37e Vierkamptoernooi 2009

37e Schaak-Vierkamptoernooi gewonnen door Thomas Broek.

Het blijft toch een merkwaardig fenomeen zo’n vierkamptoernooi. Twee weken voor de datum heb je nauwelijks 16 deelnemers en pas in de laatste week begint het een beetje te lopen met als uitkomst toch nog een respectabel aantal van 68 deelnemers. Wij van de Uil hebben dikwijls de indruk dat men eerst het weer af wil wachten, want het wil nogal eens behoorlijk “warm”zijn op de data van het Uil-toernooi. Toeval?  Laten we het op een speling van het “natuur-lot” houden.

De temperatuur viel tijdens ons 37e toernooi mee dus het was goed vertoeven in de “Hoeksteen” waar men in 17 groepen elkaar het vuur na aan de schenen legde. Aan de te winnen bekers, waarvan er velen al ettelijke jaren meegaan getuige bijv. sommige naamgevers zoals ABN-Beker,  v.d.Wal trophee werd dit jaar een nieuwe beker toegevoegd  de ”Ad Reijneveld trophee” en laten we hopen dat deze beker een lang leven beschoren mag zijn of wel dat hij niet te vaak door dezelfde schaker of schaakster gewonnen zal worden. Uiteraard dankt de organisatie Ad hartelijk voor deze nobele geste.  Er was dit jaar geen enkele beker definitief te winnen, dus dat gaf de organisatie wel wat rust.

Het toernooi was vooral in de top sterk bezet, want als zelfs een speler als Ad Reijneveld al in de tweede groep ingedeeld moet worden wil wel wat zeggen over de sterkte. In groep 1 speelden titelverdiger Sjaak Kamps, Jan Havenaar, Martijn de Roode (Voges-Open kampioen) en Thomas Broek. Laatstgenoemde speelt al enkele jaren mee en heeft veruit de hoogste rating. Wonderlijk genoeg slaagde hij er tot nu toe nog niet in om als eerste te eindigen ,doch dit jaar liet hij daar geen twijfel over bestaan. Thomas begon overtuigend met winst op Martijn  terwijl Sjaak en Jan remiseerden. Tegen Sjaak was Thomas weer ongenaakbaar, wat Sjaak deed verzuchten “ik verdenk hem ervan dat hij ergens computerzetten ingefluisterd krijgt” die man is briljant. Uitslag: Thomas wint van Sjaak en Jan verliest van Martijn.  In de slotronde had Thomas aan een remise tegen Jan genoeg om winnaar te worden terwijl Martijn door remise te spelen tegen Sjaak de 2e plaats opeiste.

In groep 2 met als inzet de reeds gememoreerde Ad Reijneveld-trophee  speelde Ad in de eerste ronde remise tegen Frans Arp terwijl Jerry Bey jr. Frans Vlugt  onderuit haalde.  In de tweede ronde opnieuw niet meer dan remise voor Ad tegen Frans Vlugt maar Frans Arp won verrassend van Jerry . Net als vorig jaar moest de wedstrijd  Frans tegen Frans dus uitkomst bieden. Het zou een te flauwe grap zijn om te zeggen “Frans”won dus haasten we ons te zeggen dat Frans Arp zich bedrevener toonde en daardoor Jerry die knap won van Ad, alsnog de pas afsneed naar de eerste plaats. Frans Arp dus de eerste winnaar van de Ad Reijneveld trophee. En Ad speelde naar eigen zeggen "ondermaats” en viel zelfs buiten  de prijzen..

In groep 3 wederom een Uil-coryfee nl. Fred van Randen. De geïnteresseerde lezer zal wel begrijpen dat de schrijver dezes een flinke som geld van Fred krijgt door deze nobele woorden te schrijven, maar dit terzijde. Fred liet er geen twijfel over bestaan dat hij volgend jaar toch minstens in groep 2 thuishoort hij scoorde nl. 3 uit 3  waarvoor “Hulde”  Volle winst tegen  Arjan Plug, Frank Homburg en Johan Stins.  Laatstgenoemde werd met “slechts”1,5 punt  op eerbiedige afstand tweede.

Ook in groep 4 was het een Uil-speler die met 3 uit 3 de Eurobulb-wissel-beker voor zich opeiste. En dat was al voor het tweede achtereenvolgende jaar, dus dat wordt volgend jaar  voor de organisatie “ puzzelen met de indeling  “om de beker te behouden.  Dick won van Berry van Leur, Joop Bakker(die tweede werd met 2 uit 3) en Edwin Heemskerk die deze dag zijn draai niet kon vinden.  Ook in groep 6  werd een beker voor de tweede achtereenvolgende keer gewonnen en wel  de Utile-Dulci trophee door Jeroen Frijling. Jeroen is een vriend en oud clubgenoot van Dick Roosa dus die zullen volgend jaar wel proberen de organisatie één of twee bekers af te snoepen.

In groep 14 het aanstormende talent Dave Looijer uit Hoofddorp,  spelend bij Santpoort. Dave kwam op vrijdagavond door file-leed wat later maar dat deerde hem niet om toch snel te winnen. Ook op zaterdag was hij oppermachtig. Een spelertje om in de gaten te houden !!  “Mark my words”

En dan meteen maar even de statistieken. Van de 17 te winnen bekers werden er dus twee voor de tweede achtereenvolgende keer gewonnen. Vier spelers behaalden de volle winst (3 uit 3) te weten Fred van Randen,(3) Dick Roosa (4) en Dave Looijer (14) en Toine van Lee (17)Voor de eerste plaats  moest 2x het SB systeem in werking treden. Voor de tweede plaats 7 x SB. Geen enkele keer hoefde er geloot te worden, het viel dus nog wel mee dit jaar. Van de 14 Uil-spelers gingen er 4 met een beker naar huis(Fred van Randen (3) Dick Roosa (4) Pim v.d.Aar (8) Sander van Delden (13)  en  geen enkele  Uil-spelers kwam voor een tweede prijs in aanmerking, De Uil heeft qua deelnemers en prijswinnaars wel eens betere tijden gekend.

In zijn slotwoord bedankte voorzitter Jan Plomp de wedstrijdleiding en werden Henk en Jopie v.Lierop op gepaste wijze naar voren geroepen en bedankt voor de goede zorgen gedurende het toernooi. Een bloemetje en een pakketje geestrijk vocht was aan hen goed besteed en dat vonden ook de toeschouwers met een weldadig applaus. Ook de vrouwelijke deelnemerster Gerda Schiermeier werd zoals te doen gebruikelijk beloond met een bosje bloemen. en toen begon onder grote bijval de uitreiking van de bekers en prijzen. Het merendeel van deze  prijzen was beschikbaar gesteld door een groothandel uit Amsterdam waarvan de naam bekend is bij onze onvolprezen interne wedstrijdleider Henk Kramer. Vanaf deze plaats is een “hartelijk bedankt”aan de groothandel en Henk wel op zijn plaats.  Moegestreden maar tevreden keerde men met een tot ziens op 4 en 5 juni 2010 huiswaarts.

Cok Ippel