Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek 2011

(De Uil 1, De Uil 3, Sassenheim 1 en Daniël Noteboom 2 winnen in Noordwijk!!)

Dinsdag 26 april 2011 was “De Vinkenhof” aan de Achterzeeweg te Noordwijk het toneel van het het Rapid-schaakkampioenschap van de Bollenstreek. Gastheer/vrouw Daniël Noteboom ontving die avond ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan maar liefst 96 schakers/sters verdeeld over 8 verenigingen, In 4 poules van 4 teams streden deze avond 16 zestallen om de eer van een wisselbeker en vooral om de vriendschapsbanden weer eens flink aan te halen.

Helaas moest er ook dit jaar weer flink gesleuteld worden aan de “hernieuwde” indeling omdat Oegstgeest meende geen tweede team op de been te kunnen brengen zodat Oegstgeest 2 uit de lijst gehaald moest worden. Goede raad was duur, moest ik net als vorig jaar een vijfde Uil-team inzetten of zou het lukken van diverse verenigingen wat extra mensen te charteren die dan in de laatste poule een “Allstars”-team konden vormen. De toezeggingen waren er dus vooruit dan maar. Door deze aanpassing promoveerden sommigen teams ondanks het feit dat ze eigenlijk gedegradeerd waren.

In 4 poules van elk vier teams (elk team bestond uit 6 spelers/sters) bestreed men elkaar om 4 wisselbekers die gezien de vele namen die erop voorkomen al zeer veel jaren meegaan.

In poule A streden de bekerhouder Oegstgeest 1, De Zwarte Pion 1 uit Lisse, De Uil 1 uit Hillegom en de Zwarte Pion 2. Eigenlijk was de Zwarte Pion 2 al gepromoveerd, maar omdat de Zwarte Pion 1 gedegradeerd was bleef het bij het oude. Door het wegvallen van Oegstgeest 2 kreeg De Zwarte Pion alsnog de gelegenheid met 2 zestallen in de hoofdgroep uit te komen. De “Sjaak Kamps” trofee was de inzet in de A-poule en direkt al moest De Uil 1 aantreden tegen Oegstgeest 1. Er werd hard gestreden en het gelukte de Uilen om na vele jaren weer een overwinning op Oegstgeest 1 te boeken. 3½- 2½ was nipt maar hij telt als een volwaardige overwinning. De Zwarte Pion 1 overwon het tweede met de cijfers 2-4.

In de tweede ronde kwam de Uil 1 al snel op een 0-3 achterstand en leek alle winst uit de eerste ronde teniet gedaan. Peter Pijpers, Hennie van Eeuwijk en tenslotte Ad Reijneveld trokken de stand toch weer gelijk. Oegstgeest 1 haalde uit met maar liefst 1-5 tegen de Zwarte Pion 2. Rob v.d.Aardweg smaakte hier het zoet der overwinning op Fred Slingerland, voorwaar een knap staaltje. In de slotronde liet De Uil 1 er met een overwinning van 5½–½ tegen de Zwarte Pion 2 geen twijfel over bestaan wie er deze avond aanspraak mocht maken op de beker. Oegstgeest 1 won met dezelfde cijfers van de Zwarte Pion 1. Oegstgeest 1 had weliswaar meer bordpunten maar de matchpunten beslisten in het voordeel van De Uil 1. Voor het eerst na zeer veel jaren kwam de beker weer eens terecht in Hillegom.

Poule A (de Sjaak Kamps – wisseltrofee)
1.
De Uil 1 (Hillegom) 3-5 (12-6) Kampioen
2. Oegstgeest 1 3-4 (13-5)  
3. De Zwarte Pion 1 (Lisse) 3-3 (7½-10½)  
4. De Zwarte Pion 2 (Lisse) 3-0 (3½-14½) Degradeert

(In deze poule behaalden Hennie van Eeuwijk van De Uil en Niek v.d. Maat van Oegstgeest de volle winst 3 uit 3. Ad Reijneveld en Joop Bakker scoorden beiden 2½ uit 3.)

