Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2013

De winnaars van het Voges Open Hillegoms 2013


Knielend de winnaars: Jan Havenaar (groep A) en Tjerk Albregtse (groep B).
Staand vlnr: Loek Veenendaal (2e B), Jacob van Aalst (3e B), Gijsbert de Bock (5e B), Özden Tuna (5e B), Erik Corneth (3e A), Peter Poncin (1e A), Aad de Bruijn (3e A), Rein Thierry (3e B) en Cok Ippel (5e B).

Jan Havenaar op SB kampioen in groep A, Tjerk Albregtse in groep B
Hillegom, zaterdag 21 december 2013

Winnaar Groep A: Jan HavenaarWat niemand meer verwachtte, zeker niet toen Peter Poncin als eerste de volle winst pakte tegen Rudof Kat, gebeurde toch. Jan Havenaar haalde na felle strijd tegen Erik Corneth ook de winst binnen en aangezien na de voorafgaande ronde Peter maar liefst 2 volle weerstandspunten op Jan voorstond leek het feliciteren van Peter meer dan gerechtvaardigd. Maar na alle uitslagen ingevoerd te hebben bleek de computer anders te denken. Zowel Peter als Jan hadden dezelfde wp (28,0) dus moest het SB redding brengen en dat was met 0,25 meer in het voordeel van Jan. En hiermee werd Jan Havenaar de kampioen en winnaar van de Cok Ippel bokaal. Proficiat Jan

Peter vertrouwde mij nog toe dat hij dit toernooi veel mazzel had gehad, maar dat zijn partij in de slotronde de beste sinds tijden was. Aan bord 3 streden de kampioen van vorig jaar Kees Scherpenisse en de speler met de hoogste rating Jan Bakker verbeten om aansluiting met de top. Het werd tenslotte remise en ik denk dat beiden zich niet bewust waren dat de andere uitslagen zodanig waren, dat dit een gedeelde derde plaats opleverde, want bij de prijsuitreiking waren beiden reeds naar huis.

Maar ook de andere borden in groep A leverden felle strijd op en waren het aanzien meer dan waard. Want, wat te denken van de partij tussen Leo Littel en Hennie van Eeuwijk aan bord 6. Er gebeurde van alles, ja zelfs de klok gaf er in de slotfase de brui aan en moest ijlings opnieuw ingesteld worden en dat vereist enige kennis met en van een digitale klok. Leo miste in de slotfase enige opgelegde kansen en dan gaat de tijd(nood) een hartig woordje meespreken. Met nog enkele seconden te gaan en na herhaling van zetten ging Hennie “grootmoedig” of is het “grootmeesterlijk” accoord met remise. Geheel in de sfeer van de kerst en het toernooi gaven zij elkaar de hand. Toch vielen zowel Leo als Hennie net buiten de prijzen. Aad de Bruijn wist zich met een knappe zege op Joop Bakker wel bij de prijswinnaars te scharen, waarmee hij een sterk gespeeld toernooi afsloot. Voor de overige uitslagen, standen, partijen en de plaatsing van de andere Uil-spelers zie elders op de site.

Winnaar Groep B: Tjerk AlbregtseIn groep B was er minder rekenwerk nodig want daar stond al bij voorbaat vast dat Tjerk Albregtse, hoe de uitslagen ook zouden zijn, de kampioen zou worden en winnaar van de Aalstech trofee. Zelfs verlies zou hem niet kunnen deren, maar zover liet Tjerk het niet komen. In zijn partij aan bord 1 tegen Rein Thierry ging het gelijk op en dat bleef het ook tot het einde waar beiden in remise berustten, Tjerk de terechte kampioen. Proficiat Tjerk.

