Ad Reijneveld snelschaakkampioen van De Uil 2011

Zie ook de foto's in de fotogallerij »

Dit jaar was de opkomst beduidend minder dan in andere jaren. Slechts 29 schakers waren op dinsdag 27 december naar De Hoeksteen gekomen om te proberen de titel “Snelschaakkampioen van De Uil” te bemachtigen. Waar de mindere opkomst aan ligt zal bij schakers altijd wel een raadsel blijven. De ervaring heeft mij wel geleerd dat als je denkt dat de omstandigheden optimaal zijn voor een grote opkomst dat het dan toch weer tegenvalt. Het weer was goed, de Kerstdrukte was achter de rug, je was weer even van de straat en niet te vergeten: Henk en Jopie achter de bar! Wat wil een schaker nu nog meer?

Henk legt de regels van de avond uitGenoeg gefilosofeerd en over naar de orde van de dag, het snelschaaktoernooi. Heel wat oude bekenden gaven deze avond acte de présence en er kon dan ook naar hartelust bijgepraat worden. Zo rond de klok van half negen werd een aanvang gemaakt waarbij er eerst negen ronden “zwitsers” gespeeld werden en daarna de finale in groepen van zes waarbij de ranglijst na de negende ronde als scherprechter voor de indeling fungeerde. Eindigden spelers gelijk dan besliste het wp of sb of men in een groep hoger of lager zou spelen. Maar goed, je kon er 9 ronden lang alles zelf aan doen. De speeltijd was vijf minuten per persoon per partij dus de lezer begrijpt dat er hier en daar nog wel eens wat fout ging, maar dat is de charme van het snelschaken.

De eerste ronden gebeuren er meestal geen opzienbarende dingen en de echte snelschakers komen dan vanzelf wel naar de top. Na 4 ronden verbaasde het dan ook niemand dat Peter Pijpers, vele malen snelschaakkampioen van De Uil, met 4 uit 4 aan de leiding ging, gevolgd door een grote groep, waaronder verbazingwekkend ook Martin van Eeuwijk, die zijn schijnbewegingen op het voetbalveld of in de zaal hier liet volgen door trucks op de 64 velden en waar onder andere Ad Reijneveld de dupe van werd. Zo zie je maar weer, klasse verloochent zich niet. En Peter Pijpers bleef doorgaan op de winnende weg en zo stond hij na 6 wedstrijden al 1½ punt voor op de rest inclusief Martin waar hij in de 6e ronde van gewonnen had.

De vraag was niet wie er na negen ronden bovenaan zou staan, maar wel wie Peter een heel of half punt afhandig kon maken in die resterende drie slotronden. In de zevende ronde volgde de “van Eeuwijk”-clash waarbij Hennie, toch de meest ervaren speler van de twee, het onderspit dolf. Het “je wordt ouder papa” zal bij Hennie niet tot de favorieten behoren. Inmiddels was de achtste ronde genaderd, waarbij vaak schaakkoppen vallen. Gerard Draaisma aan bord één tegen Peter Pijpers werd geen valkuil voor Peter zodat hij zijn achtste winst kon noteren. Maar inmiddels was Ad Reijneveld na winst op Dick Roosa wel opgeklommen naar de tweede plaats, samen met Jan de Jong, maar twee volle punten achter Peter. Piet van de Griendt sneed clubgenoot Joost van Hal de pas af, waardoor Joost met 4½ punt en één ronde te gaan, voor de kampioensgroep uitgeschakeld was. De slotronde bracht dan toch de enige nederlaag van Peter nl. tegen Ad, waardoor beiden geplaatst waren voor de kampioensgroep. Piet van de Griendt bewees weer eens enorm handig in de snelschaaksport te zijn middels een winst op Jan de Jong. Piet had net een halfje meer dan een groepje van 5 met zes punten. Dat halfje meer redde Piet want qua wp had hij met een score van zes in groep 2 gespeeld.