In de B-poule werd het een Hillegom – De Vennep onderonsje. Door de verschuivingen kwam het gedegradeerde De Vennep 2 weer terug en trok ten strijde tegen De Vennep 1, De Uil 2 en De Uil 3 (pas gepromoveerd). In de eerste ronde moesten de clubteams tegen elkaar en dat zou logischer wijze een overwinning op moeten leveren voor De Vennep 1 en De Uil 2. Maar logica is niet altijd het juiste woord in het schaken. De Vennep 1 won wel met maar liefst 5-1, maar bij De Uil 2 tegen 3 ging het helemaal verkeerd voor de Uil 2. Met maar liefst 1-5 werd van het derde verloren.

In de tweede ronde zou De Vennep 1 dan wel afrekenen met De Uil 3 maar dat liep totaal anders. Sommige spelers stijgen zo’n avond boven alles uit. Zo ook deze avond Ronald v.d. Linden, Richard Copier en Nico v.d. Plas. Na een snel opgelopen achterstand van 2-0 wist genoemd drietal de stand om te buigen in 2-3 en toen Pim v.d. Aar op voorstel van Cok remise aanbood nam de speler van De Vennep 1 daar genoegen mee en won De Uil 3. Nu moet gezegd dat Pim beter stond en meer tijd had, maar winnen en winnen is twee. De Uil 2 won met 4-2 van de Vennep 2.

De slotronde liet een oppermachtig De Uil 3 zien die met maar liefst 6-0 van De Vennep 2 wist te winnen. De Vennep 1 overwon De Uil 2 met 4½–1½. De Uil 3 dus voor de De Uil 2 kampioen!! Ik moest in het feestgedruis, als wedstrijdleider beloven dat De Uil 3 volgend jaar in de hoofdgroep uit mag komen! Ik moet daar eerst maar eens een nachtje over slapen. De Vennep 2 mag het volgend jaar weer in de C-poule proberen.

Poule B (de Anton van Pijpen wisseltrofee)
1.
De Uil 3 (Hillegom) 3-6 (14½-3½) Kampioen, promoveert
2. De Vennep 1 3-4 (12-6)  
3. De Uil 2 (Hillegom) 3-2 (6½-11½)  
4. De Vennep 2 3-0 (3-15) Degradeert

(In deze poule haalden Ronald v.d. Linden, Richard Copier van De Uil 3 en Peter Poncin van De Vennep 1 de maximale score van 3 uit 3. Eigenlijk kun je Pim v.d. Aar ook wel onder die maximale 3-3 score scharen want 2½ deed hij om de winst van het team veilig te stellen. Gerie Opgenhaffen (De Uil 2) en Nico v.d. Plas (De Uil 3) behaalden 2½ uit 3)

In poule C 4 teams van 4 verschillende verenigingen dus hier geen onderonsjes. Hier leken de clubs aardig aan elkaar gewaagd. In de eerste ronde wist Sassenheim nipt te zegevieren over Daniël Noteboom 1 en de Vrijpionnen (uit Voorhout) waren te sterk voor De Toren 1 (Valkenburg). In de 2e ronde sloegen zowel de Vrijpionnen tegen Daniël Noteboom 1 als Sassenheim 1 tegen de Toren 1 hard toe. Resp. 4-2 en 4½-1½ was de score. Het kwam dus op de laatste wedstrijd aan van de Vrijpionnen tegen Sassenheim 1.

Aan de eerste twee borden wisten de Vrijpionnen nog te scoren maar daarmee was de koek op en de overige 4 borden waren voor Sassenheim 1 dat hiermee met de volle winst de beker voor zich opeiste. Daniël Noteboom 1 beslechtte het lot van De Toren in poule 3 door te winnen waardoor De Toren volgend jaar een stapje lager aan de slag kan. Sassenheim 1 dus kampioen en dat terwijl ze vorig jaar degradeerden naar de 4e poule maar vanwege het “Oegstgeest 2”–effect weer terug promoveerden. En dan nu meteen maar doorstoten naar de 2e groep. Wat kan schaken toch mooi zijn.

