Mark van der Ploeg snelschaakkampioen van de Uil 2015.

Gebruikelijk bij de Uil vindt de jaarlijkse snelschaak/rapid-avond plaats op de laatste maandagavond van het jaar. Alleen als deze maandagavond op een feestdag valt wordt uitgeweken naar andere mogelijkheden. Dit jaar echter geen probleem en zo konden de festiviteiten ongehinderd een aanvang nemen na eerst in de stemming gebracht te zijn door een collage van wonderschone beelden uit de Keukenhof, vastgelegd door Jacob van Aalst. Begeleid door mooie muziek kon je als het ware een speld horen vallen, dat is bij de Uil wel eens anders geweest!

Na dit mooie intro gingen 19 snel- en 12 Rapid-schakers voortvarend te werk om te proberen een prijsje van het rijk gevulde podium te bemachtigen. We werken eerst de snelschakers af om daarna de over 2 groepen verdeelde rapid-spelers onder de loupe te nemen.

Vanwege de tijd werden er 7 in plaats van de gebruikelijke 9 voorronden gespeeld. Joost van Hal ging als een pijl uit de boog van start, scoorde 6 !! overwinningen op rij om pas in de laatste ronde met een halfje tegen Jan Havenaar gas terug te nemen. Cok Ippel begon al met een dilemma aan het toernooi! Moet ik me nu wel of niet “vrijwillig” gewonnen geven? Hij besloot tot “niet” en scoorde maar liefst 5½ uit 7 ongehoord veel voor een man op leeftijd. Onder de genoemde twee koplopers kwamen traditie-getrouw Jan Havenaar en Ad Reijneveld maar hadden inmiddels toch al wat averij opgelopen, twee volle punten op koploper Joost en één op Cok. Van de vier spelers die met 4 punten op de rand van plaatsing in de hoofdgroep balanceerden, was Rob Warmerdam de meest ongelukkige, op WP werd hij verwezen naar groep B. Mark van der Ploeg, Gerie Opgenhaffen en Marcel Bolhuis hadden met hetzelfde aantal punten, een iets beter WP, dus wel plaatsing in de A groep.

Maar ook de B groep mocht er zijn! Spelers als Dick Roosa, Martin Zegstroo, Jan de Jong, Richard Nigten en Martin van Eeuwijk staan hun mannetje. Komen we tenslotte op groep C en tot verrassing van velen maar ik denk het meest van hen zelf, troffen we daar Fred van Randen, Hennie van Eeuwijk en Nico van der Plas, in andere jaren toch wel goed voor de A groep. Frank van Schie, Peter van Bakel en Gerard-Jan van Wageningen completeerden deze groep. Voor het juiste score-verloop van de voorronden zie de tabel elders in dit verslag.

Zo rond de klok van tien uur werden in de groepen 1 t/m 3 de digitale klokken gestart voor de finale.

Mark snelschaakkampioen.Groep A bestond uit 7 en de groepen B en C uit 6 spelers. In tegenstelling tot de voorronde hadden Joost en Cok, er nu de handrem op. Joost scoorde dramatisch, slechts zijn eerste partij, die tegen Cok wist hij te winnen daarna was het exit. Bij Cok ging het al niet veel beter, alleen smaakte hij het genoegen in de voorlaatste ronde Mark van der Ploeg het volle punt te ontfutselen. Daardoor moest Mark in zijn allerlaatste partij tegen Jan Havenaar vol aan de bak. Het werd een thriller waarbij Mark tenslotte als winnaar tevoorschijn kwam. Met 5 uit 6 werd Mark van der Ploeg de terechte winnaar en dus snelschaakkampioen van de Uil.
Proficiat.

Ad Reijneveld, zou bij winst van Jan op Mark op WP kampioen geworden zijn, doch werd nu met 4½ “slechts” 2e , Gerie 3e en Jan werd verwezen naar de 4e plaats. In groep B liet Rob Warmerdam zien dat hij met wat meer geluk in groep A goed had mee kunnen draaien. Nu werd hij met 4½ uit 5 eerste op de voet gevolgd door Jan de Jong die een halfje minder scoorde. Dick Roosa en Martin van Eeuwijk scoorden rond de 50% en Martin Zegstroo en Richard Nigten scoorden slechts 1 punt. Groep C kende vele schakers die in andere jaren in groep A verkeerden. Het was dan ook Fred van Randen die samen met Peter van Bakel 4 punten scoorde maar op WP eerste werd. Nico van der Plas scoorde een halfje minder, maar bij Hennie van Eeuwijk was de scoringslust eruit en met 2½ uit 5 nam hij genoegen met de 4e plaats. Frank van Schie en Gerard-Jan van Wageningen konden de rest niet bijbenen en eindigden onderaan.
In de tabellen/standen kunt U alles nog eens rustig doornemen.

De Rapid-spelers, 12 in getal speelden net als in vorige jaren in 2 groepen van zes, 5 partijen van 20 min. per persoon. Het leek een zware opgave om dit in de toegestane tijd, voor middernacht te volbrengen doch men slaagde met vlag en wimpel. In groep 1 speelde “gastspeler“ Rudolf Kat uit Alphen aan de Rijn. Hij liet er geen gras over groeien en bewees met 4½ uit 5 dat hij de terechte winnaar was. Met een vol punt achterstand op Rudolf eindigde Jan Plomp als 2e, Henk Kramer en Piet Muller werden met 2 uit 5 gedeeld 3/4e en met 1½ uit 5 werden Pim Redeker en Peter Kaptein gedeeld 5/6e. Voor de goede orde, de groepen waren volkomen willekeurig samengesteld.

In groep 2 was het Anton Warmerdam die goed van start ging. Slechts in de 3e ronde moest hij de winst aan Aad Vledder laten maar daarna was het weer crescendo en derhalve finishte Anton met 4 uit 5 op de eerste plaats. Ron van der Linden moest in Anton zijn meerdere erkennen en een halfje toestaan aan Aad Vledder, goed voor 3½ punt en een tweede plaats. Aad Vledder werd met 3 uit 5 derde en Gerard Draaisma, Engbert van der Zaag en Coen de Kooker werden in deze volgorde 4 t/m 6 Het was rond het middernachtelijk uur dat voorzitter Jan Plomp een ieder bedankte voor zijn deelname, Dick voor de wedstrijdleiding en Thomas en Annemarie voor hun inzet deze avond achter de bar. In snel tempo mochten alle deelnemers hierna uit de weer rijk gevulde prijzentafel kiezen.

Laat de tabellen/standen op U inwerken en dan wens ik U een voorspoedig en gezond 2016 toe.

Cok Ippel