Aan bord 2 voltrok zich in de slotfase een ramp voor Mark van der Ploeg. Met nog één zet te gaan voor de eerste tijdcontrole (40 zetten in 1¾ uur) ging Mark door zijn vlag en de grond. Loek Veenendaal zijn tegenstander werd door dit resultaat ongedeeld tweede. Er werd deze middag nogal wat in de aanbieding gedaan in groep B. De Supermarkten zijn met de Kerstdagen open maar als ze groep B van ons toernooi hadden gezien waren ze unaniem weer dicht gegaan, want tegen zoveel aanbiedingen kunnen ze niet op. Kijk (voor de aardigheid) maar eens naar de partijen van Jacob van Aalst tegen Gert Rooijakkers en Sander van Delden tegen Gerard-Jan van Wageningen. De man met de hoogste rating in deze groep Cok Ippel (1774) sloot dit toernooi winnend af tegen de vader van Tjerk, Adri Albregtse maar kwam in de totaallijst niet verder dan een gedeelde 5e plaats (4½ punt) samen met de twee vertegenwoordigers van schaakclub Santpoort, Gijsbert de Bock en Özden Tuna Jacob van Aalst werd de hoogst geplaatste speler van de Uil met 5 punten werd hij samen met Rein Thierry gedeeld derde. De stand van de overige Uilen in groep B kunt U terugvinden elders op de site.

Het toernooi op zich had weinig te klagen. Goede bezetting (52 totaal: 24A en 28B) goede sterkte, weinig afmeldingen en wat belangrijk is, het weer werkte erg mee dit jaar. De wegen bleven tot het eind goed begaanbaar, af en toe wel eens een wegomlegging in het weekend maar dat hoort bij de Nederlandse wegen vandaag de dag. Ook voor de komende twee jaren heeft sponsor VOGES (Albert) weer zijn medewerking toegezegd en ook de zaal in “Zomerzorg” (Henrie, Nigel, Marvin en Angie) is voor het komende jaar al vastgelegd. Beiden bedankt. Voor 2014 zijn de data: vrijdagavonden 7, 14, 21, 28 november, 5 (!!), 12 december en de slotronde op zaterdagmiddag 20 december 2014. Noteert U dit alvast maar in Uw agenda.

Zonder sponsors/medewerkers kan een schaaktoernooi niet doorgaan en daarom bedanken wij vanaf deze plaats Albert Voges, Rob Sloos jr, Henrie, Nigel, Marvin en Angie Siebelt dat wij dit 31e toernooi weer konden organiseren. En niet te, vergeten Nikki de charmante vrouw achter de bar, die ons, zoals reeds eerder opgemerkt zes avonden lang op onze wensen bediende. Alleen de slotronde was zij door vakantie verhinderd en uitstekend vervangen door Angie.

En dan weer het gebruikelijke ritueel bij de slotbedankjes. Jan Havenaar (inbrengen partijen en computergegevens), Ad Reijneveld (inbrengen partijen), Richard Nigten de webmaster van De Uil. Menig uurtje gaat er in zitten en een hartelijk dank is dan ook zeker op zijn plaats. Cok Ippel was de eindverantwoordelijke, waar je alles onder kunt scharen wat maar met het toernooi te maken heeft. Dit jaar deed hij opnieuw zelf mee in groep B , maar pas na diverse oproepen en pas in de derde ronde. Dus de beginnende twee ronden met een bye (samen met Peter van Bakel). Het werd geen hoofdprijs voor Cok.

De behaalde resultaten zijn bij het schrijven van dit verslag reeds aan de rating-commissie doorgegeven en zullen naar alle waarschijnlijkheid op de lijst van 1 februari 2014 verschijnen. Wilt U meer gegevens over dit toernooi dan kunt U dit bekijken op onze onvolprezen website.

De Uil wenst alle deelnemers/lezers Prettige Kerstdagen en een heel voorspoedig, maar vooral gezond 2014.


