Toernooien » Jeugdkampioenschap 2007 » Verslag

Foppe Aize Rinzema uit Friesland winnaar van het 24e Hillegoms Jeugdschaakkampioenschap

Zaterdag 9 juni was de jeugd weer van heinde en verre toegestroomd om in verschillende leeftijdsklassen te proberen het kampioenschap of in ieder geval één van de vele bekers te bemachtigen. En dat de jeugdige schakers er ondanks de vele toernooien en soms sub-tropische omstandigheden veel voor over heeft bewijst met name de deelname van spelers uit Leeuwarden en Heerhugowaard. 28 jeugdige schakers trokken op de 64 velden ten strijde.

In de hoogste klasse C (13 en 14 jaar)waren slechts drie aanmeldingen zodat deze toegevoegd werden aan de D-klasse( 11 en 12 jaar) In deze gecombineerde groep speelden 12 schakers, maar wie zou denken dat de C'ers wel de boventoon zouden voeren had het mis. De D'ers en met name Foppe Aize Rinzema en de broers Bas en Daan Haver voerden het bevel. Foppe had vooral in de eerste drie rondes wat moeite en verloor daar 1,5 punt maar herstelde zich daarna krachtdadig.Menno Schaefer, de enige C'er die zich met de D'ers kon meten werd uiteindelijk in ronde 5 ingehaald door Foppe maar verloor daarna nog een halfje aan Bas Haver terwijl Foppe alles won. Eindstand in deze groep Foppe Aize Rinzema een D'er die de C'ers de baas was. Menno Schaefer werd tweede op een halfje achterstand terwijl de broers Bas en Daan Haver ook al weer D'ers de derde plaats deelden met 6,5 punt. In dit grote geweld was er geen ereplaats weggelegd voor de Hillegomse spelers Tim Lommerse, Sander v,d.Broek, Maarten Magielse,Brian Perfors en Ruud Visser.

In de E-groep ( tot 10 jaar) speelden 16 schakers(sters) mee. Het was een hartverwarmend gezicht deze jeugdige schakers aan het werk te zien. 9 rondes moesten zij afwerken a 15 minuten per persoon. Het werd al spoedig duidelijk dat broer en zus Looijer (Dave en Cheryl) een goede gooi zouden doen naar de titel. Toen echter Dave in de 5e ronde verloor van Colin Stolwijk leek het er niet op dat hij in aanmerking zou komen voor de titel maar Dave rechtte zijn rug en won daarna in stijl alle wedstrijden en met een vol punt voorsprong op Maike Keetman werd Dave Looijer met 8 uit 9 de terechte winnaar van de E-groep. Derde werd Cheryl Looijer met 6 pnt. terwijl Colin Stolwijk en Martijn Vlak met 5,5 de 4e plaats deelden. Ook in deze groep geen ereplaats voor de Hillegomse deelnemers Jake v. Biezen en Anton Jasper.

Het was een geslaagd toernooi mede ook dankzij de voortreffelijke medewerking van computerman Jan Havenaar en de jeugdbegeleiders Ad Reijneveld,Andre Beijk, Peter de Haas en Cas Grannetia. Wedstrijdleider Cok Ippel bedankte in zijn slotwoord de jeugdige deelnemers en aanwezige ouders en de sponsor van de zaal Hennie Siebelt. Hierna werden in snel tempo de gewonnen bekers uitgereikt en vertrok een ieder moe maar voldaan huiswaarts.