Rafael Fridman winnaar van het 25e Voges Open Rapidschaaktoernooi

Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Zaterdag 8 oktober waren maar liefst 67 schakers(sters) uit alle delen van het land naar Hillegom gekomen om in twee groepen te proberen een “graantje” mee te pikken uit de goed gevulde prijzenpot. Aan het begin van de week zag het er niet naar uit dat dit respectabele aantal deelnemers gehaald zou worden maar in de loop der jaren ben ik er wel achter gekomen dat schakers lang wachten met zich aan te melden wat bij mij “gekscherend” de opmerking ontlokte dat er een tijd komt waarop alle aanmeldingen de vrijdag voor het toernooi binnenkomen.

Groep A

In Groep A hadden 11 deelnemers van de 28 een rating boven de 2000 en de top twee had zelfs een rating boven de 2500. Ook aan titels geen gebrek één GM, drie IM’s en drie FM’s. Na een kort openingswoord en dito uitleg van de wedstrijdleiding en de mededeling dat een ieder vanwege het 25 jarig jubileum een gratis consumptie af kon halen aan de bar, klonk het spreekwoordelijke startschot en werd begonnen aan de zeven rondes Rapidschaak (20 min.p.p.p.p).

De indeling “zwitsers op rating” betekent meestal dat de topspelers elkaar pas na enkele ronden kunnen treffen mits zij natuurlijk winnen. In groep A was de eerste ronde er een volgens het boekje, op alle borden uitgezonderd de laatste wonnen de sterkere spelers. Ronde 2 gaf echter al meteen een daverende verrassing te zien doordat Ad v.d. Berg uit Leiden meteen GM Andrey Orlov onderuit haalde. En om nog eens te benadrukken dat er van een GM wel degelijk gewonnen kan worden, herhaalde Fred Slingerland (zelf ook IM) dit huzarenstukje door Andrey Orlov opnieuw te verslaan. Richard Duijn (nog!!) zonder titel, versloeg Frank Erwich (FM) zodat de top drie er als volgt uitzag: Rafael Fridman, Piet Peelen en Richard Duijn allen met 3 uit 3. Wat Richard deed verzuchten, ik denk dat ik het met deze stand (TPR) wel voor gezien hou, kun je even een uitdraai voor me maken. De 4e ronde bewees eens te meer dat sukses soms erg broos is. Rafael Fridman en Fred Slingerland versloegen resp. Richard Duijn en Piet Peelen zodat Rafael alleen op kop kwam. Maar spelers als Ivo Wantola, Peter Wilschut, Geert Veldhuis, Ad v.d. Berg zou je in dit geweld bijna vergeten maar ze lagen op de loer om toe te slaan op het juiste moment. Het is ondoenlijk om alle namen te noemen, zie hiervoor onze tabellen.

In de 5e ronde wist Rafael Fridman (IM) Fred tot opgave te dwingen zodat hij met een vol punt verschil de laatste 2 rondes inging, gevolgd door het drietal Frank Erwich, Piet Peelen en Richard Duijn. Met de finish in zicht begint dan het grote rekenwerk voor de top, want bij gelijk eindigen wordt het prijzengeld gedeeld. In de zesde ronde sleept Frank Erwich tegen Rafael Fridman een halfje uit het vuur en weet Piet Peelen met winst op Richard Duijn de koploper tot een halfje te naderen. Het Leids “onderonsje” Ad vd Berg – Fred Slingerland wordt na spannende strijd remise, maar doordat zowel Ivo Wantola alsmede Andrey Orlov hun partij wonnen,wordt de laatste ronde ongemeen spannend. In de allesbeslissende zevende ronde speelt Piet Peelen een schitterende partij tegen Rafael Fridman. Met een pion meer en het betere van het spel, maar achter in tijd doet Piet na verlies van zijn pluspion besluiten om dan maar voor remise en de ongedeeld tweede plaats in de ranglijst te kiezen.

Rafael Fridman dus ongedeeld eerste met 6 uit 7. Fred Slingerland wint de laatste ronde van Frank Erwich die daarmee net buiten de prijzen viel. Aan bord 3 en 4 maken Andrey Orlov en Ivo Wantola tegen resp. Richard Duijn en Midas Ratsma gretig gebruik van de geboden kansen, hoewel Richard mij toevertrouwde dat de derde nederlaag van Andrey Orlov wel heel dichtbij was. Het mocht niet zo zijn Ivo en Andrey dus samen met Fred gedeeld derde. Alle prijswinnaars zijn titelhouders, maar oh, wat waren sommige niet titelhouders er dicht bij. En gezien het enthousiasme waarmee ik de niet titelhouders (en dat waren er deze dag heel wat) heb zien schaken geloof ik dat men toch veel plezier beleefd heeft aan hun gespeelde partijen.

