Ad Reijneveld Snelschaakkampioen 2013

Het lijkt alweer zo lang geleden! Maar daar is een goede verklaring voor: het ís namelijk ook al heel lang geleden.
We schrijven 30 december 2013 als leden en vrienden van De Uil zich verzamelen voor de jaarlijkse strijd om het Snelschaakkampioenschap van Hillegom. Of natuurlijk gewoon voor een gezellige avond schaken met mooie, verrassende maar vooral ook veel foute zetten of zelfs grove blunders. Gelukkig is het tempo van 5 minuten p.p.p.p. dusdanig dat de gemaakte blunders snel weer uit het geheugen kunnen worden gewist.

Helaas is dit ook gebeurd met de uitslagen en eindstanden van de finalegroepen. Geheel in stijl van de avond zijn ook deze weggeblunderd. Eens te meer blijkt hoeveel waardering we mogen hebben voor Cok Ippel, die ook dit toernooi jarenlang onder zijn hoede heeft gehad, op een manier die zo eenvoudig oogt. Het lijkt wel schaken; als je de partijen van de GM’s in Wijk aan Zee ziet, denk je: “Dat kan ik ook!”

Gelukkig werden er eerst 9 ronden per computer ingedeeld, en was de competitieleider wel zo snugger om even te saven alvorens het programma af te sluiten. Zo zijn in elk geval de voorrondes voor het nageslacht gespaard gebleven, waarvan u hier alle uitslagen terug kunt vinden.

In het deelnemersveld mochten we naast alle bekende gezichten van de ‘normale’ maandagen, ook enkele gasten verwelkomen: Gerard-Jan van Wageningen en Erwin Mesman, stamgast Joost van Hal, oud-leden Ronald van der Linden en Cas en Simon Grannetia, maar ook leden die we minder vaak zien, zoals Gerie Opgenhaffen, Martin van Eewijk en Rob Warmerdam deelden mee in dit festijn.
Al met al een mooie opkomst van 32 schakers, plus 8 schakers die een wat rustiger tempo aan wilden houden.

Winnaar van de voorronden werd Peter Pijpers, die alleen aan Hennie van Eewijk en Ad Reijneveld een halfje afstond, en daarmee een score van 8 uit 9 behaalde, een vol punt meer dan Ad. Maar, zoals deze zelf altijd zegt is het eerste gewin kattengespin, en dat bewees hij ook in de finalegroep, waarin het met onbekend verloop een onbekende score behaalde die genoeg bleek om de snelschaakbeker te bemachtigen.

Groep 2, 3 en 4 werden gewonnen door respectievelijk Marcel Bolhuis, Dick Roosa en Nico van der Plas. Bij het rapidtoernooi werden Piet Muller en Anton Warmerdam eerste van hun groep. Alle winnaars mochten wat uitzoeken van het goed gevulde prijzenpodium, ook dit jaar weer verzorgd door Henk Kramer, waarvoor dank.

Met de belofte om volgend jaar niet meer zo’n oliebol te zijn om de uitslagen te verliezen, dank ik allen hartelijk voor hun deelname en hopelijk tot de volgende editie eind 2014.
Dick Roosa