Voges Open Hillegoms 2017

De derde ronde
Vincent Oudewaal in A en Martin Zegstroo en Gerard Werkhoven in B nog zonder puntverlies.
Hillegom, vrijdag 10 november 2017

In groep A heeft Vincent Oudewaal na een mistasting van Ad Reijneveld knap de winst gegrepen en zich met een halfje verschil losgemaakt van zijn naaste belager Willem Hensbergen die in deze 3e ronde Rudolf Kat in het stof liet bijten. Niek v.d. Maat en Jan Havenaar speelden remise en schaarden zich hiermee onder de sub-toppers die inmiddels een vol punt achterstand hebben op genoemde Vincent, die enige jaren geen actief clubschaak speelde maar zijn getoonde spel geeft toch wel aan dat men van “goeden huize“ moet komen wil men hem verslaan.

Onder die sub-toppers met 2 punten ook Floris Doolaard, Jan de Jong en Frans Arp. Frans begon dit toernooi met 2x een bye maar wist in de derde ronde tegen Fred van Randen meedogenloos toe te slaan. Aan het bord van Cok Ippel tegen Hennie van Eeuwijk verloor Cok in het middenspel simpel een pionnetje. Dit werd hem bijna fataal, ware het niet dat Hennie in de eindfase leeuwen en beren zag die er niet waren. Cok zag ze wel maar hield zich van den domme. In een partij met meer dan 80 zetten werd het uiteindelijk remise. Geniet en huiver als U de partij naspeelt.

Onderaan de ranglijst is nu iedereen van de hatelijke nul af, al dan niet geholpen door een gedwongen bye, wat voor de leek wil zeggen een vol punt ( dit is anders dan een zelf opgenomen bye waar je maar een halfje voor krijgt).

In groep B speelden aan de 3 topborden maar liefst 4 spelers van De Uil die in de eerste twee ronden de volle score lieten noteren. Het zal dan ook niemand verwonderen dat het mes er voor de Uil spelers hard inging. Zo zelfs, dat er, toen alles een beetje opgeklaard was, er nog maar één speler (Martin Zegstroo) van de Uil met 3 uit 3 overbleef. Hij kreeg gezelschap van Gerard Werkhoven uit den Haag die voor dit sukses tekende met een gedegen overwinning op Richard Copier. Martin moest aan bord 1, de degens kruisen met clubgenoot Mark v.d. Ploeg en gezien het vorenstaande, zult U begrijpen dat hem dit goed afging.

Pim Redeker kwam aan bord 3 niet verder dan remise tegen Ton van Kempen waardoor hij de enige is met een halfje achterstand op de koplopers. Een grote groep van maar liefst 10 schakers heeft een halfje achterstand op Pim, maar al een vol punt op de koplopers. De vele jaren toernooi-ervaring heeft mij echter geleerd dat een vol punt zo weggewerkt kan zijn. Onderaan in groep B zijn Jim Meij en Kick van Rooijen nog puntloos maar ook dat kan snel veranderen.

Met sponsor Voges (Albert) zijn we overeengekomen dat hij ook de komende twee jaar de toernooien (Rapid en Open) zal sponsoren, waarvoor onze hartelijke dank. Met Nigel Siebelt van Eetcafé Zomerzorg hebben we inmiddels voor volgend jaar de volgende data vastgelegd, en ook hiervoor onze hartelijke dank:

Het zijn de vrijdagen 9, 16, 23 en 30 november, 7 en 14 december en de zaterdagmiddag 22 december 2018.
(In tegenstelling tot vorig en dit jaar zijn de laatste twee ronden in twee verschillende weken, de oude cyclus dus.)

Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel 06-22577267.


De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 10 november 2017

Na deze tweede ronde wordt Marcel Bolhuis (Rating 1824) toegevoegd. (met 2x een bye) en hebben we dus weer een even aantal in groep A.
Deze tweede ronde was er één waar het spektakel aan een van de laatste borden en bovendien ook nog eens aan het eind van de avond plaats vond. Dennis Bouwmeester en Rob Veenhuijsen spelend aan het tiende bord toverden op het bord alles tevoorschijn wat de schaaksport zo aantrekkelijk maakt. Vlijmscherpe combinaties, tijdnood, moeilijk in te schatten eindspelen het was dan ook geen wonder dat de nog aanwezige schakers in “groten getale“ rond dat bord verzameld waren.