De zesde ronde
Hillegom, vrijdag 13 december 2013

Mocht Jan Havenaar van adel geweest zijn, hij had direct een aantal lijfspreuken kunnen laten graveren. Wat te denken van “Luctor et Emergo” Ik worstel en kom boven en is te vinden in het Zeeuwse wapen.. En de spreuk uit het Nederlandse wapen “Je maintiendrai “ ik zal handhaven. Beiden van toepassing op Jan want zeg nou zelf had iemand hem na zijn nederlaag tegen Ad Reijneveld nog kampioens-kansen toegedacht? Maar Jan is echt een toernooi-tijger en dat ervoer ook Jan Bakker in de zesde ronde. Want al vrij snel kreeg Jan H het betere van het spel en tegen het eind kwam Jan B er niet meer aan te pas. Maar ook Erik Corneth is zo’n toernooi-tijger. Na opgave in de derde ronde door ziekte dacht hij er zelfs over het toernooi te laten voor wat het was doch vrienden en familie zeiden hem, je hebt er toch voor betaald en je hebt nog vier ronden te gaan dus waarom ga je er niet voor, en voila na een zege (door tijdsoverschrijding van Ad) in de zesde ronde staat hij samen met Jan Havenaar en Peter Poncin op kop met 4½ punt. Erik heeft Peter al gehad in de genoemde derde ronde dus blijft in de slotronde over de strijd van de twee “fighters” Jan Havenaar tegen Erik Corneth. Dat wordt smullen.

Peter Poncin heeft, zoals hij zelf zegt in dit toernooi over geluk niet te klagen want tegen Kees Scherpenisse wist hij maar ternauwernood te ontsnappen met remise. Diezelfde Kees Scherpenisse staat nu samen met Jan Bakker en Rudolf Kat op een halfje achterstand en wie zich vorig jaar nog de eindsprint van Kees herinnert toen hij toch nog toernooiwinnaar werd, zal met spanning uitkijken naar de topborden. Het is overigens helemaal niet ondenkbeeldig dat er twee of meerdere winnaars komen, wat dan voor de Cok Ippel bokaal betekent dat de speler met de hoogste WP de beker voor een jaar in de prijzenkast mag opbergen.

Van de Uilen staat na Jan Havenaar, Ad Reijneveld gedeeld 7e, Jan Vreeburg en Hennie van Eeuwijk gedeeld 10e, Martin Zegstroo gedeeld 17e en Richard Copier staat 23e. Vroeger zou ik gezegd hebben, “de Uilen hebben wel eens betere tijden gekend” maar dat moest ik maar niet meer doen.

In groep B werd de strijd tussen de twee Zwarte Pionnen, Gert Rooijakkers en Tjerk Albregtse gewonnen door Tjerk. Hiermee bracht hij zijn totaal op 5½ uit 6. Van de achtervolgers slaagden alleen Rein Thierry en Loek Veenendaal er in door met winst enigszins in het voetspoor van Tjerk te blijven. Ze hebben beiden een vol punt achterstand doch kijk je naar de WP dan kan de Aalstech trofee Tjerk bijna niet meer ontgaan. Maar ik denk dat Tjerk’s spel wel heeft aangetoond dat hij zich niet een twee drie gewonnen geeft.. Overigens was de partij aan bord 2, die tussen Rein Thierry en Cok Ippel, de speler met de hoogste rating in deze groep, er een van veel strijd en goklust. Cok sloeg een remise-aanbod af en ging tenslotte in de eindfase ten onder. Gegokt en verloren: waar heb ik dat afgelopen week meer gehoord bij Cok’s bord (ter uwer informatie: Cok speelde afgelopen week driemaal en verloor 3x).

Maar vlak ook Loek Veenendaal niet uit. Na zijn nederlaag in de eerste ronde heeft hij zich knap teruggevochten en met een zege op de vader van Tjerk, Adri Albregtse heeft hij zich toch weer onder de kanshebbers geschaard. Vorige week heb ik al een uitgebreide stand van zaken opgesomd aangaande de Uilen in groep B dus die geef ik nu niet U hoeft alleen maar op de standenlijst te drukken van groep B en U heeft alles in beeld. Verheugend is dat nu ook Hans Heshusius door een remise tegen Peter Kaptein van de hatelijke nul af is. Hij is echter nog wel rode lantaarn-drager.

