Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek 2013

Oegstgeest 1, De Zwarte Pion 1, Sassenheim 1, De Toren 1 winnen in Hillegom!!

Ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van de Uil vonden de Rapidwedstrijden voor Bollenstreek-clubs ditmaal in de Hoeksteen te Hillegom, thuishaven van de Uil, plaats. Dinsdag 2 april 2013 waren maar liefst 96 schakers(sters) te gast bij de Uil en bonden 16 teams van elk zes personen de strijd met elkaar aan, verdeeld over 4 poules. 4 Poules van elk 4 teams die deze avond drie maal aan moesten treden waarbij elke speler per ronde 25 minuten als bedenktijd had. Dit keer kon alleen de Zwarte Pion geen derde team op de been brengen dus dan maar een vijfde team van de Uil geformeerd wat met behulp van enkele oud-leden goed gelukte. Bedankt voor de inzet Hans, Piet en Cees.

Vorig jaar stelde ik in het verslag de vraag of na de afzegging van enkele teams dit het einde betekende van deze kampioenschappen. Nu… als ik zo afgelopen dinsdagavond de animo zag dan is dit evenement nog springlevend en gaan we gewoon door. Improviseren zal altijd wel een factor blijven maar daar schrikken we niet voor terug. Voor het jaar 2014 heb ik Sassenheim gepolst als gastheer om de eenvoudige reden dat het al weer zes jaar geleden is (om precies te zijn in 2007) dat we daar dit kampioenschap gespeeld hebben. We wachten dus rustig af.

Poule A

In poule A gingen van start, bekerhouder Oegstgeest 1, De Uil 1, De Vennep 1 als pas gepromoveerde en de Uil 3 die vorig jaar alle aanslagen op haar bestaan in de A poule overleefde. Dat de Uil 3 het dit jaar moeilijk zou krijgen was buiten kijf maar toch probeerden ze de huid zo duur mogelijk te verkopen. In de eerste wedstrijd was de Uil 3 tegen grote broer de Uil 1 niet opgewassen tegen alle geweld en was het alleen Cok Ippel die een punt scoorde, het punt dat later voor de Uil 1 van onschatbare waarde zou blijken te zijn. De Vennep 1 werd met ½-5½ overklast door Oegstgeest 1.

De tweede ronde bracht meteen de beide titelkandidaten Oegstgeest 1 en de Uil 1 in het strijdperk. En net als vorig jaar was de uitslag 3-3. De Uil 3 verloor nipt met 2½-3½ van de Vennep 1 hoewel een gelijkspel de verhouding beter had weergegeven. Met een half bordpuntje meer dan de Uil 1 ging Oegstgeest de laatste ronde in. De Uil 3 deed verwoede pogingen om de Uil 1 te helpen maar kwam helaas niet verder dan een half bordpunt. En daar de Uil 1 met “maar” 5-1 won van de Vennep 1 bouwde Oegstgeest met weer een halfje de score uit tot….. juist dat ene punt dat Cok in de eerste ronde aan de Uil 1 ontfutseld had. Oegstgeest dus opnieuw kampioen en winnaar van de Sjaak Kamps wisseltrophee. Oegstgeest staat al vier keer op deze beker dus voor de andere teams volgend jaar een extra stimulans om er eens goed tegenaan te gaan. De Uil 3 behaalde deze avond geen matchpunten en zal het dus volgend jaar opnieuw in de B-poule moeten gaan proberen.

