Snelschaakkampioenschap De Uil 2024

Mark van der Ploeg opnieuw snelschaakkampioen van de Uil

Een venijnig koud windje weerhield de schakers op maandag 8 januari 2024 er niet van om in “groten getale” naar het clubgebouw De Bestemming te komen. Maar liefst 34 spelers (in 2023 waren dat er 26) hadden grootse plannen om hetzij “snelschaakkampioen” hetzij Rapid-fenomeen te worden.

Ter verduidelijking, de snelschaaktitel staat elk jaar op het programma, behalve in de moeilijke Corona-jaren, en er is een wisselbeker aan verbonden die al vele jaren meedraait en bovendien eigendom van de De Uil blijft en niet definitief te winnen is. Daarentegen is het Rapidschaken pas in opkomst en misschien is een “wisselbeker” het overwegen waard. Alleen zal de vorm waarin we nu spelen (dit jaar 3 groepen van 6) een andere vorm moeten krijgen. Iets om over na te denken, daar zijn schakers immers goed in. Dit jaar 16 snelschakers die eerst acht (8) voorrondes speelden om daarna in groepen verder te gaan waarbij de bovenste 8 om de titel streden. De Rapid-spelers begonnen direct in 3 op sterkte “ingeschatte” groepen van 6 te spelen. Vorig jaar waren dat er maar 8 dus er is een duidelijke voorkeur richting het Rapid schaken. Het tempo van 5 minuten per partij bij het snelschaken tegenover 20 minuten per partij bij het Rapid gebeuren zal hier zeer zeker mee te maken hebben, want ook De Uil ontkomt niet aan vergrijzing dus we doen het kalmer aan.

We werken eerst het snelschaken af en daarna het rapid-gebeuren.

Het snelschaken begon, zoals te doen gebruikelijk, met een voorselectie. Acht ronden zwitsers bepaalden wie zich bij de beste 8 geplaatst hadden, strijdend om het kampioenschap van de Uil. Ook dit jaar weer vele bekende gezichten die deze avond een gooi naar de titel wilden wagen. Een kleine greep uit het arsenaal Mark v.d. Ploeg als “regerend kampioen“, Peter Pijpers kampioen in 2019, Jan Havenaar, ook zijn naam prijkt vele malen op de beker, Stefan Lehmann, vorig jaar afwezig vanwege zijn huwelijksreis naar Nieuw Zeeland was weer van de partij en ook Joost van Hal gaf acte de presence. Clubkampioen Rik van Rootselaar had een vakantieperiode ingelast en was dus afwezig.
Ad Reijneveld (was deze avond onze computerman zonder zelf te spelen)

Na de eerste schermutselingen bleek al ras dat Mark van der Ploeg, Peter Pijpers en Stefan Lehmann in goede vorm verkeerden maar toch had Stefan tegen Dick Roosa al averij opgelopen, maar met in totaal 8 rondes te gaan was een enkel verliespuntje geen bezwaar, plaatsing bij de bovenste acht was het belangrijkste. In ronde 4 kwamen Mark en Peter remise overeen en door de winst van Stefan op Jan Havenaar liep eerstgenoemde een half puntje in op de kopgroep. Maar ook Dick Roosa liet zich niet onbetuigd en snoepte Mark v.d Ploeg in ronde 5 een halfje af en omdat Stefan Peter Pijpers de winst afhandig maakte gingen Mark en Stefan met 4 uit 5 aan kop. Op de voet gevolgd door Dick met 3½ punt. In ronde 6 gebeurde het dan toch, Mark vond zijn waterloo in Stefan. Dus Stefan alleen leider.

