Voges Open Hillegoms 2009

De slotronde

Het 27e “VOGES-OPEN” zit er weer op en heeft in groep A Ad Reijneveld en in groep B Rein Thierry met Rob Hak als winnaars opgeleverd. Ad won de Cok Ippel-trofee en Rein Thierry (op grond van een beter weerstandspunten-totaal) de Aalstech-trofee.

De spanning in groep A bleef er niet lang hangen want al heel snel werd aan bord 1 (Peter tegen Ad) tot een “grootmeesterlijke” remise besloten en was Ad niet meer in te halen. Aan bord twee Frans Arp tegen Aad de Bruijn (twee clubgenoten) ging men er wel hard tegenaan. In een franse partij bewees Aad een kenner van deze opening te zijn en trok uiteindelijk aan het langste eind wat hem een ongedeelde plaats in de eindrangschikking opleverde. Martijn de Roode tegen Jan Havenaar leverde een titanenstrijd op die in het voordeel van Martijn uitpakte. Kees Scherpenisse tegen Joop Bakker en Jan Vreeburg tegen Rob Veenhuijsen leverde remises op en daardoor vielen Kees & Joop nog net in de prijzen, evenals Niek v.d. Maat die daarvoor Rob Warmerdam overwon.

De winnaarsIn groep A presteerden de Uilen niet bovenmatig goed want na de 1e plaats van Ad komt Jan Havenaar op de 10e, Jan Vreeburg op de 14e, Rob Warmerdam op de 16e en Hennie v. Eeuwijk en Cok Ippel op de 19e resp. 20e plaats. Er waren wel eens betere tijden voor de Uil. Vermeldenswaardig is nog dat Frank Homburg vorig jaar in groep B uitkomend met twee bye’s beginnend alsnog de titel pakte en nu in groep A ook met twee bye’s niet verder kwam dan die twee bye’s. Het verschil tussen A en B is toch nog beduidend.

In groep B dus een gedeeld eerste plaats door Rein en Rob (bovendien ook nog eens clubgenoten – Leithen). Het wonderlijke wil dat Rob in de onderlinge partij won van Rein maar toch op weerstandspunten een halfje tekort kwam voor de beker. In de laatste ronde moesten beiden aantreden tegen een schaker van de Zwarte Pion nl. Rein tegen Gert Rooijakkers en Rob tegen Tjerk Albregtse. Hoewel Gert en Tjerk er alles aan deden om de strijd in hun voordeel te beslissen bleef het gelijk en was men uiteindelijk aan beide borden tevreden met remise.

Rein en Rob bleven dus eerste en Gert en Tjerk veroverden de gedeeld 3e plaats waarbij ze bezoek kregen van Gijsbert de Bock die Kick v.Rooijen versloeg. Rob de Roode kon de krachtige beginstart geen vervolg geven en verloor in de slotronde van Norbert de Beer. Laatstgenoemde kwam net een halfje tekort om zich bij de prijswinnaars te kunnen melden.

De doorzettersIn groep B deden de Uilen voor de topplaatsen niet mee. Kick v. Rooijen werd 8e, Jacob v. Aalst en Anton Warmerdam 10e en 11e. Gerard Draaisma 13e, Jan Plomp en Sander v.Delden 15e, 16e en Piet Muller 19e. Ook hier minnetjes dus.

Met 19 deelnemers in A- en 23 in de B-groep zit het toernooi weer in de lift. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat dit zo blijft; mondelinge reclame = goede reclame. Voor de komende twee jaren heeft sponsor VOGES (Albert) weer zijn medewerking toegezegd en ook de zaal in “Zomerzorg” (Henrie en Nigel) is voor het komende jaar al vastgelegd. Voor 2010 zijn de data: vrijdagavonden 5, 12, 19, 26 november, 3, 10,december en de slotronde op zaterdagmiddag 18 december. Noteert U dit alvast maar in Uw agenda.

Zonder sponsors/medewerkers kan een schaaktoernooi niet doorgaan en daarom bedanken wij vanaf deze plaats Albert Voges, Rob Sloos jr, Henrie en Nigel Siebelt dat wij dit 27e toernooi weer konden organiseren. En uiteraard moeten wij ook de medewerkers Jan Havenaar (inbrengen partijen en computergegevens), Ad Reijneveld (inbrengen partijen), Richard Nigten de webmaster van De Uil niet vergeten. Het lijkt allemaal zo eenvoudig doch er gaan heel wat uurtjes in zitten. Heren bedankt.

Cok Ippel was de eindverantwoordelijke, wat je daar ook onder moge verstaan. Dit jaar hoorde zelfs het aantal spelers op een even getal brengen, door zelf niet te spelen, tot zijn taak. Maar Cok heeft voor 2010 al aangekondigd dat er gestreefd zal worden naar een even aantal deelnemers zodat in de slotrondes (6 en 7) geen gedwongen bye meer nodig is.

