gaan, maar Cok speelde een paar mindere partijen en werd ingehaald door Jan van den Bergh, die daarmee kampioen werd.
In groep B speelde Gerard Draaisma een degelijk seizoen, Gerard speelt altijd om niet te verliezen en dat is hem goed gelukt en hij is dan ook verdiend kampioen geworden.
In groep C hadden de senioren te maken met het jeugdtalent Jake van Biezen. Jake voelde zich steeds meer thuis bij de “oudjes” en werd naarmate het seizoen vorderde steeds sterker met als resultaat een verdiend kampioenschap.


Mark van der Ploeg verrast Ad Reijneveld.
2 juni 2014

In de kampioensgroep speelde Mark van der Ploeg tegen Ad Reijneveld, voor Ad de laatste kans om nog kampioen te kunnen worden, voor Mark de mogelijkheid om weer eens te scoren. Het werd een spannende partij waarbij secuur werd gespeeld door beide heren. Mark had echter een matcombinatie ingebouwd die door Ad niet te weerleggen was. De combinatie duurde zes zetten, wat Ad ook probeerde mat was onvermijdelijk, heel mooi punt voor Mark en een domper voor Ad.

Jake van Biezen speelde tegen Peter de Haas, Jake had de laatste weken al laten zien dat hij in goede vorm is en dat heeft Peter geweten. Hij kon de koning omleggen. Fons Spaapen nam het op tegen de routinier Jacob van Aalst, maar Fons was niet bang voor de routine en speelde zijn eigen spel. Jacob probeerde nog wel op winst te spelen maar Fons wist van geen wijken, en haalde een knappe remise.

Hans de Jong speelde tegen Johan Heidema, zoals altijd aanvallend maar overspeelde zijn hand en Johan kon de partij naar zich toe trekken en daarmee een punt bijschrijven.


Piet Muller de baas over Gerard Draaisma.
26 mei 2014

Piet Muller speelde met wit tegen Gerard Draaisma, de mannen kennen elkaar al jaren en dat bleek ook wel uit de opening. Gerard speelde de goede zetten om de aanval van Piet te pareren. Door een onachtzaamheid van Gerard won Piet een stuk en leek makkelijk op de overwinning af te stevenen. In het eindspel werd Piet wat onvoorzichtig en kwam Gerard goed terug, echter niet genoeg en Piet won alsnog.

Richard Nigten speelde tegen Hans de Groot, op een gegeven moment stond Richard twee stukken achter, wel met twee pionnen meer, en zou je denken “geef maar op”, maar de stukken van Hans stonden zodanig dat Richard de twee stukken terug kon winnen en het pionnenvoordeel kon uitbuiten en de partij winnen. Johan Heidema speelde sterk tegen Ron van der Linden en kwam een stuk voor te staan. Ron rechtte zijn rug en kwam positioneel goed te staan. Johan moest zijn stuk teruggeven om niet te verliezen en dat deed hij dan ook niet, het werd remise.


Jan van den Bergh verrast Peter van Bakel
5 mei 2014

Jan van den Bergh speelde met wit tegen Peter van Bakel, Jan en Peter schuwen het avontuur niet in een schaakwedstrijd, zo ook deze avond niet. Jan speelde een scherpe opening waar Peter in mee ging. De stukken bleven lang op het bord staan, totdat Jan zijn kans zag en de dreigende stukken van Peter afruilde. Toen dat gebeurd was bleek Jan een betere stelling te hebben die hij vastbesloten afwikkelde tot winst. André Beijk moest het opnemen tegen Jake van Biezen. Jake de koploper in groep vijf, wilde zich graag waar maken tegen zijn leermeester André, het lukte hem bijna en André had geluk dat hij eeuwig schaak kon geven en daarmee een half punt haalde.

Peter Kaptein speelde tegen Cok Ippel. Peter dacht dat hij de stelling goed had dichtgetimmerd, maar Cok zag nog een gaatje en kon daarmee zijn loper activeren en de pionnen van Peter opruimen en daarna de partij winnen. Gerard Draaisma maakte het zichzelf moeilijker dan het was, hij overzag stukwinst maar kon daarna zijn iets betere stelling tot een goed einde brengen. In de kampioensgroep probeerde Ad Reijneveld tegen Fred van Randen het onderste uit de kan te halen, maar kreeg de deksel op zijn neus. Hiermee zijn de kampioenskansen van Ad aanzienlijk afgenomen.