Zoals bij de kop van dit artikel al gememoreerd is is de zevende en tevens laatste ronde van dit 31e Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom op zaterdagmiddag 21 december 2013 (aanvang 13.00 uur) In cafe-rest–bar Zomerzorg aan de Meerlaan te Hillegom. Toegang gratis.

Het was weer ouderwets gezellig en goed bezet zowel wat betreft aantal deelnemers als sterkte. Wij hopen nog vele jaren dit te mogen organiseren en als ik zo mijn oren te luisteren leg bij de sponsoren zal het aan hen niet liggen....


Ronde 5: Jan Bakker en Peter Poncin in A en Tjerk Albregtse in B op kop
Hillegom, vrijdag 6 december 2013

Het heeft maar een week mogen duren, het leiderschap van Ad Reijneveld in A. In zijn partij in de 5e ronde tegen Peter Poncin maakte Ad een inschattingsfout wat hem een stuk kostte en later ook de partij. Jan Bakker maakte tegen Dennis Bouwmeester zijn hogere rating waar en door zijn winst staat hij nu samen met Peter Poncin, met 4 uit 5 aan de leiding, wat qua rating ook de juiste stand is. Als je er trouwens de archieven op na slaat dan zie je dat ook in 2012 en 2010 twee spelers met 4 uit 5 aan de leiding gingen na de 5e ronde. Overigens kwam alleen in 2010 de kampioen uit dit tweetal dat was toen Jerry Beij jr.

Keren we terug naar 2013 dan zien we op een halfje van de koplopers een illuster viertal. Jan Havenaar, Ad Reijneveld, Kees Scherpenisse (titelverdediger) en Erik Corneth. Laatstgenoemde is voor ons nieuw en hij had de pech dat hij in ronde 3 door ziekte op moest geven want wie weet. Rudolf Kat heeft als enige 3 punten en dan komt een grote groep met 2½ punt. Martin Zegstroo behorend tot deze groep is na Jan H en Ad de beste Uil-speler. Van de overige Uilen staan Hennie van Eeuwijk en Jan Vreeburg gedeeld 16e met 2 punten en Richard Copier 22e met 1½ punt. Onderin groep A heeft Piet van de Griendt na zijn bye in de eerste ronde, het zoet der overwinning nog steeds niet mogen smaken. Nog twee ronden te gaan dus er moet nu haast gemaakt worden.

In groep B is er na 5e ronde niets veranderd. Tjerk Albregtse nog steeds alleen aan de leiding met 4½ uit 5. De verwachte “clash” met het aanstormende talent van de Uil Mark van der Ploeg bleef uit doordat Mark al vroeg in de fout ging, wat hem een pion en de stelling kostte en later ook de partij. Ook aan bord twee was het een treffen tussen de Zwarte Pion en de Uil nl. Gert Rooijakkers tegen Sander van Delden. Deze avond was Gert een maatje te groot voor Sander. Twee Zwarte Pion-leden dus aan kop met slechts een halfje verschil. Dat wordt in de zesde ronde smullen of ……… een snelle remise?

Maar liefst vijf spelers hebben een vol punt achterstand op Tjerk en dus een halfje op Gert. Gijsbert de Bock die in zijn partij tegen Cok Ippel remise voorstelde en kreeg waar de computer winst voorzag. Adri Albregtse (de vader van Tjerk) die Kick van Rooijen aanvallend de nederlaag toebracht, Loek Veenendaal wist zijn betere stelling tot winst uit te bouwen tegen Pim Redeker en Rein Thierry (net terug van, hoe kan het anders, een schaakvakantie in Tsjechie) had de volle tijd nodig tegen Jim Meij maar toen was het ondanks ongelijke lopers toch nog gewonnen voor Rein. In de top zeven dus maar één speler van de Uil nl. Cok Ippel. De plaatsen van de overige Uilen zijn: Sander van Delden, Mark van der Ploeg en Jacob van Aalst gedeeld 8e, Kick van Rooijen, Pim Redeker en Gerard Draaisma gedeeld 13e, Peter van Bakel en Anton Warmerdam gedeeld 18e, Piet Muller, Jan Plomp en Peter Kaptein 23e 24e en 26e.