In groep 1 strijdt men om de titel.Martin, Jan de Jong en Jan v.d. Bergh hadden zes punten maar een betere wp dan Jan Havenaar en Cok Ippel die daardoor in groep 2 belandden. Ook Dick Roosa, Gerard Draaisma, Rob Warmerdam en Jacob van Aalst plaatsten zich voor groep 2 en bleven daarmee Joost van Hal, Gerie Opgenhaffen, Hennie van Eeuwijk en Henk Kramer (vroeger dikwijls tot de kampioensgroep behorend) voor. De volledige uitslagen van de voorrondes kunt u in de tabellen terugvinden.

In de tabellen van de groepen 1 tot 4 (zes spelers) en groep 5 (vijf spelers), kunt U helemaal volgen hoe en door wie er gescoord is in de verschillende groepen. In groep 1 werd in de 2e ronde de grondslag gelegd voor wat achteraf zou blijken het kampioenschap. Ad won daarin net als in de laatste voorronde-partij van Peter Pijpers. Ad verloor daarna alleen van Piet van de Griendt terwijl Peter geen fout meer maakte. Gelijk aantal punten 4 uit 5 dus moest het sb de uitslag geven en werd Ad Reijneveld de nieuwe snelschaakkampioen van De Uil. Derde werd toch weer die dekselse Piet van de Griendt. Jan v.d. Bergh en Jan de Jong werden resp. 4e en 5e. Martin werd moegestreden 6e maar zal dunkt mij toch met veel plezier aan deze avond terugdenken. In groep 2 kreeg Cok Ippel slechts klop van Gerard Draaisma wiens avond naar eigen zeggen niet meer stuk kon. Cok werd zodoende eerste en Jan Havenaar samen met Dick Roosa gedeeld 2e.

In groep 3 was Joost oppermachtig, met 5 uit 5 op de voet gevolgd door Hennie met 4 uit 5. Met groot verschil werden Henk Kramer en Gerie Opgenhaffen resp. 3e en 4e. In groep 4 was het aanstormend talent van De Uil, Mark v/d Ploeg, heer en meester met 5 uit 5. Rudolf Kat, gastspeler uit Alphen en trouwe bezoeker van onze “Voges”-toernooien scoorde 4 uit 5, terwijl Willem Brandsma en Piet Muller 2½ scoorden. Onze geachte voorzitter Jan Plomp moet gedacht hebben; het is beter te geven dan te ontvangen, zoals hij ook altijd met de prijsuitreikingen doet. Hij scoorde helaas nul. Hij was deze avond de enige die in de groepsfase een nul scoorde. Ik had van zijn groepsgenoten toch iets meer consideratie verwacht. Ik moet er af en toe wel een moeilijk woord tussendoor gooien want we hebben tenslotte ook al het groot dictee gehad.

De grote kampioen
Ad, de snelschaakkampioen van 2011

Groep 5 bestond uit 5 spelers (we hadden niet meer smaken) daar scoorde Anton Warmerdam het beste met drie gewonnen partijen, op de voet gevolgd door Aad Vledder met 2½. Onze geachte penningmeester was in deze groep waarschijnlijk al bezig met het inventariseren wat deze snelschaakavond zou gaan kosten; het leverde hem slechts een half punt op. Ook hier hadden de groepsgenoten wat meer over moeten hebben voor hun gewaardeerde penningmeester.

Het werd een feestelijke avond, waarbij tot tegen twaalven, de zaal nog volop gevuld was met schakers, een vol podium met prijzen, verzorgd door Henk Kramer, waarvoor onze hartelijke dank en die dank geldt ook voor diezelfde Henk voor wat betreft het wedstrijdleiden deze avond. Maar ook Henk en Jopie achter de bar willen we in het spreekwoordelijke zonnetje zetten. Je kunt bijna zeggen dat zij op maandag (in dit geval op dinsdag) en op toernooidagen, ja eigenlijk wanneer niet,voor je klaar staan. Hulde!

Laat de computerstandenlijst en de tabellen maar goed op U inwerken en geniet ervan.
Ik wens U allen een voorspoedig, sportief en gezond 2012 toe.

Cok Ippel