Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek 2014

Grote suksessen voor De Uil
De Uil 1, De Uil 2 en De Uil 4 winnaars in hun poule. Dan. Noteboom 1 de vierde winnaar!

Dinsdag 22 april 2014 was ’t Onderdak aan de JP Gouverneurlaan te Sassenheim het strijdtoneel van het bovengenoemde Rapid-schaakkampioenschap voor teams van de Bollenstreek. Schaakclub Sassenheim viert dit jaar haar 90-jarig bestaan en derhalve was dit alvast een aanloopje naar de viering hiervan. Wedstrijdleider Cok Ippel, vooraf gevraagd door de voorzitter van Sassenheim Ben Rotteveel hoeveel jaar hij dit nu al organiseert, antwoordde “ik denk ongeveer 25 jaar“ waarna de heer Rotteveel als bij toverslag twee flessen wijn uit de hoge hoed toverde en deze aan Cok overhandigde.

Voor de statistici onder ons heb ik, thuis gekomen, nog eens nagekeken hoeveel ik er naast zat met mijn schatting. Nu, waarde lezer houdt U vast. In Rapid verband organiseer ik deze wedstrijden al 28 jaar en als je de voorloper hiervan meeneemt (wedstrijden met partijen van normale duur), dan doe ik dit al vanaf 1977, dus zeg maar totaal 38 jaar!

Er speelden deze avond 8 verenigingen die met elkaar 15 teams van zes op de been gebracht hadden.
De Zwarte Pion kon vanwege externe verplichtingen geen tweede team op de been brengen en dus speelden in de D poule slechts 3 teams mee. Misschien een goede tip voor volgend jaar om zowel de wedstrijdleiders van de Noord Hollandse Schaakbond als de Leidse Schaakbond te vragen om op die dinsdag na Pasen geen wedstrijden voor de zg. Bollenstreekclubs te plannen of althans de mogelijkheid open te houden deze te verschuiven. In Poule C kwam een zwaar gehavend Daniel Noteboom 2 aan de start. Slechts twee spelers. Aanvulling van buitenaf (spelers van de thuisclub Sassenheim) leverde een gemengd team op onder de naam All-Stars (Comb. Bollenstreek)
En na al deze aanpassingen kon de strijd op de 64-velden beginnen.

Poule A

In poule A streden de bekerhouder Oegstgeest 1, het net gepromoveerde De Zwarte Pion 1 uit Lisse, De Uil 1 uit Hillegom en de Vennep 1. Saillante bijkomstigheid was dat op de door Oegstgeest ter beschikking gestelde “Sjaak Kamps” beker reeds 4 keer Oegstgeest 1 vermeld stond, dus op grond van “5x totaal winnen is definitief winnen” was dit al reden genoeg om het ergste te vrezen. Oegstgeest opende tegen De Zwarte Pion doeltreffend, met 4½ tegen 1½ werden 2 matchpunten gepakt. Echter De Uil deed er in diezelfde ronde tegen De Vennep een schepje bovenop, met 5-1 trokken zij aan het langste eind.

De tweede ronde werd voor Oegstgeest tegen De Vennep opnieuw een overwinning. Met 4-2 waren de Oegstgeestenaren te sterk en daar De Uil tegen De Zwarte Pion niet verder kwam dan een gelijkspel 3-3, leek niets een definitieve winst van de beker voor Oegsrgeest meer in de weg te staan, immers aan een gelijkspel hadden ze op grond van de regel dat eerst de matchpunten tellen, al genoeg.

Het werd een spannende strijd in die derde ronde want niet alleen het kampioenschap maar ook de degradatie stond op het spel in de match tussen De Vennep en De Zwarte Pion. Bij De Uil tegen Oegstgeest keek de Uil al spoedig tegen een achterstand aan maar als leeuwen vochten ze terug en toen de kruitdampen opgetrokken waren hadden De Uilen tot ieders verrassing een overwinning van 4-2 behaald en daarmee ook voor een jaar de “Sjaak Kamps” trophee. Proficiat heren.

In de wedstrijd om degradatie moest De Zwarte Pion willoos toestaan dat De Vennep met 4½–1½ zegevierde en daarmee was het pleit beslecht. Het net gepromoveerde De Zwarte Pion zal het volgend jaar opnieuw moeten gaan proberen in de B-poule.
Het team van De Uil 1 bestond uit de spelers : Peter Pijpers, Jan Havenaar, Ad Reijneveld, Theo Bakker , Dick Roosa en Richard Copier.

