23e Voges Open Rapidschaaktoernooi

Manuel Bosboom winnaar van het 23e Voges Open Rapidschaaktoernooi.

Zaterdag 10 oktober vond in de Hoeksteen te Hillegom onder auspiciën van Schaakvereniging De Uil
het jaarlijkse Voges Rapid-schaaktoernooi plaats. Maar liefst 70 schakers(sters) waren deze dag naar de Hoeksteen gekomen om elkaar in 2 groepen 7 rondes lang te bestrijden in partijen van 20 min. p.p. Voor de organisatie een enorm succes want vorige jaar was de deelname nog maar 44.

Er werd de eerste drie rondes ingedeeld op rating wat wil zeggen dat de toppers elkaar niet of pas in de derde ronde konden tegenkomen. Spelers in groep A met een hoge rating zoals Manuel Bosboom, Bruno Carlier en Fred Slingerland, Jovan Ceko en Bart Piet Mulder waren dan ook na twee rondes allen met een 100% score bovenin te vinden. Maar in de derde ronde begon het dan ook echt en sneuvelde Bart Piet Mulder tegen Manuel Bosboom en Ceko Jovan tegen Bruno Carlier. Fred Slingerland hield zich staande ten koste van Willem Broekman. Verrassend genoeg kon Rob Veenhuijsen zich middels een remise tegen Richard Hendriks vlak onder de kopgroep nestelen.

De vierde ronde gaf een daverende verrassing te zien. Bruno Carlier vloerde Manuel Bosboom en voor de kenners zegt dat toch wel wat. Fred Slingerland was te sterk voor Rob Veenhuijsen zodat de kopgroep tot twee spelers met de maximale score was uitgedund. Bruno en Fred.

In de 5e ronde was het dus de beurt aan de twee koplopers om elkaar te bestrijden. Wat Bruno ook deed, Fred wist het antwoord en zodoende kwam Fred door winst met 5 uit 5 alleen aan kop. Een groepje van 4 spelers daaronder had 4 punten verzameld. Je zou bijna zeggen wat kon Fred nog gebeuren. In de 6e ronde wist Jovan Ceko het echter Fred zo moeilijk te maken dat remise het hoogst haalbare was, maar nog betekende dan een remise in de laatste ronde winst voor Fred. Inmiddels waren Manuel en Bruno Fred tot op een halfje genaderd terwijl Jovan Ceko een vol punt achterstond.

In de laatste ronde moesten Manuel en Fred tegen elkaar, Caroline Slingerland (de zus van Fred) tegen Bruno Carlier. Jovan Ceko in de achtervolging tegen Ben de Leur. Bart Piet Mulder speelde tegen Rob Veenhuijsen en Richard Hendriks tegen Willem Broekman. Ik kan in een beperkt verslag niet alle namen noemen vandaar dat wij bij dit verslag twee soorten eindtabellen voegen zodat de lezer kan zien hoe het verloop en het eind was. Het werd een zeer spannende en nerveuze laatste ronde waarin Fred niet bij machte was om zich Manuel Bosboom van het lijf te houden waardoor Manuel de ongedeelde eerste prijs won met een halfje verschil op de nummer(s) twee. Want doordat Jovan Ceko won van Ben de Leur verzamelde hij net zoveel punten als Fred Slingerland. Caroline Slingerland had inmiddels de handen op elkaar gekregen middels een mooie overwinning op Bruno Carlier en omdat ook Rob Veenhuijsen tegen Bart Piet Mulder en Richard Hendriks tegen Willem Broekman aan het langste eind trokken, eindigden Bruno, Caroline, Rob en Richard op een gedeeld 4e plaats.

Van de Uil-spelers wist Jan de Jong met 4 punten een fraaie gedeeld negende plaats te behalen.
Voor de andere spelers in groep A zie de tabellen.

