Voges Open Hillegoms 2021

De zevende ronde, Jan Havenaar prolongeert titel in A, Arie Meruma kampioen in B
Hillegom, zaterdag 18 december 2021

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is Jan Havenaar dan toch weer gelukt om de titel in groep A te veroveren. Hij begon met een half puntje achterstand op Zaheeruddin Asefi, maar Jan is een echte toernooi-tijger en wist met sterk spel klein voordeel uit te bouwen tot een toren meer en toen ook nog eens de tijdnood voor zijn tegenstander om de hoek kwam kijken, bleek dit afdoende voor de winst. Weliswaar had Homayoun Mohtaat, de andere Afghaan in ons toernooi met winst op Dick Roosa een zelfde eindresultaat als Jan (5½ punten), maar het WP van Jan was een vol punt meer en derhalve ging de beker naar de titelhouder: Proficiat Jan. De Cok Ippel-bokaal mag weer een jaar blijven.

Peter Pijpers kende wat minder goede avonden/middagen maar wist het toernooi toch te besluiten met een zege op Kees Scherpenisse. en kwam daarmee samen met Zaheeruddin Asefi op de gedeelde 3/4e plaats. Dick Roosa, Frans Arp, Niek van der Maat en verrassenderwijs Richard Copier legden beslag op de gedeelde 5e t/m 8e plaats. Was het vorig jaar Martin Zegstroo die in deze groep 7 remises bewerkstelligde, dit jaar viel die eer te beurt aan Ad Reijneveld.

Van de andere Uilen in groep A behaalde Fred van Randen 3½ punten, evenveel als Ad. Jan de Jong en Theo Bakker 3 punten, en Hennie van Eeuwijk 2½ punten.

In groep B ging Rik van Rootselaar met een halfje voorsprong op Arie Meruma en Martin Zegstroo de laatste ronde in die hij, uitgerekend tegen clubgenoot Martin Zegstroo moest spelen. Arie Meruma speelde die laatste ronde tegen Jeroen Frijling en had al spoedig een groot overwicht en wist al vroeg de partij winnend af te sluiten. Alle ogen waren nu gericht op de partij van Rik en Martin waarbij laatstgenoemde langzaam maar zeker iets beter kwam te staan en tenslotte ondanks fel verzet van Rik toch de volle winst naar zich toe trok. Martin en Arie beiden winst dus ook gedeeld eerste waarbij voor de Aalstech-trophee het WP van Arie duidelijk beter was. Arie Meruma dus winnaar, Proficiat.

Marcel Verschoor was niet in staat om op de zondagmiddag te spelen, maar door de verandering naar de zaterdag 18 december kon hij wel spelen en helaas trof Frank Beusen een Marcel in goeden doen en het was dan ook Marcel die in het ongelijke eindspel de winst naar zich toetrok en daarmee op gelijke hoogte kwam met Rik, goed voor een gedeeld 3/4e plaats Stefan Markx en Sylvain de Ruijter behaalden 4 punten goed voor een gedeeld 5/6e plaats.

Van de Uilen werden Jan Koopman, Gerard-Jan van Wageningen, Jan Plomp en Peter Kaptein gedeeld 9 t/m 13 met 3½ punten. Gerard Draaisma, Fred van der Bent, Pim Redeker en Martin van der Linden scoorden 2½ punten goed voor plaats 15 t/m 21, Marcel Griffioen tenslotte, deed tot het einde zijn uiterste best om toch nog van de laatste plaats af te komen, maar helaas Jim Meij was niet barmhartig.

Het toernooi kende een turbulent verloop. We begonnen in Eetcafe Zomerzorg met 45 spelers (23 in A en 22 in B). De eerste twee speelavonden gingen goed, hoewel we door corona-maatregelen wel de zaal om 24.00 uur leeg moesten hebben. Toen kwam de lockdown na 20.00 uur en konden, met toestemming van Nigel Siebelt (Zomerzorg) en met instemming van de HHK, eigenaar van “De Bestemming“ daar de volgende twee vrijdagavonden spelen.

En weer werden de beperkingen aangescherpt. Een algehele lockdown na 17.00 uur (tot de andere morgen 05.00 uur) Dus goede raad was duur, bleven alleen de zaterdag- en de zondagmiddag over. In Zomerzorg kwam ook nog eens de verplichte 1,5 meter regel roet in het schaak-eten gooien. Opnieuw uitwijken naar De Bestemming mocht, het werden drie zondagen met barbediening van Hannie.