Poule A (de Sjaak Kamps – wisseltrofee)
1.
De Uil 1 (Hillegom) 3-5 (12-6) Kampioen
2. Oegstgeest 1 3-4 (10½-7½)
3. De Vennep 1 3-2 (7½-10½)  
4. De Zwarte Pion 1 (Lisse) 3-1 (6-12) Degradeert

(In deze poule behaalden Dick Roosa van de Uil en Fred Slingerland van Oegstgeest de volle winst, 3 uit 3. Theo Bakker van de Uil scoorde 2½ uit 3)

Poule B

In de B-poule streden twee teams van de Uil (2e en 3e) tegen het gepromoveerde Sassenheim 1 en de Vrijpionnen 1 uit Voorhout. De Uil 2 ging heel voortvarend van start tegen De Uil 3. Slechts de eerste bordspeler van de Uil 3 kon met een remise voorkomen dat het geen walk-over werd: 5½ -½ voor de Uil 2. Maar ook Sassenheim 1 deed goede zaken in die eerste ronde en met 4½ tegen 1½ werden de eerste 2 matchpunten binnengehaald tegen de Vrijpionnen 1.

In de tweede ronde haalde de Uil 2 nog eens extra hard uit en nu werd het met 6-0 wel een walk-over tegen de Vrijpionnen1. Maar ook Sassenheim 1 haalde de 2 matchpunten binnen tegen de Uil 3. Het ging moeizaam maar toch werd het 4-2 winst voor Sassenheim 1. Weer een poule waar in de laatste ronde pas de kampioen en de degradant bekend werden. De Uil 2 en Sassenheim 1 hadden beiden 4 matchpunten maar de bordpunten (die gaan tellen bij gelijk eindigen) waren beter voor de Uil 2 nl. 11½ om 8½. Een gelijkspel volstond dus voor de Uil 2 en zo gebeurde het ook.

De Uil 2 kwam voor, ja stond zelfs beter maar de laatste twee partijen trokken de stand toch weer gelijk 3-3 en dus werd de Uil 2 trotse winnaar van de “2e Anton van Pijpen“ wisseltrophee, en speelt volgend jaar dus een stapje hoger in poule A. In de degradatiestrijd tussen de Uil 3 en de Vrijpionnen 1 moest een zwaar gehavend De Uil 3 (vele spelers van het team dat een jaar geleden nog in de A-poule speelde waren verhinderd) het initiatief aan de Vrijpionnen laten en tenslotte ook de overwinning (2-4) waardoor de Uil 3 het volgend jaar opnieuw een poule lager mag proberen.
In de Uil 2 speelden Hennie van Eeuwijk, Martin Zegstroo, Jan v.d. Bergh, Jan de Jong, Gerie Opgenhaffen en Mark v.d.Ploeg. In de Uil 3 speelden Cok Ippel, Nico v.d.Plas, Peter de Haas, Peter Kaptein, Jan Plomp en Ron v.d.Linden. 

Poule B (de 2e Anton van Pijpen wisseltrophee)
1.
De Uil 2 (Hillegom) 3-5 (14½-3½) Kampioen en promoveert
2. Sassenheim 1 3-5 (11½-6½)
3. De Vrijpionnen 1 (Voorhout) 3-2 (5½-12½)  
4. De Uil 3 (Hillegom) 3-0 (4½-13½) Degradeert

(In deze poule haalden Jan v.d. Bergh, Jan de Jong en Gerie Opgenhaffen van de Uil 2 en Marcel Verschoor en Ben Rotteveel van Sassenheim 1 een score van 3 uit 3.)

Poule C

In poule C geen teams van de Uil en zoals in de aanhef al vermeld, moest er een All-Stars (Cominatie Bollenstreek)- team geformeerd worden om de poule met 4 teams te completeren.
Dan.Noteboom 1 uit Noordwijk schoot hier als een komeet uit de startblokken. Achtereenvolgens werden de All-Stars met 4½-1½ en daarna De Vennep 2 met 4-2 verslagen. Uitgaande van het feit dat All-Stars buiten mededinging meespeelde betekende dit voor de Toren 1 uit Valkenburg een hele geruststelling want die beruchte vierde plaats die degradatie inhield bleef daardoor buiten hun bereik.

