22e 'RAPID' SCHAAKTOERNOOI

Zaterdag 11 oktober vond in de Hoeksteen te Hillegom onder auspiciën van Schaakvereniging De Uil het jaarlijkse Rapid-schaaktoernooi plaats. Dit jaar onder de vlag van de nieuwe sponsor Voges. Een nieuwe naam moet altijd even wennen en bovendien was op 11 oktober de keuze voor diverse toernooien in “den lande” erg groot. Toch waren er nog 44 schakers naar Hillegom gekomen om elkaar in 2 groepen te bekampen. Het weer was erg goed waardoor de geringere opkomst misschien valt te verklaren.
Toch stond de kwaliteit van de aanwezigen borg voor een spannend dagje schaak. Bruno Carlier, Fred Slingerland, Roi Miedema, Jovan Ceko, Ivo Wantola gaven in de A-groep acte de presence en dat zijn toch niet de minsten. Het was dan ook steeds dringen geblazen aan de kop en na 4 ronden zag de kop er als volgt uit met 3,5 uit 4: Roi Miedema, Fred Slingerland, Jovan Ceko en Ivo Wantola terwijl Bruno Carlier reeds een vol punt had laten liggen.
Na de zesde ronde gingen Roi en Fred en Bruno aan de leiding met 5 uit 6 zodat de zevende en laatste ronde de beslissing moest brengen. Fred gaf tegen Bruno geen krimp en won zeer gedecideerd terwijl Roi tegen Clement v.d.Laar geen fout maakte. Jovan Ceko bestreed landgenoot Zijad Becic en won in slechts luttele minuten. Hierdoor werd de einduitslag Roi en Fred met 6 uit 7 gedeeld eerste terwijl Jovan Ceko met 5,5 de derde plaats opeiste net voor Bruno Carlier die vierde werd. Ivo Wantola met 4,5 uit 7 viel net buiten de (geld)prijzen. In de A-groep konden de Uil-spelers Cok Ippel (2,5) Jan de Jong (2,5) en Dick Roosa (2) geen potten breken. Uitslagen groep A »
In de B-groep met 25 deelnemers waren het Karel de Boer, Ronald de Groot , Gerard Kuys en Piet Verhoeff, die constant in de kop van de ranglijst te vinden waren. Na de 4e ronde stond Karel de Boer zelfs alleen aan de leiding met een halfje voor op Ronald de Groot. Diezelfde Ronald versloeg Karel echter in de 5e ronde zodat het stuivertje wisselen was.
De zesde ronde kenmerkte zich doordat de 3 topborden allen remise speelden waarvan Gerard Kuys met de volle winst profiteerde. Ook hij voegde zich weer in de kopgroep. In de zevende ronde had Ronald echter een black-out want in een gewonnen stand met meer tijd liet hij zich door Gerard Kuys pardoes mat zetten. En omdat Karel de Boer en Piet Verhoef wonnen was het ineens een driemanschap dat de eerste plaats opeiste. Karel de Boer, Gerard Kuys en Piet Verhoeff behaalden 5,5 uit 7. Ook de plaatsen 4 t/m 6 waren gedeeld met 5 uit 7. Ronald de Groot, Martin Duinmaijer en Rein Thierry.
In dit “mannelijke geweld” kon de enige vrouwelijke deelnemer, Gerda Schiermeier-Palm alleen de eerste twee ronden standhouden met de volle winst. Van de Uil-leden behaalden Piet Muller en Jan Plomp, een gedeelde 8e plaats met 4 pnt, Gerard Draaisma werd gedeeld 14e met 3 pnt en Ed v.d.Haak 23e met 2 pnt. Qua aantal Uil-deelnemers en top-prestaties heeft de Uil wel eens betere tijden gekend. Uitslagen groep B »
In zijn slotwoord bedankte voorzitter Jan Plomp de nieuwe sponsor Voges, de man achter de computer Jan Havenaar die ervoor zorgde dat alles deze dag vlekkeloos verliep, organisator en stimulator Cok Ippel en uiteraard het duo Henk en John v.Lierop die er deze dag voor zorgden dat het de inwendige mens aan niets ontbrak. Daarna werden de prijzen in sneltreinvaart uitgereikt en kon een ieder moegestreden maar tevreden huiswaarts keren.