Poule A (de Sjaak Kamps – wisseltrofee)
1.
Oegstgeest 1 3-5 (14-4) Kampioen
2. De Uil 1 (Hillegom) 3-5 (13-5)
3. De Vennep 1 3-2 (5-13)  
4. De Uil 3 (Hillegom) 3-0 (4-14) Degradeert

(In deze poule behaalden Fred Slingerland en Joop Piket van Oegstgeest, Ad Reijneveld en Richard Copier van de Uil de volle winst 3 uit 3. Kees Scherpenisse, Oegstgeest, Edwin Heemskerk en Dick Roosa van de Uil behaalden 2½ uit 3)

Poule B

Poule B, hierin kwamen uit, Daniel Noteboom 1 uit Noordwijk, De Uil 2 uit Hillegom, de Zwarte Pion 1 uit Lisse (gedegradeerd uit de A-poule) en de Vrijpionnen 1 uit Voorhout (gepromoveerd uit de C-poule. Het was de Zwarte Pion 1 er alles aan gelegen om het verloren gegane terrein te herwinnen en dat was terug te zien in de uitslagen. De Uil 2 werd met 1-5 aan de Lissese –zegekar gebonden terwijl de Vrijpionnen in diezelfde ronde Daniel Noteboom 1 met 4-2 versloeg. De Zwarte Pion 1 ging in de tweede ronde op niet mis te verstane wijze door en met 5½-½ werd van Daniel Noteboom 1 gewonnen terwijl de Uil 2 met maar liefst 6-0 van de Vrijpionnen 1 wist te winnen. De Vrijpionnen 1, het enige team deze avond dat een schaakster in de gelederen had, Marissa. De schakers van de Uil hadden er geen ontzag voor!

In de laatste ronde liet de Zwarte Pion 1 tegen de Vrijpionnen de teugels wat vieren en werd het “slechts” 4-2 wat echter ruim voldoende was voor het kampioenschap. De Uil 2 won met de nipte cijfers 3½-2½ van Daniel Noteboom 1 en daardoor degradeerde laatstgenoemde naar de C-poule. De Zwarte Pion 1 Kampioen en dus weer terug op het hoogste niveau, de A-poule. Voor een jaar zijn zij de trotse bezitter van de Anton van Pijpen wisseltrophee.

Poule B (de Anton van Pijpen wisseltrophee)
1.
De Zwarte Pion 1 (Lisse) 3-6 (14½-3½) Kampioen en promoveert
2. De Uil 2 (Hillegom) 3-4 (10½-7½)
3. De Vrijpionnen 1 (Voorhout) 3-2 (6-12)  
4. Daniel Noteboom (Noordwijk) 3-0 (5-13) Degradeert

(Slechts Joost van Hal en Wayne Welch van de Zwarte Pion 1 behaalden de 100% score 3 uit 3. Rob v.d. Aardweg van de Zwarte Pion, Gerie Opgenhaffen en Jan de Jong van de Uil 2 behaalden hier de score van 2½ uit 3)

Poule C

In poule C dit jaar dus wel een volle bezetting van 4 teams. Hier speelden mee, Sassenheim 1, de Zwarte Pion 2 uit Lisse gedegradeerd uit de B-poule, Daniel Noteboom 2 uit Noordwijk en de Vennep 2. Normaliter zou hier ook een kampioen uit de D-poule in spelen doch dat was de Zwarte Pion 3 en die liet dit jaar verstek gaan. Door een abuis mijnerzijds liep de indeling niet synchroon aan de andere poules. Dit ontdekte ik pas na de eerste ronde. In poule C werd eerst ronde 3 gespeeld zodat ook de overige rondes van plaats verwisselden. Soms moet je wel eens improviseren!!??

Sassenheim 1 liet in deze poule zien dat ze toch wel het een en ander in hun mars hebben. In de eerste ronde werd met 5-1 gewonnen van de Vennep 2 terwijl de Zwarte Pion 2 met 4-2 Daniel Noteboom 2 aan de zegekar bond. In de tweede ronde deed Sassenheim 1 het nog eens dunnetjes over en met 4½-1½ was Daniel Noteboom 2 de mindere terwijl de Zwarte Pion 2 tegen de Vennep 2 met 5½-½ behoorlijk uithaalde.

