Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2024

Oegstgeest 1, Sassenheim 1 en De Vennep 1 winnaars op het 35e toernooi.

Dinsdag 2 april was het dan weer zover. Het jaarlijkse Rapid-schaken voor Bollenstreekteams en dit keer in Noordwijk alwaar Daniel Noteboom onze gastheer was in De Vinkenhof. In 2020 was het ook al een keer gepland in Noordwijk maar toen gooide Corona roet in het eten. Dit jaar zou het dan toch moeten gebeuren maar zo simpel als ik het schrijf was het niet. Het feit dat De Zwarte Pion zich aan het eind van het seizoen gaat opheffen werkte meteen al in het nadeel want het bleek moeilijk om twee teams van De Zwarte Pion op de been te brengen. Zelfs de oproep aan de andere verenigingen om allemaal een of twee spelers extra mee te brengen voor een zg. All Stars-team vond weinig weerklank.

In ieder geval, als er weerklank was, dan pas heel laat. Derhalve heb ik een week voor de speeldatum besloten extra spelers van De Uil in te zetten. En dat gelukte, mede dankzij de bereidwilligheid van Richard Nigten en zijn zoons Chris, Sven en Twan hadden we vier extra spelers en dan is de stap naar een zestal middels nog eens twee extra Uil-spelers er bij snel gemaakt. Bij deze, Richard en zoons bedankt voor jullie inzet. We wisten dat het niet mee zou vallen maar ik hoop dat jullie toch genoten hebben en daar gaat het immers om.

Het opzetten van het materiaal was door Daniel Noteboom goed voorbereid en toen ik om 18.00 uur de zaal betrad stond alles, op wat extra aanvullingen na, opgesteld. Dank aan Arjan Plug en zijn mannen. Algemeen wedstrijdleider Cok Ippel hoefde alleen nog maar het papierwerk op poten te zetten en het circus kon beginnen.
Klokslag acht uur was het dan zo ver en kon de 35e editie van start gaan met 12 teams (72 spelers)

Poule A

In poule A speelden bekerwinnaar Oegstgeest 1, De Uil 1 uit Hillegom, de Zwarte Pion 1 uit Lisse en het kersvers gepromoveerde Daniel Noteboom 1 uit Noordwijk. Laatstgenoemde kreeg in de eerste ronde De Uil 1 tegenover zich en het was meteen flink raak. Met maar liefst 6-0 winst voor De Uil werd meteen een mokerslag uitgedeeld. Aan de andere tafel (de Zwarte Pion 1 tegen Oegstgeest 1) had men de smaak ook flink te pakken. Ook hier liep de score in het voordeel van Oegstgeest snel op. Slechts Rene Boudewijns kon aan het zesde bord tegen Ed Noordijk met een remise nog een graantje meepikken uitslag ½ – 5½ in het voordeel van Oegstgeest.

In de tweede ronde herhaalde Oegstgeest 1 deze score maar nu tegen Daniel Noteboom. Nu was het niet het laatste bord maar het eerste (Sieber tegen Nikolic) die remise maakte, het bleef echter 5½ voor Oegstgeest. De Zwarte Pion 1 tegen De Uil 1 gaf meer strijd te zien maar toch konden de Lissenaren niet voorkomen dat de score in hun nadeel opliep. Fred van Randen speelde remise tegen Theo Bakker maar het venijn zat hem in de staart. Mark v.d. Ploeg zag een wending over het hoofd en moest het punt aan Dennis Bouwmeester laten waardoor de uitslag 1½ – 4½ in het voordeel van De Uil werd. Het gat tussen Oegstgeest 1 en De Uil 1 was al geslagen waardoor laatstgenoemde er in de laatste ronde volop tegenaan moest.

Die laatste ronde De Uil 1 – Oegstgeest 1 moest wel door De Uil 1 gewonnen worden wilden ze nog kans maken op het kampioenschap. Oegstgeest 1 trok meteen ten strijde en boekte een snelle winst middels Gideon v.d. Bent op Dick Roosa. En de standen aan de andere Uil-borden gaven ook niet al te veel hoop. Zelfs een gelijkspel, wat overigens ook niet voldoende zou zijn geweest werd De Uil 1 niet gegund. Toen de rookwolken opgetrokken waren hadden na zware strijd, alleen Mark v.d. Ploeg (winst op Gert Michiel de Niet) en Theo Bakker (remise met Joop Piket) een score van 1½ voor de Uil bereikt. 4½ Voor Oegstgeest die dus opnieuw bekerwinnaar werd. Proficiat.

