Peter Pijpers snelschaakkampioen van De Uil 2010

Het is traditie bij de Uil dat tussen Kerst en Nieuwjaar (als het even kan op een maandagavond) het jaar afgesloten wordt met snelschaken. Ook dit jaar vormde hierop geen uitzondering en maar liefst 42 schakers (41 mannen en 1 vrouw (Robin)) waren vanaf half negen tot middernachtelijk uur bezig om in partijen van 5 minuten p.p. elkaar het leven zo zuur mogelijk te maken. Alleen de drank en af en toe een bitterbal konden nog wat van dit “zuur” wegnemen. Maar…zo mogen we constateren, men had het wel naar z’n zin. Eerst 8 voorronden (Zwitserse indeling) in één grote groep en daarna splitsing in zo mogelijk groepen van 8. Het werd een ware slijtage-slag waarbij de echte snelschakers (nee ik noem geen namen) zich af en toe zelfs een misstap konden veroorloven, maar met zo’n grote groep was het behalen van minimaal 5,5 punt om zich te plaatsen voor de hoogste finale-groep een vereiste.

Maar met zo’n sterk deelnemersveld kan het bijna niet anders dan dat er kandidaten voor die snelschaaktitel al na die 8 voorronden buiten de boot vielen. Maar daar komen we wel op terug bij de groepsverslagen. De computer met Henk Kramer “aan het stuur” zorgde er deze avond voor dat men geen twee keer tegen elkaar ingedeeld werd en dat men ook elke ronde een speler(ster) van op dat moment gelijke sterkte tegenover zich kreeg. Bovendien let de computer ook nog eens op de goede kleurverhouding, ja dat kun je wel aan het Zwitserse programma overlaten. Op de tabel die na dit stuk komt kunt U zien wat elke speler(ster) in welke ronde tegen wie met welke kleur gedaan heeft. Een beter overzicht kan ik U niet geven.

Omstreeks kwart voor elf waren de 8 voorronden afgelopen en werd de groepsindeling bekend. Omdat sommigen het liever niet zo laat wilden maken werd het aantal van 42 teruggebracht tot 37 zodat er 3 groepen van 8, 1 van 7 en 1 van 6 gevormd werden.

Groep 1 kende een illuster gezelschap, Joost van Hal (van de Zwarte Pion) Ad Reijneveld, Jerry Bey,
Henk Kramer (knap dat Henk zich ondanks het regelen van de wedstrijden toch voor de kopgroep wist te plaatsen), Dick Roosa, Peter Pijpers, Guus van Dijk en Jan de Jong. En mocht U nog bekende snelschakers missen kijk dan maar in groep 2 of misschien zelfs 3.

Joost ging vrij voortvarend van start met 2 winstpartijen maar tegen Jerry en Henk vond hij zijn waterloo en in een groep van 8 is 2 verliespunten funest. Dat ondervond ook Ad en met 4 verliespartijen kon hij prolongatie van de wisselbeker wel vergeten. Jerry hield het heel lang vol want tot aan de laatste ronde had hij slechts een halfje afgestaan aan Peter Pijpers. De laatste ronde van Jerry was tegen Dick Roosa en wat een zeer solide stelling voor Jerry leek werd alsmaar minder totdat tenslotte tijdsoverschrijding winst voor Dick opleverde. Peter Pijpers maakte die laatste ronde tegen Ad geen misstap en eindigde met 6,5 punt op de eerste plaats en zijn naam zal weer voor de “zoveelste” keer op de beker bijgeschreven worden. Voor de duidelijkheid, de beker blijft eigendom van de club dus iemands naam kan er meer dan drie of vijf keer op voorkomen. Guus kon zich nog aardig in de subtop handhaven maar voor Jan en Henk was de avond te lang.

In groep 2, zoals reeds terloops opgemerkt toch wel namen die we in voorgaande jaren ook in de kogroep aantroffen zoals Fred van Randen, Gerie Opgenhaffen, Hennie van Eeuwijk en Jan Havenaar. De groep werd met slechts 1,5 puntverlies een prooi voor Jan Havenaar en dan te bedenken dat als Robin Engelberts in de groepen meegespeeld zou hebben, dat Jan dan in groep 3 terecht zou zijn gekomen. Het kan raar lopen. Jan dus winnaar met 5,5 en op een vol punt gevolgd door Fred en Nico. Hennie met 4 pnt. vierde en Jan v.d. Bergh en Gerie met 3,5 op een gedeeld vijfde plaats. Piet en Martin konden dit geweld niet bijbenen.

In groep 3 Cok Ippel die wel eens betere (groeps)tijden gekend heeft. Boze tongen beweren dat om in de prijzen te komen hij zich had af laten zakken. Eerlijk gezegd denk ik dat ook want een prijsje is nooit weg. Cok begon met 5 uit 5 maar gaf tegen Richard Nigten in de 6e ronde weer terrein prijs zodat Richard en Cok met het ingaan van de laatste ronde gelijk stonden. In de laatste ronde maakte Cok echter geen fouten en ging Richard onderuit tegen Rob Warmerdam waardoor Richard, Rob maar ook Erwin Mesman met 5 uit 7 gedeeld 2e werden.Gerard Draaisma , Mark van der Ploeg Jan Plomp en Joery Snapper werden respectiveluijk 5 t/m 8.

In groep 4 acteerden 7 spelers. Jacob van Aalst en Pim Redeker eisten hier met 5 uit 6 de gedeeld eerste plaats op gevolgd door Martijn van Baars en Aad Vledder die beiden 3 uit 6 scoorden. Jan Scheepmaker en Ron van der Linden scoorden 2 en Piet van Schie behaalde 1 punt.

Groep 5 tenslotte bestond uit 6 spelers en hier werden Peter van Bakel !!! en André Beijk met 4 uit 5 gedeeld eerste. Cas Grannetia, Ruud Rodewijk, Jerry Bey junior en Hans de Groot sloten de rij.

Gelukkig was het podium overdekt met prijzen, verzorgd door ons aller Henk Kramer en ik meen wel te mogen zeggen uit naam van allen, heel hartelijk dank Henk voor de prijzen, jij weet wel aan wie je de dank verder over moet brengen. Iedereen ging dus met een prijs naar huis. Ook Henk en Jopie dank, voor al het werk dat jullie voor de schaakclub De Uil doen en dan bedoel ik niet alleen deze snelschaakavond maar het gehele jaar.

Laat de tabellen/standen van de voorronden en eindgroepen op U inwerken en dan wens ik U een voorspoedig en gezond 2011 toe.

Cok Ippel