26e Jeugdschaakkampioenschap

26e Jeugdschaakkampioenschap van Hillegom gewonnen door Dave & Cheryl Looijer

Zaterdag 13 juni stond weer in het teken van het jeugdtoernooi van S.C. De Uil. Door de overvolle schaakkalender en het feit dat op dezelfde dag een Grand-Prix toernooi gehouden werd in Alphen a.d. Rijn (Leidse Schaakbond) was de opkomst een stuk minder dan vorig jaar.  Toch zullen de 19 opgekomen jongens en meisjes met veel plezier terugkijken op dit toernooi.

In de C-klasse waren slechts 3 deelnemers zodat die samen met de D-klassers (totaal 10) samen één groep vormden. In de E klasse (tot 10 jaar) waren er 9 deelnemers zodat er iedere ronde een speler(ster) vrij was. Zowel in de C/D als in de E klasse staken de "Looijertjes" met kop en schouder boven de anderen uit. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Dave Looijer in de C/D klasse met de volle winst van 9 uit 9 de wisselbeker in ontvangst mocht nemen. Fréderique Lacourt uit Haarlem kon Dave nog aardig bijbenen maar kwam tegen het eind toch twee punten tekort maar dit was wel goed voor een tweede plaats. Raymond Mastenbroek werd met 6 punten gedeeld derde samen met Tim Lommerse van SC. De Uil  maar het SB besliste in het voordeel van Raymond zodat Tim net buiten de prijzen viel. Van de overige Uil-leden in deze groep werd Jake van Biezen 5e, Mark v.d.Ploeg, Toon Teeuwen, Aletta Stunnenberg en Pim v.d.Zande en Jivan Gadjradj werden 6e t/m 10e.

In de E-groep werd Cheryl Looijer het jongere zusje van Dave met vlag en wimpel kampioen met 8 uit 8. Dylan Brouwer werd knap tweede met 7 uit 8 en Nathaniel Faybish werd derde met 6 uit 8. Van de Uil-leden werd David Bruschke 5e en Wouter de wit 9e.

Dat ook jeugdige schakers een off-day kunnen hebben bewees de 6 jarige Maarten Hoeneveld uit Amsterdam. Niet helemaal fit maar toch vol goede moed begonnen, werd het hem na vier nederlagen op rij toch te veel en moest hij zoals dat in wielertermen heet "de pijp aan Maarten" geven.

Het was een zeer geslaagd toernooi waar voor de ware schaakliefhebber weer veel te genieten viel want de jeugd schaakt niet alleen snel maar ziet ook veel. In ieder geval, "hartverwarmend" schaak deze dag. In zijn slotwoord bedankte coördinator Cok Ippel de sponsor Hennie Siebelt, de jeugdleiders Andre Beijk, Ad Reijneveld, Johan Boon, Cas Grannetia en computerman Jan Havenaar voor hun assistentie en reikte daarna onder veel bijval de bekers uit en met een tot 12 juni 2010 vertrok een ieder moe maar voldaan huiswaarts.

PS: Bij het ter perse gaan van dit artikel bleek dat het Grand-Prix toernooi van de Leidse Schaakbond in 2010 ook weer op die 12e juni is gepland, zodat wij ons gaan beraden of wij, in overleg met Hennie Siebelt van Zomerzorg niet uit moeten wijken naar een datum in mei 2010. Jullie horen nog van ons.

Cok Ippel