Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2011

De winnaars van het Voges Open Hillegoms 2011

Staand vlnr: Gijsbert de Bock (3e B), Dennis Bouwmeester (Kamp. B), Jan Havenaar (Kamp. A), Frans Arp (2e A), Peter Poncin (4e A), Pim Redeker (3e B), Roel Alferink (2e B).
Gehurkt vlnr: Ad Reijneveld (2e A), Hennie van Eeuwijk (4e A), Tjerk Albregtse (3e B)
Niet op de foto: Özden Tuna (3e B)

De zesde en zevende/slot ronde

Jan Havenaar
Jan Havenaar
Kampioen Groep A

Zie ook de foto's in de fotogallerij »

Met zo’n 6e en 7e ronde vlak achter elkaar gaat de meeste aandacht natuurlijk uit naar de slotronde, maar toch wil ik in vogelvlucht de zesde ronde doornemen. Frans Arp de tegenstander van Jan Havenaar had slechts een halfje achterstand dus kon in principe bij winst zelfs de kop overnemen. Maar Jan nam het initiatief over en gunde Frans zelfs geen remise. En daar de twee kandidaten om Jan te achterhalen Stefan en Ad niet verder kwamen dan remise was Jan met nog een ronde te gaan reeds 1½ punt uitgelopen dus kampioen. Een waardig kampioen, proficiat.

Maar behalve Jan waren ook Hennie van Eeuwijk en Fred van Randen dit toernooi goed op dreef en dat hebben resp. Peter Pijpers en Rob Veenhuijsen aan den lijve ondervonden, beiden werden met een nul teruggestuurd. Jan Vreeburg kon zijn goede toernooistart niet continueren en verloor van Rudolf Kat.

In de B-groep een zelfde situatie als in A. Gijsbert de Bock op kop met 4½ punten en Dennis Bouwmeester daarachter met een halfje minder. Het werd een zinderende eindstrijd waarin Dennis met Koning, Paard en pion moest optornen tegen Koning en Paard waarbij de koning van Dennis iets gelukkiger stond maar de wederzijdse tijdnood het grote struikelblok werd. Dennis kon iedere keer verhinderen dat Gijsbert zijn paard kon offeren en toen tenslotte Gijsberts vlag als eerste viel en de pion van Dennis nog steeds op het bord stond was het pleit beslecht. Omdat echter Özden Tuna aan bord 2 van Ger Dekker won en dus ook op 4½ kwam net als Gijsbert (beiden hadden dus slechts een halfje minder dan Dennis) konden in principe alle drie nog kampioen worden.

Nog binnen 12 uur nadat de laatste schaker op vrijdag 9 december de zaal van Zomerzorg had verlaten keerden de eerste schakers al weer terug om aan de laatste ronde te beginnen om precies 13.00 uur. Het 29e “VOGES-OPEN” zit er weer op. In groep A heeft dat Jan Havenaar als winnaar de Cok Ippel trofee opgeleverd en uiteindelijk werd Dennis Bouwmeester in groep B voor de tweede achtereenvolgende keer, winnaar van de Aalstech trofee.

In groep A moest Jan Havenaar het opnemen tegen clubgenoot Hennie van Eeuwijk en de grote vraag was, gaat Jan ervoor of laat hij de teugels vieren. Maar een ieder die Jan kent weet dat het een toernooitijger is, dus de vraag stellen was het antwoord geven. Het werd tenslotte remise. Ad Reijneveld tegen Fred van Randen en Frans Arp tegen Stefan Lehmann eindigde in winst voor de wit-spelers, waardoor Peter Poncin met winst op Boudewijn Eijsvogel aan bord 4 zich nog net onder de prijswinnaars kon scharen. Onderin kon Cok Ippel niet verhinderen dat Guido van Leen het initiatief en de partij naar zich toetrok. Cok dus rode lantaarndrager wat clubgenoten deed verzuchten “een goede organisator laat zijn deelnemers winnen“. Van je clubgenoten moet je het maar hebben. Hoe de Uilen zich klasseerden kunt U in de tabellen/standenlijsten terugvinden op deze website.