Poule C (VVV-Lisse wisseltrofee)
1.
Sassenheim 1 3-6 (11½-6½) Kampioen en promoveert
2. De Vrijpionnen 1 (Voorhout) 3-4 (10½-7½)  
3. Daniël Noteboom 1 (Noordwijk) 3-2 (8-10)  
4. De Toren 1 (Valkenburg) 3-0 (6-12) Degradeert

(In deze poule werd alleen R. Janssen van Daniël Noteboom 1 topscoorder met 3 uit 3. Fred Kok van de Vrijpionnen en Ron Brandts van Sassenheim scoorden 2½ uit 3)

In poule D gingen Daniël Noteboom 2 en De Uil 4 behoedzaam van start en werd met 3-3 de vrede getekend. Ook de teams Sassenheim 2 en All-Stars speelden gelijk tegen elkaar. Voor de geachte lezer, All-Stars bestond uit 2 spelers van de Zwarte Pion, 2 van de Vennep, 1 van De Uil en 1 van Daniël Noteboom. In de 2e ronde was Daniël Noteboom 2 te sterk voor All-Stars met maar liefst 1-5 werd de balans opgemaakt. De Uil 4 won met 4½-1½ van Sassenheim 2 maar had het kampioenschap niet meer in eigen hand.

Of dit van invloed is geweest op de laatste wedstrijd is nooit te bewijzen maar feit was wel dat er in de laatste wedstrijd slecht gepresteerd werd. Met maar liefst 2-4 werd door De Uil 4 van All-Stars verloren. All-Star-Hillegommer Peter Kaptein deed zijn sportieve plicht en vloerde voorzitter Jan Plomp. Voor Daniël Noteboom 2 was de laatste wedstrijd tegen Sassenheim 2 zo op papier een makkie. Met maar liefst 1-5 werd de zege behaald wat meteen het kampioenschap in poule 4 betekende.

Poule D (Van Gerven de Jong wisseltrofee)
1.
Daniël Noteboom 2 (Noordwijk) 3-5 (13-5) Kampioen en promoveert
2. De Uil 4 (Hillegom) 3-3 (9½-8½)  
3. All-Stars (Comb. Bollenstreek) 3-3 (8-10)  
4. Sassenheim 2 3-1 (5½-12½)

(G. Draaisma van De Uil, G. Gilein, L. Groenewoud en E. Romijn alle drie van Daniël Noteboom behaalden de 100% score van3 uit 3)

Geweldige prestaties van De Uil 1 en De Uil 3. Misschien had ik in stilte wel gehoopt dat ook De Uil 4 erin zou slagen om de groep te winnen maar dat zou misschien wel te veel gevraagd zijn. Het was een zeer geslaagde avond waarbij de vriendschapsbanden weer eens flink aangehaald werden. Onze dank gaat dan ook uit naar de gastheer Dan.Noteboom uit Noordwijk.

Volgend jaar (2012) hopen we weer op de spontane aanbieding van een der deelnemende clubs! Ik hoop dan ook weer het gat te repareren wat Oegstgeest 2 achterliet. Overigens ook onze dank aan de spelers die bereid waren in het All-Star-team mee te spelen.

Algemeen wedstrijdleider Cok Ippel


Och Heere, geef nu heilGedegen winst De Uil 3

Het jaarlijkse rapidtoernooi werd gespeeld in een oude kerk in Noordwijk. De Uil 3 bestond uit 1) Ronald, 2) Mark vd Ploeg, 3) Richard Copier, 4) Cok Ippel, 5) Nico, 6) Pim vd Aar. Ingedeeld in poule B tegen De Uil 2 en Nieuw-Vennep 1 en 2. Als dat maar goed gaat!

De Uil 2 moet gedacht hebben wat op afbeelding1 te lezen valt, want ze gingen met 5-1 de boot in. Toen Nieuw-Vennep 1, die de beker in gedachten al in de kast hadden. Die wedstrijdjes waren toch maar een formaliteit? Maar met Ronald als opperhoofd en Pim die het beslissende halfje binnendrukte, werden deze heren ook met 3,5 – 2,5 naar de koffie gestuurd.

Och Heere, geef nu voorspoedDan Nieuw-Vennep 2; vooraf dachten ze wat op afbeelding 2 te zien is. Dan konden ze misschien nog grote broer Nieuw-Vennep 1 helpen. Maar dat was vergeefse hoop.....6-0 maar liefst en volgend jaar speelt De Uil 3 in de eerste poule A.

Mark heeft de beker bemachtigd.Ja ja die shirtjes gaan nog geld waard worden! Mark haalde de beker op en wat slimme jongens hebben hem voor volgend jaar vastgelegd voor De Uil 3 als invalkracht wanneer iemand van de vaste crew niet kan.

Nico van der Plas