Veel dames op het schaakbord.
28 april 2014

Nico van der Plas speelde tegen Anton Warmerdam. Nico niet vies van een avontuurlijk potje schaken en Anton die zo’n uitdaging graag aanneemt, speelden een spannende partij, waarbij een aantal stukken werden afgeruild en de pionnen vrije doorgang kregen. Nico en Anton promoveerden beiden een pion tot dame, waarmee er vier dames op het bord stonden. Echter de dames van Nico gooiden al hun charmes in de strijd om de koning van Anton in verlegenheid te brengen. Dit lukte en de koning werd mat gezet.

Jake van Biezen speelde tegen Gerard Draaisma, hij won een stuk en speelde de partij daarna met veel verve uit en Gerard moest de koning omleggen. Theo Brandsma speelde met zwart tegen Ron van der Linden. Ron probeerde van alles, maar Theo verdedigde zich goed en behaalde een mooie remise. Henk Kramer tegen Peter Kaptein was een interessante wedstrijd, waarbij Henk een pion won. Door degelijk te spelen en de pion langzaam naar voren te schuiven, werd de druk voor Peter te groot en behaalde Henk een dame en won daarmee de partij.


De Uil 4 redt het vege lijf.
11 april 2014

De laatste competitiewedstrijd van De Uil 4 was cruciaal, er moest één bordpunt behaald worden om niet te degraderen. De tegenstander Kennemer Combinatie 6 moest 5½ bordpunt halen om kampioen te worden. Er waren 6 bordpunten te verdienen, beide team wisten wat ze te doen stond. Om de kans te vergroten om een punt te halen, werd besloten om bord 6 speler Richard Nigten te ruilen met bord 1 speler Piet Muller. De verwachting was dat Piet zou winnen. Aldus ging de wedstrijd van start.

Gerard Draaisma speelde tegen een jongeman. Gerard werd door zijn tegenstandster in de luren gelegd en om half tien kon hij opgeven. Jacob van Aalst kwam redelijk uit de opening maar verspeelde een stuk en kon opgeven. Anton Warmerdam probeerde een dubbelschaak te forceren, maar de tegenstander werkte niet mee het werd remise. Richard Nigten speelde uiterst voorzichtig en voerde de druk op en wel zodanig dat hij héél knap het volle punt binnen haalde, hiermee was De Uil 4 veilig. Jan Plomp speelde tegen een aankomend talent en hield stand, remise. Piet Muller moest hard werken om remise te halen en dat lukte. Wel verloren met 3½ – 2½ maar niet gedegradeerd.


De Uil 3 en 4 gaan onderuit.
28 maart 2014

De Uil 3 had nog een kleine kans om boven in te eindigen, maar dan moest er wel van HWP 8 uit Haarlem gewonnen worden. De spelers waren door teamleider Cok Ippel op scherp gezet, want bij winst zou De Uil gelijk komen met HWP. Iets te scherp waarschijnlijk, want hoewel de instelling goed was, bleek de tegenstander te sterk. Ron van der Linden kon het aan bord 1 niet bolwerken, Pim van der Aar had waarschijnlijk last van de charmes van zijn tegenstandster, beide heren verloren. Stefan Koek probeerde van alles, maar het lukte niet, remise. Peter van Bakel en Sander van Delden kregen geen kans van hun tegenstander. Pim Redeker verdedigde zich goed en kon remise houden. 1-5 voor HWP en de laatste kans voor De Uil 3 was verkeken.

De Uil 4 moest naar Beverwijk tegen het onderaanstaande De Wijker Toren. Daar was weinig van te merken, Jan Plomp, Piet Muller, Gerard Draaisma en Anton Warmerdam hebben het wel geprobeerd maar verloren. Jacob van Aalst behaalde een remise en André Beijk zorgde voor het enige lichtpuntje door te winnen. 4½–1½


Scheiding bij De Uil
15 maart 2014

Maandag 10 maart was de beslissende avond voor de Uilleden om zich te plaatsen voor de tien plaatsen in de kampioensgroep en de groepen A, B, en C. De eerste negen plaatsen waren al enige tijd bekend. Om de tiende plaats vond nog de nodige strijd plaats. Cok Ippel probeerde de laatste weken nog krampachtig om in de top tien te komen, maar overspeelde zijn hand. Peter Kaptein had nog goede vooruitzichten en moest de beslissende wedstrijd tegen Jan Plomp.