Van de Uil spelers eindigde Peter Pijpers met 3½ als 14e, Jan de Jong met 3 als 19e en Boudewijn Eijsvogel met 1½ als 28e.

Voor de eindstand en alle onderlinge uitslagen in groep A zie de tabellen.

Groep B

Deze groep bestond uit 39 schakers(sters) met een rating beneden de 1800. Een drietal vrouwen moest het deze dag opnemen tegen voor het merendeel mannen, maar meteen in de eerste ronde koppelde de computer Rosa Ratsma aan Gerda Schiermeier-Palm waarbij Gerda met de winst ging strijken, doordat het aantal oneven was kreeg Martin Duinmaijer de bye toebedeeld. Na de tweede ronde moest Mehnavian Afshin wegens privé omstandigheden afzeggen waardoor de groep weer uit een even aantal bestond. Acht spelers en een speelster (Cheryl Looijer) vormden met 2 uit 2 de kopgroep. Deze groep werd echter danig ingekort na de 3e ronde. Dennis Bouwmeester, Carlos Preuter en Ingmar Visser hadden nog de volle winst in bezit gevolgd door 2 spelers met 2½ en een grote groep met 2 punten.

In ronde 4 wordt men al wat voorzichtiger en de twee topborden besluiten tot remise waardoor Jeroen Frijling met winst op Keimpe Knijft zich bij de top kan voegen. Dennis, Carlos, Ingmar en Jeroen. Deze namen zult U herhaaldelijk in de top tegenkomen. Maar het verschil van de subtop 7 met 3 tegenover de topvier met 3½ punt is klein. In deze achtervolgende groep van 7 duiken ook weer de namen van Richard Copier en Mark v.d. Ploeg op twee talenten bij de Uil. In ronde 5 neemt Carlos Preuter, de man uit Arnhem, die zich pas op vrijdagnacht/zaterdagmorgen 1.00 uur per sms aanmeldde, door winst alleen de leiding mede omdat Ingmar en Dennis niet verder kwamen dan remise. Hierdoor kunnen ook Richard Copier en Ron Greven met de volle winst zich bij de subtop scharen.

In de 6e ronde voltrekt zich voor de ogen van de wedstrijdleiding het drama aan bord 1: Dennis verslikt zich in een zet en wordt pardoes mat gezet door Carlos. Richard Copier en Ingmar Visser winnen beiden en volgen Carlos op een halfje. De laatste ronde moet dus de beslissing brengen. Richard Copier tegen Carlos Preuter geeft Richard het betere van het spel ja zelfs pionwinst. Maar Carlos vertrouwde mij achteraf toe dat hij een slimme truc in huis had waardoor hij de kwaliteit en zoals achteraf zou blijken ook de partij in zijn voordeel besliste. Carlos dus ongedeeld eerste. Ingmar en Keimpe wonnen van resp. Ed Eveleens en Gerard Kuijs en werden daardoor ongedeeld resp. 2e en 3e, De 4e prijs werd gedeeld door maar liefst 4 spelers die allen 5 punten behaalden. Dennis Bouwmeester, Richard Copier, Ron Greven en Jeroen Frijling.

Van de vrouwelijke deelnemers behaalde Rosa Ratsma met 4 punten de 16e plaats, Cheryl Looijer en Gerda Schiermeier-Palm met 3½ punten 17e en 19e. Van de Uil spelers viel dus Richard Copier met 5 punten als 7e in de prijzen. Mark v.d. Ploeg moest in de slotfase iets toegeven maar had toch de fraaie score van 4 punten, evenals Peter Kaptein (resp. 14e en 15e ). Piet Muller werd 24e met 3½ punten, Gerard Draaisma 25e met 3 punten en tenslotte Jan Plomp 35e met 2 punten. Maar Jan had deze dag dan ook twee functies te vervullen, die van voorzitter en speaker en tevens schaker. Soms moet het een onder het ander lijden.

Voor de eindstand en alle onderlinge uitslagen in groep A zie de tabellen.

In zijn slotwoord bedankte voorzitter Jan Plomp de sponsor Voges, de man achter de computer Jan Havenaar die ervoor zorgde dat alles deze dag in goede orde verliep, organisator en stimulator Cok Ippel en uiteraard Henk en Jopie van Lierop die er deze dag voor zorgden dat het de inwendige mens aan niets ontbrak. Daarna werden de prijzen in sneltreinvaart uitgereikt en kon een ieder moegestreden maar tevreden huiswaarts keren.

Toernooi-coordinator Cok Ippel