Ilja Schneider (IM) winnaar van het 34e Voges Open Rapidschaaktoernooi 2021

Het laatste toernooi, door de Uil geörganiseerd, voor de Corona-pandemie begon, was het Voges Open in 2019. Het was dus afwachten hoe een voorzichtige opstart van het Voges Rapid toernooi in 2021 zou uitpakken. Ik kan U verzekeren het heeft de verwachtingen overtroffen. Weliswaar hadden we een maximum aan de hoofdgroep en de achtkampen gesteld, maar die werden dan ook ruim voor het de startdag bereikt. Bij het opstarten en publiceren waren de (Corona) regels nog van dien aard dat het nog alle kanten op kon gaan. Gelukkig heeft het een en ander zich ten gunste van ons toernooi ontwikkeld zodat we toch makkelijk door de zaal konden bewegen.

De opzet was dezelfde als in 2019, een hoofdgroep van spelers met een rating van zeg maar boven de 1800 die om geldprijzen streden en achtkampen voor spelers met een rating onder de 1900 waarvan de top drie uit elke groep een prijs in natura uit mocht zoeken.. Toen de 1,5m. losgelaten werd hebben we wel op beide groepen een maximum ingesteld zodat er toch nog afstand gehouden kon worden. Zoals gebruikelijk kwamen de aanmeldingen vooral voor de A groep maar langzaam op gang en het leek er lange tijd zelfs naar uit te zien dat de hoofdgroep ook een achtkamp zou worden maar gelukkig kwamen de aanmeldingen toen frequenter binnen en ook spelers met een titel meldden zich aan.

Halverwege de week waren de maximum-aantallen bereikt en werd een reservelijst ingesteld.
Maar toch hebben we een flink aantal spelers moeten teleurstellen, Jammer misschien volgend jaar.

De A groep bestond na wat heen en weer geschuif en rekening houdend met afmeldingen uit 20 spelers. Van deze 20 hadden er 6 een titel, varierend van GM (1x) tot IM (3x), FM (1x) en CM (1x). Van heinde en verre (ja zelfs Duitsland) was men naar Hillegom gekomen om de strijd op de 64 velden in 7 ronden te beslissen. Maar ook in de achtkampgroepen waren er aanpassingen nodig maar het gelukte ons toch 5 groepen van 8 te formeren. Hier speelden twee vrouwen mee. Sacha Valster-Schiermeier in groep 1 en haar moeder de ons welbekende Gerda Schiermeier-Palm in groep 5. Zij stonden hun “mannetje“ gezien de uitslagen.

Een totale bezetting van 60 gelijk aan die van 2019. Na een kort openingswoord van voorzitter Jan Plomp en een kleine uitleg van wedstrijdleider arbiter Peter Kaptein (geassisteerd door Cok Ippel en Jan Havenaar) over de toernooi-regels kon het toernooi een aanvang nemen.

Groep A

Door het missen van de trein, betekende dit verlies in de 1e ronde voor IM Manuel Bosboom, maar dat weerhield hem er niet van om zich de overige ronden keihard terug te vechten. De eerste 3 rondes gingen op rating met als voordeel dat de top elkaar niet meteen tegenkomt.

De uitslagen bevestigden dit “voordeeltje” voor de hoger gerate spelers. In de 2e ronde was het Colin Stolwijk die de torenhoge favoriet GM Erik v.d. Doel een halfje afhandig maakte. IM Ilja Schneider, op het laatste moment aan de deelnemerslijst toegevoegd was de jeugdige CM Rembrandt Bruil de baas. In de 3e ronde was het IM Piet Peelen die de kracht van Ilja Schneider ervoer en de koning om moest leggen. Erik v.d. Doel en Rembrandt Bruil wonnen terwijl Manuel Bosboom een halfje verspeelde aan good-old Frans Arp. In ronde 4 dan de lang verwachte clash tussen Ilja Schneider en Erik v.d. Doel. Wat Erik ook deed, Ilja wist van geen wijken en een puntendeling was de uitslag.

Piet Peelen en Rembrandt Bruil voegden een punt aan hun totaal toe terwijl FM Jaap Vogel zijn waterloo vond tegen Colin Stolwijk. In ronde 5 bewees Ilja opnieuw zijn kracht en ditmaal was Manuel het slachtoffer. Erik hield de achtervolging op Ilja goed vol door Piet te verslaan.

Het wordt eentonig, maar ook in ronde 6 wist Ilja te winnen en ditmaal was hij Colin Stolwijk de baas, maar door winst van Erik op Rembrandt bleef de kloof tussen Ilja en Erik nog steeds een half puntje. Dan moest het maar gebeuren in de laatste ronde. Maar ook hier gaf Ilja tegen Peter Pijpers geen krimp en met winst was hij niet meer te achterhalen en werd Erik met winst op Sierk Kanis ongedeeld tweede. De jonge Rembrandt Bruil verzekerde zich met winst op Piet Peelen van de ongedeelde 3e plaats. Colin Stolwijk en Manuel Bosboom wisten zich door winst allebei in de prijzen spelen. Ilja deelde mij na de felicitatie nog mee, dat hij een “dream-tournament” had gespeeld.

Van de Uil deed alleen Ad Reijneveld mee, hij eindigde met 3 punten op een gedeelde 12e plaats.
Zie voor uitslagen en standen de tabel elders op onze site.