Tegen het einde bleek de laatste zondag 19 december niet beschikbaar en daar de Schaakbond alle wedstrijden op 18 december had afgelast, doken wij als een haas in het ontstane vacuum, of dit een goede Nederlandse uitdrukking is weet ik niet, maar in de Corona-tijd mag je toch wel eens wat anders uitproberen!? Voor ons pakte die switch (achteraf) heel gelukkig uit, want anders hadden we zaterdagavond de 18e december heel wat telefoontjes/mailtjes moeten plegen.

Voor het komende jaar zijn we weer verzekerd van het sponsorschap van VOGES (Albert) en ook de zaal in “Zomerzorg” (Nigel Siebelt) is voor het komende jaar al vastgelegd. Beiden bedankt.

Voor 2022 zijn de data (svp goed noteren want deze wijkt net als de planning voor dit jaar, qua slotdag af van de gebruikelijke zaterdag):

vrijdagavonden 4, 11, 18, 25, november, 2, 9 december en de slotronde op zondagmiddag 18 december 2022 aanvang 13.00 uur.

Noteert U dit alvast maar in Uw agenda.

Zonder sponsors/medewerkers kan een schaaktoernooi niet doorgaan en daarom bedanken wij vanaf deze plaats Albert Voges, Rob Sloos jr, Nigel Siebelt dat wij dit 38e toernooi weer konden organiseren. En niet te vergeten, Joyce, de charmante, lieftallige dame achter de bar in Zomerzorg, die ons weliswaar kort, maar uitstekend bediende. Ook Hannie onze bardame in De Bestemming heeft ons de laatste drie toernooidagen met veel plezier van drank etc. voorzien. Voor beide bardames hadden wij een leuke attentie.

Als U een regelmatige lezer bent van de bulletins dan zult U bemerken dat er soms (lees maar vaak) wel eens het een en ander gekopieerd wordt, maar wat zou het, het is daarom toch niet minder gemeend?

En dan weer het gebruikelijke ritueel bij de slotbedankjes. Jan Havenaar (inbrengen partijen en computergegevens), Ad Reijneveld (inbrengen partijen), Richard Nigten de webmaster van de Uil. Menig uurtje gaat er in zitten en een hartelijk dank is dan ook zeker op zijn plaats. Peter Kaptein, mede-organisator en samen met Jan Plomp en Ad Reijneveld elke week weer verantwoordelijk voor het opstellen van bordenstukken en klokken. Daar kwam dit jaar dan ook nog de controle vanwege corona bij, Dick Roosa was in De Bestemming aan de deur de controleur van QR code + ID, Actie-foto’s werden door Jan Plomp en Hans Heshusius tijdens het toernooi geschoten. Cok Ippel was de eindverantwoordelijke, waar je alles onder kunt scharen wat maar met het toernooi te maken heeft. Bulletins be- en verzorgen vielen onder Jan + Cok Nogmaals allen veel dank.

De behaalde resultaten zullen bij het schrijven van dit verslag reeds aan de ratingcommissie doorgegeven zijn en worden naar alle waarschijnlijkheid op de lijst van 1 januari 2022 gepubliceerd. Wilt U meer gegevens over dit toernooi dan kunt U die bekijken op onze onvolprezen website.

De Uil wenst alle deelnemers/lezers Prettige Kerstdagen en een voorspoedig, maar vooral gezond 2022!

TOERNOOICOORDINATOR COK IPPEL

De zesde ronde
Hillegom, zondag 12 december 2021

Nog even ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zaterdag 18 dec. 11.30 uur).

In groep A is Zaheeruddin Asefi middels een fraaie overwinning op Peter Pijpers alleen aan de leiding gekomen. Maar ook zijn landgenoot Homayoun Mohtaat en bekerhouder Jan Havenaar wisten te winnen van resp. Fred van Randen en Niek van der Maat, en hebben slechts een half puntje achterstand op de koploper.