De behaalde resultaten zullen wij zo spoedig mogelijk doorgeven aan de rating-commissie. Wilt U meer gegevens over dit toernooi dan kunt U dit bekijken op onze onvolprezen website: www.schaakclubdeuil.nl (zie onder toernooien).

Ik wens alle deelnemers/lezers een heel voorspoedig, maar vooral gezond 2010.


De zesde ronde

In groep A, het wordt bijna eentonig, wist Ad Reijneveld opnieuw te winnen. In een vooruit gespeelde partij met wit tegen Kees Scherpenisse toonde hij zich opnieuw de sterkste. Ad is inmiddels een vol punt uitgelopen op Peter Poncin en Aad de Bruijn. Zowel Peter als Aad hadden een zwaar bevochten winstpunt nodig om bij te blijven. Peter tegen Joop en Aad tegen Martijn. Laatstgenoemde (bekerhouder) heeft inmiddels 1½ punt achterstand en is dus uitgeschakeld voor de titel. Martijn en Frans Arp hebben 4 punten en zitten nog steeds in de race voor het prijzengeld. Het drietal achter hen met 3½ punt, tw Joop Bakker, Kees Scherpenisse en Jan Havenaar hebben het niet meer in eigen hand om in aanmerking te komen voor de prijzen maar hen kennende zullen ze er ongetwijfeld voluit voor gaan. Onderin zal Frank Homburg ervaren hebben dat het in groep A op zijn zachtst gezegd toch anders spelen is.

In groep B is door de overwinning van Rob Hak op Rein Thierry, de spanning weer volledig teruggekeerd en komt alles aan op de laatste ronde. Rein en Rob hebben beiden 5 punten en ze spelen in de laatste ronde tegen twee spelers van de Zwarte Pion (in principe dus Leithen tegen De Zwarte Pion). Rein speelt tegen Gert en Rob tegen Tjerk. Achter deze toppers komt een drietal spelers met een vol punt achter op de koplopers. Gijsbert de Bock, Rob de Roode en Kick van Rooyen zullen er echter alles aan doen om ook nog een graantje mee te pikken. Ja zelfs Norbert de Beer met 3½ punt heeft toch nog kleine kansen op een podiumplaats. De daarachter volgende groep van 3 punters, waaronder vier Uilen zal het helaas met minder moeten doen.

Met de slotronde op zaterdagmiddag 19 december (aanvang 13.00 uur) nog voor de boeg zit het 27e Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom er bijna al weer op. Naar mijn mening een leuk toernooi (maar ik ben bevooroordeeld) waar de vriendschapsbanden weer eens ouderwets aangehaald werden. Als ik het mis heb hoor ik het ook graag, dan kan ik er wat aan doen.

Voor de verdere gegevens van het toernooi, zoals volledige uitslagen, standen, tabellen en partijen verwijs ik u naar naar het toernooigedeelte van de website.


De vijfde ronde

Opnieuw wist Ad Reijneveld een aanval op zijn leiderspositie in groep A te bezweren. Rob Veenhuijsen toch waarlijk een tegenstander van formaat moest na verwoede strijd de koning omleggen. Maar ook Martijn de Roode wist zich aan de listen en lagen van Frans Arp te onttrekken en scoorde het volle punt en blijft dus dat halfje achter.

Met een vol punt achter op Ad staan een viertal matadoren te springen om hem ten val te brengen. Aad de Bruijn die hiervoor Wouter Oosthout versloeg, Kees Scherpenisse die Stefan Lehmann remise voorstelde maar toen Stefan dit afsloeg zelf het initiatief nam en won. Peter Poncin vertelde mij in vertrouwen dat hij nu eens geen geluk had zoals in eerdere rondes. De winst op Rob Warmerdam was verkregen door goed spel, we zullen het controleren. Joop Bakker completeert het viertal, nam het in ronde 5 op tegen Jan Havenaar en omdat Jan remise door herhaling van zetten uit de weg ging greep Joop tenslotte toch nog verrassend de zege.

In groep B blijft Rein Thierry stevig doorgaan, nu was Gijsbert de Bock aan de beurt. Inmiddels is Rein een vol punt uitgelopen op een tweetal spelers nl. Gert Rooijakkers van de Zwarte Pion te Lisse en Rob Hak van Leithen uit hoe kan het anders Leiden. Rob en Rein zijn clubgenoten en zullen elkaar in de zesde ronde tegenkomen. Gert Rooijakkers zal het in de zesde ronde opnemen tegen Gijsbert de Bock. Tjerk Albregtse, die met 3,5 vlak onder die top staat zal het in de zesde ronde opnemen tegen Sander van Delden. Tjerk aanstormend talent van de Zwarte Pion en Sander dito van de Uil het kan een leuk gevecht worden.