Een uitermate spannende slotronde want zowel de Zwarte Pion 2 als Sassenheim 1 hadden 4 matchpunten en 9½ bordpunt. Het werd een nek-aan-nek race waarbij tenslotte Sassenheim 1 aan het langste eind trok en winnaar werd van de VVV-Lisse wisseltrophee en bovendien mogen zij het volgend jaar opnieuw in de B-poule proberen. De strijd tussen de beide degradatie-kandidaten De Vennep 2 en Daniel Noteboom 2 eindigde in 3-3 en zodoende bleef Daniel Noteboomn 2 de Vennep 2 met hetzelfde aantal matchpunten maar 2 bordpunten meer net voor. De Vennep 2 mag dus volgend jaar proberen in de D-poule het verloren gegane terrein te herwinnen.

Poule C (VVV-Lisse wisseltrophee)
1.
Sassenheim 1 3-6 (13½-4½) Kampioen en promoveert
2. De Zwarte Pion 2 (Lisse) 3-4 (11½-6½)
3. Daniel Noteboom 2 (Noordwijk) 3-1 (6½-11½)  
4. De Vennep 2 3-1 (4½-13½) Degradeert

(In deze poule scoorden drie spelers de volle 100% 3 uit 3 nl. Marcel Verschoor en Roel Alfrink van Sassenhein 1 en Willem Rosdorff van de Zwarte Pion 2. Maar twee spelers scoorden 2½ uit 3 te weten Albert Olthof van Sassenheim 1 en Dennis Bouwmeester van de Zwarte Pion 2)

Poule D

In poule D tenslotte door de inzet van een extra Uil-team opnieuw een volle bezetting nl. vier teams. Die teams waren, De Uil 4 en de Uil 5 uit Hillegom, Sassenheim 2 en De Toren 1 uit Valkenburg (ZH). Hier was de Toren 1 uit Valkenburg oppermachtig. Ze begonnen in de eerste ronde met een 4-2 winst op Sassenheim 2 wat later zou blijken hun enige concurrent te zijn. In die eerste ronde gaf de Uil 4 met dezelfde cijfers (4-2) les aan de Uil 5. In de tweede ronde kreeg de Uil 4 weer les van Sassenheim 2 (2-4) en ging de Toren 1 op volle kracht vooruit, met maar liefst 6-0 werd van de Uil 5 gewonnen.

In de derde ronde zou het dan moeten gebeuren maar ook de Uil 4 wist de Toren 1 niet te stoppen en met 4-2 werd verloren waarbij de Toren 1 na een jaar van afwezigheid weer duidelijk zijn stempel op het geheel drukte en de van Gerven de Jong wisseltrophee voor een jaar in de prijzenkast mag opbergen. Bovendien mogen zij als kampioen het volgend jaar in de C-poule gaan proberen.

De Uil 5 verloor met dezelfde cijfers (4-2) van Sassenheim 2. Wel moeten we vanaf deze plaats Hans, Piet en Cees bedanken voor hun invalbeurt in de Uil 5.

Poule D (Van Gerven de Jong wisseltrophee)
1.
De Toren 1 (Valkenburg ZH) 3-6 (14½-3½) Kampioen en promoveert.
2. Sassenheim 2 3-4 (9-9)
3. De Uil 4 (Hillegom) 3-2 (8½-9½)  
4. De Uil 5 (Hillegom) 3-0 (4-14)  

(Dirk Klok en Jeroen Hollander van de Toren 1 en Anne v.d. Meer van Sassenheim 2 scoorden 100% 3 uit 3. Ite van Til van de Toren en Aad Vledder van de Uil 4 scoorden 2½ uit 3)

Helaas voor de Uil deze avond geen top-prestaties, hoewel de bijna gelijke stand van de Uil 1 in poule A (met Oegstgeest 1 als winnaar) er wezen mag. Jammer was de degradatie van de Uil 3. De totale opkomst was geweldig deze avond, en de vriendschapsbanden konden weer danig aangehaald worden. Iedereen die er aan meegewerkt heeft deze avond tot een succes te maken, heel hartelijk bedankt. Zoals reeds eerder in dit artikel aangehaald heb ik de Sassenheimse schaakvereniging gevraagd volgend jaar in de Paasweek als gastheer op te treden maar we zullen af moeten wachten.

Algemeen coordinator Cok Ippel