Guernsey 2008

Uilen in Guernsey (1)

De reis begon voorspoedig op zaterdag met zonnig weer. Het appartement waar we verbleven had wireless internet, dus had ik mijn laptop meegenomen om onze partijen vast te leggen en de toernooi indeling te kunnen bekijken. Op grond van de spelerslijst hadden we al berekend dat Sjaak Kamps waarschijnlijk tegen Robert Bellin zou spelen. Een speler waar de anderen, Cok Ippel, Ad Reijneveld en Jan Havenaar, al eens remise tegen behaald hadden. Sjaak was geruime tijd bezig geweest om zich met de Pirc voor te bereiden, maar zondagochtend bleek uit de indeling dat hij geen zwart had, maar wit. Weg voorbereiding. Uiteindelijk bleek hij ook in staat om een remise uit het vuur te slepen. 

Ad had een iets makkelijker tegenstander: veteraan Nigel Dennis. Die maakte in de opening al een foutje die een pion opleverde en het verzilveren daarvan was niet zo moeilijk. 

Cok speelde met wit tegen een regiogenoot: Sjaak Ruigrok. Met zwart kreeg Cok wel wat kleine kansjes. Hij moest echter een loper inleveren en kreeg daar 2 pionnen voor terug. Dat bleek echter niet genoeg voor de winst. Remise. 

Zelf had ik een jeugdspeler als tegenstander: Primo Viviani. Die speelde origineel tegen mijn lijfvariant. Ik kwam wat slechter te staan. In het eindspel pakte Primo echter een zeer giftige pion en dat kostte hem de partij. 

Kick van Rooijen speelde mee in het Holiday toernooi. Hij logeert met zijn vrouw Gerrie in het hotel waar ook het toernooi gehouden wordt. Ook hij begon goed. Na een uurtje kwam hij al glunderend vertellen dat hij gewonnen stond en dat heeft hij ook waargemaakt. 

Zaterdag brachten we eerst een bezoek aan ons stamcafé, de Town Bar om vervolgens op zoek te gaan naar een restaurant dat niet volgeboekt was. Het werd Valentino’s, dat naast pizzeria ook een Mexicaan is. 

Omdat op zondag na de eerste ronde de busdiensten al vroeg stopten moest er een taxi besteld worden. Er zouden er 2 komen, met de eerste gingen Cok, Sjaak en Ad mee, ikzelf wachtte met Von Salderen en Bakkes op de tweede. Die kwam echter niet en daarom moest de eerste taxi nog een keer terug. Uiteindelijk waren we weer verenigd in restaurant La Perla. Die had een prima Tennerfest menu. Weliswaar gespecialiseerd in vis, maar voor Sjaak stonden er ook gerechten zonder vis op het menu.


Uilen in Guernsey (2)

Elke dag zouden we beginnen met een wandeling. Dat in tegenstelling tot voorgaande jaren, waarin uitslapen de belangrijkste ochtendbezigheid was. Dus om 8 uur in trainingspak en loopschoenen en dan een uur lopen. Waar het zaterdag en zondag nog prachtig weer was, bleek het maandag bewolkt en miezerig te zijn. Voordeel was natuurlijk dat je nog wat van de omgeving zag en je de rest van de ochtend rustig kon ontbijten en de partij voorbereiden.
Jan kreeg de tweede ronde gelijk een topper voor zijn kiezen, Tiger Hillarp Persson. Na een inferieure opening (Frans), dat de grootmeesters graag met wit spelen, bleek dat zwart na zo’n 18 zetten weliswaar een pion achter stond, maar daarvoor een alleszins redelijke stelling had:

Tiger Hillarp Persson - Jan Havenaar

1.d4 e6 2.e4 d5 3.Pc3 Lb4 4.e5 c5 5.a3 Lxc3+ 6.bxc3 Dc7 7.Dg4 Pe7 8.Dxg7 Tg8 9.Dxh7 cxd4 10.Pe2 dxc3 11.f4 Pbc6 12.Dd3 Ld7 13.Pxc3 O-O-O 14.Tb1 Pa5 15.Pb5 Lxb5 16.Txb5 a6 17.Tb1 Pf5 18.g3 Pc4

19.Lh3 Pe7 20.Dd4 Da5+ 21.Ld2 Pxd2 22.Dxd2 Dxa3 23.O-O Dc5+ 24.Kh1 Th8 25.Tf3 Kb8 26.Tc3 Da7 27.Lg2 Tc8 28.Tcb3 Tc7 29.c4 Td8 30.cxd5 Pxd5 31.h4 Dc5 32.Kh2 Tdd7 33.Kh3

De stelling wordt nu kritiek. Als zwart niets doet speelt wit 34.h5 en loopt vervolgens naar dame. Er volgen echter een paar verrassende paardzetten, die de grootmeester toch enigszins verrasten.

