Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek

Rapid-schaakkampioenschap v.d.Bollenstreek 2010
(Oegstgeest 1,De Zw.Pion 2, de Uil 3 en de Vrijpionnen 1 winnen in Nieuw Vennep !!)

Dinsdag 6 april 2010 was Schaakclub de Vennep gastheer van 8 verenigingen die met in totaal 16 teams van 6 schakers(sters) deelnamen aan het Rapid-schaakkampioenschap v.d. bollen-en duinstreek 2010. Het vorige onderkomen van de Vennep was vorig jaar totaal afgebrand, maar in het nieuwe clubgebouw “Het Ontmoetingscentrum”aan de Gelevinkstraat was het goed vertoeven. Bovendien had de Vennep ook geheel nieuw materiaal aangeschaft en menig club zou wensen dat ook zij dergelijk materiaal hadden. “In de brand – uit de brand“.

Helaas moest er dit jaar nogal wat gesleuteld worden aan de deelnemende teams omdat schaakclub Katwijk, vorig jaar nog gastheer van dit toernooi, dit jaar bijna ter ziele is en in het geheel geen team op de been kon brengen. Twee teams tekort, goede raad was duur. Gelukkig hadden de Vrijpionnen uit Voorhout aangeboden een team op de been te brengen en het tweede “tekorte” team werd gerecruteerd uit Uil-leden (als De Uil 5).

In 4 poules van elk vier teams (elk team bestond uit 6 spelers(sters)) bestreed men elkaar om 4 wisselbekers die gezien de vele namen die erop voorkomen al zeer veel jaren meegaan.

In poule A streden de bekerhouder Oegstgeest 1, Oegstgeest 2, De Zwarte Pion 1 uit Lisse en het weer teruggekeerde De Uil 1 om de “Sjaak Kamps”trophee. Als eerbetoon aan de helaas te vroeg overleden Sjaak Kamps heeft men de vorig jaar door Oegstgeest geschonken wisselbeker van Sjaak’s naam voorzien. De eerste ronde gaf al meteen een verrassende uitslag te zien, want de beide Oegstgeest-teams speelden gelijk, terwijl De Uil 1 zegevierend uit de strijd kwam tegen De Zwarte Pion 1. De tweede ronde liet echter een heel ander Oegstgeest 1 zien en de Uil 1 kwam er dan ook niet aan te pas 4,5-1,5 voor Oegstgeest 1. Oegstgeest 2 walste met dezelfde cijfers over De Zwarte Pion 1 heen.

Dus bij het ingaan van de slotronde stonden beide Oegstgeest-teams aan kop met dezelfde matchpunten (3) alleen de bordpunten verschilden. De Uil en De Zwarte Pion stonden dus voor een moeilijke taak. De Zwarte Pion 1 kweet zich goed van de moeilijke taak maar kon niet voorkomen dat met 2,5-3,5 verloren werd terwijl De Uil 1 met 5,5 – 0,5 Oegstgeest 2 verpletterde. Oegstgeest 1 dus voor de zoveelste keer kampioen maar De Zwarte Pion 1 ging nu dezelfde weg als De Uil 1 vorig jaar.

Men heeft echter geluk dat de Zwarte Pion 2 in de B-poule promoveerde maar hierover in de B-poule later.

Poule A (de Sjaak Kamps – wisseltrophee)
1.
Oegstgeest 1 3-5 (11-7) Kampioen
2. De Uil 1 (Hillegom) 3-4 (10½-7½)  
3. Oegstgeest 2 3-3 (8-10)  
4. De Zwarte Pion 1 (Lisse) 3-0 (6½-11½) Degradeert niet, zie Poule B

(Niemand in deze poule scoorde 100% de spelers J.Hellenberg en H.Weiland van Oegstgeest 1 en A.Reijneveld en T.Bakker van de Uil scoorden 2,5 punt)

In de B-poule streden De Vennep 1 en 2, De Uil 2 en was het vorig jaar gedegradeerde De Zwarte Pion 2 weer teruggehaald omdat Katwijk 1 in die poule verviel. In de eerste ronde gaven De Uil 2 en De Zwarte Pion 2 elkaar geen duimbreed toe en de uitslag 3-3 verwonderde dan ook niemand. De Vennep 1 was met 5-1 een maatje te groot voor de Vennep 2.

In de tweede ronde kwam De Zwarte Pion 2 zeer verrassend met een 3,5-2,5 winst tegen de Vennep 1 uit de bus terwijl De Uil 2 meedogenloos met 6-0 De Vennep 2 afstrafte. Zou het De Uil 2 ook gelukken net als De Zwarte Pion 2 om De Vennep 1 te verslaan. Helaas het werd een nipte nederlaag 2,5-3,5 voor De Uil 2 en omdat De Zwarte Pion 2 wel zegevierde over de Vennep 2 met 5,5-0,5 was het kampioenschap voor de Zwarte Pion 2 maar omdat in poule A grote broer (of zus net zoals je wilt) degradeerde, bleef de indeling zoals die was net als in de normale externe bondscompetitie degradeert of promoveert er dan niemand.