Dennis Bouwmeester
Dennis Bouwmeester
Kampioen Groep B

In groep B speelde Dennis Bouwmeester aan bord 1 tegen Özden Tuna een snelle partij en won, daarmee het kampioenschap voor de tweede achtereenvolgende keer binnenhalend. Maar omdat op bord 2 Roel Alferink Gijsbert de Bock versloeg werd Roel ongedeeld 2e en werden Özden, Gijsbert maar ook Pim Redeker vanwege zijn remise tegen Piet Muller en Tjerk Albregtse vanwege zijn winst op Johan Boon, gedeeld derde. Klasseringen van de Uil-spelers alsmede uitslagen/standen/tabellen zie verder op deze website.

Of het aantal deelnemers (22 in beide groepen) in totaal 12 minder dan vorig jaar, te wijten was aan de speeldata (1x op woensdag en de slotronden vlak achter elkaar) zal altijd wel een vraag blijven. Het was een in velerlei opzicht geslaagd toernooi en wij hopen dat met de nieuwe data voor 2012 (zie verderop) we de weg omhoog weer in kunnen slaan. Gezien het aantal “nieuwe“ deelnemers heb ik daar alle vertrouwen in.

Alle spelers, oud, bekend of nieuw wij hopen dat jullie het naar je zin gehad hebben en wij hopen jullie allemaal weer terug te zien op ons 30e toernooi in 2012. Voor de komende twee jaar heeft sponsor VOGES (Albert) weer zijn medewerking toegezegd en ook de zaal in “Zomerzorg” (Henrie, Nigel en Marvin) is voor het komende jaar al vastgelegd. Voor 2012 zijn de speeldata vrijdagavonden 9, 16, 23, 30 november, 7, 14 december en de slotronde op zaterdagmiddag 22 december.
Noteert U dit alvast maar in Uw agenda!

Het onderstaande stukje heb ik bijna rechtstreeks overgenomen uit het slotwoord 2011. Plagiaat?? Nee, ik schrijf deze stukjes al jaren zelf maar het valt niet altijd mee om iets nieuws te brengen:

Zonder sponsors/medewerkers kan een schaaktoernooi niet doorgaan en daarom bedanken wij vanaf deze plaats Albert Voges, Rob Sloos jr, Henrie, Nigel en Marvin Siebelt dat wij dit 29e toernooi weer konden organiseren. En uiteraard moeten wij ook de medewerkers Jan Havenaar (inbrengen partijen en computergegevens), Ad Reijneveld (inbrengen partijen) en Richard Nigten de webmaster van De Uil niet vergeten. Er gaan heel wat uurtjes in deze liefhebberij zitten. Heren bedankt. Cok Ippel was de eindverantwoordelijke. Het in vorige jaren aangekondigde besluit om te streven naar even groepen heeft vrij goed gewerkt, hoewel je niet alles kunt ondervangen, zoals je wel gemerkt zult hebben.

Op het moment dat ik dit schrijf, zijn de behaalde resultaten reeds doorgegeven aan ratingcommissie (bedankt Jan!!). Deze zullen uiteraard niet eerder dan ik denk februari op de lijsten verschijnen. Wilt U meer gegevens over dit toernooi dan kunt U dit bekijken op onze onvolprezen website: http://www.schaakclubdeuil.nl. (zie onder toernooien).

Ik wens alle deelnemers/lezers, heel prettige kerstdagen en een heel voorspoedig, maar vooral gezond 2012.

Toernooicoördinator Cok Ippel

De vijfde ronde
Hillegom, vrijdag 2 december 2011

Als je de stukjes voor de website van de voorgaande jaren er af en toe op naslaat kom je wel eens tot verrassende ontdekkingen. Soms kun je hele zinnen overnemen met alleen een naamsverwisseling. Zo ook voor deze 5e ronde waarbij in 2009 Ad Reijneveld de aanval afsloeg van Rob Veenhuijsen en dit jaar weer een Uil aan kop, Jan Havenaar die een aanval van diezelfde Rob afsloeg. Rob treft het dus niet.