Jan had de laatste weken een paar nuttige overwinningen behaald en was eigenlijk een beetje geniepig steeds een paar plaatsen gestegen. Peter kwam wat ongelukkig uit de opening en Jan zette hem vanaf het begin onder druk, en wel zodanig dat Jan een dame haalde. Peter probeerde hierna op alle mogelijke manieren om een patstelling te forceren, maar dat lukte hem niet en hij werd mat gezet door Jan. Nadat alle uitslagen verwerkt waren en de rook was opgetrokken bleek tot ieders (be)verwondering en verbijstering dat Jan zich als tiende in de kampioensgroep had geplaatst. Een moeilijke klus voor Jan, maar ook een uitdaging.


Ad Reijneveld wint Geurts-toernooi.
5 maart 2014

Zeven leden van schaakclub De Uil hebben in Zetten deelgenomen aan het Geurtstoernooi, ook wel “jamtoernooi” genoemd. Er waren 250 deelnemers tussen de 50 en 98 jaar. Ad deed dit jaar voor het eerst mee aan het toernooi en dacht veni, vidi, vici. Hij kwam, zag en overwon. Met 5½ punt uit zeven wedstrijden werd Ad alleen winnaar van groep A en daarmee winnaar van het toernooi.

Gerard Draaisma en Jan Plomp deden het ook niet slecht, Gerard werd tweede met 5½ punt en Jan plomp derde met 5 punten in groep E. Jan Havenaar en Cok Ippel konden geen potten breken deze dag en behaalden 3½ punt. Aad Vledder was gepromoveerd en dat was iets teveel voor Aad hij behaalde twee punten.

Piet Muller had een vliegende start met drie uit drie, maar daarna was de koek op en behaalde hij nog één schamel puntje, wat hem toch wel tegenviel. Iedere deelnemer ontving drie potten jam en de winnaars gingen met acht potten jam naar huis. De gezellige schaakdag werd afgesloten met een gezamenlijk diner in Lisse.


Snelschaakavond bij De Uil
24 februari 2014

Om de zoveel tijd wordt er bij De Uil een ontspanningsschaakavond gehouden. Zo ook 24 februari. Deze avond werd er speciaal een groep snelschakers samengesteld uit de spelers van het oude team De Uil 3, het leek wel een reünie. Nico van der Plas, Sander van Delden, Richard Nigten, Marcel Bolhuis, Stefan Koek, Peter de Haas, Peter van Bakel en Tilly Vissers speelden deze avond een gezellig snelschaaktoernooi. Voor de andere aanwezigen was dit te horen ook.

Buiten dat het gezellig was werd er toch ook nog wel serieus gespeeld, en zoals gebruikelijk bij snelschaken waren er ook verrassingen, zo won Tilly Vissers van Marcel Bolhuis en versloeg Richard Nigten Sander van Delden. Nico van der Plas voelde zich de sterkste en dat wilde hij ook waar maken. Hij won vijf partijen op rij en stond toen ruim bovenaan, hierdoor werd hij iets te overmoedig en werd door Stefan Koek weer met beide benen op de grond gezet. Weer wakker geschut won Nico de laatste partij en werd daarmee winnaar van deze groep. Ook de andere groepen speelden met veel schaakplezier en De Uil kon terugkijken op een geslaagde avond.


De Uil 4 schiet niets op.
17 februari 2014

Het vierde team van De Uil staat onder de subtop in de competitie. Deze keer moesten zij tegen Het Witte Paard uit Haarlem. Deze staan één punt boven De Uil 4. Bij winst zou De Uil in de subtop komen. De heren waren gewaarschuwd. Het ging lange tijd gelijk op, maar de sluwe vos Piet Muller zette zijn tegenstander steeds meer onder druk. Deze druk werd te groot en hij gaf op. André Beijk had een goed plan bedacht, echter bij de uitvoering sloeg André in de verkeerde volgorde, consequentie stuk achter en verloren. Anton Warmerdam moest goed opletten en gelukkig deed hij dat ook. Hij zette zijn torens achter elkaar gesteund door de dame en kon daarmee pionnen winnen en de partij.