33...Pc3 34.Dc2 De3 35.Dh7 b5 36.Ta1 Db6 37.Tba3 Pd1 Dreigt eeuwig schaak met het paard. 38.Dg8+ Tc8 39.Dg5 Dg1 Dreigt mat in 1. 40.Txd1 Txd1 41.Txa6 Ta1 42.Txa1 Dxa1 43.Df6 Da7 44.f5 Dd7 45.h5 b4 46.h6 b3 47.h7 Dd8 48.fxe6 Dxf6 49.exf6 fxe6 50.Le4 Het is uit. De pion op h7 wordt spoedig ondersteund door de koning, waarna wit een loper en pion voor blijft. 50...Kc7 51.Kg4 1-0

Sjaak speelde met zwart tegen Thomas Broek en werd na de opening verrast door een tactische wending die hem een stuk kostte.
Ad kreeg met zwart een goede stelling tegen R. Burton. Het was echter nog lastig om die tot winst te brengen. Het kleine voordeel werd goed vastgehouden en toen wit zijn stukken wat onhandig had neergezet kon Ad een tweetal pionnen winnen, waarna wit opgaf.
Cok kreeg tegen J. Nicholson eveneens een goede stelling. Zijn tegenstander gaf op toen Cok met een schaakje dreigde.

We aten in het restaurant aan de overkant van The Peninsula Hotel, genaamd Houmet Tavern.

De volgende dag kreeg Ad met wit mijn tegenstander van de vorige dag: grootmeester Tiger Hillarp Persson:

Ad Reijneveld – Tiger Hillarp Persson

1.e4 c5 2.Pf3 e6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 a6 5.Ld3 Lc5 6.Pb3 Le7 7.Dg4 g6 8.De2 d6 9.Pc3 Pd7 10.O-O Dc7 11.Ld2 h5 12.f4 Pgf6 13.a4 b6 14.Tae1 Lb7 15.Kh1 h4 16.Pd4 h3 17.g3 Pc5 18.Kg1 d5 19.exd5 Pxd3 20.cxd3 Lc5 21.Le3 Pxd5 22.Pxd5 Lxd5 23.f5 gxf5 24.Pxf5 Tg8 25.d4 Lf8 26.Tc1 Dd7

27.Lf2 Lb7 28.Pe3 Dxd4 29.Tc4 De5 30.Dc2 Lc5 31.Pg4 Txg4 32.Txg4 Dd5 33.Tg8+ Lf8 0-1
2-0 dus voor Zweden tegen De Uil.
Cok mocht zijn favoriete Frans spelen tegen P. Wallace, maar liet zich al snel in op complicaties die gunstig waren voor wit. Hij verloor eerst een pion, daarna de kwaliteit en toen ook nog een tweede pion verloren ging was het uit.
De tegenstander van Sjaak was Nigel Dennis. Een oude bekende, die echter nog hardnekkig tegenstand bleef bieden ondanks materiële achterstand. Toen Nigel alleen nog een koning en een drietal pionnen overhad tegen dame, toren en 5 pionnen voor Sjaak gaf hij op.
Zelf had ik een makkelijke middag tegen Kees de Kruif. Na een tamme 1.Pc3 opening maakte Kees een foutje die hem een pion kostte en weinige zetten later een loper, waarna hij opgaf.
Omdat de bussen na 18:40 uur niet meer rijden vanaf de speelzaal, moesten we met een taxi naar de stad terug. Aldaar genoten we van een prima Tennerfest menu.


Uilen in Guernsey (3)

De vierde ronde bracht ons wat minder sterke tegenstanders, althans, dat dachten we. Jan kwam niet verder dan remise tegen Tim Spanton, terwijl Ad een goed voorbereide Rolf Dijksterhuis te bestrijden kreeg en ook hij moest in remise berusten. Cok speelde met wit een Franse partij tegen Paardekam. Natuurlijk kon hij het offeren niet laten. Hij kreeg ook wel wat spel daarvoor, maar kwam uiteindelijk materiaal te kort om te scoren. Sjaak had zich verdiept in de Pirc opening, maar kreeg tegen de sterke Heppel toch geen lekkere stelling en verloor.
’s Morgens gebeurde er iets merkwaardigs. Ik sprak met de beheerder van het appartement over sport en oudere mensen en vertelde dat de vroegere organisator van het toernooi, John Bisson, nog op de hoge leeftijd van 90 jaar elke dag in de oceaan ging zwemmen. Hij was echter 2 jaar geleden overleden, maar zijn weduwe, Peggy Bisson, komt elke jaar even kijken op ons toernooi. De beheerder kende die mensen echter niet en toen we aan het praten waren ging de telefoon. Ik liep toen weg omdat ik het telefoongesprek niet wilde afluisteren, maar de volgende dag sprak de beheerder me aan: “Weet je wie gisteren belde? Peggy Bisson!”.
Een veel beter resultaat behaalden we in de 5e ronde. Cok had al voorspeld dat het een korte speelmiddag zou worden en hij kreeg gelijk. Ad kreeg opnieuw een terdege voorbereide tegenstander en tegen Jan Prins werd het remise. Cok speelde tegen de Gibraltariaan Alan Gravett en hoewel Cok het nog lange tijd probeerde in een pot-remisestand was de uitslag onafwendbaar: remise. Sjaak kreeg een vertegenwoordiger van het Guernsey Olympiadeteam te bestrijden en dat ging hem goed af. En Jan speelde tegen Rolf Dijksterhuis, jawel, de tegenstander van Ad de vorige dag, in een Russische opening werd zwart snel opgerold. Om kwart over 5 waren onze partijen klaar en konden we nog met de voorlaatste bus naar de stad.
Kick van Rooijen stond na 3 ronden op anderhalve punt en leek de 4e partij goed te staan. Maar de kansen keerden en hij moest de koning omleggen. De volgende dag werd al snel tot remise besloten.
Stand na 5 ronden: Jan 3½, Ad 3, Sjaak 2½ en Cok 2 punten. In het Holidaytoernooi staat Kick op 2 punten. Koplopers in het Open toernooi zijn de grootmeesters Hillarp Persson, Kurajica en Spragget met 4½ punt, gevolgd door 2 spelers met 4 punten.
Bekijk uitgebreide toernooicijfers op www.guernseychessclub.org.gg