In die laatste ronde liet Dan.Noteboom 1 tegen de Toren 1 de teugels wat vieren en werd met een 3-3 gelijkspel de V.V.V.. Lisse wisseltrophee binnen gehaald. Volgend jaar mogen zij dus weer een stapje hoger gaan spelen in poule B. All-Stars werd door winst op de Toren in de eerste ronde weliswaar 3e maar speelde buiten mededinging mee waardoor De Toren 1 behouden blijft voor deze poule. 

Poule C (VVV-Lisse wisseltrophee)
1.
Daniel Noteboom 1 (Noordwijk) 3-5 (11½-6½) Kampioen en promoveert
2. De Vennep 2 3-4 (10½-7½)
3. All-Stars (Comb. Bollenstreek) 3-2 (5½-11½) (buiten mededinging)
4. De Toren 1 (Valkenburg) 3-1 (7½-9½) Degradeert

att: in deze poule 1 bordpunt tekort (m.z. totaal 36) omdat in de wedstrijd All-Stars-De Toren beide teams hetzelfde bord leeg lieten!!
(in deze poule behaalden D. Heemskerk en L. v. Gunsteren van Dan. Noteboom 3 uit 3, A.Plug en L.Groenewoud van Dan.Noteboom en I. van Til van de Toren 1 behaalde 2½ uit 3)

Poule D

In poule D tenslotte speelden slechts 3 teams zodat er elke ronde een team vrij was. Gelukkige omstandigheid voor de Uil 5 die met Chris en Sven Nigten een tweetal zeer jeugdige spelers had en die in de laatste ronde vrij waren zodat ze rond een uur of tien huiswaarts konden keren. Geluk bij een ongeluk of een listige ombuiging van het programma door de wedstrijdleider? Wie het weet mag het zeggen!!

In deze poule dus opnieuw twee Uil-teams (De Uil 4 en 5) die in de eerste ronde tegen elkaar uitkwamen. De Uil 4 zegevierde met 5½–½. In de tweede ronde was De Uil 4 vrij en speelde De Uil 5 alles uit de kast tegen Sassenheim 2 om de Uil 4 terwille te zijn. De Uilen van het vijfde vochten als leeuwen en wisten door winst van Richard Nigten en Hans de Groot en remise van Chris Nigten het Sassenheimse team aan het wankelen te brengen doch helaas ze kwamen net dat halfje (of meer) tekort. Sassenheim 2 haalde met 3½–2½ de winst binnen.

In de laatste wedstrijd ging het dus net als in poule B om de strijd tussen De Uil en Sassenheim, ditmaal het 4e tegen het 2e. En ook hier was een gelijkspel van De Uil voldoende omdat ze meer bordpunten hadden dan Sassenheim. En de lezer raadt het al, het werd ook een bekeken 3-3 waarmee De Uil 4 trotse winnaar werd van de Van Gerven de Jong wisseltrophee, en mogen zij het volgend jaar in poule C proberen.
Voor de Uil 4 kwamen Piet Muller, Anton Warmerdam, Coen de Kooker, Andre Beijk, Gerard Draaisma en Aad Vledder uit.
Voor de Uil 5 kwamen Richard Nigten en zijn zoons Sven en Chris. Hans de Groot, Fons Spaapen en Johan Heidema uit.

Poule D (Van Gerven de Jong wisseltrophee)
1.
De Uil 4 (Hillegom) 2-3 (8½-3½) Kampioen en promoveert.
2. Sassenheim 2 2-3 (6½-5½)
3. De Uil 5 (Hillegom) 2-0 (3-9)  

(Gerard Draaisma en Anton Warmerdam van de Uil 4 behaalden als enigen 2 uit 2)

Een geweldige avond voor de Uil maar bovenal een hele mooie avond voor de schaaksport waarbij de vriendschapsbanden weer eens flink aangehaald werden. Onze dank gaat dan ook uit naar de gastheer Schaakclub Sassenheim. Over volgend jaar ( 2015 ) zijn we in onderhandeling zoals dat in mooie termen heet, met de Vrijpionnen uit Voorhout dus wie weet?

Wij hopen dat dan ook het ontstane gat in de poule’s C en D weer gerepareerd kan worden zodat we weer volledig aan de start kunnen verschijnen. De schaaksport in de Bollenstreek verdient dat!
Als laatste maar niet het minste, gaat onze dank uit naar de spelers die bereid waren in het All-Star-team mee te spelen. En uiteraard alle Uil-spelers en dat waren er deze avond nogal wat, bedankt voor jullie medewerking.

Algemeen coordinator Cok Ippel