Geslaagde trip naar St. Albans

Men had alles in het werk gesteld om de Hollanders naar St. Albans te krijgen: Het toernooi werd verplaatst van het weekend na Pasen (toen De Uil een bondswedstrijd had) naar 13-14 april; er werd een extra avond bij de County Constitutional Club gereserveerd (hun eigen avond deze week was dinsdag). En ze werden niet teleurgesteld: een record aantal van 10 kwam vrijdag 12 april naar St. Albans om aan het toernooi deel te nemen. De vriendschappelijke wedstrijd werd 9 tegen 9.

Ad Reijneveld had de reis netjes geregeld: heen een vlucht van 12:00 uur en terug 9:20 uur. Later gingen we van dat laatste tijdstip terugrekenen en kamen we er achter dat een dermate vroeg ontbijt (tussen 6 uur en half zeven) niet te realiseren was. We werden daarvoor gecompenseerd met een lunchpakketje.

In Engeland werkte men nog niet met een OV-Chipkaart en we konden dus gewoon een enkeltje kopen van Luton Airport naar St. Albans, met korting voor groepjes van 4. De busreis duurde 54 minuten en vanaf het busstation was het 10 minuten lopen naar de Lower Red Lion. Daar aangekomen bleken we de enige gasten te zijn. Vermoedelijk had men de schakers, die er al geboekt hadden, vriendelijk doch dringend verzocht elders een goed heenkomen te zoeken, maar ik kan dat niet aantonen.

De speellocatie is sinds ons laatste bezoek gewijzigd. De school naast de Abbey stelde dermate hoge eisen (waaronder een torenhoge betaling voor het eventueel verliezen van een sleutel) dat is uitgeweken naar St. Columba’s College, waardoor wij een kilometer verder moesten lopen. Die tocht ging echter langs het Verulamium en over het grasveld naast de Abbey en was derhalve zeer aangenaam.

De eerste avond werd gegeten in de Thai Rack. Ik vroeg de man die ons aan de deur uitnodigde of hij een groep van 9 kon plaatsen en dat was geen probleem. En dat was maar goed ook, want naarmate de avond vorderde vulde de zaak zich met klanten en rond 8 uur waren alle tafels bezet. In de menukaart waren de hete/zeer hete gerechten netjes aangeduid met pepertjes en de Thaise namen stonden netjes in het Engels vertaald zodat eenieder een keus kon maken zonder achteraf voor onaangename verrassingen te staan. Terug in de Lower Red Lion voegde Rob Warmerdam zich bij ons gezelschap.

De volgende dag wachtte ons een onaangename verrassing: het inschrijfgeld voor het toernooi werd nog eens met 6 pond verhoogd, zijnde een “Pay to Play”-fee voor de Engelse schaakbond. Die fee wordt in rekening gebracht voor iedere deelnemer die geen member is van de ECF. Kennelijk wil men het wegvallen van inkomsten uit de staatskas (zoals de Nederlandse schaakbond ook subsidie is kwijtgeraakt) verhalen op de buitenlandse schakers. Het toernooi had 204 deelnemers, waarvan een tiental zich nog voor het einde terugtrok.

De eerste 2 ronden werden door ons goede resultaten geboekt. De derde ronde had Ad gemakshalve een BYE genomen. Fred van Randen en Guus van Dijk moesten tegen elkaar en dit werd uiteraard remise. In de Open groep kregen Stefan Lehmann en Jan Havenaar sterke tegenstanders en verloren. Peter Kaptein, die met 2 remises begon, boekte zijn eerste overwinning. Rob, Edwin Heemskerk en Cok Ippel stonden in de Major groep op 2 uit 3 terwijl Hennie van Eeuwijk het met 2½ bijzonder goed deed.

’s Avonds aten we in het Indiaas restaurant Somaji. Ondanks het late uur (het was al kwart voor elf) konden we er nog terecht.