Rob met koning en toren tegen Dennis met koning, paard, loper en pion, waarbij Rob’s koning steeds beter kwam te staan. Rob bood remise aan terwijl Dennis in pure tijdnood zat. Dennis weigerde, gaf ook nog eens een loper weg, maar nog leek een eindspel toren tegen paard op het bord te komen en wat beslis je dan als arbiter vroeg Rob mij achteraf. Dit is een moeilijke materie waar hele boeken over geschreven zijn en er hangt bovendien veel van de stelling op het bord af, kortom geen pasklaar antwoord. Gelukkig voor de arbiters maar helaas voor Dennis was een tussenschaakje voldoende voor Rob om het paard en de partij te incasseren.

Maar ook op de andere borden werd flink gestreden, getuige de remises aan vijf van de elf borden, waaronder die van titelverdediger Willem Hensbergen met zwart tegen Jan Havenaar. Aan kop met 2 uit 2 gaan drie spelers. Vincent Oudewaal, Ad Reijneveld en Rudolf Kat, maar het is nog te vroeg voor conclusies.

In de B groep wel veel strijd, maar minder remises, “slechts “ aan drie borden viel er een remise te noteren. Wel hebben we vijf koplopers met de volle winst (2 uit 2). Onder die vijf maar liefst vier Uil-spelers (Mark v.d. Ploeg, Richard Copier, Martin Zegstroo en verrassend vanwege zijn rating, Pim Redeker) de vijfde man is Gerard Werkhoven uit Den Haag die in de tweede ronde (in Lisse, vooruit gespeeld) Jan Koopman te slim af was. Serkan Milli, de titelverdediger moest in deze ronde zijn meerdere erkennen in Martin Zegstroo Na de kopgroep van 5 spelers volgt een een groepje van drie met een half punt minder en een grote groep met een vol punt achterstand maar ook hier is het nog te vroeg om verregaande conclusies te trekken..

Kijk voor de uitslagen/standen/partijen in beide groepen, verder op deze website.

Voor het geval U het even kwijt bent, afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel: 06 - 22577267

 

De volgende ronde (derde) is op vrijdagavond 17 november 2017.  Aanvang 20.00 in Eetcafé “Zomerzorg” aan de Meerlaan te Hillegom, toegang gratis.


De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 3 november 2017

Het 35e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 3 november in Eetcafé Zomerzorg, weer van start gegaan. Niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief staat dit toernooi hoog aangeschreven, getuige de vaste kern van deelnemers die telkenjare weer de weg naar de Hillegomse dreven in november en december weet te vinden. Dit jaar totaal 54 spelers verdeeld over 2 groepen (23 in groep A en 31 in groep B). Enkele nieuwe spelers, maar ook enkelen die na een of meerdere jaren van afwezigheid, de draad weer oppakten. Van harte welkom allemaal....

Stipt om acht uur hield voorzitter Jan Plomp zijn openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 35e toernooi weer gehouden kon worden. Ook stelde hij Karola voor, de enige vrouw in dit mannen-bastion, die weliswaar niet meeschaakt maar wel het hele toernooi van achter de bar de spelers van koffie en een keur aan dranken voorziet. Ook wedstrijdleider Cok Ippel kreeg nog even het woord om wat mededelingen van huishoudelijke aard aan de man te brengen, Samen met mede-organisator Peter Kaptein, computer/bulletin deskundige Jan Havenaar en Ad Reijneveld als schaakpartij-ingever, geven zij dit toernooi de uitstraling die het verdient.

In beide groepen speelt de titel-verdediger. mee In groep A is dat Willem Hensbergen die zal proberen de Cok Ippel-bokaal opnieuw te veroveren. In de B-groep is dat Serkan Milli die de Aalstech-trofee zal verdedigen en hij zal het gezien het aantal spelers die boven hem staan met een hogere rating, niet gemakkelijk hebben.

