Basisschooltoernooi 2009

Na het succes van het schoolschaak toernooi 2008 in de Hoftuin met een levende uilenshow, werd er besloten om in 2009 door te gaan met dit toernooi. De Hoftuin was na enig denk- en rekenwerk geen optie meer, de hoeksteen, waar de schaakclub De Uil op maandag avond hun clubavond heeft, werd als nieuwe locatie gevonden. Zaterdag 16 mei werd als datum gekozen en alle scholen werden aangeschreven. De eerste reacties zagen er veelbelovend uit en alles werd opgestart.

Helaas verder in de tijd bleek de datum toch niet zo gunstig, de zaterdagen zijn al zo vol en in het eind van het schooljaar is ook druk. Uiteindelijk waren er toch, met hier en daar wat invallers, 7 teams die gingen strijden voor het beste schoolteam van 2009. Dit jaar was er noodgedwongen maar uiteindelijk zeer succesvol een simultaangever (Richard Grannetia) toegevoegd waar het hele team tegen moest strijden. De simultaangever kreeg maar 20 minuten om 6 partijen te spelen. Wie de tijd vol wist te houden had in ieder geval remise. Na 20 minuten werden de punten van de 6 spelers opgeteld en zo kwam er een score uit.

De Johannes school kwam met drie teams en hadden ook nog een leraar met schaaktalent die teamleider was. Daar tegenover stond de Giraf met een team die uit veel schaakclubleden bestond en kampioen van 2008 waren. Spanning genoeg dus. Om 13.00 uur waren alle teams compleet en werd er gestart en elk team moest een keer tegen elkaar. Tijdens de pauze kon iedereen nog op de foto met een levende bosuil als je maar wel de leren handschoen aan deed.

Rond 16.30 was de strijd gestreden. De Giraf en Johannes 1 waren na de eerste 3 ronde nog ongeslagen, in de vierde ronde liet de Giraf een puntje leggen tegen de Toermalijn en in de zesde ronde werd het dus spannend, de nummers 1 en 2 moesten tegen elkaar. Het team 1 van de Johannesschool bleek toch te sterk en kwam dus drie punten voor op de Giraf. Als de Giraf de laatste ronde zou winnen konden ze op dertien punten eindigen.

Team 1 Johannes moest dus minimaal één punt halen in de laatste ronde tegen de simultaan gever. Dat lukte en daarom werd het eerste team van de Johannesschool schoolschaak kampioen van 2009, nogmaals gefeliciteerd.