Dus zaterdag 18 december wordt het er op of er onder als Jan en Zaheeruddin de degens kruisen. Homayoun speelt dan naar alle waarschijnlijkheid tegen Dick Roosa. Dick wist in de 6e ronde “good old“ Frans Arp het beentje te lichten en dat was al vrij vroeg in de middag zodat hij al heel snel de verrichtingen van Max Verstappen thuis kon volgen. Toch was Dick niet de snelste deze middag want Bryan Habig en Joop Bakker waren al erg snel op afruil overgegaan met als gevolg remise waarna ook Joop zich huiswaarts spoedde om de capriolen van Max te gaan volgen. Ad boekte zijn zoveelste remise (tegen Jan de Jong) Theo gaf tegen Kees Scherpenisse een stuk weg en de partij kado. Onderin behaalde Norbert de Beer zijn eerste punt tegen Adri Schoorl.

In groep B wist Frank Beusen het Arie Meruma zodanig moeilijk te maken dat laatstgenoemde met pijn en moeite overeind bleef. Maar slim als Arie is, ruimde hij de pionnen van Frank op en bleef er tenslotte een eindspel over van Koning + Toren (Arie) tegen Koning+Toren+Paard (Frank). De tijdnood werd door het 10 seconden increment geen echte tijdnood voor Arie en een remise voorstel werd dan ook door Frank, na rijp beraad, aanvaard. Door dit resultaat werd Rik van Rootselaar met winst op Stefan Markx, ongedeelde koploper met 5 punten. Martin Zegstroo profiteerde in zijn partij tegen Jan Koopman van een black-out van Jan en deelt daardoor samen met Arie Meruma de tweede plaats met 4½ punt. Maar ook de spelers met 4 punten (Marcel Verschoor en Frank Beusen) doen nog volop mee voor de verdeling van de prijzen. De groep van 3½ punters (zie ranglijst) zal voor de volle winst moeten gaan willen zij nog in aanmerking komen voor de prijzenpot.

Zoals in de aanhef al vermeld is de zevende en tevens laatste ronde van dit 38e Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom op zaterdag 18 december 2021 (aanvang 11.30 uur) In De Bestemming aan de Juliana van Stolberglaan 18 te Hillegom. Normaliter spelen wij ons toernooi altijd in Eetcafe Zomerzorg, maar als U de ronde-verslagen een beetje gevolgd hebt weet U dat de Corona-maatregelen ook ons toernooi getroffen hebben en dan met name de beperking 1,5 meter afstand.

Met medewerking van sponsor Zomerzorg (Nigel Siebelt) mochten wij uitwijken naar het clublokaal van De Uil, De Bestemming waar die 1,5 meter afstand wel toegepast kon worden. Voor de verdere gegevens van het toernooi, zoals volledige uitslagen, standen, tabellen en partijen verwijs ik u naar het toernooigedeelte van de website.

WEDSTRIJDCOORDINATOR COK IPPEL

De vijfde ronde: In beide groepen 2 spelers aan kop met 4 punten uit 5 wedstrijden.
Hillegom, zondag 5 december 2021

In groep A heeft Peter Pijpers met een fraaie zege op Homayoun Mohtaat de kop van hem overgenomen, maar hij wordt vergezeld door Zaheeruddin Asefi (een landgenoot van Homayoun) die met wit Dick Roosa in de slotfase geen kans bood. Het koploper-tweetal wordt echter op een halfje gevolgd door Jan Havenaar en Homayoun Mohtaat, bepaald geen spelers die je moet onderschatten.

Maar ook in de groep met 3 punten zitten geen kleine jongens. Frans Arp, Niek van der Maat, Dick Roosa en Fred van Randen hebben hun sporen op het schaakbord al menig keer achtergelaten. Onderin is Norbert de Beer nog steeds niet van de blanco score af. In de eindfase waren de paarden van Jan de Jong hem in een marathon-match te machtig. Bekijkt U de partijen die elders op de site staan en geniet met volle teugen.

De nog resterende 2 ronden worden allemaal in De Bestemming afgewerkt. Zondag 12 december om 12.30 is de 6e ronde en op zaterdag 18 december (i.p.v. zondag 19 december) is de slotronde. Vanwege de prijsuitreiking etc. zullen we die dag waarschijnlijk om 11.30 beginnen.