Ook in groep B dus spanning alom en zelfs spelers met 3 uit 5 zoals Rob de Roode, Jacob v. Aalst, Kick v.Rooyen, Henk Pasterkamp en Sander van Delden zijn nog kansrijk voor een podiumplaats.

Voor uitslagen,standen en tabellen verwijs ik de geachte lezer naar onze website, waar, als U dit leest, inmiddels op gearriveerd bent.


De vierde ronde

Het doet mijn oprechte Uil-hart toch wel goed dat Ad Reijneveld in de A-groep er na spannende strijd met over en weer kansen toch in geslaagd is de kop van Martijn de Roode over te nemen. In de interne en bondscompetitie had Ad al bewezen in vorm te zijn, dus we zijn benieuwd naar het vervolg. Een drietal schakers (Martijn de Roode, Rob Veenhuijsen, en Frans Arp) ligt met slechts een halfje achterstand op de loer om het Ad zo moeilijk mogelijk te maken.

In de B-groep voert Rein Thierry met 4 uit 4 de ranglijst aan. Nog niet zo heel lang geleden speelde Rein mee in de A-groep dus de weg omhoog is weer ingeslagen.Gijsbert de Bock is hier met een halfje minder tweede maar had voor zijn volle winst in de 4e ronde wel alle medewerking van zijn opponent Sander van Delden. Speel de partij maar eens na.

De Uilen in de B-groep zitten bijna allemaal in de grote subgroep van 2 punters, d.w.z. 2 volle punten achter de koploper met nog 3 ronden te gaan. Wil men voor het “grote prijzengeld “ in aanmerking komen dan moet er nog flink gebuffeld worden.

We zullen het in dit voorwoord maar niet hebben over de onderaan staanden in de beide groepen en de aandachtige lezer zal wel begrijpen waarom.


De derde ronde

Aan de eerste vier borden in groep A wonnen deze avond alle witspelers, bord 5 tekende voor een remise maar aan de laatste drie borden waren de zwartspelers weer de baas. U kunt op de website wel zien om welke schakers het gaat. Qua verhaal (of is het wel een verhaal?) wordt het een beetje eentonig want Martijn wist opnieuw te winnen en ditmaal nog vrij snel ook. Maar Ad en Kees (het lijkt het illustere schaatsduo wel) liggen op de loer met slechts een halfje achterstand. Naar ik heb vernomen is Kees in “bloedvorm”. Onderaan is alleen Hennie nog zonder punten maar met een oneven aantal spelers kan dat zo veranderen.

In groep B wist Rob het voorbeeld van zijn broer niet te volgen. Mede door een blundertje gaf hij de partij volledig weg. Tjerk is hierdoor samen met Rein (die van Henk won) trotse koploper. Hier slechts één achtervolger met een halfje achterstand nl. Gijsbert. Onderaan is hier Marinus ten Hagen nog zonder punten.

Voor verdere gegevens verwijs ik naar de tabellen,standen etc. op de website.

Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel 06-22577267 (mobiel) of op het werk (liefst ’s middags) 0252 – 518698.

NB. Vorige keer was ik een beetje voorbarig door te vermelden dat de volgende ronde op zaterdag was, gelukkig had ik de datum wel goed ingevuld. Het is dus nog steeds van kracht voor deze week:

Noteer svp dat de volgende ronde op zaterdag 28 november is!
Aanvang 13.00 uur.


De tweede ronde

Voor de bijgelovigen onder ons kon de datum van de 2e ronde niet slechter gekozen zijn “vrijdag de 13e “ Maar gelukkig zijn schakers vrij nuchter (hoewel?) dus werd er die vrijdag in Zomerzorg een volledig programma afgewerkt zonder al te veel bye’s.

Het ging er weer spannend aan toe vooral de topborden gaven elkaar niet veel toe. In groep A verdedigde Martijn de Roode zijn kop-positie tegen Rob Veenhuijsen maar tegen middernacht moest Rob toch de koning omleggen. Peter Poncin vertelde mij dat hij net als de eerste partij tegen Hans Kors nu tegen Aad de Bruijn enorm veel geluk had. Kan Peter in de volgende ronde tegen Martijn aan de bak.

Niek vd Maat tegen Kees Scherpenisse twee clubgenoten deden het wat rustiger aan met remise als resultaat. Ad Reijneveld en Wouter Oosthout beiden vorige week remise (tegen elkaar) haalden nu flink uit en twee HWPérs waren de dupe resp. Frank Homburg en Eduard Leinwand. Wouter had over geluk in zijn partij tegen Eduard niet te klagen. Frans Arp voegde zich met winst op Boudewijn Eysvogel ook bij de subtop van de 1½ punters. Voor de overige gegevens betr. de A-groep kijkt U dan op onze onvolprezen website.