Jan dus op 4½ uit 5 en hij wordt op een halfje gevolgd door Frans Arp die in deze 5e ronde Peter Pijpers de volle winst afsnoepte daar waar een remise voor de hand lag. De indeling voor de 6e ronde is dus al bekend, alleen de kleur moet nog uit de computer komen. Maar ook bord twee kan de lezer zelf uitrekenen want er zijn maar twee spelers met 3,5 punt nl. Stefan Lehmann die hiervoor Jan Vreeburg versloeg en Ad Reijneveld, die tegen Wouter Oosthout een pionnetje voorsprong uitbouwde tot winst. Maar ook de Uilen Fred van Randen en Hennie van Eeuwijk speelden deze ronde sterk en staan met Rob Veenhuijsen en Peter Pijpers in de subtop en hebben nog volop kansen op een podiumplaats.

Onderin heeft Adri Schoorl middels een fraaie zege op Niek van der Maat weliswaar de rode lantaarn nog niet over kunnen dragen maar hij is wel van de 0-score af en dat geeft een sporter vertrouwen. Helaas kreeg ik vlak voor het schrijven van dit verslag een sms van Matthias Ehrhardt dat hij vanwege problemen met zijn ogen helaas af moet zien van verdere deelname. Jammer, want als er verder niemand afzegt hebben we de laatste twee ronden toch een speler die een gedwongen bye krijgt toebedeeld.

In groep B is Gijsbert de Bock na zijn vooruitgespeelde winstpartij op Ger Dekker alleen aan kop gekomen mede doordat de partij tussen regerend kampioen Dennis Bouwmeester en Rein Thierry remise werd. Dennis met een halfje minder dan Gijsbert, ongedeeld 2e. De indeling voor bord een kan de geachte lezer dus al bepalen zonder daarvoor ins en outs te weten. Özden Tuna is na een aarzelende start toch weer opgeklommen naar de subtop met 3½ punten waarbij hij gezelschap heeft van Ger Dekker en Gerard Draaisma, die verrassend genoeg de beste Uil-speler is. Maar ook Pim Redeker heeft met 3 punten nog volop kansen op een podiumplaats. Pim liet tegen Roel Alferink een dame- eindspel met een voorsprong van twee pionnen voor wat het was en beiden tekenden voor remise. Rein Thierry zit met 3 punten ook in datzelfde groepje, dus in goed gezelschap.

Onderin won Gert Rooijakkers verrassend snel van Martin Nagtegaal wat mij de vraag deed stellen of hij weer ziek was (zie verslag van vorige week, waar een zieke Gert in no-time won van Anton Warmerdam). Diezelfde Anton vond het waarschijnlijk welletjes want hij ging er eens goed voor zitten en versloeg Willem Spaan, daarmee nog niet afkomend van de rode lantaarn want Willem heeft een fractie betere wp. Ook Johan Boon doet het in zijn eerste Voges-toernooi goed en dat moest voorzitter Jan Plomp aan den lijve ondervinden.

Spanning genoeg dus in beide groepen en dus voor de geïnteresseerde schaker(ster) een uitmuntende mogelijkheid dit toernooi als toeschouwer te bezoeken. Cafe-Bar. Rest. “Zomerzorg” aan de Weerlaan te Hillegom, toegang gratis. De zesde speelronde is op vrijdagavond 9 december 20.00 uur en de zevende (slotronde) is op zaterdagmiddag 10 december 13.00 uur.
Meer gegevens op deze website onder toernooien (Voges Open).


De vierde ronde
Hillegom, vrijdag 25 november 2011

Het is al weer enige jaren geleden (in 2004 en 2005) dat Jan Havenaar het Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom won, dus zal hij gedacht hebben het moest er maar weer eens van komen. Stefan Lehmann kon in zijn partij tegen Jan niet voorkomen dat laatstgenoemde het initiatief naar zich toe trok en tenslotte ook de winst. Jan gaat nu met een halfje voorsprong op een drietal (Peter Pijpers, Rob Veenhuijsen en Frans Arp) alleen aan de leiding. Peter en Rob hebben het halfje verdiend met een remise tegen elkaar en Frans “verdiende“ dit met een bye. Overigens had Frans in de 4e ronde een potremise stelling tegen Joop Bakker, maar Joop wilde meer en kwam bedrogen uit.