In groep B vond er door het wegvallen van Pim Redeker en het opnieuw beschikbaar zijn van Jan Koopman een kleine herindeling plaats. Iets waar ik eigenlijk geen voorstander van ben, maar in dit Corona-jaar is het motto “nood breekt wet“ dikwijls doorslaggevend. De betrokken partijen waren bereid mee te werken aan de veranderingen waarvoor mijn hartelijke dank.

Deze verandering kostte de koploper Jan Koopman echter wel zijn top-positie doordat hij in Arie Meruma zijn meerdere moest erkennen. Rik van Rootselaar heeft zich echter met winst op Peter Rijsdijk verzekerd van de gedeelde eerste plaats, samen met Arie Meruma. Maar een vijftal spelers met 3½ punt hebben met slechts een halfje achterstand nog volop kansen. Onderin is niemand meer aanwezig met een blanco score.

Voor de laatste 2 speelronden zie de “vetgedrukte” tekst hierboven.

TOERNOOICOORDINATOR COK IPPEL

De vierde ronde: Homayoun Mohtaat alleen aan de leiding in groep A na winst op titelverdediger Jan Havenaar. Jan Koopman doet dit in groep B.
Hillegom, vrijdag 26 november 2021

Eerst even over de voortzetting van het toernooi, na de aangekondigde verscherpte maatregelen. De verplichte 1,5 meter afstand wordt nu een heet hangijzer omdat in Zomerzorg, zoals eigenaar Nigel Siebelt mij toevertrouwde, 1/3e aan zaalruimte Ingeleverd moet worden. Tot en met 18 december kunnen we dus niet meer spelen in Zomerzorg, maar gelukkig hebben we Hannie nog. Hannie de vrouw achter de bar in De Bestemming heeft met het bestuur (= Hillegomse Harmonie Kapel)) overlegd, en hoera we kunnen het toernooi voortzetten alleen niet meer op vrijdagavond, maar overdag op zondag. Helaas we hadden geen andere keus.

We spelen nu op zondag 5 december (St. Nicolaas) aanvang 12.30 (half een) omdat we om 17.00 dicht moeten. De zesde ronde is op zondag 12 december om 12.30. En als alles een beetje volgens de verwachtingen verloopt, zouden we op 19 december (zonder die 1,5 meter beperking) weer terecht kunnen in Zomerzorg.

Door al deze veranderingen is het wel van belang dat U aan cok ippel doorgeeft, via de gebruikelijke kanalen, wanneer U niet kunt spelen.

In groep A waren het de beide Afghanen Homayoun en Zaheeruddin die met sterk spel de zege binnenhaalden. Jan Havenaar aan bord 1 en Hennie van Eeuwijk aan bord 2 waren de “niet gewillige“ slachtoffers. Homayoun inmiddels op een half puntje los van zijn achtervolgers, Dick Roosa, Peter Pijpers en eerder genoemde Zaheeruddin Asefi, die met 3 punten volop meedoen voor de ereplaatsen. Maar ook de kleine groep daar weer achter (Jan Havenaar, Frans Arp en Niek van der Maat) is met 2½ punt nog steeds volop in de race. Vermeldenswaard is nog dat in groep A twee spelers pas voor de eerste keer in ons toernooi achter het schaakbord plaats namen. Zahureeddin Asefi stroomde in met 2x een bye en had in de 3e ronde de pech dat zijn tegenstander gedwongen moest afzeggen. Bryan Habig had ook 2x een bye en moest in de 3e ronde opnieuw afhaken.

Het is wel een toernooi waarbij je je als arbiter/organisator niet hoeft te vervelen. Als het verschuiven van speelronde naar de zondagmiddag geen al te grote veranderingen teweeg gaat brengen dan kunnen we nog genieten van drie spannende slotrondes.

Groep B kende, met het ingaan van de 4e ronde, 4 koplopers met 2½ punten Arie Meruma en Marcel Verschoor aan bord 1 maakten er een waar spektakel van waarbij Marcel op het eerste gezicht een loper meer had, maar een ver opgerukte pion van Arie zorgde voor een afruil waarbij ongelijke lopers uiteindelijk de doorslag gaven, remise. In de partij aan bord 2 tussen Jan Koopman en Frank Beusen was er ook al stuk tegenover een ver opgerukte pion. Ditmaal was het stuk (paard) van Jan Koopman ijzersterk en daar beide spelers naast diverse pionnen, ook nog een toren bezaten, werd de overmacht van het paard te veel en moest Frank in verlies berusten, daarmee Jan met 3½ punten alleen aan de leiding brengend. Maar ook hier is een select groepje van drie spelers met 3 punten, Arie Meruma, Marcel Verschoor en de sterk opgerukte Rik van Rootselaar, die het Jan nog knap lastig kan maken. Rik bereikte deze plaats door een knappe partij tegen Sylvain de Ruijter winnend af te sluiten.

