Seizoen 2007/2008

Weekblad » 14 November 2007

Schaken bij De Uilen op maandag

In groep 1 won Jan Havenaar de belangrijke partij tegen Ad Reijneveld. Cok Ippel blijft het ook goed doen en won van Rob Warmerdam. Ronald v.d. Linden kon het niet bolwerken tegen Edwin Heemskerk. Hennie v. Eeeuwijk en Henk Kramer speelden remise.

In groep 2 waren er vanwege bondswedstrijden maar 3 partijen. Good old Engbert v.d. Zaag won van Rob Brouwer. Jan v.d. Bergh was te sterk voor Ron v.d. Linden. Wally Visser en Martin v. Eeuwijk speelden gelijk.

In groep 3 ook maar 3 partijen. Aad Vledder won verrassend van koploper Cas Grannetia. Ook de overwinning van Gerard v. Pruissen op Willem Brandsma was verrassend. De partij tussen Johan Boon en Hans Elzenga was wel de meest interessantste partij van dit seizoen, want Johan kreeg het voor elkaar om met 2 dames de partij in pat te laten eindigen????

In groep 4 verloor koploper Jan Scheepmaker punten door remise te spelen tegen Piet Brandsma.

De wedstrijd tussen de jeugdleden Tim Lommerse en Patrick Colijn werd door de eerste gewonnen. Ton Sneeuw klimt langzamerhand omhoog, hij won nu van Richard Grannetia. Richard Nigten was te sterk voor Piet v. Schie. Coen de Kooker tegen Theo Brandsma eindigde in remise.

De Uil 4 herpakt zich!

De Uil 4 heeft zijn eerste overwinning in dit seizoen te pakken. De Vennep 3 werd met 5-3 verslagen. In het begin zag het er niet rooskleurig uit voor De Uilen. De borden een en twee werden in de opening overrompeld door de Vennepers. Maar de spelers van De Uil bleven overeind waarbij de remise van André Beijk (aan bord 2) uit de lucht kwam vallen. Peter de Haas, aan bord 8, had een stuk voor drie pionnen geofferd. Dat dit een goede inschatting was bleek later want een snelle opmars van de pionnen resulteerde snel in promotie en winst van de partij (1½-½). Anton v. Pijpen rechte zijn rug en ging op pionnenroof wat weldra zijn tegenstander deed capituleren. Anton Warmerdam (bord 1) was eindelijk onder de druk vandaan die het Koningsgambiet hem had opgelegd en beëindigde de partij met een mooie combinatie. Kick v. Rooijen, met twee pionnen in de min, leek onder de voet gelopen te worden maar op de cruciale momenten was de Venneper het spoor bijster. Met een slimme combinatie incasseerde hij het punt en de wedstrijdwinst voor De Uil 4. (4½-½.) Gerard Draaisma stond aanvankelijk zeer goed met zijn Konings-Indische opening. Doordat de tegenstander zijn paard weer in het spel kon brengen was alle dreiging echter verdwenen en werd Gerard langzaam de afgrond ingeduwd. (4½-1½). Jan Plomp was lang met de zwarte stukken aan het laveren maar een dame-uitval met schaak bracht leven in de brouwerij. In plaats dat hij pionnen ging peuzelen besloot hij de koning op te jagen. Daar eeuwig schaak dreigde bood zijn tegenstander remise aan maar Jan sloeg het aanbod, denkend:'Ik sta gewonnen!' resoluut af. Helaas, de ver opgerukte pionnen waren Jan te machtig. (4½-2½) Ab Högemann stond 2 pionnen achter en dreigde te verliezen. Maar de klok redde hem van de ondergang want zijn tegenstander kon in de beschikbare tijd geen plan bedenken en bood gedesillusioneerd remise aan wat door Ab dankbaar werd aanvaard. (5-3)