Op een vol punt achterstand volgen vier spelers t.w. Jan Vreeburg, die in een goede vorm steekt, getuige ook zijn remise tegen Ad, diezelfde Ad Reijneveld, Stefan Lehmann en Wouter Oosthout die een dame-offer tegen Guido van Leen (dame tegen toren en twee lichte stukken) uitbouwde tot toren en drie lichte stukken en uiteindelijk fraai mat zette. Kijk de partij er maar op na!

Onderin is Adri Schoorl na zijn verlies tegen Matthias Ehrhardt nog steeds puntloos en het verschil met het groepje erboven is inmiddels opgelopen tot een vol punt. Eerlijkheidshalve moet ik er aan toevoegen dat volgens de indeling in ronde 3 Adri een bye had met waardering een vol punt. Toen er iemand uitviel was Adri zo sportief om toch te komen spelen met als resultaat het bovenvermelde, dus ik bedoel maar dat een standenlijst niet alles zegt!

In groep B wordt de kopgroep steeds kleiner. Nog maar drie schakers aan kop met 3½ punt. De volgers (7 in totaal) hebben al een vol punt achterstand. Het zal moeilijk worden voor die volgers om in drie wedsrtrijden op kop te komen maar in schaken is veel, zo niet alles mogelijk. Van de koplopers versloeg Ger Dekker voormalig kampioen (2009) Rein Thierry. Dennis Bouwmeester versloeg Roel Alferink en Gijsbert de Bock was in het eindspel met zijn toren heer en meester tegen Tjerk Albregtse.

In het zevental achtervolgers drie Uilspelers nl. Pim Redeker en Gerard Draaisma die deze ronde remiseerden en Peter Kaptein. Peter laat dit seizoen veel progressie zien op het schaakbord en dat heeft hij mede te danken aan het spelen van veel toernooien. Puntloos onderaan staat Anton Warmerdam en dat verbaast ons toch wel hogelijk. Zijn rating doet een hogere klassering vermoeden en ook zijn stand in de interne competitie bij de Uil is goed te noemen. Deze ronde trof hij een zieke Gert Rooijakker tegenover zich die liever niet wilde spelen maar het uiteindelijk uit sportief oogpunt toch deed. In no-time had Gert gewonnen en hij zal misschien wel gedacht hebben, was ik elke week maar ziek.


De derde ronde
Hillegom, vrijdag 18 november 2011

In de derde ronde in groep A al meteen een regelrechte thriller: Ad Reijneveld tegen Jan Havenaar waar Jan zegevierend uit tevoorschijn kwam. De borden 2 en 3 werden remise zodat de winst op bord 4 van Stefan Lehmann op Peter Poncin hem meteen samen met Jan Havenaar aan de leiding bracht. Er is echter een achtervolgende groep met een half punt minder van maar liefst 7 spelers.

Maar vergeet ook het groepje met 1½ punten niet want ik had zelf het genoegen daar vlak in de buurt te spelen en zowel Fred als Hennie speelden de sterren van de hemel, wat Fred deed verzuchten dat hij wel eens in aanmerking zou kunnen komen voor de mooiste partij van het toernooi, maar de lezer begrijpt dat Fred dan wel iets meer moet geven, als U begrijpt wat ik bedoel!!

Onderaan heb ik nog iets recht te zetten. Ik had gezegd dat Boudewijn Eijsvogel, omdat hij uit België moest komen en het waarschijnlijk niet zou halen, hij daarvoor een 0 zou krijgen. Gezien de sfeer in ons toernooi en het feit dat er niemand benadeeld is en verder iedereen kon spelen heb ik besloten om hem toch een bye d.w.z. een half punt toe te kennen.