In de B-groep streden 38 spelers om de eer en het “grote geld” Stefan Lehmann was hier met zijn rating van 1796 nog net gerechtigd om in de B-groep uit te komen en was de te kloppen man. Maar ook spelers als Roland van Soest, Martin Duinmaijer, Boudewijn Eysvogel en Oscar Gallego om er maar een paar te noemen waren wel terdege kandidaten voor de prijzen.

Al in de twee ronde moest Stefan een halfje afstaan aan Rein Thierry en konden Oscar Gallego, Piet Verhoeff Rob de Klerk en de zeer jeugdige Robby Kevlishvili met 2 uit 2 de kop overnemen. Na de derde ronde stond Piet Verhoeff door een overwinning Oscar Gallego en door remise van Rob de Klerk tegen Robby Kevlishvili (voortaan alleen Robby te noemen) op de ongedeelde eerste plaats. Maar liefst zes spelers volgden op een halfje achterstand.

In de 4e ronde wist Jeroen Frijling Piet Verhoeff op remise te houden en doordat Stefan Lehmann won van Robby en ook Rob de Klerk en Roland van Soest wonnen was ineens een viertal in het bezit van de eerste plaats. Stefan Lehmann bewees in de 5e ronde waarom hij zo’n hoge rating heeft en versloeg Piet Verhoeff maar omdat ook Rob de Klerk won, van Roland v.Soest ging er een tweemans-formatie Stefan – Rob aan de leiding, gevolgd door Piet Barendse die ongemerkt naderbij was geslopen middels een winst op Thierry Siecker. Piet had een halfje achterstand. Op weer een halfje volgden maar liefst 8 spelers.

In de 6e ronde streden Stefan en Rob tegen elkaar en wat Stefan ook deed verder dan remise kwam hij niet, ja achteraf bekeken had Rob de Klerk zelfs meer aanspraak kunnen maken op de winst. Daar Piet Barendse won van Rob v.d. Griendt voegde hij zich bij het koppel Stefan-Rob. Robby zakte verder af door verlies tegen Martin Duinmaijer. Jeroen Frijling wist Rob de Roode te verschalken wat hem samen met genoemde Martin en Lui Ka Hing bij het ingaan van de laatste ronde een gedeeld vierde plaats opleverde met 4,5 punten.

In de laatste ronde speelde Piet Barendse tegen Rob de Klerk en Stefan Lehmann tegen Lui Ka Hing. Zowel Stefan als Rob wonnen zodat een gedeeld eerste plaats voor hen was weggelegd. Martin Duinmaijer versloeg Jeroen Frijling zodat Martin de ongedeeld derde plaats opeiste en Jeroen net buiten de prijzen liet vallen. Oscar Gallego overwon Thierry Siecker zodat hij samen met Piet Barendse goed was voor de gedeeld 4e plaats. Roland v. Soest, Jeroen Frijling, Piet Verhoeff, Rob de Roode en Lui Ka Hing vielen met 4,5 pnt. net buiten de prijzen.

Van de Uil-spelers behaalden Jaap v. Aalst en Gerard Draaisma een gedeeld 23e plaats met 3 punten.
Aad Vledder en Hans Elzenga werden gedeeld 29e. Jan Plomp werd gedeeld 36e terwijl Piet Muller met slechts 1 punt op de laatste plaats eindigde. De Uil heeft in Rapid-toernooien wel eens betere tijden gekend. Voor de overige spelers die we hiermee niet te kort willen doen, zie de tabellen.

In zijn slotwoord bedankte voorzitter Jan Plomp de sponsor Voges, de man achter de computer Jan Havenaar die ervoor zorgde dat alles deze dag vlekkeloos verliep, organisator en stimulator Cok Ippel en uiteraard het duo Jopie en Henk v. Lierop die er deze dag voor zorgden dat het de inwendige mens aan niets ontbrak. Daarna werden de prijzen in sneltreinvaart uitgereikt en kon een ieder moegestreden maar tevreden huiswaarts keren.

Toernooi-coordinator Cok Ippel