Poule B (de Anton van Pijpen wisseltrophee)
1.
De Zwarte Pion 2 (Lisse) 3-5 (12-6) Kampioen, promoveert niet zie poul A
2. De Vennep 1 3-4 (11-7)  
3. De Uil 2 (Hillegom) 3-3 (11½-6½)  
4. De Vennep 2 3-0 (1½-16½) Degradeert

(In deze poule haalden M.de Groot van De Vennep 1 en J.v.Aalst van de Uil 2 de volle 100% score met 3 uit 3)

En hiermee zijn we aangeland in de C-poule, waar De Uil 3 danig om zich heen sloeg. Het jongerenteam aangevuld met wat oudjes schaakte er lustig op los. De Uil 3 en Dan.Noteboom 1 hadden de plaats ingenomen van de Katwijkse ploeg en De Zwarte Pion 2 en net als in poule B was het weer teruggehaalde team tot grootse prestaties in staat.

In de eerste ronde werd met 4,5-1,5 gewonnen van De Toren waarbij een klein incident te betreuren viel. Aan bord 3 viel de vlag van Nico vd Plas terwijl de wijzer zichtbaar nog een minuut voor de twaalf stond. Zoiets kan alleen gebeuren bij de standaard klokken en dus moest de wedstrijdleider Cok er aan te pas komen dat een dergelijk defect aan de klok niet bestraft kan worden met direct verlies. Men kon immers beiden duidelijk constateren wat er loos was. Men besloot tenslotte tot remise. Daniel Noteboom speelde tegen Sassenheim 1 remise.

In de tweede ronde werd De Uil 3 tegen Sassenheim 1 een spannende aangelegenheid die maar netaan met 3,5-2,5 door de Uil 3 gewonnen werd. De Toren 1 herstelde zich tegen Dan. Noteboom 1 met 3,5-2,5 winst zodat de laatste ronde de doorslag moest geven.

Dan.Noteboom 1 tegen De Uil 3 leek af te gaan op verlies voor De Uil maar zowel Cok Ippel als Jerry Bey sr. schwindelden zich er uit en trokken daarmee de winst naar zich toe. Toegegeven ook Nico stond op winst maar het stond inmiddels 3-1 voor ons en dan is een halfje genoeg voor de winst. Sorry Nico. De Toren 1 haalde verpletterend uit met 6-0 tegen Sassenheim 1. dat hierdoor vanwege minder bordpunten (zie Dan.Noteboom) degradeerde. De Uil 3 dus kampioen in deze poule.

Poule C (VVV-Lisse wisseltrophee)
1.
De Uil 3 (Hillegom) 3-6 (11½-6½) Kampioen en promoveert
2. De Toren 1 (Valkenburg) 3-4 (11-7)  
3. Dan.Noteboom 1 (Noordwijk) 3-1 (8-10)  
4. Sassenheim 1 3-1 (5½-12½) Degradeert

(in deze poule werden de Mooy van de Toren en J.Bey van de Uil 3 met 3 uit 3 topscoorders.)

En dan zijn we tenslotte in de laatste groep aangeland, poule- D. Hier verwelkomen we allereerst een nieuw team: “de Vrijpionnen 1”uit Voorhout. Ze hadden ons al een mailtje gestuurd dat zij wel interesse hadden om in deze competitie mee te doen doch dat dit al zo snel zou gebeuren hadden wij en zeker ook zij niet kunnen denken. Door het wegvallen van de Katwijk-teams werd alles in versneld tempo uitgevoerd. Vanaf deze plaats een welgemeend “welkom” voor Fred Kok en zijn schakers(sters). In dit geval moet ik er sters bij vermelden want Marissa Brinkhof was deze avond van de 96 deelnemers de enige vrouw en haar score mag er met 2,5 uit 3 ook zijn.

In de eerste ronde verraste De Uil 5 het 4e team van De Uil met 3,5-2,5 maar zette De Vrijpionnen de toon door met 4-2 van Sassenheim 2 te winnen. In de tweede ronde herstelde De Uil 4 zich met 3,5-2,5 winst op Sassenheim 2 maar voerde de Vrijpionnen de score met 5-1 winst tegen de Uil 5 op.

Het verbaasde dan ook niemand dat de Vrijpionnen in de laatste ronde met dezelfde cijfers 5-1 tegen De Uil 4 het kampioenschap voor zich opeiste. Sassenheim 2 won met 3,5-2,5 van De Uil 5 waardoor Sassenheim 2, De Uil 4 en De Uil 5 achter de kampioen met 2 matchpunten gelijk eindigden. Sassenheim had 8 bordpunten terwijl de beide Uilen er 7 hadden.

Poule D (Van Gerven de Jong wisseltrophee)
1.
De Vrijpionnen 1 (Voorhout) 3-6 (14-4) Kampioen en promoveert
2. Sassenheim 3-2 (8-10)  
3. De Uil 2 (Hillegom) 3-2 (7-11)  
4. De Uil 2 (Hillegom) 3-2 (7-11)

(F.Spruijt van Sassenheim 2 en maar liefst 3 spelers van de Vrijpionnen (nl. F.Kok, J.Ligtvoet, en F.Luijben scoorden 3 uit 3 de volle 100%)

Gemengde prestaties van De Uil teams dit jaar, met een geslaagde winst van De Uil 3 in poule C. Overigens was het een zeer geslaagde avond waarin de vriendschapsbanden weer eens nauw aangehaald werden. En met onze dank aan gastheer De Vennep.

In 2011 wordt het toernooi in Noordwijk gehouden waar de schaakvereniging Daniel Noteboom
75-jaar bestaat.. Wij hopen dan ook de opengevallen plaats (Katwijk) aan te kunnen vullen want de invulling met De Uil 5 was een noodmaatregel. Overigens met dank aan de spelers van De Uil 5 die op het laatste moment bereid waren in te vallen.

Algemeen wedstrijdleider Cok Ippel