Gezellige drukte bij het Simultaanschaken v.d. Harddraverij dd. 13-9-2010

Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Het was weer als vanouds. Bij het betreden van de Hoeksteen werd je op maandagavond 13 september al meteen aangenaam verrast door de in de barruimte opgestelde tafels met schaakborden/spellen. In deze barruimte vond het schaaksimultaangebeuren plaats voor en door de jeugd. In de grote zaal vond de gevestigde orde een ruime plaats.

Laten we echter beginnen met de simultaangevers(geefsters) van de jeugd voor te stellen. Claudia Grannetia, u allen inmiddels wel bekend, nam het deze avond op tegen 9 spelers(sters). Hoewel Claudia, omdat ze studeert in Leiden, inmiddels van club veranderd is (Oegstgeest ’80) wilde ze toch graag deze simultaan doen en ik denk dat ze ook graag haar 90% van vorig jaar wilde verbeteren. Toch was het Dimitry-Joe Evers die om even over half negen haar het volle punt ontfutselde. Verder liet Claudia het echter niet komen en dus bleef het bij die ene verliespartij. Vanwege het langst volhouden bij verlies werd Merel Peters als 2e beloond en Zoë Romijn als 3e.

Richard Grannetia speelde dit jaar voor het eerst bij de harddraverij zijn simultaan en had ook negen tegenstanders. Net als zijn zus Claudia wist Richard niet te voorkomen dat Jitse Stunnenberg hem het beentje lichtte, maar ook hier schudde dit Richard wakker en verloor hij er geen een meer. Van de verliezenden wisten Joey v.d. Linden als 2e en Julian Timmers als 3e beslag te leggen op een klein prijsje.

De derde en laatste simultaangeefster was Robin Engelberts. Voor de meesten bij de Uil is Robin (dochter van Bert Engelberts) nog niet zo bekend. Zij is echter samen met haar vader dit jaar lid geworden bij de Uil en Robin is ondanks haar jeugdige leeftijd al een gerespecteerd schaakster met een behoorlijke rating. Bovendien vernam ik op het moment dat ik dit stukje aan het voorbereiden was, dat zij in oktober door de Schaakbond uitgezonden wordt naar Griekenland om daar ons land bij de meisjes te vertegenwoordigen. Proficiat Robin!

De lezer heeft nu een aardig idee van de schaakcapaciteiten van Robin dus over naar de simultaan zelf. Robin streed tegen acht tegenstanders en wist binnen het uur alles te winnen een 100% score, zeer fraai. Uiteraard moesten er toch nog drie prijsjes weggegeven worden voor de verliezenden. Aletta Stunnenberg, Ties Cornelisse en Mike v.d. Born werden resp. 1 t/m 3. Tegen negen uur was het jeugd-gebeuren voltooid en kon de heer Meijer van de harddraverij de prijzen + kermiskaartjes uitdelen.

Bij de, laten we zeggen, “wat oudere jeugd” ging het er minder snel aan toe. Peter Pijpers als kampioen van De Uil en Jan Havenaar gaven daar hun simultaan en bestreden resp. 16 en 15 schakers (er waren dit jaar geen schaaksters als tegenstander). Beide simultaangevers gingen rustig hun gang en het was pas tegen tien uur dat Sander v. Delden remise bereikte tegen Jan Havenaar. Achteraf bleken de remises bij Jan geen garantie voor een prijsje.

En nu we toch bij Jan zijn aanbeland maken we zijn totaalresultaat ook meteen maar af. Om tien over 10 was het Jacob van Aalst die de eerste winstpartij opeiste. Even na elven waren het Aad Vledder en Gerard Draaisma die beiden met winst de 2e en 3e prijs naar zich toetrokken. Spijtig voor Fred van Randen en Henk Vledder die met remise net als Sander v. Delden net buiten de prijzen vielen. Jan behaalde dus 9x winst en 3x remise en 3x verlies goed voor 70%. Jan´s laatste partij sloot hij af omstreeks kwart over elf tegen Mark v.d. Ploeg. het aanstormend talent van De Uil. Helaas voor Mark zat winst er niet in.

Peter Pijpers nam ruimschoots de tijd en deed er in totaal een uur langer over dan Jan. Boze tongen beweren dat Peter sterkere tegenstand had, maar daar ben je dan tenslotte toch ook kampioen voor geworden! Rond elf uur viel de eerste en ook enige remise: Jan Scheepmaker Maar helaas ook hier bleek dit achteraf niet genoeg voor een prijsje. Pas om half twaalf kwam het eerste winstpunt op naam van Dick Roosa. Hennie van Eeuwijk profiteerde van een blundertje van Peter en met winst was hij goed voor de tweede prijs. Jan Plomp had de gehele wedstrijd al beter gestaan maar moest toch tot tien over twaalf voortploeteren alvorens hij de derde prijs met winst op kon eisen. Peter won 12x, speelde 1x remise en verloor net als Jan 3 partijen, goed voor een score van 78,1% een fraai resultaat.

Rond half een werden de prijzen door de heer Meijer van de Harddraverijvereniging uitgereikt en konden de aanwezigen terugblikken op een geslaagde schaakavond met veel propaganda voor onze edele sport.