In groep B zorgde Gijsbert de Bock in zijn vooruitgespeelde partij tegen Pim Redeker er voor dat Pim na verlies weer met beide benen op de grond staat. Gijsbert heeft hierdoor de leiding genomen, samen met 4 andere spelers nl. Ger Dekker, Roel Alferink, Rein Thierry en titelverdediger Dennis Bouwmeester. Zij hebben allen 2½ punten uit 3 wedstrijden.

De uitslagenlijst vertoonde overigens een leuk fenomeen nl. van de 10 borden wonnen de eerste zes met wit, daarna een remise tussen twee Uilen (Kick van Rooijen versus Piet Muller) bord acht was dan voor de zwartspeler waarna wit op de laatste twee borden weer toesloeg. Als ooit het gezegde, “wit begint en wint“ van toepassing was, dan was het wel deze avond in groep B.

Onderin staan Anton Warmerdam en Gert Rooijakkers nog op 0, en dat is gezien hun rating toch wel tegen de verwachting in. De volgende ronde (4e) is op vrijdagavond 25 november 2011.

Voor verdere gegevens verwijs ik naar de tabellen,standen etc. op de website.
Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel 06-22577267 (mobiel)


De tweede ronde.
Hillegom, woensdag 9 november 2011

In de A groep gaat na de 2e ronde slechts één schaker met de volle 100% aan kop: Ad Reijneveld. In 2009, 2006 en 2002 tekende Ad al voor het kampioenschap dus hij moet gedacht hebben, het wordt wel weer eens tijd, hoewel bij Ad het begrip tijd erg rekbaar is. Wie echter het partijverloop heeft kunnen volgen moet toegeven dat Niek van der Maat, Ad’s tegenstander zeer dicht bij een levensgrote verrassing was, doch in tijdnood ging Niek ten onder. Er ligt echter, zoals de lezer zelf wel zal constateren, een heel leger met achtervolgers op de loer die op een halfje verschil staan. Peter Pijpers, Jan Havenaar Frans Arp, Peter Poncin, Wouter Oosthout, Rudolf Kat, Jan Vreeburg en Stefan Lehmann zijn geduchte tegenstanders. Maar ook in de groep van de één- en de halfpunters zit nog genoeg “potentieel” om het toernooi een andere wending te geven.

In de B-groep, net als in A één speler met de volle 100% nl. Pim Redeker. Pim versloeg aan bord 3 Tjerk Albregtse en daar de borden 1 en 2 in remise eindigden blijft Pim een halfje voor op zijn naaste belagers en dat zijn er maar liefst 9 waaronder titelverdediger Dennis Bouwmeester.

Aan bord 2, die van Hans Heshusius tegen Gijsbert de Bock, zag ik zowaar een eindspel op het bord verschijnen dat mij herinnerde aan één van mijn eigen partijen op Guernsey vorig jaar. Koning en Dame tegen Koning en Dame waarbij de “mindere partij“ met zwart net een dame gehaald heeft op a1 en de witte koning gunstig staat. Zowel in het Voges Open als op Guernsey werd het remise maar in beide gevallen had wit kunnen winnen (zie de partij). Op Guernsey gaf de computer in de analyse zelfs aan “mat in 12 zetten” maar ik moet toegeven; je moet dit eindspel kennen en er ook de tijd voor hebben, want Hans zal in pure tijdnood. Ik denk dat Hans net als ik dit niet meer zal vergeten.

Gert Rooijakkers tegen Kick van Rooijen was weer eens de gebruikelijke tijdnood voor Gert wat hem nu fataal werd. Bij het Uil-onderonsje tussen Piet Muller en Johan Boon dacht Johan mat te kunnen geven maar Piet was hem net een slag voor. Ook hier verwijs ik voor verdere gegevens naar de website.

Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel 06-22577267 (mobiel).

De 2e ronde was door omstandigheden op woensdag maar de 3e t/m 6e ronde zijn weer gewoon op vrijdagavond. Op vrijdag 18 november dus de 3e ronde.