Voor de Uil 1 speelden deze avond, Rik van Rootselaar, Rudolf Kat, Mark v.d. Ploeg, Theo Bakker, Dick Roosa en Jan Havenaar.

Poule A (Eetcafé Zomerzorg – wisseltrofee)
1.
Oegstgeest 1 3 - 6 (15½ - 2½) Kampioen
2. De Uil 1 (Hillegom) 3 - 4 (12 - 6)
3. De zwarte pion 1 (Lisse) 3 - 1 (5 - 13)  
4. Daniel Noteboom (Noordwijk) 3 - 1 (3½ - 14½)  Degradeert

In deze poule behaalden Fred Slingerland en Gideon v.d. Bent (Oegstgeest 1) de maximale score van 3 uit 3. Nog drie spelers van Oegstgeest 1 behaalden een score van 2½ (Nikolic, Piket, en Noordijk). Het wonderbaarlijke feit doet zich voor dat bij de Uil alle spelers 2 uit 3 scoorden alleen kwam het op versxchillende manieren tot stand.

Poule B

In de B poule speelden Sassenheim 1, De Uil 2, Daniel Noteboom 2 en nam De Vrijpionnen 1 uit Voorhout de open plaats in van de Zwarte Pion 2. Laatstgenoemde kon dit jaar geen 2e team op de been brengen. De eerste ronde liet meteen al zien dat de krachtsverhoudingen dicht bij elkaar lagen. De Uil 2 behaalde een nipte 3½-2½ zege op De Vrijpionnen 1 en diezelfde stand verscheen ook op het denkbeeldige scorebord bij Sassenheim 1 tegen Daniel Noteboom 2 in het voordeel van Sassenheim.

De tweede ronde, De Uil 2 – Sassenheim 1 bracht voor de Uil 2 niet datgene waar op gehoopt werd. Aan de eerste 3 borden werd door de uil verloren en aan de laatste borden werden 2 punten vergaard (2 remises en winst voor Robin Sneeuw) dus een 2-4 nederlaag voor De Uil 2. De Vrijpionnen 1 haalde flink uit tegen Daniel Noteboom 2 met maar liefst 5-1 winst maakten ze toch wel indruk (4 winstpartijen en 2 remises). In de derde ronde moest De Uil 2 hopen dat De Vrijpionnen 1 tegen Sassenheim 1 opnieuw flink toe konden slaan terwijl De Uil 2 zelf tegen Daniel Noteboom 2 geen fouten mocht maken.

Dat deed De Uil 2 inderdaad niet want een 1-5 score in het voordeel van de Uilen laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Echter Sassenheim 1 maakte met 4-2 winst op de Vrijpionnen 1 aan alle onzekerheid een einde en werd ongeslagen kampioen in groep B Proficiat.
Daniel Noteboom 2 vorig jaar gepromoveerd vanuit de C-poule, maakt nu de weg in omgekeerde richting en degradeert naar de C-poule.

Voor De Uil 2 speelden deze avond Jan de Jong, Hennie van Eeuwijk, Martin Zegstroo, Gerie Opgenhaffen, Nico v.d. Plas en Robin Sneeuw. Robin is dit jaar de gelederen van de Uil komen versterken en dit was zijn eerste uitkomst voor een Uil-team. Robin van harte welkom.

Poule B (de 2e Anton van Pijpen – wisseltrofee)
1.
Sassenheim 1 3 - 4 ( 11½ - 6½ ) Kampioen, promoveert
2. De Uil 2 (Hillegom) 3 - 4 (10½ - 7½)
3. De Vrijpionnen 1 (Voorhout) 3 - 2 (9½ - 8½)  
4. Daniel Noteboom 2 (Noordwijk) 3 - 0 (4½ - 13½) Degradeert

In deze poule behaalden alleen Bert de Bruin en Marcel Verschoor van Sassenheim 1 de maximale score 3 uit 3. Bij de Uil 2 scoorden Nico v.d. Plas en Robin Sneeuw 2½ uit 3. Datzelfde deed ook Robin Wooter van de Vrijpionnen. 2 uit 3 scoorden Jan de Jong (De Uil), Roel Alferink (Sassenheim 1) en R.v.d. Klauw van de Vrijpionnen 1.