Maar het kan verkeren want direct in ronde 7 was het Hennie die Stefan vloerde en daar ook Jan de Jong won van Dick, Mark van Joost en Peter van Gerie was het een viermanschap dat met 5 punten de laatste “Vorentscheidings“ronde begon. Mark en Stefan maakten beiden geen fout en sloten derhalve de voorronde af met 6 punten op de voet gevolgd door Peter en Dick met 5½ punt. Hennie en Jan de Jong scoorden 5 punten. Jan Havenaar plaatste zich met 4½ punten terwijl Moanes Zambouridis, de grote “jeugdige verrassing” in dit selecte gezelschap, zich met 4 uit 8 maar een beter SB ook plaatste voor de “final acht“. Gerenommeerde spelers als Joos van Hal, Rudolf Kat, Cok Ippel en Gerard-Jan van Wageningen werden verwezen naar groep 2 der snelschakers (zie voorronde tabel).

Na de splitsing gingen we verder met 8 spelers in de kampioensgroep en 6 in de tweede groep.
En zoals Mark begonnen was ging hij in de finalegroep ook door. In ronde 2 moest Stefan er aan geloven pas in ronde 6 stond hij een halfje af aan Jan de Jong maar toen was het gat eigenlijk al geslagen. En toen Stefan in de laatste ronde zijn tweede 0 in de finale-ronde liet aantekenen tegen Jan Havenaar was de definitieve beslissing daar omdat Mark tegen Hennie geen fout maakte. Met 1½ punt voorsprong (6½ punt) op het tweetal Stefan en Peter werd Mark van der Ploeg opnieuw Snelschaakkampioen van 2024. Proficiat Mark.

Zie de tabellen elders op de site. Vermeldenswaard is nog dat Moanes Zambouridis, de talentvolle Jeugdspeler weliswaar geen potten kon breken in dit illustere gezelschap, maar toch onze complimenten verdient voor een geslaagde “snelschaakavond” dat smaakt naar meer.

In groep 2 bestaande uit 6 spelers was er volop strijd, maar was het Gerard-Jan van Wageningen die de toon aangaf. Slechts in ronde 2 tegen Rudolf Kat moest hij een halfje inleveren, maar verder scoorde hij alleen maar winstpartijen. En omdat Rudolf Kat in de voorlaatste ronde verlies moest incasseren tegen Stefan Damen was het pleit beslecht, Gerard-Jan van Wageningen met 4½ punt uit 5 kampioen van groep 2 voor Rudolf met 3½. Ook hier, laat de tabellen voor alle groepen in alle rust op U inwerken.

De Rapid-spelers werkten in 3 groepen van 6 spelers een enkelvoudig (= 5 rondig) programma af. Zij speelden een tempo van 20 min. p.p.p.p)
In groep A waren het Nico van der Plas en Jan Koopman die deze avond de voorkeur gaven aan het rustige Rapid-tempo boven de 5 minuten. Het zal U dan ook niet verbazen dat beiden gedeeld 1 en 2 werden met 3½ punt. Op de tabel (Rapid A) kunt U zien dat het geen gelopen race was, pas in de laatste ronde werd het evenwicht weer hersteld.

In groep B was het overduidelijk Pim Redeker die de rest van het “schakersveld” zijn wil oplegde. Pas in ronde 4 stond hij een halfje af aan Peter Kaptein maar finishte met 4½ uit 5. Peter Kaptein werd met 3½ goede tweede.

In groep C begon Ron van der Linden met een nederlaag tegen Ed v.d. Haak maar scoorde daarna “vier op een rij“ en omdat Nico van Ruiten, zijn naaste belager, in de laatste ronde een halfje moest afstaan aan reuzendoder Ed v.d. Haak die ook al Ron van de winst had afgehouden, was het gat geslagen. Met een halfje voorsprong werd Ron van der Linden kampioen in groep C.

Alle Rapid tabellen vindt U elders op de site (onder toernooien)

Ruim voor twaalven was het voorzitter Jan Plomp die een ieder bedankte voor deelname, Ad voor zijn wedstrijdleiding, Hannie voor het laven van de dorstige schakerskelen en voor de verzorging van de bitterballen. Na de huldiging was er voor iedereen nog een prijsje te kiezen uit de rijk gevulde prijzentafel.

Een voorspoedig maar vooral gezond 2024.

Cok Ippel