Uilen in Guernsey (slot)

Misschien ontbreekt bij mijn reisgenoten enig gevoel voor cultuur en geschiedenis van Guernsey, waardoor de tour van Annette Henry moest worden afgezegd. Maar wellicht is de Engelse taal toch een obstakel, want Annette brengt haar boeiende verhalen met een waterval van woorden. Het kwam achteraf ook wel een beetje uit, want de tour begon om 7 uur in Castle Cornet en met het huidige speeltempo plus de reistijd per bus zouden we dat toch niet redden. Maar wie eens een paar dagen naar Guernsey gaat en een beetje vertouwd is met de Engelse taal raad ik de tour zeker aan.

In de laatste 2 ronden wist alleen Cok het volle pond binnen te halen. Eerst fleste hij mijn tegenstander van de eerste ronde en op zaterdag moest ook de Welshman H. Morcom er aan geloven. Met 4 punten uit 7 partijen zal zijn FIDE-rating toch minder snel zakken dan hij had gehoopt.
Ad kreeg in de zesde ronde een strijdlustige Ton Goris als tegenstander. Met zwart kreeg Ad een goede stelling en won vervolgens een pion. 2 zetten later gaf hij al zijn voordeel weg met een onnauwkeurige torenzet. Ton Goris kreeg het initiatief en won de pion terug. Ad verdedigde niet correct, waardoor wit 2 verbonden vrijpionnen kreeg op de damevleugel. Een kwaliteitsoffer besliste de partij, omdat promotie niet meer kon worden verhinderd. De laatste ronde speelde Ad tegen Tom Brown en kon geen voordeel halen, het werd remise.
Sjaak Kamps hoopte tegen Rudiger von Saldern zijn goed bestudeerde Pirc opening te kunnen spelen. De veteraan Rudiger koos echter voor een eigen variant en Sjaak moest in remise berusten. In de laatste ronde werd het tegen D. Collier eveneens remise. Sjaak en Ad eindigden op 3½ uit 7.
Zelf wist ik in een dubieuze opening wat dreigingen te creëren tegen Tom Brown. Het leverde een pion op, maar het was een dubbele geïsoleerde h-pion, dus tamelijk waardeloos. Nadat de dames waren geruild maakte Tom een fout, waardoor ik nog een pion kon winnen en dat bleek beslissend. Voor de laatste ronde kreeg ik visioenen over een eerste plaats (ik zou dan moeten winnen, Tiger Hillard Persson moest verliezen en Kurajica – Spragget moest door zwart gewonnen worden; samen met de 3 grootmeesters stond ik dan met 5½ punt bovenaan). Maar die droom spatte zaterdag al snel uiteen. Ik speelde een te tamme opening en ook nog enkele onnauwkeurige zetten, waardoor mijn tegenstander, D. Bisby, winnend voordeel kreeg. Een stukoffer gaf mijn tegenstander nog wel enige schrik, maar na enig denkwerk werd dat schik, want er kon simpel afgewikkeld worden naar winst. Met 4½ punt behaalde ik een gedeelde ratingprijs (onder 2200).
Kick van Rooijen haalde 1 remise uit zijn laatste 2 partijen en eindigde op 2½ punt.

Het toernooi werd afgesloten met een slotbanket waarna de prijsuitreiking plaatsvond. Eerst moesten we enkele grappen aanhoren van John Bridel (voorzitter van de Guernsey Chess Federation) en Russel Finch (rechter in Guernsey en een enthousiast schaker), waarbij de Hollanders niet gespaard werden.
Er waren vele prijzen: ratingprijzen, quizprijzen, prijzen voor Channel Island spelers, een schoonheidsprijs (voor een schaakpartij, er was geen missverkiezing) en door arbiter Sedgwick bepaalde speciale prijzen.
Toernooiwinnaar werd Tiger Hillard Persson (alweer), met een vol punt voorsprong op de grootmeesters Kurajica en Spragget (de laatste won inderdaad van Kurajica).
Cok Ippel behaalde de gedeelde veteranenprijs en kreeg tevens een aandenken omdat hij al 25 maal mee had gedaan.