Bekijkt U verder de partijen op de site want zowel in A als in B zijn ze het naspelen waard. Hopelijk brengt het verschuiven van de speeldag naar de zondagmiddag ook hier niet al te veel veranderingen met zich mee en dan kunnen we in de komende drie rondes nog heel wat “vuurwerk” verwachten. Dan wel op de schaakborden graag in plaats van buiten zoals deze avond van de vierde ronde gebeurde.

De vijfde ronde is zoals vermeld in: De Bestemming, Juliana van Stolberglaan 18 2181 SW Hillegom

TOERNOOICOORDINATOR COK IPPEL

De derde ronde: In beide groepen meerdere spelers aan kop met 2½ punten.
Hillegom, vrijdag 19 november 2021

In groep A was na afloop het plotselinge vertrek per ambulance van Rudolf Kat het onderwerp van gesprek. Dit is echter niet de juiste plek om hier dieper op in te gaan. Rudolf verblijft in het LUMC en moet herstellen wat toch wel enige tijd zal vergen waardoor het toernooi voor hem als afgeschreven moet worden beschouwd. Zijn partij tegen Jan de Jong is volgens de regels (afgebroken partij) voorlopig als remise genoteerd.

Ad Reijneveld en Jan Havenaar hebben zich met hulp van de computer gebogen over een “redelijke” uitslag. Het heeft er toe geleid dat de partij met een reglementaire 1 (heeft dus geen invloed op de rating) voor Jan de Jong wordt genoteerd. Moeilijke beslissingen, die niet altijd ieders instemming hebben, maar we moeten wel verder. We wensen Rudolf een goed herstel toe en hopen hem spoedig weer achter het schaakbord aan te treffen.

Ook de partij tussen Zaheeruddin Asefi en Leo Littel werd met een reglementaire 1 voor Zaheeruddin beslist. Ernstige familie-omstandigheden noopten Leo om op het allerlaatste moment af te zeggen. Hierdoor is Zaheeruddin, zonder ook maar een wedstrijd in Hillegom gespeeld te hebben naar de top van de ranglijst gekropen met 2 punten uit 3 wedstrijden. Zijn landgenoot Homayoun Mohtaat staat na winst op Niek v.d. Maat ook aan de top, op gelijke hoogte met Jan Havenaar die hiervoor eerst de barriere Dick Roosa moest slechten. 2 man aan kop met 2½ punten: Jan en Homayoun. Maar 5 spelers op 2 punten geven wel aan dat de verschillen klein zijn. Maar de geachte lezer begrijpt dat voor de organisatie de spanning er deze avond meer in andere omstandigheden zat dan in de wedstrijd-uitslagen.

In groep B sneuvelde het ongeslagen record van Martin Zegstroo. Arie Meruma speelde hem (volgens eigen zeggen) vakkundig van het bord. Arie heeft nu 2½ punten, maar heeft gezelschap van drie spelers die op dezelfde score kwamen. Jan Koopman die de volle winst boekte tegen Peter Rijsdijk, Marcel Verschoor deed dit tegen Pim Redeker, en Frank Beusen en Jeroen Frijling speelden een alles of niets spel waarbij remise misschien wel overwogen werd, maar voor Jeroen niet ter zake deed en dan keert het tij zich vaak tegen je. Het was Frank die tenslotte zegevierde en het 4 tal 2½ punters completeerde. Maar ook hier is het groepje van 4 spelers die met 2 punten. op slechts een halfje van de kopgroep staan nog volop in de running. Onder hen ook Henk Overmeer, die in zijn partij tegen Jan Plomp, door interventie van de ambulance, lange tijd de klok op stil zag staan (in opdracht van arbiter Cok Ippel) en derhalve in een moeilijke partij pas zeer laat tot een beslissing kwam. Sorry Henk.