In de B-groep ook al een “de Roode“ die op kop gaat, nl. Rob, dit jaar voor het eerst meespelend bij ons toernooi, wil niet onderdoen voor zijn broer in A. Kick van Rooyen was zijn “niet gewillige” slachtoffer. Rob heeft echter op kop gezelschap van twee andere spelers met de volle winst nl. Rein Thierry die Sander van Delden versloeg en Tjerk Albregtse die Anton Warmerdam vloerde.

Nu weet ik wel dat je als gastheer de Uil goed moet zijn voor je tegenstander maar je kunt het ook te ver doorvoeren, dus Uilen de volgende ronde verwachten we wel het een en ander van jullie. Overigens, als je naar het totale toernooi kijkt dan zie je dat de schaakverenigingen Santpoort en De Zwarte Pion (Lisse) het goed doen. Ook hier verwijs ik voor verdere gegevens naar de website.

Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel 06-22577267 (mobiel) of op het werk (liefst ’s middags) 0252 – 518698.

Noteer svp dat de vierde ronde op zaterdag 28 november is (i.p.v. vrijdag) Aanvang 13.00 uur.


De eerste ronde

De kop is er af, het 27e Open Schaakkampioenschap van Hillegom ("VOGES OPEN") is weer van start gegaan. Deze openingszin gebruiken we al jaren en het moet gezegd, hij ligt goed in het gehoor en je kunt naadloos overgaan op de details van het toernooi. Zo is het aantal deelnemers gelukkig weer in stijgende lijn (21 in de A- en 23 in de B-groep, was vorig jaar 19 om 20) Of dit nu komt door goed gekozen data, veel reclame of weinig concurrentie is moeilijk te peilen, het is in ieder geval plezierig voor sponsor Voges (Albert), co-sponsor Sloos (Rob), vaste gastheer Zomerzorg (Hennie en Nigel) en uiteraard ook voor de organiserende vereniging De Uil, zij allen willen het immers de deelnemers zo goed mogelijk naar de zin maken.

Na de korte “openingsplechtigheden” kon het toernooi een aanvang nemen. In de A-groep waren er in de eerste ronde al meteen verrassingen van de bovenste plank want wat te denken van Kees Scherpenisse – Jan Havenaar 1-0 en dat terwijl Jan toch op Guernsey in bloedvorm verkeerde. En Ad Reijneveld tegen Wouter Oosthout remise. En als U de partijen toch naspeelt moet U die van bord 4 zeker niet vergeten. Hans Kors tegen Peter Poncin. Tegen middernachtelijk uur had Hans Kors een Dame en pionnen tegen Peter Poncin Toren en pionnen maar in wederzijdse tijdnood liet Hans zijn dame pennen en was het over en out.

In groep B wist Rob Hak zijn hoge rating snel waar te maken en zag Kick van Rooyen zijn stugge volhouden beloond met winst tegen de hoger gerate Norbert de Beer. Piet Muller liet zich verrassen door de goed uit de hoek komende Barend Lavrijsen. Voor de overige gegevens in beide groepen zie tabellen, standen, partijen, keurig verzorgd door het duo Jan Havenaar en Ad Reijneveld die de partijen ingeven, Richard Nigten zet het geheel op de web-site, en Cok Ippel verzorgt de bulletins en de wedstrijdleiding, en zo weten de nieuwkomers hoe ons toernooi reilt en zeilt.

Normaal gesproken staat de indeling voor de volgende ronde op woensdag op de website en U weet, een eenmaal gepubliceerde indeling mag niet veranderd worden (ook ziekte is geen argument om dit te veranderen, hoe hard het ook moge klinken). Als U een bye wilt hebben of af moet zeggen doe dit dan het liefst op het blauwe formulier op het prikbord of anders voor dinsdag bij wedstrijdleider Cok Ippel. Evenals vorige jaren zijn er 2 bye’s mogelijk.We hebben in beide groepen een oneven aantal deelnemers, dus het kan voorkomen Dat een van de onderste spelers een “gedwongen” bye krijgt toebedeeld wat wil zeggen 1 punt zonder te spelen. Dit overkomt een speler hooguit één keer. In zo’n geval probeer ik U tijdig in te lichten.

Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel 06-22577267 (mobiel) of op het werk (liefst ’s middags) 0252 – 518698. Vergeet niet dat ronde 4 niet op vrijdag gespeeld wordt maar op zaterdagmiddag (28 november) en dan wens ik verder iedereen een heel goed toernooi toe.

WEDSTRIJDLEIDER
COK IPPEL