In de A-groep hadden er deze avond 5 een bye en speelden er 18. Dit betekent dat er een oneven aantal spelers is, waardoor de mogelijkheid bestaat dat speciaal in de laatste twee ronden (waar in principe geen bye meer mogelijk is) er een speler een gedwongen bye toebedeeld krijgt. Ik had het graag anders gezien, maar het zij zo. Tenzij er alsnog een speler met 2x een bye in ronde drie wordt toegevoegd.

De indeling op Zwitsers betekent heel vaak dat de “hoger gerate“ speler de winst pakt, alleen niet aan alle borden deze avond.. Bord 4 Niek v.d. Maat tegen Kees Scherpenisse werd remise (de enige in de groep overigens) en bord 7 en 9 doorbraken het verwachtingspatroon. De op het laatste moment aangemelde Vincent Oudewaal (Fiderating 2034) was de enige speler met een rating boven de 2000. Vincent heeft een aantal jaren niet meer op clubniveau gespeeld, vandaar geen KNSB maar een Fide-rating. Maar het schaken verleer je niet zo maar en een fel bevochten winst op Rob Veenhuijsen (kersvers Uil-lid) was het resultaat. Maar ook titelverdediger Willem Hensbergen (overigens ook kersvers Uil-lid) en Ad Reijneveld behaalden de winst. Voeg daar Rudolf Kat, Jan Vreeburg, Fred van Randen, Jan Havenaar en verrassenderwijs Cok Ippel als winnaar aan toe en je hebt een mooie mix voor de tweede ronde. Als de aandachtige lezer goed gekeken heeft dan telde hij (of zij) maar liefst 6 Uil-winnaars op 9 borden!!

In de B-groep hadden er drie een bye en speelden er 28 schakers. Net als in Groep A een oneven aantal. De neutrale lezer zal dan zeggen waarom heb je niet een speler overgeheveld van A naar B of B naar A. U heeft gelijk, ware het niet dat vlak voordat het toernooi begon een speler afbelde en daar altijd nog de mogelijkheid bestaat dat er een late aanmelding komt heb ik pas op het laatste moment besloten om zelf mee te spelen met als gevolg twee groepen oneven. Ook hier weer indeling op Zwitsers waarbij op bord drie het verwachtingspatroon verbroken werd. Kees de Vlieger won van de sterker geachte Jan v.d. Bergh. Tot aan bord 11 won de “sterkere” maar Ronald Brink tegen Piet Muller en bord 12 Anton Warmerdam tegen John Dessens onderbraken met remises de lijn der verwachtingen. Mark v.d. Ploeg, Richard Copier en Martin Zegstroo van De Uil zullen met hun behaalde winst de eer van de Uil hoog moeten houden, want met Serkan Milli, Gerard Werkhoven, Jan Koopman, Jeroen Frijling, Kees de Vlieger, Frank Hordijk, Frank Beusen, Ton van Kempen en Pim Redeker zullen ze flink rekening moeten houden.

Zie in beide groepen voor uitslagen/partijen verder op deze website.

De partijen worden net als in andere jaren door Jan Havenaar en Ad Reijneveld keurig ingebracht (voor zover leesbaar) en door onze webmaster Richard Nigten op de site gezet. De indeling verandert niet meer na dinsdag 12.00 uur en staat uiterlijk woensdag tegen de middag op de site. Van elke ronde wordt een bulletin gefabriceerd en de liefhebbers kunnen een “gratis” exemplaar meenemen.

Als U een bye wilt hebben of moet afzeggen doet U dit dan liefst per mobiele telefoon bij Cok Ippel 06–22577267. Als U tijdig bent kunt U dit ook op het gele formulier in de zaal schrijven. Evenals in vorige jaren zijn er eventueel twee bye’s mogelijk, alleen niet in de laatste twee rondes. Mocht U een gedwongen bye hebben dan probeer ik U van tevoren op de hoogte te brengen zo ook als ik tijdig hoor dat iemand wegens ziekte verstek moet laten gaan. Bij ziekte, hoe spijtig dat ook is krijgt de tegenstander het volle punt.

En dan wens ik verder iedereen een heel goed toernooi toe.

TOERNOOI-COORDINATOR - WEDSTRIJDLEIDER COK IPPEL