De afgekondigde lockdown duurt (voor ons toernooi) tot en met vrijdag 3 december. Tot zo lang spelen we in De Bestemming, Juliana van Stolberglaan 18, 2181 SW Hillegom. We spelen daar zogezegd “op water en brood“ ofwel geen barbediening. Of die lockdown dan echt afgelopen is valt te betwijfelen, uit voorzorg heb ik gevraagd om een optie op De Bestemming voor vrijdag 10 december.

Wilt U een bye (t/m ronde 5) vraag die dan aan voor dinsdag 12.00 uur. Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel 06-22577267 mobiel

TOERNOOICOORDINATOR COK IPPEL


De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 12 november 2021

De eerste score deze avond viel niet achter het schaakbord maar vanaf het televisie-scherm. Het demissionair kabinet gaf een negatieve score te horen door middel van een drie weken (?!) durende lockdown voor de horeca. Om 20.00 uur sluiten betekende niet meer kunnen spelen in de avond in Zomerzorg. Goede raad was duur, en ijlings overleg met Nigel van Zomerzorg leverde wel mogelijkheden op, maar allemaal overdag en in het weekend. We zijn er echter in geslaagd, met medewerking van Nigel, om het toernooi de komende drie vrijdagavonden te spelen in ons clubgebouw De Bestemming, Juliana van Stolberglaan 18 2181 SW Hillegom.
Geen bar bediening, maar die drie weken komen we ook wel weer door.

Over naar het schaken zelf, want het was Dick Roosa die deze avond alle aandacht op zich richtte. Met zwart tegen Peter Pijpers wist hij een paard te verschalken en geholpen door de pure tijdnood van Peter bouwde Dick zijn voorsprong uit en bekroonde zijn goede spel met mat. Met de volle winst uit 2 ronden gaat Dick alleen aan de leiding. Maar hij wordt op een halfje gevolgd door een vijftal spelers waaronder de titelverdediger Jan Havenaar. Niek v.d. Maat, Hennie v.Eeuwijk, Joop Bakker en de in de tweede ronde ingestroomde Homayoun Mohtaat maken ook deel uit van dit vijftal. De chauffeur van Homayoun (Afghaans) is Zaheeruddin Afasi (ook Afghaans) en hij gaat in ronde 3 meespelen. Voor de ronden 1 en 2 ontvangt hij een bye.

In groep B gaat ook al een Uil-lid met een score van 2 uit 2 aan de leiding. Martin Zegstroo was aan bord 1 clubgenoot Fred v.d. Bent de baas. Maar ook hier een grote groep (zeven) achtervolgers op een halfje. Ik ga ze niet allemaal opnoemen, want een blik op de ranglijst vertelt U alles. En ook de partijen naspelen is interessanter dan wat ik U voorschotel. Onderin zijn na ronde 2 nog maar twee spelers over met een blanco score, toch een teken dat de krachtsverhoudingen dicht bij elkaar liggen.

Kijk voor de uitslagen/standen/partijen in beide groepen, verder op deze website.

En mocht U toernooi- gegevens niet goed kunnen benaderen: Control-f5 of Control-shift-R biedt vaak uitkomst.

Voor het geval U het even kwijt bent, afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel (sowieso voor dinsdagmorgen 12.00 uur): 06 - 22577267

De volgende ronde (derde) is op vrijdagavond 19 november 2021 . Aanvang 20.00 in De Bestemming, Juliana van Stolberglaan 18, 2181 SW Hillegom.

Er is iedere week een Corona-check + ID en denk om de mondkapjes.

TOERNOOICOORDINATOR COK IPPEL


De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 5 november 2021

Het 38e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 5 november 2021 in Eetcafé Zomerzorg, na een jaar afwezigheid vanwege de Covid-pandemie, weer van start gegaan.

Met alle beperkingen, zoals de corona-check + ID hebben we toch nog het respectabele aantal van 44 deelnemers, in beide groepen 22. Op de flyer hadden we al een maximum van 54 deelnemers laten noteren, maar na de eerste avond denk ik dat een aantal van 50 meer in overeenstemming is met de ruimte. Het Voges Open heeft al jaren een erg trouwe aanhang maar toch konden we weer enkele nieuwe spelers begroeten. Van harte welkom!!