Onderin heeft Hans Heshusius nog steeds de rode lantaarn in zijn bezit. Nog twee ronden om daar iets aan te veranderen Hans. Spanning alom in beide groepen en dus voor de geïnteresseerde schaker(ster) een uitstekende gelegenheid dit toernooi als toeschouwer te bezoeken. Cafe-Bar. Rest. “Zomerzorg” aan de Meerlaan te Hillegom, toegang gratis. De zesde speelronde is op vrijdagavond 13 december 20.00 uur. De zevende/laatste speelronde is op zaterdagmiddag 21 december aanvang 13.00 uur.
Cok Ippel


Ad Reijneveld in A en Tjerk Albregtse in B aan de leiding
Hillegom, vrijdag 29 november 2013

Wat Ad Reijneveld al enige jaren in de interne competitie niet wist te bewerkstelligen is hem dan in de 4e ronde van het Voges Open wel gelukt. Een overwinning op zijn (eeuwige) rivaal Jan Havenaar. Mede doordat op bord 2 dat van Jan Bakker en Peter Poncin besloten werd tot remise, is Ad nu een halfje uitgelopen op dat tweetal. Maar een groep van maar liefst zes spelers met een vol punt minder ligt op de loer. En dat zijn niet de minsten getuige namen als Jan Havenaar en titelverdediger Kees Scherpenisse. Ook Dennis Bouwmeester heeft zich verrassend onder dit zestal geschaard.

Dennis, in 2010 en 2011 kampioen van de B groep versloeg in ronde 4 Boudewijn Eijsvogel , nadat hij in ronde 3 Frans Arp al met remise had laten ontsnappen. We gaan een zeer spannende eindfase tegemoet met nog drie ronden te gaan. Onderin is Piet van de Griendt na zijn nederlaag tegen Frank Homburg, rode lantaarndrager geworden.

In groep B staat Tjerk Albregtse nog steeds aan de leiding na zijn snelle remise tegen Gijsbert de Bock. En omdat aan bord 2, dat van Sander van Delden tegen Kick van Rooijen ook remise het eindresultaat werd blijft de kloof een half punt. Maar de groep die op een half punt staat is wel aanmerkelijk groter geworden. Omdat de borden 3 t/m 5 wel een winnaar kenden, is de groep van driepunters inmiddels vijf. Gert Rooijakkers, Mark v.d. Ploeg en Cok Ippel voegden zich bij Gijsbert en Sander middels winst op resp. Gerard-Jan v. Wageningen, Jacob van Aalst en Özden Tuna.

Drie Uilen dus in de top, wat dat betreft is er geen verschil met vorig jaar. Onderin is Hans Heshusius na zijn nederlaag tegen Jan Plomp met nul punten de rode lantaarndrager geworden, maar met nog drie ronden te gaan is er nog van alles mogelijk.
Cok Ippel


De derde ronde
Hillegom, vrijdag 22 november 2013

In A speelden de twee topborden remise, maar doordat Peter Poncin aan bord 3 won, omdat zijn tegenstander door ziekte op moest geven werd het aantal koplopers met één uitgebreid. Vier spelers met 2½ uit 3 t.w. Jan Bakker, Jan Havenaar, Ad Reijneveld en genoemde Peter Poncin. Ik ga niet dieper op de partijen zelf in, dat kunt U beter zelf doen door de partijen na te spelen. Na die vier koplopers volgt een select groepje van 3 spelers met een halfje minder Leo Littel, Joop Bakker en de titelverdediger Kees Scherpenisse die zich knap herstelde van zijn teleurstellende nederlaag tegen Ad een week eerder.