Aad Vledder, invaller deze avond, hield het lang vol maar het werd toch te veel en Aad moest opgeven. Gerard Draaisma had zijn avond niet, zoals hij het noemde en kon niet echt in de partij komen, ook verloren. Jan Plomp speelde vanuit de opening een beetje een rommelpartij, maar wel met een val voor de tegenstander waarmee Jan een toren won. Jan moest wel alle zeilen bij zetten om zijn voorsprong te behouden. De tegenstander ging veel nadenken en wel zoveel dat hij tenslotte op tijd verloor. De Uil 4 nog steeds onder de subtop, jammer.


Broodnodige overwinning De Uil 1.
10 februari 2014

Het eerste team van schaakclub De Uil moest er tegen aan. De stand in de competitie was nou niet echt geweldig voor een degradant uit de promotieklasse. Om niet weer in de degradatiezone te geraken moest er gewonnen worden van Purmerend 3. Zou niet moeilijk moeten zijn gelet op de laatste plaats van Purmerend 3, en zo geschiedde. Fred van Randen gaf het goede voorbeeld door zijn tegenstander vanaf het begin het vuur aan de schenen te leggen. Fred behaalde snel de eerste overwinning. Tejo Bakker speelde zeer aanvallend en met succes, Jan Vreeburg dacht dat kan ik ook en dat heeft zijn tegenstander geweten of misschien ook niet 3-0.

Edwin Heemskerk en Dick Roosa, stonden beiden een kwaliteit achter, maar hadden compensatie. Dit werkte in hun voordeel in de tijdnoodfase, toen de kruitdampen waren opgetrokken hadden beiden een punt verdiend. Jan Havenaar ontwikkelde onvoldoende in het begin maar kon dat goed maken in het eindspel, weer een punt. Richard Copier, de topscoorder van De Uil 1, wachtte lang om toe te slaan maar deed dat toen hij de kans kreeg 7-0 voor de Uil. Deze avond was er één dissonant in het team; Ad Reijneveld, hij kwam zag en verloor. 7-1 voor De Uil, ze kunnen weer naar boven kijken.


Johan Boon slordig met zijn dame.
24 januari 2014

Normaal gesproken is Johan Boon zuinig op zijn dame, maar deze avond speelde hij tegen Jan Scheepmaker, die er om bekend staat dat hij valletjes in de stelling brengt. Johan kwam iets te enthousiast met zijn dame naar voren. Jan gaf met zijn paard een zg aftrekschaak waarbij en de koning en de dame aangevallen werden. Jan haalde de dame van het bord en Johan gaf direct op.

Dick Roosa wilde weer een keer winnen en dat heeft Mark van der Ploeg gemerkt. Mark deed wel zijn best, maar Dick was deze avond beter, Dick won verdiend en staat weer in de top tien, Mark niet meer. Edwin Heemskerk speelde een bekende opening tegen Hennie van Eeuwijk. Hennie speelde rustig en verdedigde zich goed. De beide spelers vonden de partij al snel remise. Jake van Biezen kwam in een gelijkwaardig eindspel tegen Coen de Kooker, echter Coen was even niet bij de les, waar Jake dankbaar gebruik van maakte en een toren voor kwam. Toen was het gedaan met Coen.


Peter Kaptein wint van Martin Zegstroo.
20 januari 2014

De geroutineerde Martin Zegstroo speelde met wit tegen runner-up Peter Kaptein. De partij ontwikkelde zich in het voordeel van Martin, waarbij Peter steeds in de verdediging moest. Maar dan is Peter op zijn best, hij bleef nauwkeurig spelen en loerde op een kans. Martin was even onzorgvuldig en verspeelde daarmee zijn toren, waarna Peter nog een paar pionnen kon verschalken en gewonnen kwam te staan. Dat vond Martin ook en gaf op. Peter stijgt na deze overwinning naar de zesde plaats.

Koploper Jan Havenaar moest het met zwart opnemen tegen de youngster Mark van der Ploeg. Mark had in het afgelopen weekend de eerste plaats behaald in zijn groep op het TaTa toernooi in Wijk aan Zee en was in goede doen. Jan moest goed op blijven letten, want Mark speelde om te winnen en zette de stelling flink onder druk. Jan kon de stand gelijk houden en de partij werd remise. Hennie van Eeuwijk speelde tegen Dick Roosa en wilde zijn derde plaats consolideren. Dat heeft Dick gemerkt. Hij had weinig in te brengen en Hennie behaalde een verdiende overwinning.