De volgende dag ging het uiteraard om de prijzen. Peter viel, ondanks zijn 2 overwinningen in de slotrondes, daar net buiten, 4 punten bleek in deze grote groep te kort voor een prijs. In de Major behaalden Hennie en Rob 3½ punt en ook dat was te kort. Cok eindigde op 3 en Edwin op 2½. In de Challengersgroep was er meer succes: Fred en Guus eindigden op 3½ punt en dat bleek goed voor de gedeelde 3e prijs. Guus won tevens de ratingprijs “below 165”. Maar de grote verrassing viel in de Open groep: Ad won de 4e ronde en mocht de laatste ronde tegen grootmeester Alexander Cherniaev. Maar die GM kwam eigenlijk alleen maar voor het geld. Hij had aan het begin van het toernooi al geïnformeerd of het een FIDE-toernooi was (dat was het niet) en dus kon hij met een remise de ongedeeld eerste prijs opstrijken zonder bang te zijn voor zijn FIDE-rating. Omdat aan bord 2 de spelers niet wisten te winnen werd Ad met 4 punten ongedeeld tweede! Jan eindigde op 3 punten en Stefan op 2½. De prijsuitreiking had nog als ongemak dat in cheques werd uitgekeerd en dat is voor Hollanders een kostbare manier van verrekenen. Daarom werd ons toegezegd dat wij maandagavond de prijzen in contanten konden ontvangen. De dag werd besloten met een gezamenlijk diner met de leden van de St. Albans Chessclub bij de Koh-i-Noor.

De volgende dag resteerde nog een vriendschappelijke wedstrijd in de County Constitutional Club. Dit was echter ’s avonds en daardoor hadden we de hele dag om de omgeving te bekijken. Als eerste de Abbey, een kerk die gebouwd was met de stenen van het verwoeste Verulamium. Daarna de restanten van de Romeinse vestingplaats Verulamium dat in het jaar 60 werd verwoest door koningin Boudicca en haar manschappen. De plaats werd hersteld, maar in 160 grotendeels door brand verwoest. Hier stierf in de 3e eeuw ook St. Alban als eerste Engelse martelaar. Ter ere van hem werd in de elfde eeuw de abdij gebouwd. Opgravingen in de afgelopen eeuw laten een hypocaust (een soort vloerverwarming in de Romeinse tijd) en mozaïek zien en wat verderop een amfitheater en resten van winkeltjes. We begonnen niet meer aan een tocht naar het 2 kilometer verder gelegen Old Gorhambury House.

De wedstrijd ’s avonds werd een eclatante 2½ - 6½ overwinning (Rob moest eerder op de dag de boot halen):

Neil Willmott - Jan Havenaar 0-1
Jeremy Fraser-Mitschell - Ad Reijneveld ½-½
Geoff Hollis - Stefan Lehmann 1-0
David Bower - Guus van Dijk ½-½
Aidan Ellis - Fred van Randen 0-1
Ian Cross - Hennie van Eeuwijk 0-1
James Palmer - Edwin Heemskerk 0-1
Paul Lawrence - Cok Ippel ½-½
Peter Baker - Peter Kaptein 0-1

Bekijk de foto’s op http://www.flickr.com/photos/10485063@N05

Stelling na 23.g3Een interessant moment uit de partij Robert McCorry – Jan Havenaar uit de eerste ronde:

De stelling ontstond na 23. g3 van wit.

23…Lxe5 24.Dxe5 Dxe5 25.Txe5 Txh2! 26.Tc5+ (26.Kxh2 Th8+ 27.Kg1 Th1 mat) 26…Kb8 27.Td5 Tgh8 0-1

Stelling na 17. ... Dd7De volgende partij is gespeeld in de 4e ronde:

Wit: Jan Havenaar Zwart: David Okike

1. Pc3 c5 2. f4 d5 3. e4 d4 4. Pce2 Pc6 5. Pf3 Lg4 6. Pg3 a6 7. Lc4 e6 8. a4 Pf6 9. d3 Le7 10. O-O h5 11. h3 Lxf3 12. Dxf3 h4 13. e5 Pd5 14. Pe4 g6 15. Ld2 Kf8 16. Tae1 Tc8 17. Pg5 Dd7

(Zie stelling)

18.f5! gxf5 19.Lxd5 Dxd5 20.Dxd5 exd5 21.Txf5 Pd8 22.Pxf7! Pxf7 23.e6 Th7 24.Tef1 Tc6 25.Txf7+ Txf7 26.Lh6+ (Dit schaak is beslissend, want hiermee wint wit minimal een stuk) 26…Ke8 27.exf7+ Kd8 28.Lg5 (Nog een leuke zet tot slot, hierdoor kan wit ongehinderd dame halen) 1-0

Jan Havenaar