Poule C

In poule C speelden Sassenheim 2, De Uil 3, Daniel Noteboom 2 (slechts 4 spelers, aangevuld met Fred v.d. Bent van de Uil werden het er toch nog 5) en De Vennep 1

In poule C speelden De Vennep 1, Sassenheim 2, De Uil 3 en het All Stars team. Even voor de duidelijkheid, het All Stars team was ter opvulling van het weggevallen De Zwarte pion 2, het waren echter voornamelijk Uil-leden of gerelateerd aan de Uil. De eerste ronde was meteen de vuurdoop voor het All Stars team waarin Chris, Sven en Twan Nigten (zonen van Richard) ervoeren dat lange tijd geen wedstrijden gespeeld hebbende, knap lastig is. Het werd tegen Sassenheim 2 een ½-5½ nederlaag voor de All Stars, alleen Peter Kaptein wist een halfje te veroveren. De Uil 3 speelde een moeizame wedstrijd tegen De Vennep 1 en moest helaas berusten in nipt verlies. 2½ – 3½ winst voor De Vennep 1.

De tweede ronde ging voor de All Stars al een stukje beter het werd weliswaar geen winst maar met 4-2 verliezen van De Uil 3 was geen schande. De twee winstpunten kwamen van Peter Kaptein en Richard Nigten. De Vennep 1 liet er in deze ronde tegen Sassenheim 2 geen gras over groeien, met maar liefst 5-1 werd er gewonnen.

En in die score veranderde in de laatste ronde voor De Vennep 1 niet veel. Ook nu werd het 1-5 in het voordeel van De Vennep 1. Het enige punt voor de All Stars kwam voor rekening van Marcel Griffioen. De Vennep 1 dus ongeslagen kampioen in groep C. Proficiat. De Uil 3 sloot de laatste ronde met 2-4 winnen af tegen Sassenheim 2.

Bij deze hartelijk dank voor vader en zoons Nigten die deze avond bereid waren om onvoorbereid de strijd aan te gaan.

Poule C (VVV Lisse – wisseltrofee)
1.
De Vennep 1 3 - 6 (13½ - 4½) Kampioen, promoveert
2. De Uil 3 (Hillegom) 3 - 4 (11½ - 6½)
3. Sassenheim 2 3 - 2 (8½ - 9½)  
4. All Stars combinatieteam) 3 - 0 (3½ - 14½)  

In deze poule scoorden J. van Schie van De Vennep 1 (als invaller) en Martin van Eeuwijk 3 uit 3. 2½ punt scoorden Ben v.Heerden (De Vennep 1), Jan Plomp (De uil 3) en voor 2 punten tekenden Arie Meruma, Rob Beaufort, Erwin kronberger en Jim Meij van De Vennep 1, Aad Vledder en Ron v.d.Linden Van De Uil 3 en Ron Brands en Paul de Haas van Sassenheim 2.

De bekers werden door wedstrijdleider Cok Ippel in recordtempo uitgereikt aan de groepswinnaars en werden tevens door fotograaf Dick Roosa op de gevoelige plaat vastgelegd. Dick heeft overigens ook foto’s geplaatst op instagram dus ook daar kunt U toernooi-gegevens terugkijken. Dit jaar helaas opnieuw geen bekers voor de Uil-teams.

Onze dank gaat uit naar Daniel Noteboom (met name Arjan Plug) voor het organiseren van dit toernooi in De Vinkenhof te Noordwijk. Moegestreden maar hopelijk tevreden trok de schaakmenigte huiswaarts. Waar en of (??) het volgend jaar weer gehouden wordt hangt af van eventuele positieve reacties, immers dit jaar misten we al De Zwarte Pion 2 maar daar zou De Zwarte Pion 1 bij komen (dus 2 teams minder) vanwege het zich opheffen aan het eind van het seizoen.

Algemeen wedstrijdleider/-coördinator Cok Ippel