Yuri Solodovnichenko winnaar van het 27e Voges Open Rapidschaaktoernooi

Hillegom 12 oktober 2013
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

Zaterdag 12 oktober: in spanning werd gekeken naar de steeds maar binnenkomende aanmeldingen. Zou het lukken om het aantal van 97 in 2012 te overtreffen? Het aantal werd uiteindelijk niet gehaald en het deelnemersveld bleef steken op 87 maar wat we aan kwantiteit te kort kwamen werd aan kwaliteit ruimschoots vergoed. Maar liefst 2 GM’s (Groot Meester) en 4 IM’s (Internationaal Meester) gaven acte de présence. Ja werkelijk uit alle delen van de wereld waren ze deze dag naar Hillegom gekomen. Oekraine, Canada, Belgie, Duitsland, ja de Uil begint langzamerhand mee te tellen aan het schaakfront.

Na een kort openings/welkomstwoord van voorzitter Jan Plomp en een eveneens zeer korte uitleg over de regels door wedstrijdleider/arbiter Cok Ippel kon het toernooi een aanvang nemen.

Groep A

Het werd reeds gememoreerd, 2 GM’s en 4 IM’s maar ook het verdere deelnemersveld mocht er zijn, want buiten die zes hadden maar liefst 14 deelnemers een rating boven de 2000. In totaal telde deze groep 35 deelnemers dus was er elke ronde een speler vrij, en in het geval van Zwitserse indeling per computer is dat in de meeste gevallen de speler met het laagste puntenaantal.

Veruit favoriet in deze groep was de Oekrainse grootmeester Yuri Solodovnichenko die met zijn rating van 2606 bijna 100 ratingpunten uitstak boven de andere grootmeester Aleandre Dgebuadze een, zeg maar, Russische Belg. In de eerste ronde wonnen de meeste hoger gerate spelers hun partij en dat was in de tweede ronde niet anders. Dat betekende echter dat Ilias v.d. Lende, vorig jaar nog gedeeld eerste nu tegen Dgebuadze zijn eerste verliespartij noteerde. In ronde drie vielen de meeste verrassingen te noteren. David Klein verloor een belangrijk pionnetje tegen Solodkovnichenko die we voor het gemak verder Yuri noemen. Manuel Bosboom verloor van Dgebuadze en die we vanaf nu Alexandre noemen. En Fred Slingerland verloor van Aman Hambleton, de IM uit Canada.

Inmiddels was het aantal spelers met een 100% score gedaald tot 4 waaronder verrassenderwijs Peter Wilschut uit Voorschoten. Maar ook Symon Algera kwam met een score van 2½ uit 3 goed voor de dag. In ronde 4 werd flink aan de veste van Yuri gerammeld door Aman Hambleton maar hij bleef stand houden en met allebei een pion maar ongelijke lopers werd tot remise besloten, en door de winst van Alexandre op Peter Wilschut hadden we een nieuwe koploper nl. Alexandre met 4 uit 4.

Yuri en Aman volgden dus op een halfje achterstand en dan een groep van zes spelers met een vol punt achterstand waaronder ook het jeugdige talent Dave Looijer. In ronde 5 de clash Yuri tegen Alexandre. Laatstgenoemde moest de dame voor een toren geven en dat werd hem tenslotte fataal. En omdat ook Aman won van Peter Wilschut werd de kopgroep gevormd door Yuri en Aman, beiden met 4½ uit 5 gevolgd door een drietal spelers met 4 t.w. Alexandre, Fred Slingerland en Ilias v.d. Lende. Manuel Bosboom had zich inmmiddels weer wat hersteld van zijn nederlaag in ronde 4 en onze eigen Ad Reijneveld werd daarvan de dupe. De enige Uil-speler die nog iets in de melk te brokkelen had was Jerry Bey jr. die met 3½ uit 5 nog mocht hopen op meer. Peter Pijpers, Edwin Heemskerk en Gerie Opgenhaffen maakten deel uit van de grote middenmoot.

In ronde 6 hield Yuri Fred Slingerland op nul maar aan het bord ernaast gebeurde van alles. Alexandre tegen Aman werd een ware race tegen de klok. Aman met een pion,toren en koning tegen Alexandre met alleen een toren en koning. Alexandre 4 seconden en Aman 11 seconden. Alexandre claimde remise, klok stil , arbiter erbij en de uitleg waarom. Op grond van de uitleg verklaarde de arbiter remise doch Aman vond dit niet juist, er werd doorgespeeld waarbij Alexandre de gemakkelijkste stelling had qua zetherhaling. Dit kwam ook tot uiting in het tijdsverbruik zodat Aman alsnog door zijn vlag ging. Ilias v.d.Lende en Marc Helder waren toch weer naar de top geslopen middels winst op resp. Jerry Bey jr. en Albert Termeulen. Ook David Klein voegde zich door winst op Pim Ydo bij de selecte subtop.

In de laatste ronde wist Yuri Solodovnichenko tegen Ilias de volle winst te behalen en daarmee ook de ongedeelde eerste plaats. Proficiat. Alexandre Dgebuadze stuitte Marc Helder in zijn opmars en werd hierdoor ongedeeld tweede. De dreun uit de zesde ronde werkte waarschijnlijk nog door bij Aman Hambleton want ook in ronde zeven moest hij het afleggen tegen deze keer David Klein. Manuel Bosboom won van Jan Bakker en kwam hiermee samen met David Klein en Ilias v.d. Lende op 5 uit 7, goed voor een gedeelde 3e plaats. Fred Slingerland eindigde door een remise tegen Peter Wilschut net buiten de prijzen op een gedeelde 6e plaats samen met de genoemde Peter Wilschut, Aman Hambleton, Albert Termeulen en Marc Helder. Van de Uil werd Jerry Bey jr gedeeld 11e met 4 punten, Ad Reijneveld 18e met 3½, Peter Pijpers en Edwin Heemskerk 20e met 3 en Gerie Opgenhaffen werd 33e met 1½. Zie voor meer gedetailleerde uitslagen en standen de tabellen.