Groep Achtkampen

Omdat we een maximum van 40 voor deze achtkampen ingesteld hadden en dit reeds halverwege de week bereikt was, dacht ik dat we geen al te grote problemen zouden hebben bij de aanvang. Wij hadden immers ook nog een reservelijst. Maar als je de reserves niet nodig hebt, wanneer laat je dit dan weten, vrijdagnacht om twaalf uur of vrijdagmiddag reeds. Ik besloot reeds in de middag te gaan bellen en af te zeggen. Bleven toch nog spelers over die bereid waren op “goed geluk“ naar Hillegom te komen en dat pakte op zaterdagmorgen wonderwel goed uit.

Met wat aanpassingen en verschuiven van de hoofdgroep naar de achtkampen was de indeling even over elven rond en kon het feest beginnen. 40 spelers(sters), precies 5 achtkampen.

De groepen uitgebreid voor het voetlicht halen doen we niet, U kunt de tabellen in al hun glorie op de site bewonderen. De groepen zijn ingedeeld op aflopende rating dus ligt de speelsterkte niet al te ver uit elkaar. In 4 van de 5 groepen moest het SB beslissen over de plaatsbepaling. Mocht het gaan om een 3e of 4e prijs dan vonden we bij de Uil dat ook nummer 4 een prijsje uit mocht zoeken.

De prijzentafel was rijkelijk gevuld dus waarom ook niet.

Groep 1

Het was Dick Roosa die hier voortvarend van start ging. in ronde 4 tegen Dennis Bouwmeester verloor maar daarna slechts 2x een remise “weggaf“ om tenslotte met 5 uit 7 als 1e te eindigen. Sacha Valster-Schiermeier bewandelde een andere weg door te starten met remise en verlies tegen Dick maar daarna met de regelmaat hele of halve punten sprokkelde om tenslotte met 4½ ongedeeld tweede te worden. De strijd om de 3e plaats ging tussen Fred van Randen, Frits Veenstra en Ron Greven. Het mondde uit in een SB tussen Fred v.Randen en Frits Veenstra. Het was Frits die door zijn laatste partij van Fred te winnen, met een beter SB de 3e prijs voor zich opeiste.

Groep 2

Hier was de uit de Hoofdgroep overgehevelde Piet Konijn, heer en meester. Slechts tegen Ed Eveleens moest hij de koning omleggen maar met 6 uit 7 werd hij de terechte winnaar. Om de plaatsen 2 en 3 werd fel gestreden door Ed Eveleens en Paul Oudshoorn. De onderlinge partij viel in het voordeel uit voor Ed maar daar Ed nog 2 remise-partijen noteerde was Paul in staat de achterstand in te lopen en op gelijke hoogte te komen. Het SB was o.a. door de winst van Ed op Paul in het voordeel van Ed.

Groep 3

Hier ging de strijd om de topplaatsen tussen Efstathios Tavridis en Jeroen Frijling. Het was Efstathios die in de eerste drie ronden de kop nam met 3 punten gevolgde door Jeroen Frijling met een halfje minder. In de vierde troffen ze elkaar en werd het remise. Daarna ging bij Jeroen de Turbo aan en gaf hij niets meer weg terwijl Efstathios nog twee remises incasseerde. Jeroen winnaar met 6 uit 7 en Efstathios met 5½ punt tweede. Sybe Terwee en Piet Muller deelden de 3e en 4e plaats waarbij Piet’s SB goed was voor de 3e plaats.

Groep 4

Dit was een groep waarin alle prijzen op basis van SB bepaald werden. Marcel Verschoor ging tot aan de 5e ronde met 4 overwinningen fier aan de leiding, gevolgd door Hans Pot met een halfje minder. In ronde 5 was het Hans Pot die Marcel overwon maar in de voorlaatste ronde boekte Hans nog een remise terwijl Marcel alleen maar winst boekte. Een gelijke stand dus voor Hans en Marcel 6 uit 7 met een beter SB voor Hans waardoor hij 1e werd. Ook om de 3e en 4e plaats was het SB werk, de twee Peters in deze groep Peter de Vries en Peter Verweij scoorden 3½ punt maar het SB van Peter de Vries was een ietsje beter. De onderlinge partij werd overigens remise.

Groep 5

Jim Meij en Tom Lambooy gingen de eerste 4 ronden zij aan zij, 4 uit 4. Tom verspeelde in de 5e ronde in een gewonnen stand zijn partij tegen de zeer jeugdige Laurens Terwee en was daarna van slag en scoorde slechts nullen. Jim Meij daarentegen bleef scoren en kwam in de slotronde een remise overeen met Laurens waardoor hij ongedeeld eerste werd en Laurens daarmee verzekerde van de ongedeeld tweede plaats. Bert-Jan Melchers werd met 5 punten ongedeeld derde. Gerda Schiermeier-Palm scoorde in al dit geweld toch fraai 3½ punt.

Zie voor gedetailleerde uitslagen en standen de tabellen.

In zijn slotwoord bedankte voorzitter Jan Plomp , de sponsor Voges, Bert, en de dames Hannie en Lyda achter de bar, voor de goede zorgen. Bloemen voor de dames, drankpakket voor Bert.

Ook de wedstrijdleiding Peter Kaptein en Cok Ippel, de man achter de computer Jan Havenaar, kregen een pluim. Maar ook de helpers van “het eerste uur“ die de zaal zaterdagmorgen op tijd speelklaar maakten werden nog eens in het zonnetje gezet. Hierna werden eerst de geldprijzen van groep A uitgereikt en kon daarna in sneltreinvaart door drie spelers per groep (in geval van SB, vier spelers) van de achtkampen gekozen worden uit de talrijke prijzen in natura.

Moe gestreden maar naar ik hoop tevreden kon men huiswaarts keren.

Toernooi-coördinator
Cok Ippel