Op een vol punt achterstand volgt een peloton van maar liefst 9 spelers die elke kans zullen aangrijpen om ook bij de top te komen. Onderin is inmiddels ook iedereen van de hatelijke nul af. Rob van den Aardweg en Frank Homburg speelden in pure tijdnood het eindspel van Koning en Dame (Rob) tegen Koning en pion op c7 (Frank). Lange tijd leek het of Frank niet precies wist hoe dit (gemakkelijk!!) remise te houden Is. Want door een paar keer met zijn koning achter (voor) de pion te gaan staan kon de koning van Rob gevaarlijk dichtbij komen. Echter plots viel bij Frank het kwartje en laveerde hij de koning alleen maar heen en weer tussen a8 en b8. Een terechte remise en niemand meer op nul. Overigens viel er deze week in groep A maar liefst aan 5 borden (= 50%) een remise te noteren. Voorzichtig?? of Gelijkwaardig?? Enfin beoordeelt U zelf aan de hand van de partijen.

In groep B heeft Tjerk Albregtse na zijn overwinning op Jacob van Aalst alleen de leiding genomen met 3 uit 3. Dit werd mede mogelijk omdat Sander van Delden, ook een speler met de score 2 uit 2, deze ronde een bye had opgenomen ofwel een halfje zonder te spelen. Sander dus op een halfje van Tjerk en diezelfde score heeft ook Gijsbert de Bock na zijn overwinning op Gerard Draaisma. Daar weer achter met een score van een vol punt minder dan Tjerk een groep van maar liefst 9 spelers waaronder de twee met de hoogste rating in deze groep nl. Gerard-Jan van Wageningen en Cok Ippel. Laatstgenoemde is na twee bye’s in de voorgaande ronden ingestroomd met 1 punt (2x bye) in ronde 3. Ook Peter van Bakel is op dezelfde wijze ingestroomd in ronde 3.

Ook Mark van der Ploeg, vooraf toch wel gezien als één der kanshebbers is na zijn verrassende nederlaag vorige week tegen Sander van Delden, sterk teruggekomen met een overwinning op Anton Warmerdam Roald Vos boekte zijn eerste winstpartij op Hans Heshusius waardoor laatstgenoemde samen met Peter Kaptein, die in een zeer lange partij de eer aan Jim Meij moest laten, de rode lantaarndragers van groep B zijn geworden. Maar er zijn nog 4 partijen te gaan dus dat gaat beslist veranderen.

Rest mij nog een leuk nieuwtje te vermelden: Rob Sloos jr. Van SLOOS ZEEFDRUK STUDIO BV heeft toegezegd als extra sponsoring dat wij dit jaar twee digitale klokken mogen aanschaffen. Wij willen hem hiervoor heel hartelijk danken.

Voor verdere (schaaktechnische) gegevens verwijs ik naar de tabellen, standen etc. op de website. De volgende ronde (4e) is op vrijdagavond 29 november 2013. Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel 06-22577267 (mobiel)
Cok Ippel


Ronde 2: Spanning en sensatie volop aanwezig in beide groepen!
Hillegom, vrijdag 15 november 2013

We beginnen dit keer met de B groep waar in de partij Henk Overmeer tegen Jim Meij de beslissing pas tegen de klok van twaalven viel. De laatste stand op de website geeft niet helemaal weer hoe de vork precies in de steel zat omdat er de laatste minuten in sneltreinvaart gezet moest worden en er werd niet genoteerd. Wit had Koning, Paard en pion en die pion gaf schaak op h7. Zwart had alleen nog maar een Koning maar… hij sloeg de pion niet en toen viel zijn vlag. Had hij de pion wel geslagen, wat gekund had, dan was het remise gewest vanwege geen matmateriaal. Had Jim meer tijd gehad dan was het nog remise omdat de koning tussen h8 en g7 heen en weer kan pendelen of helemaal niet kan zetten en dan is het pat. Een wreede sport dat schaken.