Ondanks de Corona-check konden we toch klokslag acht uur beginnen. Voorzitter Jan Plomp hield een kort openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt (Zomerzorg) bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 38e toernooi weer gehouden kon worden. Ook wedstrijdleider Cok Ippel kreeg nog even het woord om wat mededelingen van huishoudelijke aard aan de man te brengen.

Samen met mede-organisator Peter Kaptein, computer- en bulletindeskundige Jan Havenaar en Ad Reijneveld als schaakpartij-ingever, geven zij dit toernooi de uitstraling die het verdient. En niet te vergeten, Richard Nigten, onze onvolprezen webmaster die alle gegevens vliegensvlug verwerkt en op de web-site aan de trouwe lezers doorgeeft. Achter de bar een nieuw gezicht: Joyce zal ons de komende weken van koffie en ander “geestrijk” vocht / voedsel voorzien...

In groep A verdedigt Jan Havenaar de in 2019 gewonnen Cok Ippel-bokaal en in groep B is de Aalstech-trofee vacant, winnaar Rob Graaff is verhuisd naar Drenthe.

In de A-groep hadden 4 spelers een bye en omdat er 22 spelers meedoen, hadden we geen gedwongen bye nodig: alle aanwezigen in groep A konden spelen. Een bijkomend voordeel is dat het even aantal spelers (overigens ook in groep B) betekent dat in de laatste twee rondes, als er geen bye meer mogelijk is, iedereen kan spelen. (uitzonderingen zoals ziekte etc. daargelaten).

Remise was in het begin troef want de eerste vier partijen deelden het punt en het waren toch niet de minsten. Ad Reijneveld, Jan Havenaar, Frans Arp zijn bepaald geen remise-schuivers dus er schuilt veel kwaliteit in groep A, waarvan acte. Niek v.d. Maat was de eerste die winst boekte, gevolgd door Hennie van Eeuwijk die wel de “truckendoos” hiervoor nodig had. Leo Littel zijn tegenstander was not amused. De winstpartij van de aan bord 1 spelende Peter Pijpers op Aad de Bruijn was volgens het ratingverschil op papier ok, maar de partij leerde dat het echt niet zo eenvoudig was. Dick Roosa en Loek Veenendaal hadden de volledige tijd nodig en in pure tijdnood beging Loek een blunder waardoor de partij alsnog naar Dick ging. Bekijkt U rustig de uitslagen/standen en partijen verder op deze site.

In de B-groep waar vier spelers een bye hadden, was het remise-percentage een stuk lager dan in groep A. Slechts aan de borden 1 en 3 werd het punt gedeeld. Het waren echter geen salon-remises, de spelers poogden er tot het laatste moment toch nog de volle winst uit te halen. De zwitserse indeling op rating heeft vaak als resultaat dat de hoger gerate spelers dikwijls de winst pakken. Alleen bord 4, de partij tussen Gerard-Jan van Wageningen en Peter Rijsdijk was de uitzondering die de regel bevestigt. Peter won. Een uitgebreid verhaal bespaar ik U, laat de partijen voor zich spreken.

Ook hier, voor uitslagen/partijen zie verder op deze website.

De partijen worden net als in andere jaren door Jan Havenaar en Ad Reijneveld keurig ingebracht (voor zover leesbaar) en door onze Webmaster Richard Nigten op de site gezet. De indeling verandert niet meer na dinsdag 12.00 uur en staat uiterlijk woensdag tegen de middag op de site. Van elke ronde wordt een bulletin gefabriceerd en de liefhebbers kunnen een “gratis” exemplaar meenemen. Als U een bye wilt hebben of moet afzeggen doet U dit dan liefst per mobiele telefoon bij Cok Ippel 06 – 22577267. Als U tijdig bent kunt U dit ook op het gele formulier in de zaal schrijven. Evenals in vorige jaren zijn er (t/m ronde 5) eventueel twee bye’s mogelijk, alleen niet, zoals al eerder vermeld, in de laatste twee rondes. Mocht U een gedwongen bye hebben dan probeer ik U van tevoren op de hoogte te brengen zo ook als ik tijdig hoor dat iemand wegens ziekte verstek moet laten gaan. Bij ziekte, hoe spijtig dat ook is krijgt de tegenstander het volle punt.

En dan wens ik verder iedereen een heel goed toernooi toe.

TOERNOOI-COORDINATOR - WEDSTRIJDLEIDER COK IPPEL