38e Schaak-Vierkamptoernooi van De Uil (2010) opnieuw gewonnen door Thomas Broek.

Het was weer eens ouderwets warm tijdens ons jaarlijkse vierkamptoernooi op 4 en 5 juni, maar of dat de reden is geweest dat het aantal deelnemers ver onder de (door ons zelf opgelegde) maat bleef, zal altijd een raadsel blijven. 48 deelnemers tegenover vorig jaar 68. Aan de reclame heeft het niet gelegen en de sfeer was er ook niet minder om dus we hopen gewoon weer op betere jaren.

Van de eventueel definitief te winnen bekers slaagde alleen Jeroen Frijling erin om zijn “Utile Dulci” beker voorgoed mee naar huis te nemen. Proficiat Jeroen. Voor volgend jaar echter hebben we maar liefst 5 bekers die op de nominatie staan om definitief gewonnen te worden. Thomas Broek, Fred van Randen, Dave Looijer, Özden Tuna wonnen al twee keer achter elkaar en Gerda Schiermeier-Palm staat meen ik ook al vier keer op de beker. Dat wordt volgend jaar of behoorlijk puzzelen of sterke spelers uitnodigen!! En met deze mededeling van huishoudelijke aard gaan we maar meteen over naar het toernooi zelf.

In groep 1 zorgde Frans Arp meteen op de eerste avond al voor vuurwerk in zijn partij tegen Ilias v.d. Lende. Onbezorgd combinerend hield “good-old” Frans, Ilias op remise. terwijl Thomas Broek Jan Havenaar te slim af was. In de tweede ronde wist Thomas Frans te verslaan en doordat Ilias ook won van Jan kwam het accent op de laatste ronde te liggen. Ilias moest (met wit) winnen van Thomas om de groep te winnen. Thomas hield echter stand en door de remise werd hij voor het tweede achtereenvolgende jaar winnaar van groep 1. Ilias werd tweede en Frans derde. Jan had zijn toernooivorm niet en werd puntloos laatste.

In groep 2 was Johan Stins qua rating huizenhoog favoriet. Echter in de eerste ronde kwam hij niet verder dan remise tegen Joop Bakker terwijl ook Fred van Randen tegen Wim Gravemaker (sr) remiseerde. In de tweede ronde blunderde Johan tegen Fred en daar Joop tegen Wim ook geen fatale fouten maakte kwam ook hier de druk op de laatste partij tussen Fred en Joop te liggen. Fred in vorm is een moeilijk te nemen hindernis zo ook nu en daarmee bewees Fred andermaal tot de top van ons vierkamptoernooi te behoren. Joop werd op kleur 2e (2x zwart) terwijl Johan de derde plaats voor zich opeiste en Wim als vierde eindigde.

In groep 3 kon Dick Roosa de beker definitief winnen maar Aart v.d. Peut wist hem op listige wijze de beker af te snoepen. Aart eindigde weliswaar samen met Wim Laurens Gravemaker op de gedeelde eerste plaats maar 2 x zwart bracht Aart de beker. Dick Roosa werd derde en Berry van Leur puntloos vierde. In groep 4 werd zoals reeds gememoreerd Jeroen Frijling door de Utile Dulci-trophee voor de derde keer te winnen definitief eigenaar van deze beker. Adri Schoorl, Nico Koning en Gerard Lonnee konden hem daar niet van af houden. In groep 5 tenslotte aanstormend talent Dave Looijer. Dave begon met twee overwinningen op resp. Hans Keizer en Norbert de Beer, en hield tenslotte in de laatste partij tegen Boudewijn Eysvogel de partij remise waardoor hij Boudewijn een halfje voor bleef, en de v.d. Wal trophee voor de tweede keer op rij won. Het zal volgend jaar een hele toer worden om Dave van het definitief winnen van deze beker af te houden.

En dan meteen maar even de statistieken. Van de 12 te winnen bekers werden er dus vier voor de tweede achtereenvolgende keer gewonnen en 1 voor de vierde keer. Slechts één speler wist de volle 3 punten te scoren (Kick v.Rooijen – groep 11) Voor de eerste plaats moest 1x SB gehanteerd worden en 3x de formule "2x zwart". Voor de tweede plaats 1x SB en 1x “2x zwart “. Er behoefde niet geloot te worden en dat is wel eens anders geweest. Er deden dit jaar slechts !! zeven (7) Uil-spelers mee waarvan er twee (Fred en Kick) een beker wonnen. 1x een tweede plaats 2x een derde en 2x een vierde. De Uil heeft wel eens beter gepresteerd.

In zijn slotwoord bedankte bestuurslid Peter Kaptein de wedstrijdleiding en werden Henk en Jopie v. Lierop op gepaste wijze naar voren geroepen en bedankt voor de goede zorgen gedurende het toernooi. Een bloemetje en een pakketje geestrijk vocht was aan hen goed besteed en dat vonden ook de toeschouwers met een weldadig applaus. Ook de vrouwelijke deelneemsters Gerda Schiermeier, Nathalie v.d. Lende en Robin-Anne Gravemaker werden zoals te doen gebruikelijk beloond met een bosje bloemen. En toen begon onder grote bijval de uitreiking van de bekers en prijzen, en werden ditmaal de foto’s gemaakt door hoffotograaf Jan Havenaar. Moegestreden maar tevreden keerde men met een tot ziens op 3 en 4 juni 2011 huiswaarts.

Cok Ippel