Een grote verrassing in de B groep was ook de overwinning van Sander van Delden op de sterker geachte Mark van der Ploeg. Sander gaat nu samen met Tjerk Albregtse en Jacob van Aalst met 2 uit 2 aan de leiding gevolgd door een 7-tal spelers die slechts een halfje minder hebben en genadeloos toe zullen slaan als de tijd daar rijp voor is. Groep B wordt overigens vanaf ronde 3 aangevuld met een tweetal spelers die een bye krijgen in de eerste twee ronden. Het zijn Cok Ippel en Peter van Bakel, zij sluizen beiden met 1 uit 2 de derde ronde binnen, en kunnen uiteraard geen bye meer opnemen.

In groep A was de overwinning van Ad Reijneveld op titelverdediger Kees Scherpenisse dé verrassing. Niet qua schaaksterkte maar meer nog de stand op het bord gaf aanleiding het ergste te vrezen voor Ad. Kees behoefde slechts (tijdelijk) zijn dame te offeren tegen de toren en de overwinning lag voor de hand. Nu sloeg Kees eerst nog een pion op g4 en Ad’s paard kwam verwoestend binnen. Enfin kijkt U maar naar de partij en huiver. Drie van de vier Jannen wonnen deze avond, Bakker, Havenaar en Vreeburg. Jan Los boekte een plus-remise. Jan Bakker, Jan Havenaar en Ad Reijneveld voeren de ranglijst aan met 2 uit 2 gevolgd door een select groepje van drie: Peter Poncin, Leo Littel en Erick Corneth die een halfje minder hebben.

Kijk voor de volledige uitslagen/standen verder op deze site. Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel 06-22577267 (mobiel). De 3e ronde wordt gespeeld op vrijdagavond 22 november in cafe-rest.-bar Zomerzorg aan de Meerlaan, toegang gratis. Aanvang 20.00 uur.

Overigens kan ik nu al met veel plezier mededelen dat voor de jaren 2014/2015 Albert Voges opnieuw de sponsor is voor zowel het Open als het Rapid Kampioenschap waarvoor uiteraard onze hartelijke dank.

Met Henrie Siebelt zijn de data voor 2014 inmiddels ook al vastgelegd. Dat zijn de vrijdagen 7, 14, 21 en 28 november, 5 !! en 12 december en de slotronde op zaterdagmiddag 20 december 2014. (de 5e december blijkt na peiling onder de aanwezigen afgelopen vrijdag geen probleem op te leveren, in ieder geval niet noemenswaardig)
Toernooicoordinator Cok Ippel


Foto's 1e ronde »Goed bezet 31e Voges Open, toch nog zoekende naar 1 extra speler
Hillegom, vrijdag 8 november 2013

Het lijkt alsof we niet gauw tevreden zijn; het aantal deelnemers is weer iets groter dan vorig jaar en toch nog vragen om een extra speler. Enige uitleg is dan ook wel op zijn plaats. Wij streven er naar om even groepen te hebben zodat in de laatste ronden, als er geen bye’s mogelijk zijn, iedereen kan spelen. In groep B was het aantal oneven dus heb ik mijzelf (Cok Ippel) ingezet om het aantal even te maken. Helaas kwam er een speler niet opdagen en dus bleef ikzelf na enige omzettingen weer over. Ik hoop dus dat er alsnog een speler zich aanmeldt die dan net als ikzelf met een bye (=half punt) de eerste ronde doorkomt en met frisse moed aan de tweede ronde op vrijdag 15 november begint. Het liefst speel ik in de A groep maar het kan wat mijn rating betreft ook in de B groep zijn. Wie –O - Wie ??!!

Na dit uitgebreide intro, over naar het toernooi zelf. Met 24 spelers in de A groep en 26 in de B groep zien we weer een kleine stijging ten opzichte van vorig jaar (toen 28 om 20) Verheugend is het aantal nieuwkomers en zeg maar “terug-van-weggeweest” spelers. Nieuw: Jan Bakker, Thomas Hauptmann, Erik Corneth, Leo Littel, Rob v.d. Aardweg en Jan Los in de A groep en Loek Venendaal, Adri Albregtse, Marcel Lek en Roald Vos in de B groep. Henk Overmeer en Wim Hoffenaar deden, eerder mee en zijn dus weer terug op bekend terrein. Allen hartelijk welkom en voor een ieder een zeer goed, sportief maar vooral leuk toernooi toegewenst.