Groep B

Deze groep had maar liefst 52 deelnemers, allen hadden een rating beneden de 1800. De leeftijd lag zeer ver uiteen van 11 tot tegen de 80 jaar. De eerste ronde telde al meteen een daverende verrassing doordat Niek v.d. Maat de man met de hoogste rating in de fout ging tegen Florin Omota.

Maar ook Rik van Ingen moest tegen zijn op papier mindere tegenstander Marcel Verschoot de koning omleggen. Ook Bart Feltman tegen Jerry Bey sr. kwam niet verder dan remise. Het clubonderonsje tussen Piet Muller en Richard Copier werd door Piet verrassend gewonnen Kortom dit soort uitslagen maakt het toernooischaak zo leuk. In ronde twee deed Marcel Verschoor opnieuw van zich spreken en nu was Jeroen Frijlink het haasje. Niek v.d.Maat herstelde zich met winst, Richard Copier kwam tegen Sjef Bouwmeester niet verder dan remise, maar clubgenoot Marcel Bolhuis had inmiddels wel de volle winst 2 uit 2 maar deelde de eerste plaats met maar liefst 9 anderen.

In ronde drie werden twee partijen remise en drie brachten winst voor één der spelers op. Dus nog maar drie koplopers: Marcel Bolhuis, Gerard-Jan van Wageningen en Henk Plantfeber. De 11 jarige en zeer getalenteerde Wolf Mestrom speelde remise tegen Johan Plooijer net als Martin Duinmaijer tegen Klaas Been. Maar inmiddels was ook Bart Feltman naderbij geslopen en bevond zich op slechts een halfje van de koplopers. In ronde vier wist Marcel Bolhuis mede koploper Gerard-Jan van Wageningen te verschalken en doordat Henk Plantfeber tegen Johan Plooijer onderuit ging werd Marcel alleen koploper met 4 uit 4. Maar Johan Plooijer en Martin Duinmaijer lagen op de loer met slechts een halfje minder. Daar weer achter met een vol punt minder, een groep van maar liefst 11 spelers waaronder ook Wolf Mestrom en Bart Feltman die in deze ronde tegen elkaar remise speelden. Onder die driepunters geen enkele Uil-speler.

In ronde vijf wist Marcel Bolhuis aan bord 1 opnieuw te winnen ditmaal van Johan Plooijer. En daar de andere kandidaat met een halfje minder Martin Duinmaijer verloor van Gerrit Lemmen was de voorsprong van Marcel op de rest een vol punt. De achtervolgende groep 4- punters bestond uit Gerrit Lemmen, Ron Greven, Bart Feltman, Nico Vromans, Gerard-Jan van Wageningen en Wolf Mestrom. Pas op de 25e plaats ontdekte ik een volgende Uil speler in Richard Copier. Behalve Marcel hadden de Uilen waarschijnlijk hun dag niet.

In ronde zes speelde Marcel remise tegen Ron Greven maar nog geen man overboord want nog steeds een halfje voorsprong op een drietal spelers nl. Gerrit Lemmen, Bart Feltman en Wolf Mestrom die voor dit resultaat winst boekten op resp. Nico Vromans, Gerard-Jan van Wageningen en Martin Duinmaijer. Op een vol punt van de koploper stonden Johan Plooijer, Jerry Bey sr. en de eerder genoemde Ron Greven die Marcel op remise hield. In de allesbeslissende zevende ronde werd het drama voor Marcel compleet. Na een riante voorsprong tot en met ronde 5, werd deze helemaal teniet gedaan door verlies tegen Bart Feltman, Wolf Mestrom won zeer verrassend van Geerit Lemmen en door deze resultaten kwamen zowel Wolf Mestrom en Bart Feltman gedeeld aan de leiding met 6 uit 7. De elf-jarige (!!) Wolf en de 21 jarige Bart. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Proficiat Wolf en Bart!

Marcel baalde maar werd toch nog gedeeld derde samen met Ron Greven, met 5½ punt. Op de gedeelde vijfde plaats kwam een vijftal spelers met vijf punten t.w. Nico Vromans, Roland van Soest, Gerrit Lemmen en toch nog, ondanks hun matige begin Niek v.d. Maat en Rik van Ingen. Van de Uil-spelers behaalde Richard Copier een 10e plaats, Aad Vledder werd 24e, Piet Muller en Anton Warmerdam werden gedeeld 29e, Gerard Draaisma 41e, Engbert v.d. Zaag, Jan Plomp en Peter Kaptein werden gedeeld 48e. Geen onverdeeld grote successen voor de Uil–spelers. Zie voor gedetailleerde uitslagen en standen de tabellen.

In zijn slotwoord bedankte voorzitter Jan Plomp de sponsor Voges, de man achter de computer Jan Havenaar die ervoor zorgde dat alles deze dag in goede orde verliep, fotograaf Leo v.d. Ploeg, organisator en stimulator Cok Ippel en uiteraard Henk en Jopie van Lierop die er deze dag voor zorgden dat het de inwendige mens aan niets ontbrak een fraaie bos bloemen was hun deel. Daarna werden de prijzen in sneltreinvaart uitgereikt en kon een ieder moegestreden maar tevreden huiswaarts keren.
Toernooi-coordinator Cok Ippel