De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 4 november 2011

De kop is er weer af, het 29e Open Schaakkampioenschap van Hillegom ("VOGES OPEN") is weer begonnen en hoewel het record aantal deelnemers van vorig jaar bijlange na niet gehaald werd, is een totaal van 44 spelers (in beide groepen 22) toch niet slecht te noemen. Of een iets veranderde indeling van de speeldata oorzaak is van deze terugloop, daar kan ik alleen maar naar gissen. Gelukkig zagen we ook weer diverse nieuwe spelers acte de présence geven (Rudolf, Matthias en Guido in groep A en Henk, Paul, Johan, Roel, Özden en Ger in groep B). Alle deelnemers van harte welkom en we hopen er weer een heel sportief en spannend toernooi van te maken.

Met Albert Voges zijn we overeengekomen dat hij ook de komende twee jaren de sponsor is van onze toernooien (Open en Rapid) en dat is zeer verheugend. Klokslag 20.00 uur kon iedereen achter de borden plaatsnemen en na een kort openingswoord van voorzitter Jan Plomp en wat mededelingen van huishoudelijke aard van wedstrijdleider Cok kon het toernooi een aanvang nemen. In de A-groep al meteen grote verrassingen aan de twee topborden. Rob Veenhuijsen en Matthias Ehrhardt hielden hun meer dan 200 rating punten hoger geklasseerde tegenstanders t.w. Peter Pijpers en Jan Havenaar keurig op remise. En hoewel het verschil in ratingpunten minder was, waren de prestaties van Fred van Randen en Hennie van Eeuwijk tegen resp. Peter Poncin en Aad de Bruijn (beiden remise) zeer fraai. Bij de andere deelnemers waren het de hoger gerate spelers die de overwinning naar zich toe trokken (zie hiervoor de uitslagenlijst). Frans Arp en Joop Bakker kwamen deze ronde niet aan bod vanwege een bye.

In de B-groep ontbrak in de eerste ronde, vanwege een bye, bekerverdediger Dennis Bouwmeester, maar dat deed niets af aan de strijd in deze groep. Rein, Roel en Gijsbert deden aan de topborden wat van hen volgens de hogere rating verwacht werd: zij wonnen. De eerste verrassing kwam van bord 4, waar Martin in een zeer korte partij Özden op remise hield. Paul tegen Kick was weer volgens rating maar het bord daarnaast Hans tegen Anton was met winst voor Hans de eerste grote verrassing in deze groep. En uiteraard ook de winst van Pim tegen Gert. De overige partijen waren volgens de ratinglijst normaal, maar wat is normaal in het schaakspel?

Zie in beide groepen voor uitslagen/partijen verder op deze website (groep A & groep B).

De partijen worden net als in andere jaren door Jan Havenaar en Ad Reijneveld keurig ingebracht (voor zover leesbaar) en door onze webmaster Richard Nigten op de site gezet. De indeling verandert niet meer na dinsdag 12:00 uur (dit geldt voor de speelavonden op vrijdag) en staat uiterlijk woensdagmorgen op de site. Van elke ronde wordt een bulletin gefabriceerd en de liefhebbers kunnen een exemplaar meenemen.

Als U een bye wilt hebben of moet afzeggen doet u dit dan liefst per mobiele telefoon bij Cok Ippel 06 – 22577267. Als U tijdig bent kunt u dit ook op het gele formulier in de zaal schrijven. Evenals in vorige jaren zijn er eventueel twee bye’s mogelijk, alleen niet in de laatste twee rondes. Vandaar dat we toegewerkt hebben naar een even aantal spelers per groep zodat in de laatste twee rondes iedereen kan spelen.

Mocht U een gedwongen bye hebben dan probeer ik u van tevoren op de hoogte te brengen zo ook als ik tijdig hoor dat iemand wegens ziekte verstek moet laten gaan. Bij ziekte, hoe spijtig dat ook is krijgt de tegenstander het volle punt. En dan wens ik verder iedereen een heel goed toernooi toe.

Wedstrijdleider Cok Ippel