Klokslag acht uur werd begonnen en na de inleidende woorden van voorziter Jan Plomp en de toernooicoordinator- annex arbiter Cok Ippel werd begonnen aan de zeven ronden tellende zware klus. Zoals de meeste schakers wel weten betekent de Zwitserse indeling dat spelers met een hoge rating niet direct tegen elkaar spelen. En zo scoorden ook in de eerste ronde in de A groep de hoger gerate spelers zoals het programma dat ook verwachtte. Behalve aan bord 2 waar Martin Zegstroo met zwart zijn sterker geachte tegenstander Peter Poncin knap op remise wist te houden. Ook aan bord 8 gebeurde dat met Richard Copier als de mindere tegen Thomas Hauptmann. Deze avond hadden vier spelers een bye genomen en de overige borden waaronder die van de titelverdediger Kees Scherpenisse scoorden zoals reeds gezegd overeenkomstig de prognose wat weer niet wil zeggen dat het van een leien dakje ging. In groep A is de Cok Ippel bokaal naast de geldprijzen de inzet. Voor meer informatie zie de tabellen en partijen.

In groep B waar men buiten het geld om de Aalstech-trofee strijdt, hadden twee spelers een bye en was er één “wegblijver” wat weer tot omzetting van de indeling aan een bord leidde. Willem Spaan verhuisde naar bord 5 waar hij met wit tegen titelverdediger Rein Thierry speelde en meteen voor een daverende verrassing zorgde met een verdiende remise. Maar aan bord 1 zorgde Sander van Delden met winst op zijn “hogere”opponent Loek Veenendaal voor de grootste verrassing in deze groep. Hoewel de winst van Kick van Rooijen op Henk Overmeer en Gerard Draaisma op Wim Hoffenaar zeer zeker ook tot de categorie verrassingen mag worden gerekend. Ook Jan Plomp deed met een gedegen remise tegen Özden Tuna van zich spreken. De overige kanshebbers op de titel zoals Gijsbert de Bock, Tjerk Allbregtse, Pim Redeker en Mark v.d. Ploeg wonnen hun partij.

Maar liefst 10 spelers van de Uil spelen in de B-groep mee. In de eerste ronde heb ik een Uil-treffen kunnen vermijden maar dat zit er de komende ronden niet in. Zie voor uitslagen/standen/partijen verder op deze website.

Voor de nieuwkomers; maar ook de oud-gedienden kunnen wel een geheugensteuntje gebruiken, de partijen worden ingebracht door Jan Havenaar (A) en Ad Reijneveld (B) en door Richard Nigten onze webmaster op de site gezet. De indeling verandert niet meer na dinsdagochtend 12.00 uur en wordt daarna doorgestuurd en staat dan dinsdagavond laat maar waarschijnlijker op woensdagmorgen op de site. Dit betekent dus dat in de ronden waar dat mogelijk is, U een bye kunt aanvragen tot dinsdagmorgen 12.00 uur. Mobiel Cok 06-22577267 liefst niet op maandagavond want dat is de schaakavond van de Uil. Die bye kunt U ook vermelden op het gele formulier op het prikbord in de schaakzaal. Van elke ronde maken wij een bulletin, al of niet voorzien van commentaar, en de liefhebbers kunnen een exemplaar meenemen.

In de eerste vijf ronden kunt U eventueel twee bye’s opnemen. Echter niet meer in de laatste twee ronden, afwezigheid betekent dan in principe een&0. Bij een gedwongen bye probeer ik de betreffende speler van te voren op de hoogte te brengen zodat een vergeefse reis naar Hillegom voorkomen kan worden. Bij ziekte, hoe spijtig dat ook is, krijgt de tegenstander het volle punt. Ik wens verder iedereen een heel goed toernooi toe.
Toernooicoordinator Cok Ippel